نمایش «آبجی»، گذار از سنت به مدرنیته با آبجی مظفر!
آبجی، دختر یک خانواده کارگر از طبقه پایین جامعه است. خواهر کوچکتر او به نام ماهرخ، دختری زیبا و شیرین اما آبجی زشترو و تندخوو تنها حسنش، گیسوهای بلند و مشکی او است. آبجی هرچند که دختر بزرگتر خانواده است اما به خاطر زشتی هیچ خواستگاری ندارد؛ در عوض ماهرخ خواستگار دارد.
داستانی رئالیستی از نویسنده ای کافکایی
اینیک داستان رئالیستی از صادق هدایت است. برعکس بیشتر آثار او که فضایی کافکایی و سوررئال با رگههایی از اکسپرسیونیست دارد، این داستان او به طورکامل رئالیستی است.برداشتها و تحلیلهای مختلفی از این داستان کوتاه هدایت صورت پذیرفته است. بعضیها با رویکردی فمينیستی به داستان نگاه کردهاند. اینکه هدایت میخواسته ظلم و ستمی راکه به زنان ایران در جامعهای مردسالارانه میرود، نشان دهد. آنهم درزمانی که این داستان نوشتهشده، یعنی حدود 87 سال پیش که درواقع حقوق زنان در جامعه و خانواده بسیار اسفبارتر از امروز بوده است. اینکه به زنان بهعنوان جنس درجهدو نگاه میشده است؛ ضعیفههایی که کارشان خانهداری و بچهدار شدن و برآوردن خواستهها و تمایلات جنسی مردان است، همین و بس.
آبجی و تم سیاسی داستان
بعضیها زیر متن و ارجاعهاي سیاسی را در این داستان دیدهاند؛ اینکه آبجی درواقع نماد مظفرالدینشاه قاجار بوده است. چون آبجی لقبی بوده که مردم تهران آن زمان به مظفرالدین شاه داده و حتی اشعاری نیز در این خصوص برایش سروده بودند. پس از کشته شدن ناصرالدینشاه، اوضاع مملکت به همریخت. نان و گوشت و دیگر ارزاق کمیاب و بسیار گران شده بود.
آبجی مظفر، چرا نون گرونه
آبجی مظفر، چرا گوشت گرونه
آبجی مظفر اومد
بلگ چغندر اومد
دودور، دودور، دورش ببین
امیر بهادرش و ببین
چادر و چاقچورش کنین
از شهر بیرونش کنین
با این حساب، آبجی خانم میتواند مظفرالدینشاه قاجار باشد. درواقع آبجی خانم روایت پیروزی دنیای مدرن بردنیای سنتی است، نه فقط خودکشی یک خواهر زشت و حسود.
بازی با فرضیه زشتی و زیبایی
اما چنانكه به توصیفهای هدایت در خصوص آبجی خانم توجه کنیم، میبینیم که او چندان زشت هم نیست. آیا قد بلند در برابر قد کوتاه ماهرخ، زشت است؟ یکی از امتیازات دخترها همیشه خوشقدوبالابودن آنها بوده است. پس قدبلند بودن آبجی، یک حسن است. آیا گیسوان بلند و چون شبق آبجی زشت است؟ گیسوان بلند و سیاه ،یکی از عناصر زیبایی برای دختران است و یک حسن بهحساب میآید. این را در ادبیات تغزلی میتوانیم بهراحتی پیدا کنیم. آیا ابروهای پرپشت و پیوسته زشت است؟ آیا روي گندم گون و سبزه زشت است؟ همیشه صورت گندم گون و سبزه جزو حسن یک دختر بهحساب میآمده؛ حتی بابت این ضربالمثل هم داریم. « سفید میخوای یا سبزه، البته سبزه سبزه» و... آیا صورت کشیده زشت است و...با این اوصاف حتی میتوانیم تصور کنیم که آبجی از ماهرخ سرتر نیز بوده است.
طبقه محروم، کارگر ، فرودست و زحمتکش جامعه همیشه مورد استثمار، استعمار و بهرهکشی قرار میگیرند. شاید ارباب یا پسر او به ماهرخ تجاوز کرده و عباس، کارگر خانه اربابی، مجبور شده تا او را به زنی بگیرد. درواقع ازدواج با ماهرخ را به گردن او انداختهاند؛ هرچند که ماهرخ از سر او زیاد است. این مورد رانیز میتوان از لایههای زیرین متن کشف کرد.چون اربابها همواره خدمتکاران زیبا را همیشه برای خود نگه میداشتهاند و ابتدا خود از آنها کامیاب میشدهاند، خدمتکاران دختر برای کارهای اندرونی میرفتند؛ بهخصوص آنهایی که زیبا بودند. این دختران خدمتکار مخصوص، خانم خانه و ارباب خانه میشدند و خدمتکاران مرد نمیتوانستند با آنان راحت در ارتباط باشند؛ چه برسد به اينکه جرات تجاوز به آنها را به خود بدهند. آنها حتی اجازه عاشق شدن هم نداشتند.
در داستانهای فولکلور به طور فراوان از این سرنوشتها را شاهد هستیم ؛مانند قصه رعنا در گیلان و... پس میتوان نتیجه گرفت که ماهرخ توسط ارباب مورد تجاوز قرارگرفته و عباس را مجبور به ازدواج با او کردهاند وگرنه پدر ماهرخ که یک کارگر گچکار است، از کجا پول آورده که برای عروسی دخترش كه به خواست زنش جشن مفصل بگیرد، جهیزیه مفصل تهیه کند و خیمهشببازی و... به راه بیندازد. معلوم است که ارباب با پول و تهدید آنها را تطمیع کرده تا دم برنیاورند.
حضور دولتمردان بیکفایت و حکومتهای سرسپرده که به دنبال منافع و اربابان خویشند ، مردم را رعیت و خود را ولینعمت آنان میدانند، آزادی آنها را سلب کردهاند، ثروتهای ملیشان را به غارت برد ه ا ند و... باعث تمام این فجایعی میشود که شاهد آن هستیم. اینها همواره به دنبال جامعه و مردمی خمود بودهاند تا بتوانند بهراحتی به مطامع و اهداف شومشان برسند.
در این میان داستان آبجی خانم ،یکی از آن فجایع است. هدایت این بیماری مهلک و کشنده جامعه و مملکت را تشخیص داده است. پس برای رسیدن به رهایی و بسامان شدن اوضاع مملکت و مردم و رفتن بهسوی مدرنیته، تجدد و پیشرفت ابتدا آبجی خانم که نماد سنتهای پوسیده است، باید به کناری گذاشته شود.
شاید آبجی و ماهرخ، دوروی یک سکه و دو وجه از یک شخصیت باشند. آبجی میتواند درون ماهرخ باشد. ظاهری زیبا اما درونی آشفته و بههمریخته، غمگین و ناامید و دلسرد از زندگی، خرافی و سنتی که مذهب و باورها را وسيله تمسک خود و رفتارش قرار داده است؛ فردی با افکاری منفی که درنهایت خودکشی میکند و... .
این هردو، یعنی ماهرخ و آبجی یکی هستند و درمجموع نمونهای از زنان و یا افراد جامعه آن زمان که اکثریت مردم را تشکیل میدادند. نویسند ه، فرهاد امینی اما چند عنصر روایی دیگر را به داستان هدایت افزوده است. درواقع نمایش را از رویه رئالیستی آن جدا کرده و به سمت سوررئال با رگههایی از اکسپرسیونيسم سوق داده است. از نمادها و نشانههایی چون ماه ، تمساح و ... استفاده کرده و داستان را گسترش داده است.
به عبارت دیگر، از واقعیت جامعه آن را دور کرده و در یک فضای کافکایی و توهمانگیز به فرا واقعیت برده؛ چیزی که شاید مورد نظر هدایت نبوده است. هرچند که اندیشه و ایده امینی ستودنی است اما باید همسو با مفاهیم زیر متن، تحلیلها ي درست و ارجاعهاي متنی باشد.
حالآنکه هدایت داستانی سرراست و رئال را نوشته است. برداشتی اینگونه که در نمایش صورت پذیرفته،شاید با زیرمتنی که مورد نظر هدایت بوده، بهنوعی مغایرت داشته باشد. با این اوصاف، آبجی فردی درونگرا با حالاتی شبهعرفانی و شاعرانه از آب درآمده است. او چیزهایی را میبیند که دیگران نمیبینند؛ با ماه حرف میزند و... .
خودکشی اما نه در پایان نمایش
درواقع داستان هدایت با خودکشی آبجی تمام میشود؛ اما داستان نمایش ادامه پیدا میکند. مردی او را نجات میدهد و سپس عاشق آبجی میشود؛ مانند قصههای شاه و پریان. مردی که موجودی مادی نیست و بهاصطلاح ازمابهتران است. او تمساحی است که در برکه زندگی میکند و یا از جایی به برکه آمده، شبها با بدر کامل تبدیل به یک مرد و روزها در برکه پنهان می شود. او با دیدن اولین تار موی سپید آبجی باید برای همیشه ازآنجا برود. از اینکه آن مرد عاشق آبجی شده، همه به او حسودی کرده و باز شروع به حرف درآوردن پشت سر آبجی میکنند.خب، باید پرسید چرا تمساح آنهم در برکه یکخانه، چرا بدر کامل ماه، چرا تار موی سپید، اینها نشانه چیست و چه ربطی با اصل داستان هدایت دارد؟
شخصیتی هم به نام گلنسا به داستان اضافهشده است که مردم پشت سرش حرف میزنند و او را شوم میدانند. او زنی زیبا و دلرباست. از دید زنان وگاهي بعضی از مردان، او زنی روسپی است که باید از شهر بیرونش کنند چون شوم است و گناهکار.
نماد مدرنیته مقابل نماد سنت
گلنسا مجبور میشود که به شهری دیگر برود. اگر برفرض گلنسا نمادی از مدرنیته باشد، براي مثال آبجی باید از او بخواهد که به درون برکه او را هل دهد یا گلنسا خودش این کار را بکند برای رهایی آبجی. البته اینها همه فرض است، به همین دلیل گلنسا در ترکیب قصه بهنوعی زیاده مینماید. چون باید حضورش در بافت قصه منطقی باشد. مردی که تمساح میشود نشانه قدرت است. تمساح نماد قدرت در عهد باستان بوده است.
ارسال نظر