سردرگمی تلویزیون در پخش سریال ها
با پخش هفت شب در هفته سریال «پرستاران» و پخش همزمان دو سریال «لژیونر» و «در جست و جوی آرامش» از شبکه پنج، فرم پخش سریال در تلویزیونی تغییر می کند. آسیب های احتمالی این تصمیم را بررسی می کنیم.
تلویزیون برخلاف رسم سال های اخیر که سریال هایش را به صورت پنج شب در هفته روی آنتن می فرستاد، حالا در دوره پخش سریال های جدید، سبک و سیاقش را تغییر داده. مثلا سریال «پرستاران» قرار است از شنبه با شروع فصل دوم، هر هفت شب هفته روی آنتن باشد. یعنی حتی پنجشنبه و جمعه هم قسمت های جدیدی از سریال پخش می شوند و هیچ زمانی برای استراحت مخاطبان یا پخش خلاصه قسمت های قبلی نیست.
پخش هفت شب در هفته پرستاران
شبکه یک در حالی سریال «پرستاران» را هفت شب در هفته روی آنتن می فرستد که تلویزیون به خودی خودش برای پخش سریال در مضیقه است. اگر سریال طبق روال همیشه به صورت پنج شب در هفته پخش می شد، مدت زمان بیشتری آنتن را پر می کرد و شبکه یک فرصت بیشتری داشت تا با آرامش به دنبال آماده سازی سریال های بعدی باشد. حالا اما در کمتر از یک ماه به پایان می رسد و شبکه یک باید بعد از 26 شب، به فکر آماده کردن یک سریال دیگر باشد.
نکته دیگر اینکه عوامل پرستاران هم فرصت کمتری برای آماده سازی آن دارند و مجبورند مراحل تولید را با سرعت خیلی بیشتری طی کنند. در این صورت به کیفیت کار هم لطمه بیشتری وارد می شود. ضمن اینکه مخاطبان هم مجبورند هر شب هفته قسمت جدید تماشا کنند و اگر از چند قسمت جا بمانند، دیگر امکانی برای پخش خلاصه قسمت های هر هفته برایشان مهیا نیست. معلوم نیست چرا تلویزیون تمایل دارد سریال را با این فشردگی و سرعت پخش کند؟
ماراتن پخش سریال در شبکه پنج
درباره پخش دو سریال لژیونر و در جست و جوی آرامش به صورت همزمان در شبکه پنج هم ابهام زیادی وجود دارد. شبکه پنج از تعطیلات عید نوروز کلا کرکره را پایین کشید و محض نمونه حتی یک سریال هم روی آنتن نفرستاد. حالا چه اتفاقی افتاده که دو تا دو تا سریال پخش می کند؟
استاندارد پخش هفتگی
استاندارد پخش سریال در بیشتر کشورهای دنیا، پخش هفتگی است. سریال های مهم دنیا که هزینه و زمان زیادی برای تولید شان صرف می شود، فقط یکبار در هفته روی آنتن می روند تا مدت ها زمان زیادی پخش شان ادامه داشته باشد و این زحمات هدر نرود. طبیعتا سریال هایی که پخش هفتگی دارند، نمی توانند سریال های بدی باشند چون هم فرصت بیشتری برای تولید دارند و هم باید طوری باشند که مخاطب ترغیب شود یک هفته برای تماشای آن صبر کند و هفته بعد هم پای آن بنشیند.
در ایران هم سریال ها همین وضعیت را داشت. سریال هایی مثل «زیر تیغ»، «خانه سبز»، «پدر سالار»، «راه بی پایان»، «پس از باران» و... همگی پخش هفتگی داشتند. هم کیفیت بالاتری به لحاظ ساختار و محتوا داشتند و هم خیلی بیشتر در ذهن مخاطبان باقی می ماندند. مخاطبان چون فقط یک شب در هفته برای تماشای آن فرصت داشتند سعی می کردند هر طور شده زمانشان را برای تماشای آن تنظیم کنند و هیچ قسمتی را از دست ندهند. از طرف دیگر تلویزیون هیچ وقت بدون سریال نمی ماند و اصولا سریال ها همگی استاندارد خاصی داشتند.
تفاوت مناسبتی ها
فقط در مناسبت ها بود که سریال ها به صورت شبانه روی آنتن می رفتند. برای همین هم اصولا سریال های مناسبتی با سریال های سایر ایام سال متفاوت بودند و شاید اندازه سایرین توقعی از آنها وجود نداشت. با این حال سریالهای مناسبتی هم به دلیل اینکه سر فرصت ساخته می شدند، درجه کیفی شان بالاتر از حالا بود. در حال حاضر هیچ فرقی بین سریال روتین و مناسبتی وجود ندارد.
پخش شبانه از کجا آمد؟
وضعیت پخش سریال ها در تلویزیون ایران از زمانی تغییر کرد که مدیران گمان کردند مردم تابستان ها زیادی حوصله شان سر می رود و باید حتما سریال های کمدی را هر شب روی آنتن داشته باشند. کمدی های شبانه تولید شدند و بعد از آن بود که ک کم پای سریال های اجتماعی 90 شبی هم به تلویزیون باز شد.
بعد از آن پخش سریال های روتین به صورت پنج شب در هفته در تمام طول سال ادامه پیدا کرد. در این وضعیت سریال ۲۶ قسمتی که در شرایط پخش هفتگی می توانست شش ماه روی آنتن باشد حالا زمان پخشش به یک ماه و نیم تقلیل پیدا کرد و سرعت برای رساندن آن به آنتن بدجوری بالا رفت. برای همین هم به دوره ای رسیدیم که سریال ها به لحاظ کیفیت افت شدیدی کردند.
کیفیت پایین تر می رود
حالا در شرایطی که سریال های تلویزیونی به خاطر پخش شبانه، کیفیتی پایین تر از حد مطلوب دارند و مخاطبان مجبورند پای سریال های بی کیفیتی مثل «پنچری» بنشینند، تلویزیون تصمیم گرفته تا همین فرصت تولید را هم کوتاه تر کند.
نظر کاربران
نظر بنده کاملا برعکسه! چون کیفیت سریالها پایین اومده هیچ کسی حوصله نداره یه هفته صبر کنه تا داستان کشدار و بدون جذابیت رو دنبال کنه.وگر نه اگه سریالی مانند مختارنامه باشه مطمئن باشید هفتگی جمعه شب ها پخش میشه.
کی گفته پنچری زشته اینکه مردومو می خندونه بده؟
پاسخ ها
نگفته زشته!منظور کیفیت پایین فرمی و محتواییه
من نمی دونم شما چه اختلافی با تلویزیون دارید هرچی تلویزیون برنامه پخش می کنه هممش انتقاد می کنین بابا یکمم از برنامه های تلویزیون تعریف کنیدو از خوبیاشون بگیدخسته شدیم اینقدر انتقاد شنیدیم.
تلویزیون از وقتی که دید مردم پای ماهواره می شینن و سریالهای ماهواره رو تماشا می کنن سعی کرد هرشب برای مردم سریال پخش کنه
اشغالترین و تکراریترین فیلنها رو پخش میکنن
کدوم سردرگمی؟ از سیستم بده بغلی استفاده می کنن دیگه!
دهه هشتاد خیلی سریال های خوبی میداد دهه نود تا الان تک و توک شاید بوده سریالی خوب بوده تلویزیون فقط شده تریبون جناح مخالف دولت متاسفانه!!!
سریال ها داستان های تکراری و کلیشه ای و غیرواقعی دارن ! بعد میخوان مردم بازی تاج و تخت ول کنن پنچری ببینن؟؟؟ یکم متفاوت بودن بد نیستاااا
خیلی مزخرفن همشون. سطح پایین...بی کیفیت...داستان آبکی....بی محتوا...فقط درجستجوی آرامش قابل تحمله. مرسی از سایت و نویسنده این مطلب که حرف دل مارو میزنن و صداوسیما رو نقد میکنین
اخه نفس هم شد سریال؟؟ سریال سفارشی مثل پروانه. ارمغان تاریکی و معمای شاه اصلا قابل دیدن نیستن