جکی چان؛ همیشه مبارز، همچنان محبوب
جکی چان بازیگر رزمیکار هنگکنگی این روزها خشنود است چون از چین گرفته تا آمریکا، بوی خوش موفقیت شنیده میشود و این امر حکایت از اوج دوبارهی این بازیگر ۶۲ساله دارد.. برای بازیگری به سنوسال چان و با توجه به این نکته که او یک ستاره هالیوودی نیست، این موفقیتها چشمگیر و مثالزدنیاند.
جکی چان چند سالی است که به سرزمین مادری برگشته است و در فیلمهای بومی ظاهر میشود. البته یکی از دلایل بازگشت به خانه، نبود کار در هالیوود و پیشنهادهای تازه برای بازی در اکشنهای کمدی بود. برای هالیوود جوانگرا که تماشاگرانش به دنبال چهرههای جذاب هستند و این روزها هم گرفتار تولید انواع و اقسام فیلمهای ابرقهرمانی بر اساس شخصیتهای محبوب کتابهای مصور شده است، بهسختی جایی برای هنرنماییهای این پیرمرد پیدا میشود.
ردیابی فراری همان حالوهوای همیشگی فیلمهای چان را دارد. طبق معمول او یک کارآگاه زبردست پلیس است که برای مقابله با سرکردهی خطرناک یک گروه جنایتکار وارد عمل میشود. این کمدی اکشن جنایی با هزینهی تولید سی میلیون دلاری خود، محصول مشترک چین، هنگکنگ و آمریکاست. کارگردانش هم کسی نیست جز رنی هارلین که این روزها چین را مکان مناسبتری برای فیلمسازی میداند تا آمریکا. تماشاگران سینما این همسر سابق جینا دیویس را با صخرهنورد (۱۹۹۳) با بازی سیلوستر استالون به یاد میآورند.
ردیابی فراری با فروش ۱۳۳ میلیون دلاریاش در جایگاه دهم جدول فیلمهای پرفروش سینماهای چین در سال ۲۰۱۶ قرار گرفته است. فیلم اول جدول پری دریایی (استیون چو) است که با دنیای فانتزیاش و دعوت تماشاگران چینی به حفظ محیط زیست، و روایت تازه و متفاوتی از داستان کلاسیک هانس کریستیان آندرسن، در اوایل سال به فروش سرسامآور ۵۲۶ میلیون دلار دست یافت و تاریخساز شد. البته فروش فیلمهای دوم تا نهم جدول از ۲۳۵ تا ۱۳۳ میلیون دلار است که نشان میدهد وضعیت اکشن جکی چان در جدول چندان هم بد نیست.
با این حال، بازیگر خوشخندهی چینی از امتیازی برخوردارست که استیون چو (که بازیگر هم هست) فاقد آن است: محبوبیت در بین تماشاگران آمریکایی و اروپایی. اصلاً به همین دلیل آکادمی اسکار که تا به حال چان را نامزد دریافت تندیس طلایی در رشتهی بازیگری نکرده است، در مراسم آیندهاش میخواهد یک اسکار افتخاری به او بدهد. این اسکار به پاس یک عمر فعالیت هنری به چان اهدا میشود و نباید فراموش کرد که آکادمی در خصوص هنرمندان خارجی معمولاً کمتر چنین دستودلبازی میکند.
البته پس از این تقدیر، جکی چان دوباره حضور چشمگیری را در هالیوود تجربه خواهد کرد. از قرار معلوم، سومین قسمت از مجموعه وسترنهای «شانگهای» با عنوان سپیدهدم شانگهای ساخته خواهد شد. اوئن ویلسن که در دو قسمت قبلی با چان همبازی بود نیز در سومین قسمت حضور دارد. کمپانی مترو گُلدوین مِیِر در مقام تهیهکننده، آن را با هزینهای هشتاد میلیون دلاری و به کارگردانی جرد هس میسازد.
برخی عقیده دارند نقشهای خوبِ اول برای بازیگران پابهسنگذاشته کم هستند. ستارگانی مثل آل پاچینو، داستین هافمن و رابرت دنیرو مثالهای خوبی در این رابطه هستند. اما وضعیت برای چان همچنان متفاوت است. او مدتی پیش در مصاحبهای گفت: «خیلی وقت است که میخواهم بازنشسته شوم اما همچنان فیلمنامههای خوب به من پیشنهاد میشود. البته در بین آنها خبری از کارهای رمانتیک نیست! اما همین هم خوب است.» برای پسر یک زوج عجیبوغریب که خودشان میتوانند سوژهی بکر یک فیلم سینمایی باشند (یک جاسوس و یک سوداگر مواد مخدر) که از شهرتی بینالمللی برخوردار است، همین نقشهای اکشن کارکردی بهتر از فیلمهای رمانتیک و ملودرام داشته است. میگویند وقتی با خانواده، همکاران و دوستان چان حرف میزنی، هیچکس یک کلمهی بد هم دربارهاش نمیگوید و فقط تعریف است که شنیده میشود.
یکی از فیلمهای آمادهی نمایش جکی چان، کمدی اکشن ماجراجویانهی ببرهای خطآهن (دینگ شنگ) است که داستان مبارزه با نیروهای ارتش متجاوز ژاپن در سال ۱۹۴۱ را روایت میکند. چان در نقش یک کارگر خطآهن سراسری چین، همکارانش را علیه سربازان ژاپنی متحد میکند تا به فقرا و نیازمندان غذا برسانند. این فیلم تا قبل از پایان سال جاری میلادی و همزمان با سینماهای چین و هنگکنگ در کشورهای انگلیسیزبان دنیا به نمایش عمومی درمیآید.
کونگفو یوگا (استنلی تانگ) و خارجی (مارتین کمبل) دو فیلم دیگر جکی چان هستند که مراحل پسازتولید را پشت میگذارند و قرار است تا پایان سال ۲۰۱۶ روانهی سینماها شوند.
نظر کاربران
خیلی دوسش دارم