دوباره محرم شد و کابوس تکرار سریال مختارنامه
آغاز ماه محرم یک بار دیگر دستخالی صداوسیما در زمینه تولید سریالهای نمایشی درباره واقعه عظیم عاشورا را به یاد میآورد و سریال «مختارنامه» به کارگردانی داود میرباقری تنها گزینه جدی برای پخش از شبکههای مختلف تلویزیون است.
روزنامه خراسان -مصطفی قاسمیان : کمتر از ۱۰ روز دیگر ماه محرم آغاز خواهد شد و به اقتضای ایام عزای سیدالشهدا (ع) حالوهوای آنتن تلویزیون تغییر خواهد کرد. برنامههای طنز و برخی از عناوین دیگر از جدول پخش شبکهها خارج میشود؛ از جمله سریالهای طنز و همچنین چند برنامه برند آخرشب شبکه نسیم. از سوی مقابل برنامههایی که مناسب این ایام باشد، به جدول پخش اضافه میشود. پرسش اصلی این جاست که آیا در عرصه سریالهای تلویزیونی، عناوین قابل قبولی در حد اهمیت این ماه ساخته شده است؟
تکیه بیش از حد به مختار
در سالهای اخیر علاوه بر پخش چندین باره سریال «مختارنامه»، از این مجموعه نماهنگها و تلهفیلمهایی مشتق شده که در مناسبتهای مختلف و لابه لای دیگر برنامهها، روی آنتن رفته است.
این علاوه بر پخش «مختارنامه» از شبکههای یک، ۴، قرآن، آیفیلم، تماشا و شبکههای استانی است. اگرچه بارها گفته شده که کیفیت ساخت این مجموعه، آن را در تراز بسیار بالایی قرار داده و همچنین مغناطیس قیام سیدالشهدا (ع) باعث شده که بازپخشهای فراوان این سریال، سبب دلزدگی مخاطب نشود، اما به هر حال نیاز به تولیدات تازه نیازی انکارناشدنی است.
تنها ۲ سریال
با وجود این که تلویزیون نسبت به سینما، عملکرد بهتری درباره بازنمایی نمایشی وقایع سال ۶۱ هجری و اتفاقات قبل و بعد آن داشته، اما به هیچ وجه این عملکرد متناسب با اهمیت واقعه عاشورا در فرهنگ آیینی کشور نبوده است. به خصوص با توجه به این که عملاً همهساله دو ماه معادل یکششم کل سال، همه فضای کشور تحتتأثیر ایام عزاداری امام حسین (ع) است. آن چه در اختیار داریم، دو سریال «مختارنامه» و «معصومیت از دست رفته» است که به متن این حادثه سترگ و چند سریال ریز و درشت دیگر از جمله «شب دهم» است که به تأثیر آن بر فرهنگ و تاریخ ایران میپردازد.
آثاری که به وضوح، ناچیز است. در نتیجه، چند سالی هست که موج شوخیها با پخش چندین باره سریال «مختارنامه» از شبکههای مختلف به خصوص آیفیلم در فضای مجازی زیاد شنیده میشود. این شوخیها چندان دور از واقعیت نیست و عملاً شاخصترین برنامهای که در این زمان، جدول پخش تلویزیون را غنی میکند، همین سریال است.
هزینه دلیل اصلی نیست
بیتردید یکی از دلایلی که میتوان برای این کمکاری برشمرد، هزینه بالای تولید آثار تصویری درباره تاریخ صدر اسلام است که شامل مواردی، چون دکورهای عظیم و سیاهیلشکرهای فراوان میشود. همین سریال «مختارنامه»، هزینهای ۲۰ میلیارد تومانی روی دست صداوسیما گذاشته است. اگر بازپخشهای فراوان این سریال و استفادهای را که صداوسیما از آن کرده، محاسبه کنیم، به نظر میرسد این مجموعه واقعاً اثر پرهزینهای نبوده است. این در حالی است که برخی قالبهای ارزان دیگر از جمله تلهتئاتر نیز وجود دارد که مورد اقبال مدیران صداوسیما نیست، در صورتی که میتواند خلأ تولیدات تصویری درباره عاشورا را حداقل در کوتاهمدت تا حد زیادی مرتفع سازد.
از سوی دیگر، آیا نمیتوان آنقدر که در سالهای اخیر درباره بازنمایی نمایشی تاریخ معاصر کشورمان تلاش شده، برای تاریخ صدر اسلام نیز تولید کرد؟ این در حالی است که عمده سریالسازان معتقدند تولید اثر تصویری درباره تاریخ معاصر، نسبت به تاریخ صدر اسلام سختتر و پرهزینهتر است، زیرا بسیاری از مخاطبان، ۳-۴ دهه قبل را به خوبی به خاطر دارند. به نظر میرسد تولید آثار تصویری درباره حادثه عظیم عاشورا، نیازمند تحرک بیشتری از سوی گروههای فیلم و سریال و همچنین سیما فیلم است.
مختارنامه
بیشک «مختارنامه» داود میرباقری پرتکرارترین سریالی است که از تلویزیون پخش شدهاست. «مختارنامه» به تهیه کنندگی محمود فلاح و کارگردانی داوود میرباقری محصول سیمافیلم است که تولید آن سال ۸۳ آغاز شد و تا تیرماه ۸۸ ادامه پیدا کرد.
نبودن جمشید هاشمپور دریکی از ماندگارترین سریالهای ساختهشده همهسالهای فعالیت تلویزیون شاید بزرگترین حسرت این بازیگر شناختهشده باشد.قرار بود «مختار» سریال میرباقری، جمشید هاشمپور باشد، اما عواملی دستبهدست هم دادند تا او قید حضور در «مختارنامه» را بزند و در عوض فریبرز عربنیا ایفاگر آن نقش شود.
سریال «مختارنامه» روایتگر زندگی یکی از شخصیتهای بزرگ تاریخ شیعه، مختار بن ابوعبیده ثقفی است که پس از واقعه جانسوز عاشورا به خونخواهی حضرت سیدالشهدا (ع) برخاست و در سال ۶۶هجری قیام خود را آشکار کرد و موفق شد بر دشمنان اهلبیت غلبه یافته و اکثر قریب بهاتفاق کسانی را که در واقعه عاشورا دست داشتند به سزای اعمال زشتشان برساند.
این سریال فروردین سال ١٣٨٣ در احمدآباد مستوفی کلید خورد و ساخت این مجموعه علاوه بر دکورهای این لوکیشن، در ورامین، آبادان، شاهرود و شهرک سینمایی دفاع مقدس با تصویر قریب به ٢٠٠ لوکیشن داخلی و خارجی انجام شد. هزینه ساخت سریال «مختارنامه» که در چهل قسمت ۶۰ دقیقهای تولید شده، از سوی داوود میرباقری ۲۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
غیر از عربنیا بازیگران شناختهشدهای همچون انوشیروان ارجمند، ژاله علو، ابراهیمآبادی، گوهر خیراندیش، فریبا کوثری، شهرام حقیقت دوست، الهام حمیدی، حدیث فولادوند، رضا رویگری، نسرین مقانلو، آهو خردمند، مهدی فخیمزاده، رضا کیانیان، ویشکا آسایش، مرحوم داوود رشیدی، امین زندگانی، فرهاد اصلانی، فرخ نعمتی، پرویز پورحسینی، بهنوش طباطبایی و محمد صادقی هم در این سریال به ایفای نقش پرداختند.
نظر کاربران
بهتریننننننننن سریال ایران
پاسخ ها
جناب نویسنده واسه تو ڪابوس و واسه ما عشق است
تو برو دنبال سریالهای جم و ما سریال مختارنامه
راستی شما بودید که میگفتید کسی تلویزیون نمیبینه
دم خروس وقسم حضرت عباس
دقیقا مبارکت باشه
...
حالم بهم خورد
... وقتی سریالی مثل دائی جان ناپلئون هست به سریال مختار میگی بهترین . خیلی بیچاره ای
کاربر۱۱۱۶ حکما کسی که صداوسیما نمیبینه جم نمیبینه،کلی سریالای خارجی جذاب دیگه ای هم هست برای دیدن.
من خوشبختانه تلویزیون ندارم و نیازی هم بهش ندارم و این سریالم ندیدم
شماها که تلویزیون نمی دیدید؟ عجب قومی هستید شما غرغروهای اصلاحطلب
دائی جان ناپلئون همون که از تصاویر تا کلمات قبیح توش فت و فراوونه؟ اون سریال فرهنگ ایران نیست فرهنگ پهلویه.مثل فیلمفارسیها
مسخره ها باز شروع کردن
مردم ذائقه های مختلف دارند از بعضی فیلم و سریال ها خوششان میاید و بعضی نه
در تربیت فرزندان یک راه تاثیر گذار تماشای سریال های مذهبی است
برای من واقعا کابوسه چون پسرم میترسه. اتفاقی بعضی از صحنه هاشو دیده التماس میکنه میگه بگو پخش نکنن دیگه
پاسخ ها
مجبور نیستی زمان پخشش برا پسرت این شبکه رو بگیری عقل کل
اشتباه منفی دادم منم با شما موافقم
تو چشاتو ببند نبین مگه مجبوری ۲۰۰۰تا کانال داریم
خب نگاه نکن مگه به سیخ کشیدندت که ببینی؟
نزار نگاه کنه خب
خخخخخ
من حتی 10 دقیقه اش رو ندیدم
احتمالاً میخوان انقد پخش کنن تا من ببینم
پاسخ ها
مفتخرم که بگم تا حالا یک قسمت از سریال مختار و جومونگ را ندیدم ولی دائی جان ناپلئون را سه بار دیدم
وای منم هزار بار دایی جان ناپلئون رو از منوتو دیدم. خیلی قشنگه
من هیچکدومشون رو ندیدم نه مختار نه جومونگ و نه ناپلئون
از جومونگ چرت که بهتره
جای سریالهای تاریخ ایران باستان خالیه، فیلمها بیشتر مربوط به تاریخ مللهای دیگست.
پاسخ ها
چون ما هزار ملتیم
به ۱۲:۱۲ ما هزار ملت در ایرانیم نه هزار ملت در عربستان
والا دیگه چقدر تکرار
هدفشون مسیر دهی به ارزش های یک ملت هستش
کابوس!!! یعنی چی!! یکی از بهترین فیلم های تاریخی ایرانه!! برترینها در انتخاب نویسنده هات یه تجدید نظری و دقتی بکن...
پاسخ ها
فیلم نیست. سریاله!
قسمتون میدم امسال پخش نکنید
بنظرم اینسری جومونگ و با مختار تدوین کنن یه مقدار خلاقیت به خرج بدن مثلا جومونگ به یاری مختار بیاد دوبله کاری نداره که اوشین مگه یادتون رفته خخخخ
هشتصد هزار بار هم تکرار بشه من نگاه میکنم انقدر که خوش ساخت و زیباست
خنده دارش اینجاس هر دفعه پخش میکنه بابای من میشینه میبینه
بهش میگم حفظ نشدی از بس دیدی؟
یکی اینو یکی جومونگ
والا من که به سبک تاریخی علاقه دارم ، حاضرم صد بار ببینم ولی مثلا فیم پسر چهنمی 2019 رو حتی یه بار دیگم نبینم ،
پاسخ ها
اون فیلمه واقعا فاجعه بود از بین این همه فیلم خوب اونو دیدی
حالم بهم میخوره اه بسه بابا کم نشان بدید این فیلم رو
فیلم تاریخی خیلی قشنگه فیلمی مثل پیام البته خارجیش حتی اگر هزار بار ببینمش بازم دوسش دارم مشکل مختار نامه اینه که خوب بازی نمیکنن
من این سریال رو ندیدم ولی حالا که میگید انقدر هزینه داشته درست کردن این مجموعه و اینکه در حال حاضر بر خلاف سال های دور، تعداد شبکه های تلوزیون خیلی زیاد شده و انتخاب مخاطبان خیلی گسترده تر هست نسبت به قبل، خب بزارید پخش کنن، کسانی که دوست دارند نگاه می کنند کسانی که دوست ندارند نگاه نخواهند کرد.
به نظرم اگه پخش نمی کردند مطلب می زدید که اینا 20میلیارد هزینه کردن، دو بار هم بیشتر پخش نکردند چرا از چیزهایی که داریم هم استفاده نمی کنیم!
رسما هم خودتونو، هم ما رو با تکرار مختار و جومونگ و فرار از زندان و پرستاران و خانه کوچک و پزشک دهکده سرویس کردین
ايرادش جيه من يكي هنوز درست و كامل نديدمش
خیلی هم سریال خوبیه هرکی دوست نداره نبینه
مختار جزئیات زیاد داره ، گفتگوها شونم قشنگ و حساب شده است و.فکر شده روش ، برای همین هر دفعه که مختار رو میبینی یه چیز جدید توش هست .
بعدم نسل جدید هم هستند ،مثلا کسی که بار اول پخش مختار 10 ساله بوده الان 20 ساله است .
و ای کاش در کشورم فیلمی درباره ی تاریخ باستان ایران و یا شاهنامه ساخته بشه ، فکر نکنم کسی بهش بربخورد یا به اتحاد ملی آسیب بزند ،
امسال که دیگه پخشش روی شاخشونه... هر سال که مردم برای عزاداری بیرون می رفتند همه شبکه ها و شبکه های استانی پخشش می کردن... امسال که دیگه حتمن حتمن پخش میکنن امسال به جای پلو قیمه باید نون و مختار خورد..