چطور مهماندار هواپیما شویم؟
بین مشاغلی که با سفر و گردشگری در ارتباط است، مهمانداری هواپیما بیشترین طرفدار را دارد. شاید یکی از دلایل این محبوبیت، کلاس یا همان شان اجتماعی این شغل باشد. البته در سفربودن و ارتباط با مردم هم میتواند دلیل مهمی برای کسانی باشد که دوست دارند شغل مهمانداری هواپیما را انتخاب کنند.
بیشتر مسافرانی که با رزرو بلیط هواپیما سفر هوایی را برای رسیدن به مقصد انتخاب میکنند، معتقدند که مهماندارهای هواپیما علاوه بر خوشرویی و برخورد حرفهای، افرادی صبور هستند. ولی صبوربودن و خوشرفتاربودن برای رسیدن به شغل مهمانداری هواپیما کافی نیست. در این مطلب مسیر دستیابی به این شغل را بررسی میکنیم و به معرفی مزایا و سختیهای شغل مهمانداری هواپیما میپردازیم.
معرفی شغل مهمانداری هواپیما
همان طور که میدانید مهماندار هواپیما یکی از اعضای گروه پرواز است که در سفرهای هوایی همراه مسافران خواهد بود و در طول سفر به مسافران خدمات رفاهی ارائه میکند. این شغل بهدلیل سختیها و خطراتی که بهطور معمول با آن روبهرو است در دسته مشاغل سخت قرار میگیرد. مهمانداران هواپیما بعد از خلبانها، بیشترین بار مسئولیت در قبال مسافران را به دوش میکشند.
در این شغل علاوه بر پذیرایی از مسافران، در بعضی موارد حمایتهای عاطفی و دورکردن استرس از مسافران هم بهعهده مهماندار هواپیماست. مهماندار هواپیما در شرایط اضطراری باید پاسخگوی نیاز مسافران باشد و امنیت و راحتی آنها را فراهم کند. با وجود سختیهای این شغل، مهمانداری هواپیما همچنان یکی از مشاغل جذاب به حساب میآید.
دانش و مهارت لازم برای مهمانداری هواپیما
برای شغل مهمانداری هواپیما در ایران نیازی به مدرک دانشگاهی نیست. البته مدرک دانشگاهی مرتبط میتواند درصد قبولی فرد متقاضی را افزایش بدهد اما برای شروع، مدرک دیپلم یا معادل آن کافی است. بسیاری از شرکتهای هواپیمایی دورههای آموزشی برای این شغل برگزار میکنند که معمولا ۳ تا ۶ هفته طول میکشد.
یکی از دانشهای مورد نیاز شغل هواپیمایی مسلطبودن به زبان انگلیسی است تا مهماندار بتواند بهراحتی با مسافران در ارتباط باشد. از دیگر مهارتهای مورد نیاز یک مهماندار باید به مهارت برقراری ارتباط اجتماعی اشاره کرد. توانایی کنترل اضطراب و حفظ آرامش، مهارت انجام دادن کمکهای اولیه، توانایی انجام کار گروهی و توانایی تحمل فشار کاری از دیگر مهارتهای لازم برای این شغل محسوب میشود.
شرایط فیزیکی برای مهمانداری هواپیما
اگر با رزرو بلیط هواپیما تجربه سفر هوایی دارید احتمالا ظاهر مهمانداران هواپیما نظر شما را هم جلب کرده است. شرایط فیزیکی مهمانداران هواپیما قانونی نانوشته بین شرکتهای هواپیمایی است. قد، وزن، چهره و... در انتخاب فرد بهعنوان مهماندار هواپیما تاثیر دارد.
سن مهماندار
یکی از ملاکهای مهم در انتخاب این شغل، سن است. حداقل سن برای این شغل ۱۹ و در بعضی از شرکتهای هواپیمایی ۲۱ سال تعیین شده ولی بیشتر شرکتها حداکثر سن را برای این شغل اعلام نکردهاند. البته با نگاهی اجمالی میتوان متوجه شد که بیشتر مهمانداران هواپیما سنی بین ۲۰ تا ۴۰ سال دارند.
قد مهماندار
اندازه قد متقاضیان این شغل هم یکی دیگر از گزینههای انتخابی برای شرکتهای هواپیمایی به شمار میآید. بیشتر این شرکتها قد ۱۵۹ تا ۱۸۹سانتیمتر را بهعنوان قد ایدهئال اعلام کردهاند. البته بعضی از شرکتهای هواپیمایی خارجی قد ۲۱۲سانتیمتر را ملاک انتخاب خود قرار دادهاند. حساسیت شرکتهای هواپیمایی به قد مهمانداران، بهخاطر دسترسی راحت به محفظه و کابین چمدان بالای صندلی مسافران است.
وزن مهماندار
برای این مورد وزن بهخصوصی تعریف نشده ولی بهطور کلی مهمانداران باید وزنی متناسب با قد خود داشته باشند. قد و وزن متقاضی وارد سیستم شده و باید در محدوده BMI مناسب قرار بگیرد. افرادی که بیش از اندازه لاغر بوده یا اضافه وزن داشته باشند نمیتوانند فشار کاری را تحمل کنند و انجام وظایف مربوط به مهمانداران با اختلال روبهرو میشود.
چهره مهماندار
هیچ معیاری برای چهره مهمانداران اعلام نشده ولی بدون شک چهره و زیبایی نسبی آن یکی از گزینههای مهم برای انتخاب فرد بهعنوان مهماندار است. البته قوانینی در این مورد وجود دارد؛ مرتببودن و سلامت دندانها، نداشتن تتو روی صورت، گردن و دستها، نداشتن پیرسینگ برای لب و بینی و ابرو، ظاهری تمیز و مرتب و پوشش مناسب و برازنده از قوانین مهم انتخاب مهماندار به حساب میآید.
سایر شرایط برای مهمانداری هواپیما
از شروط اصلی انتخاب یک فرد برای این شغل، نداشتن سابقه کیفری است. همچنین نداشتن اعتیاد و مصرف نکردن مواد مخدر و دخانیات هم از دیگر ملاکهای انتخاب فرد برای مهمانداری هواپیماست. سلامتی کامل، بینایی مناسب و آمادگی جسمانی از شروط اصلی و مهم برای متقاضیان شغل مهمانداری هواپیما محسوب میشود.
گواهینامه مهمانداری هواپیما و شروع به کار
همان طور که گفتیم برای این شغل نیازی به مدرک دانشگاهی ندارید و داشتن مدرک مرتبط مانند علوم اجتماعی، روانشناسی، جامعه شناسی، گردشگری و... مزیت محسوب میشود. شرکتهای هواپیمایی متعددی کلاسهای آموزشی مهمانداری برگزار میکنند که میتوانید با اطلاع از زمان و هزینه کلاسها، در این دورهها شرکت کرده و گواهینامه مخصوص را دریافت کنید.
بعد از دریافت گواهینامه دوره مهمانداری، نوبت کسب تجربه در زمینه خدماترسانی به مشتری است. هرچقدر تجربه فرد در این زمینه بیشتر باشد، شانس بیشتری برای پذیرفتهشدن در شرکتهای هواپیمایی و استخدام دارد.
وظایف مهمانداری هواپیما
در یک جمله میتوان گفت مهمانداران هواپیما مسئول راحتی و آرامش مسافرانی هستند که با رزرو بلیط هواپیما سفر هوایی را انتخاب کردهاند و باید با حفظ آرامش و ارائه خدمات و پذیرایی از مسافران در طول پرواز، خاطرهای زیبا از سفر هوایی و شرکت هواپیمایی خود در ذهن مسافر ثبت کنند. مهمانداران موظفاند قبل از سفر موارد ایمنی مانند صندلی و ماسکهای اکسیژن و کمربندهای ایمنی را بررسی کنند و با سرو خوراکی و نوشیدنی از مسافران پذیرایی کنند. از دیگر وظایف مهمانداران هواپیما میتوان به نکات زیر اشاره کرد:
-
آموزش استفاده از تجهیزات ایمنی به مسافران
-
تلاش برای حفظ آرامش مسافران
-
انجام مراقبتهای پزشکی در صورت نیاز
-
آموزش خروج اضطراری به مسافران
-
کمک به مسافران برای ورود به هواپیما و استقبال از آنها
حقوق و مزایا و معایب شغل مهمانداری هواپیما
شغل مهمانداری بیشتر برای افرادی مناسب است که روحیهای ماجراجو و سختکوش دارند. این شغل حقوق و بیمه مناسبی دارد و میتوان گفت کلاس و شان اجتماعی بالایی را برای فرد بههمراه میآورد. درکل حقوق یک مهماندار به نوع شرکت هواپیمایی، نوع و مدت استخدام، تحصیلات فرد، تجربیات و مهارتهای مهماندار و... بستگی دارد.
مهمانداری هواپیما مزایای مختلفی دارد:
-
سفرهای داخلی و خارجی و اقامت در شهرهای مختلف از ۲۴ تا ۷۲ ساعت
-
حقوق و بیمه مناسب
-
تخفیف سفرهای هوایی برای فرد
-
تخفیف سفرهای هوایی و تسهیلات سفر برای خانواده و نزدیکان
مهمانداری هواپیما هم مانند همه مشاغل سختی و مشکلات متعددی دارد ولی مهمترین این مشکلات که این شغل را در دسته مشاغل سخت قرار میدهد، تحمل فشار هوا برای مدت طولانی است. البته باتوجهبه آمار سوانح هوایی باید به خطراتی که این شغل بهدنبال دارد هم بیشتر توجه کرد. قبل از انتخاب این شغل بهتر است با سختیهای آن هم آشنا شوید:
-
تحمل فشار هوا
-
شب بیداریهای طولانی و مکرر
-
دوری از خانه و خانواده
-
شیفتها کاری طولانی حتی در تعطیلات
-
تغییر ساعت بیولوژیک بدن
-
تحمل استرس و اضطراب زیاد
مهمانداری هواپیما گرچه شغلی جذاب و دوستداشتنی است؛ اما برای همه افراد مناسب نیست. اگر تصمیم دارید این شغل را انتخاب کنید و مهماندار هواپیما شوید، بهتر است شناخت کافی از روحیات و شخصیت خود داشته باشید و بعد از بررسی شرایط فیزیکی و سلامتی خود در یکی از دورههای آموزشی مهمانداری هواپیما شرکت کنید.
ارسال نظر