افتادگی واژن (پرولاپس) چیست و با چه روشهایی درمان می شود؟
بدرمان افتادگی واژن یکی از چیزهایی است که طی سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است، زیرا افتادگی واژن و شُل شدن عضلات مربوط به واژن یکی از مشکلات بسیار شایع در میان خانمهاست که حتی از سن سی سالگی میتواند شروع شود.
برترینها: در این مقاله میخواهیم درباره علت افتادگی واژن چیست صحبت کنیم درمان افتادگی واژن یکی از چیزهایی است که طی سالهای اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است، زیرا افتادگی واژن و شُل شدن عضلات مربوط به واژن یکی از مشکلات بسیار شایع در میان خانمهاست که حتی از سن سی سالگی میتواند شروع شود. رفع افتادگی واژن با واژینوپلاستی با هدف جوانسازی واژن برای واژنهایی انجام میشود که در اثر عواملی مانند بارداری و زایمان طبیعی و افزایش سن دچار افتادگی شدهاند.
با افزایش سن و کاهش تولید کلاژن و پیر شدن سلولهای فیبروبلاست، هر یک از اندامهای بدن دچار تغییراتی میشوند. شُل شدگی بافت واژن نیز یکی از اتفاقهای ناخوشایندی است که برای دستگاه تناسلی خانمها رخ میدهد. در مواردی افتادگی واژن و شل شدن بافت آن همراه با بیاختیاری ادرار(colposuspension)، افتادگی رحم و افتادگی مثانه است.
یبوست مزمن و زور زدن هنگام اجابت مزاج، سرفه یا برونشیت مزمن، مکررا بلند کردن اجسام سنگین و اضافه وزن و چاقی از دیگر عواملی هستند که میتوانند منجر به افتادگی واژن شوند.
افتادگی واژن (پرولاپس واژن) چیست؟
پرولاپس واژن به حالتی گفته میشود که در آن، اندامهای لگن یعنی مثانه و رحم و رودهها به سمت واژن پایین میافتند و سبب افتادگی یا پرولاپس واژن میشوند. این بیماری یکی از بیماریهای مهم بانوان است که باید به آن توجه ویژهای داشته باشند چرا که در صورت عدم درمان اندامهای تضعیف شده ممکن است از واژن بیرون زده و مشکلان جدی به وجود بیاورند.
افتادگی واژن چقدر شایع است؟
متاسفانه باید گفت مشکل افتادگی واژن در میان زنان بسیار شایع است. بر اساس آمار به دست آمده باید گفت یک سوم زنان در طول زندگی خود درجات مختلفی از پرولاپس را تجربه میکنند. با بررسی دلایل و علت افتادگی واژن میتوانید ریسک ابتلا به این بیماری را در خود مورد بررسی قرار دهید.
علت افتادگی واژن چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره شد، افتادگی واژن (پرولاپس واژن) بر اثر تضعیف اندامهای لگن صورت میگیرد. عواملی مانند زایمان میتوانند بر روی تضعیف این اندام تاثیرگذار باشند. همچنین با شروع دوران یائسگی و کاهش استروژن ضعف ماهیچه واژن ماهیچه لگن به مرور زمانن افتادگی واژن صورت میگیرد. برخی از علل تاثیرگذار بر روی افتادگی واژن مربوط به موارد زیر هستند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- سیگاری بودن زنان
- فشارهای ناشی از اضافهوزن داشتن
- افزایش سن
- سرفههای مداوم ناشی از بیماریهای مزمن ریوی
- یبوست مزمن
- بلندکردن اجسام بسیار سنگین
افتادگی واژن چه علائمی دارد؟
خیلی وقتها خانمها علامتی از افتادگی واژن ندارند. اگر علامتی داشته باشید، بستگی به اندامی دارد که دچار افتادگی شده. علائم افتادگی واژن شامل موارد زیر میشود:
- احساس پُر و سنگینی در واژن
- برآمدگی در دهانهی واژن
- احساس سنگینی یا فشار در لگن
- احساس اینکه انگار روی یک توپ نشستهاید
- درد در پایین کمر که وقتی دراز میکشید بهتر میشود
- نیاز به مکررا ادرار کردن
- مشکل در اجابت مزاج کامل یا تخلیهی کامل مثانه
- عفونتهای مکرر واژن
- خونریزی غیرمعمول از واژن
- نشت ادرار هنگام سرفه و عطسه و خنده و رابطه جنسی یا ورزش
- درد حین مقاربت
افتادگی واژن چه انواعی دارد؟
برای آشنایی با این بیماری بهتر است با انواع آن آشنا شوید. برخی از انواع افتادگیهای واژن عبارت از موارد زیر هستند که در ادامه به آنها میپردازیم:
1.سیستوسل
در این وضعیت محتویات داخل مثانه به واژن میریزد و باعث عفونت میشود.
2.اورتروسل
برامدگی مجرای ادراری به داخل واژن را اورتروسل میگویند. لازم به ذکر است سیستوسل و اورتروسل اغلب با هم یافت می شوند.
3.رکتوسل
راه پیدا کردن قسمت راست روده به داخل واژن را رکتوسل مینامنند.
4.انتروسل
در برخی از موارد روده کوچک در مقابل دیواره پشتی واژن برآمده می شود که به این حالت انتروسل گفته میشود.
افتادگی واژن چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص سریع افتادگی واژن بهتر است با برخی از علائم این بیماری آشنا شوید:
- احساس پرشدگی واژن
- احساس سنگینی و فشار در لگن
- مشکل در اجابت مزاج
- درد هنگام رابطه جنسی
- نشت ادرار هنگام سرفه، عطسه، خنده، رابطه جنسی یا ورزش
- عفونت مثانه
- نیاز به دفع ادرار بیشتر از حد معمول
در صورت داشتن علائم مربوطه باید با استفاده از سونوگرافی لگن، ام آر آی کف لگن و سی تی اسکن شکم و لگن برای تشخیص افتادگی واژن اقدام نمایید.
چه عواملی ریسک ابتلا به بیرونزدگی واژن را بالا می برد؟
برخی از موارد میتوانند تشدید کنندهی ریسک ابتلا به بیرونزدگی باشند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- زایمان واژینال
- عمل جراحی مانند هیسترکتومی یا رادیوتراپی در ناحیه لگن
- وارد شدن به یائسگی
- سیگار کشیدن
- داشتن اضافه وزن
- سرفههای مداوم و مزمن ناشی از بیماری ریوی
- یبوست مزمن و فشار وارد کردن هنگام اجابت مزاج
- داشتن سابقه خانوادگی افت واژن
- مکررا اجسام سنگین بلند کردن
- داشتن فیبروم
پرولاپس واژن مشکلی است که فراتر از افتادگی ظاهری واژن بوده و عارضهای برای سلامتی محسوب میشود، نه اینکه صرفا جنبهی ظاهری داشته باشد؛ بنابراین درمان آن نیز، فقط درمان زیبایی نیست؛ بلکه درمان یک بیماری است. اگر علائم پرولاپس واژن، خفیف باشند یا کلا علامتی نداشته باشید، اقدامات ساده خود مراقبتی مانند تمرین کگل برای تقویت عضلات لگن میتواند عارضه را تا حدود زیادی بهبود بدهد. اما در موارد شدیدتر پرولاپس واژن، نیاز به مداخلات درمانی است که شامل پیساری، عمل جراحی، ساسپنشن کاف واژن، ساکروکولپوپکسی و کولپوکلیس میشود.
افتادگی واژن چه عوارضی به همراه دارد؟
در بیان عوارض افتادگی واژن باید گفت اندازه درگیری با این بیماری تاثیر بسیاری بر روی میزان عوارض آن دارد. با این وجود میتوان برخی از عوارض مهم افتادگی واژن را اینطور معرفی کنیم:
- بیرون زدگی دهانه رحم
- مشکلات روده و یبوست
- ایجاد زخم در دهانه رحم
- خطر ابتلا به عفونتهای دستگاه ادراری
- بروز مشکل در ادرار کردن
- شکل در زمان داشتن رابطه جنسی
چگونه می توان از بروز پرولاپس واژن پیشگیری کرد؟
برخی از روشهای پیشگیری برای افتادگی واژن عبارتند از:
- کنترل کردن وزن
- انجام تمرینات ورزشی مستمر در دوره بارداری و بعد از زایمان
- خودداری از برداشتن اجسام سنگین
- جدی گرفتن یبوست و درمان آن
- توجه به رژیم غذایی
رفع افتادگی واژن فواید زیادی دارد از جمله:
- افزایش رضایت جنسی هم برای زن و هم برای پارتنر جنسیاش
- افزایش اوج لذت جنسی
- کاهش خشکی واژن در زنانی که در سنین پیش از یائسگی یا سنین یائسگی هستند
- بهبود جریان خون در واژن
- جوانسازی لابیا
- بهبود نسبی مشکلات مثانه
درمان افتادگی واژن
برای درمان افتادگی واژن میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد. در ادامه به بررسی برخی از برترین روشها برای درمان افتادگی واژن میپردازیم:
1.درمان افتادگی واژن با لیزر
در رفع افتادگی واژن یا لیفت واژن با لیزر از پروسهی طبیعی خود بدن برای تحریک کلاژن سازی و بازیابی و جوانسازی واژن و اطراف آن استفاده میشود. روش غیر جراحی و سرپایی لیفت واژن با لیزر شامل وارد کردن ابزاری بسیار ریز به واژن میشود که انرژی تنظیم شده و دقیقی را وارد بافتهای واژن میکند. لیفت واژن یا رفع افتادگی واژن با لیزر، شیوهای بسیار کم تهاجمی برای جوانسازی واژن است که خشکی واژن را برطرف کرده، واژن را سفت کرده و بیاختیاری ادرار را بهبود میدهد.
طی درمان شما احساس میکنید پوستتان خیلی داغ شده است، اما دردی نخواهید داشت و پوستتان نیز نمیسوزد. لیفت واژن با لیزر تنها ۲۰ دقیقه طول میکشد و نیازی به ریکاوری ندارد.
مزایای درمان افتادگی واژن با لیزر
- نیازی به بیهوشی ندارد
- سرپایی است و نیازی به بستری شدن ندارد
- هزینهاش بسیار کمتر از جراحی است
- بلافاصله پس از لیزر، نتیجه قابل مشاهده است
- پس از سه جلسه نتیجه ایده آل گرفته میشود. درد و خونریزی ندارد.
چه کسانی نمیتوانند از لیزر برای درمان افتادگی واژن استفاده کنند؟
افرادی که دچار بیماریهای سیستمیک و موضعی هستند نمیتوانند از لیزر برای رفع افتادگی واژن استفاده کنند. خانمهایی که سوزش و خشکی و خارش واژن دارند و ضمنا قصد تنگ کردن و رفع افتادگی واژن دارند میتوانند از لیزر درمانی بهره ببرند.
۲. درمان افتادگی واژن با عمل جراحی
نمیتوان گفت جراحی تنها راه درمان افتادگی واژن است اما در صورت پیشرفت بیماری استفاده از جراحی الزامی خواهد بود. این جراحی به دو روش جراحی هیسترکتومی و جراحی تعلیق انجام میشود که باهم تفاوتهایی دارند. جراحی هیسترکتومی روشی برای خارج کردن واژن است اما در جراحی تعلیق رحم با استفاده از رباطهای لگن به حالت اولیه بازگردانده می شود.
۳. درمان افتادگی واژن با روش پساری
در توضیحی مختصر درباره پساری باید گفت این وسیله، وسیلهای نرم و انعطافپذیر است که در دانش پزشکی با اهداف متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله برای جلوگیری از افتادگی اندامها مورد استفاده قرار میگیرد و جلوگیری از افتادگی رحم نیز یکی از کاربردهای این وسیله است.
۴. درمان افتادگی واژن با تحریک الکتریکی عصبی عضلانی NMES
تحریک الکتریکی عصبی عضلانی یا به اختصار NMES، روش دیگری برای درمان افتادگی واژن است. در این روش با استفاده از دستگاهها مخصوص عضلات کف لگن تقویت میشوند و افتادگی واژن از بین میرود. برای انجام این روش درمان، پزشک سر دستگاه را وارد واژن میکند و با کمک جریان الکتریکی خفیف به بهبود عضلات لگن میپردازد.
۵. درمان افتادگی واژن با دارو
کمبود استروژن از عمدهترین دلایل افتادگی رحم به شمار میرود برای همین استفاده از داروهای حاوی استروژن میتوان افتادگی رحم را درمان کرد. البته باید به یاد داشته باشید مصرف این داروها باید کاملا زیر نظر پزشک انجام شود و استفاده سرخود آنها مشکلات فراوانی به همراه خواهد داشت.
۶. درمان افتادگی واژن با کمک بیوفیدبک
به طور کلی بیوفیدبک نوعی فرایند درمانی است که اطلاعات فرد را راجب بدن خود بیشتر میکند. این روش برای درمان افتادگی واژن نیز کاربردی است . به طوری که در این روش وسایل مخصوصی درون واژن، رکتوم، یا روی پوست قرار داده میشود تا عملکرد عضلات کف لگن کنترل گردد . در صورت دیدن نتایج مشکوک فرایند درمانی آغاز میشود.
۷. درمان افتادگی واژن با تمرینات کگل(Kegel)
تمرینات ورزشی در درمان بسیاری از بیماریها نقش بسزایی ایفا میکنند. تمرینات کگل نیز یکی از صدها درمانها ورزشی هستند که میتوانند برای درمان افتادگی واژن مفید باشند. با بلند کردن لگن، منقبض کردن این قسمت و سپس شل کردن آن به راحتی میتوانید این تمرین را انجام دهید.
۸. درمان خانگی افتادگی واژن
درمانهای خانگی زیادی برای درمان افتادگی واژن وجود دارد. به عوان مثال خوردن برخی از میوهها و سبزیجات میتواند نتیجه خوبی به عمل آورد اما اگر افتادگی واژن به درجه پیشرفته و حساس رسیده باشد نمیتوان از روشهای خانگی برای درمان استفاده نمود.
چرا رفع افتادگی واژن مسئلهی مهمی است؟
بعد از زایمان و به دلیل پروسهی طبیعی پیری، خیلی از خانمها دچار افتادگی واژن، کاهش حس جنسی، خشکی و بیاختیاری ادرار میشوند. علت این اتفاق این است که فیبرهای کلاژن به مرور زمان کشیده شده و باعث از دست رفتن خاصیت ارتجاعی دیوارهی واژن میشوند. یک پیامد دیگرِ از دست رفتن خاصیت ارتجاعی دیوارهی واژن میتواند عفونتهای مکرر واژینال باشد.
بهترین جراح لابیاپلاستی در تهران کیست؟
سوالات متداول
کسانی که هیسترکتومی انجام دادهاند میتوانند افتادگی واژن را درمان کنند؟
پاسخ: بله
آیا در زمان پریود میتوان برای درمان افتادگی واژن اقدام کرد؟
پاسخ: درمان افتادگی واژن در زمان پریود انجام نمیشود، زیرا نتیجهی مطلوبی کسب نخواهد شد
در لیفت واژن با لیزر، لیزر تا چه عمقی نفوذ میکند؟
پاسخ: پروب لیزر تا دهانه واژن وارد میشود، یعنی حدود ۶ تا ۸ سانتیمتر. پرتوهای لیزر تقریبا ۰.۰۵ میلیمتر به بافت واژن نفوذ میکنند. این اندازه نفوذ لیزر کافیست تا کلاژن سازی تحریک شود.
چقدر بعد از زایمان میتوان برای رفع افتادگی واژن اقدام کرد؟
پاسخ: بعد از زایمان واژینال توصیه میشود سه ماه صبر کنید تا هر گونه زخم و آسیب التیام پیدا کرده و واژن به طور طبیعی ریکاوری شود و سپس برای رفع افتادگی واژن اقدام نمایید.
من دچار اندومتریوز لگن هستم، آیا میتوانم درمان افتادگی واژن انجام دهم؟
پاسخ: در بیشتر موارد بله، این مسئله بر اساس محل اندومتریوز تصمیم گیری میشود. لطفا با پزشک معالجتان مشورت کنید.
آیا درمان افتادگی واژن با قرصها یا ایمپلنتهای ضد بارداری تداخلی ایجاد نمیکند؟
پاسخ: خیر
آیا درمان افتادگی واژن کمکی به پیشگیری از پرولاپس واژن نیز میکند؟
پاسخ: درمان افتادگی واژن میتواند تا حدودی جلوی پرولاپس واژن را بگیرد، اما در بلند مدت کمکی به این مسئله نمیکند.
آیا واقعا میتوان بدون عمل جراحی، تغییری در ظاهر واژن و لابیا ایجاد کرد؟
پاسخ: بله! بیشتر خانمها به دلایل گوناگون مانند زایمان، افزایش سن، نوسانان وزن و یائسگی، دچار تغییراتی در واژن خود میشوند. در مورد خیلی از خانمها، این تغییرات میتواند ناراحت کننده بوده و بر روابط زناشوییشان اثر بگذارد. با استفاده از روشهای غیرجراحی رفع افتادگی واژن در ناحیه واژن و پیرامون آن میتوان با کمک تکنولوژی به موفقیتهای زیادی در زمینهی سفت کردن پوست ناحیه تناسلی و سفت کردن عضلات واژن دست پیدا کرد. مثلا با کمک رادیوفرکانسی میتواند کلاژن سازی و قابلیت ارتجاعی پوست را افزایش داد.
آیا مشکل بیاختیاری ادرار هنگام پریدن، سرفه کردن، عطسه کردن، خندیدن و ... با درمان افتادگی واژن برطرف میشود؟
پاسخ: بیاختیاری ادرار در میان زنان یائسه بسیار شایع است. قدرت عضلات واژن تحت عوامل گوناگون تغییر میکند و این تغییر میتواند عملکرد مثانه را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. با درمان افتادگی واژن میتوان عضلات ضعیف شدهی واژن را تقویت کرده و در نتیجه عضلات حامی مثانه را نیز تقویت نمود. خیلی از خانمها بعد از سه جلسه درمان، بهبودهایی در بیاختیاری ادرار خود احساس میکنند.
جوانسازی واژن و رفع افتادگی واژن چگونه به بهبود روابط جنسی کمک میکند؟
پاسخ: وقتی شما اعتماد بنفس پیدا میکنید و احساس خوبی نسبت به اندام جنسی خود دارید، رابطه جنسی نیز برایتان لذت بخشتر میشود. ضمنا با درمان خشکی واژن، دیگر رابطه جنسی برایتان دردناک نخواهد بود. با انجام درمانهای غیرجراحی رفع افتادگی واژن میتوانید شاهد بهبودهای قابل توجهی در ناحیه تناسلی خود بوده و از تمام جنبههای زندگی جنسی خود لذت ببرید.
چگونه باید برا درمان افتادگی واژن آماده شوم؟
پاسخ: آمادگی برای درمان افتادگی واژن شامل اجتناب از رابطه جنسی حداقل ۲۴ ساعت پیش از درمان و توقف مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن، سه روز پیش از درمان میشود. ضمنا شما نباید در دوران پریود برای درمان افتادگی واژن مراجعه کنید و موهای زائد ناحیه تحت درمان نیز باید رفع شده باشند.
آیا در دوران شیردهی میتوان به درمان افتادگی واژن اقدام کرد؟
پاسخ: بله، درمان افتادگی واژن، منعی برای شیردهی ایجاد نمیکند.
نظر کاربران
چه خوبه که این مسائل توضیح داده میشه و تشریح میشه
پاسخ ها
نیاز به اینجور کار ها نیست چیز بزن داخلش درست میشه
جوانسازی آلت مردانه چجوریه؟