جوفراست و مشکل مهد کودک!
آتنا دختری ۳ ساله است که مادرش فکر میکند دیگر وقتش رسیده او را به مهدکودک ببرد. اما مشکلی که وجود دارد این است كه در چند باری که مادر آتنا او را به مهدکودک برده، آتنا حاضر نشده آنجا بماند.
جو فراست راهحل ارائه میدهد
مادر آتنا باید بداند که برای عادت دادن فرزندش به محیط جدید باید صبور باشد زیرا از نظر آتنا این کار بسیار سخت است و نمیتواند به راحتی آن را قبول کند. اما نکته مثبت این است که والدین باید بدانند که کودکان قابل تغییر هستند و میتوان امیدوار بود که آتنا با تغییر برخی شیوههای رفتاری والدین نسبت به رفتن به مهدکودک علاقه نشانه دهد. سنی که آتنا در آن قرار دارد، مرحلهای از رشد است که در آن کودک از جدایی از مادر احساس ناراحتی و اضطراب میکند.
سرزنش نکنید
یکی از نکات مهم در مواجهه با کودکی که حاضر نیست از مادر جدا شده و به مهدکودک یا خانه اقوام یا حتی کلاس برود، این است که به هیچ عنوان نباید کودک را به دلیل اضطرابش مورد تمسخر قرار دهید و باید با هم راهی برای حل آن بیابید.
او را مستقل کنید
برای ایجاد استقلال به او آموزش دهید که کیف مهدکودکش را خودش آماده کند. یادتان باشد تقویت رفتار مطلوب کودک از طریق پاداش دادن بسیار موثر خواهد بود.
برایش هدیه بگیرید
یک هدیه کوچک برای فرزندتان بخرید و به او بگویید وقتی که میروید تا او را از مهدکودک به منزل ببرید، هدیه را برایش میبرید. با این کار هم او مطمئن میشود که شما بازخواهید گشت و هم اینکه نفس هدیه در او هیجان ایجاد میکند.
برایش دوست پیدا کنید
میتوانید روابط خارج از مهد کودک را با والدین دیگر بچهها برقرار کنید و اجازه دهید برخی از آنها به منزلتان بیایند تا آتنا با آنها بازی کند. اگر او بتواند با یکی، دو نفر در مهدکودک دوست شود تمایل بیشتری به رفتن به مهدکودک نشان خواهد داد.
او را تنها بگذارید
با فراهم کردن اوقاتی که کودک بتواند لحظاتی را بدون مادر سپری کند میتوان به آماده شدن کودک کمک کرد. مثلا با تنها گذاشتن کودک در اتاقی برای بازی یا سپردن او به یکی از نزدیکان و خروج از منزل برای ساعاتی میتوانید زمینه مناسب را ایجاد کنید.
حتما خداحافظی کنید
حتی اگر کودک ۶ ماهه است با او با آرامش خداحافظی کنید و وقتی که برمیگردید با آرامش برخورد کنید و افراط در احساسات نداشته باشید. به این ترتیب اعتماد به مادر در کودک شکل میگیرد. این موارد زمینهساز امنیت کودک برای جدایی و کاهش اضطراب او برای جدایی است. اگر این توضیحات کافی نبود باید از مشاوره کمک بگیرد.
حکیمه قادری، روانشناس و مشاور
علت را در خودتان جست وجو کنید
شروع مهدکودک رفتن کودکان از سن ۳ تا ۴سالگی است اما مسئلهای که وجود دارد این است که ممکن است کودک دچار اضطراب جدایی باشد. زمانی که کودک قرار است خانه بماند یا نزد یکی از اقوام نگهداری شود یا به کلاس یا مهمانی میرود و در این شرایط مدام به مادر چسبیده است و همه نیازهایش را به مادر ارجاع میدهد، به این معناست که اضطراب جدایی دارد.
دلیل اول، اضطراب مادر
منشا اضطراب جدایی کودک میتواند اضطراب خود مادر باشد. مادری که خودش مضطرب است و حمایت و مراقبت افراطی نسبت به کودک دارد باعث میشود احساس امنیت کودک کاهش پیدا کند. در واقع منشا اضطراب اغلب کودکان، مادرانی هستند که خودشان به کودک وابستهاند و حمایت بیاندازه میکنند. وقتی کودک وابسته بار بیاید طبیعی است که اگر قرار باشد به مهدکودک برود این جدایی را نپذیرد.
تمرین کنید
۵ سال اول کودک بسیار مهم است و تجربههای او، باورها و تفکراتش را شکل میدهد بنابراین اگر احساس عدم امنیت و عدم اعتماد به مادر و ترس از دست دادن افراد مهم زندگی را داشته باشد در آینده هم با مشکلات زیادی روبهرو خواهد شد. به همین دلیل به مادر گفته میشود که عجله نکند و عدم وابستگی کودک را در محیط خانه تمرین کند و بعد به مهد منتقل کند. بچهها وقتی در خانه هستند مدام مادر را صدا میکنند و به او میچسبند و بدون مادر به اتاقشان یا دستشویی نمیروند. به مادرها توصیه میشود بدون آنکه از خودشان ناآرامی نشان دهند نیاز این کودکان را با تاخیر جواب دهند. مثلا مادر در آشپزخانه است و کودک وقتی متوجه میشود مادر در کنارش نيست، با اضطراب او را صدا میکند، در این حالت مادر باید آرامش خود را حفظ کند و اجازه دهد کودک خودش او را پیدا کند. وقتی مادر به دستشویی یا حمام میرود و کودک پشت در گریه میکند، توصیه میشود بعد از اینکه بیرون آمد نوازش و حمایت انجام ندهد. وقتی متوجه شدید که در فضای خانه کودک جدایی از شما را تحمل میکند، آن زمان برای رفتن به مهد آماده است.
دلیل دوم
بیاعتمادی کودک به مادر هم میتواند باعث اضطراب شود. اگر کودک بدون آگاهی از سینه مادر جدا شود منجر به بیاعتمادی کودک میشود زیرا کودک یک بار سینه مادر را از دست داده و ترس دارد که چیزهای دیگر را هم از دست بدهد.اما کودکانی که ثبات شیء در آنها شکل گرفته است و به این باور رسیدهاند که چیزی که الان نميبينند به معنی نبودنش نیست راحتتر با این موضوع کنار میآیند.
فضای مهدکودک را آماده کنید
وقتی با کودک وارد مهد شدید بهتر است مادر با عناصرمهد ارتباط برقرار کند. مثلا بگویید «چه نقاشی قشنگی» یا «دختر خانم اسم شما چیه؟» به این ترتیب کودک ارتباط مادر را با مهد میبیند و به آن مکان اعتماد میکند. وقتی مادر سرد وخجالتی است و با مربیها ارتباط نمیگیرد کودک پذیرشش کم میشود. وقتی مادر در کنار کودک در مهد میماند تا او عادت کند باید تمام ویژگیهای مادرانهاش را تعطیل کند یعنی حضورش برای کودک کاملا حضور فیزیکی باشد تا کودک با مربیان ارتباط بگیرد. اگر میخواهد بغل مادر برود بهتر است مادر کتابی داشته باشد و بگوید دارم کتاب میخوانم و ارتباط چشمی لمسی با کودک حداقل باشد.
ارسال نظر