حســاس نشـــو...!
حساسيتها و آلرژي، جزو مشكلات شايع انسانها در جوامع مختلف بهشمار ميروند. آمارها حاكي است بين ۱۵ تا ۱۸ درصد افراد جوامع مختلف به نوعي دچار حساسيت هستند كه يك نوع شايع آن، حساسيت فصلي است. در فصول بهار و پاييز آلرژي در افراد حساس شايعتر است
- حساسها پيشگيري كنند
در فصل بهار به دليل رويش گياهان، گردهافشاني و غبارها، بروز بيماريهايي چون تب يونجه، آسم آلرژيك يا رينيت آلرژيك شايع ميشود كه ما به افرادي كه از قبل ميدانند اين مشكل را دارند توصيه ميكنيم داروهاي ضدآلرژي خوراكي يا استنشاقي را به عنوان پيشگيري مصرف كنند. به افرادي كه حساسيت شديد دارند پيشنهاد ميكنيم تا از داروهاي كورتيكواستروئيدي و تركيبات قوي ضدالتهابي به صورت خوراكي و حتي تركيبي خوراكي- استنشاقي يا تزريقي به عنوان پيشگيري استفاده كنند. توصيه ميشود اين داروها حتي تا اواخر فصل و حتي تا اواسط تابستان استفاده شود. براي پيشگيري بيشتر، توصيه ميشود در روزهايي كه باد ميآيد و جريان هوا بيشتر است در محيطهايي مثل باغها و پاركها كه گردهها بيشتر است حضور نيابند يا از ماسكهاي ويژه استفاده كنند.
در برخي از كشورها از جمله ژاپن، نوع ويژهاي از ماسك وجود دارد كه در صورت استفاده و حين استنشاق موجب ميشود تا گردهها به ماسك چسبيده و به مجراي تنفسي وارد نشود. الياف سازنده اين ماسك به گونهاي است كه اجازه عبور به گردهها نميدهد. برخي از اين ماسكها شبيه كلاه ايمني موتورسواران است و با هواكش ويژهاي كه دارد موجب ميشود حداقل ذرات ريزمعلق در هوا وارد فضاي تنفسي شود. اين هواكش از داخل، فضا را عاري از هر گونه ذره ميكند و با مكش خود موجب ميشود تا فرد كمترين ذرات آلرژيك را دريافت كند. به جز داروهاي ضدآلرژي مصرفي، ميتوان از روش ديگري نيز بهره گرفت. در اين روش، عوامل آلرژيزا به صورت داروهاي كمحجم و بسيار خفيف وارد بدن شده تا با شبيهسازي اثر آلرژنها بتوان بدن را به آهستگي مقاوم كرد. اين روش درماني «ايميونتراپي» نام دارد. شرط موفقيت اين تكنيك آن است كه عوامل حساسيتزاي هر منطقه دقيقا شناخته شده و آنتيژنهاي حساسيت مربوط به همان منطقه باشد. متاسفانه در بسياري از كلينيكهاي آلرژي، داروهاي آنتيژن از خارج كشور وارد شده و با عوامل معمول ايجاد آلرژي در كشورمان ارتباط بومي ندارد، از اين رو نتيجه درمان موفق نخواهد بود. در بهترين شرايط، شانس موفقيت اين روش درماني 10 تا 20 درصد است و مصرف داروهاي ضدالتهابي استروئيدي و غيراستروئيدي قدم اول درمان محسوب ميشود.
مهمترين علائم در آلرژي بيني يا در اصطلاح رينيت آلرژيك، آبريزش، عطسه و خارش مخاط بيني، چشمها و ورم ملتحمه چشم است اما مهمترين علائم آلرژيهاي تنفسي كه مهمترين آن آسم آلرژيك است، تنگ شدن تنفس، خس خس سينه و سرفه است كه ممكن است در اطفال، سرفه بيشترين علامت باشد. معمولا سرفه همراه با دفع خلط غيرچركي و بيرنگ است. در بسياري از موارد خس خس سينه ديده نميشود اما مريض سرفههاي شديد دارد و وقتي تست تنفس انجام ميدهيم متوجه ميشويم ظرفيت تنفسي مريض پايين آمده است و گاهي برعكس آن يعني مريض خس خس شديد تنفسي دارد و در تست اسپيرومتري همه چيز نرمال است، بنابراين متخصصان بايد به جميع علائم توجه كنند. بيماري آسم در جوامع شهري بيشتر ديده ميشود و در اكثر نقاط دنيا روند رو به رشدي پيدا كرده است اما چون در مناطق روستايي، هوا پاكتر و آلايندههاي هوا كم است كمتر شايع است. در طب اطفال راجع به تاثير غذاها بر آسم و آلرژي تاكيد ميشود اما در بالغين اينطور نيست. بهطور معمول، توصيه ميشود افرادي كه دچار درجاتي از آسمهاي آلرژيك هستند از مواد غذايي حاوي ادويهها، سسهاي تند و غذاهاي سرخ كردني استفاده نكنند ولي من به رژيم غذايي سفت و سخت در اين افراد معتقد نيستم و بايد گفت عوامل آلرژيزاي هوا نقش موثري در بروز اين بيماري دارند.
دستگاه تصفيه هوا مشكلي حل ميكند؟
چندنوع دستگاه وجود دارد كه كمك فراواني به بهبود وضعيت تنفس هواي سالمتر ميكند. يكي از اين دستگاهها دستگاه اكسيژنساز است. اين دستگاه صرفا براي بيماران قلبي و تنفسي استفاده ميشود؛ بيماراني كه به دليل عارضه خود، مجبورند بهطور مداوم از اكسيژن استفاده كنند كه ميزان غلظت اكسيژن با استفاده از اين دستگاه به بيش از 90درصد ميرسد و اين جايگزين كپسولهايي است كه بيماران مجبور به حمل آن هستند. اما يكسري دستگاه تصفيه هوا وجود دارد كه براي محيطهاي سربسته مثل اتاق يا محل كار بيمار مناسب و موثر است. اين دستگاه فيلترهاي ويژهاي موسوم به فيلترهاي hepa دارد كه قادر است هواي خارج از دستگاه را از داخل فيلترها عبور داده و موجب تصفيه هواي آلوده اتاق شود. اين دستگاه ذرات معلق و حتي برخي ويروسها را ميتواند جذب كند كه در پاكي هوا بسيار موثر است اما بايد فيلترهاي آن چندوقت يكبار تعويض شود. يكسري ديگر از دستگاههاي تصفيه هوا، دستگاههاي مرطوبكننده (بخور) است كه از 2 نوع بخور گرم و سرد تشكيل شده. بخور گرم از طريق جوشاندن آب و تبخير آن است اما بخور سرد با بهرهگيري از امواج ماوراءصوت، ذرات ريز آب را در فضا پراكنده ميكند و رطوبت نسبي هوا را بالا ميبرد كه براي افراد داراي آلرژي، بيماران قلبي و تنفسي و به ويژه در شهرهاي با آب و هواي خشك بسيار كاربرد دارد. توصيه ميشود براساس نياز آن را تهيه كرده و در منزل به كار برد.
منبع : مجله زندگی ایده آل
ارسال نظر