آنفلوانزای پرندگان؛ توصیهها و هشدارها
چند سالی است با شروع فصل سرما زمزمههای بروز و شیوع آنفلوانزای پرندگان نیز همهگیر میشود. این بیماری خسارات زیادی به دنبال دارد.
این بیماری چه خطراتی به دنبال دارد؟
آنفلوانزای فوقحاد پرندگان بیماریای است که مشکلات اقتصادی، بهداشت عمومی، اجتماعی و سیاسی ایجاد میکند. در بحث اقتصادی میتوان گفت، ماکیانی (بوقلمون، مرغ و خروس) که به این ویروس آلوده شوند، صددرصد تلف میشوند و به همین علت سازمان جهانی بهداشت به دنبال ریشهکنی این ویروس تنها راه معدومسازی را توصیه میکند. از طرفی، از بین بردن طیور میتواند خسارات زیادی به اقتصاد تحمیل کند. از دیگر مشکلات اجتماعی ناشی از شیوع ویروس، بیکار شدن افراد است که زندگی آنها و خانوادههایشان را تحتتاثیر قرار میدهد.
چگونه آنفلوانزای مرغی سر از طیور خانگی درمیآورد؟
مهمترین علت شیوع این ویروس، پرندگان مهاجر است. معمولا در مناطق شمالی کشور به علت تراکم پرندگان، طیور خانگی کنار پرندگان مهاجر قرار میگیرند و ویروس به سرعت پخش میشود. متاسفانه به علت شکار پرندگان مهاجر و عرضه آنها در بازارها، بهخصوص در بازارهای بزرگ محلی جویبار و فریدونکنار در استان مازندران راه برای ورود آلودگیها به منطقه بازمیشود.
پس این ویروس بهراحتی بین واحدهای طیور نیز پخش میشود؟
بله؛ البته در واحدهای صنعتی بیشتر طیور به وسیله وسایل نقلیه آلوده، کودهایی که در مرغداری انتقال پیدا میکنند و ماشینهایی که مسوول تحویل گرفتن تخممرغها هستند یا وظیفه رساندن دان به ماکیان را دارند، آلوده میشوند. واقعیت این است که در مرغداریها این ویروس بیشتر بهصورت مکانیکی منتقل میشود. کارگران یا حتی مدیرانی که در مرغداریها فعالیتدارند، معمولا در تماس با مرغ و خروسهای خانگی در محل زندگی شخصیشان قرار دارند و میتوانند ویروس را منتقل کنند.
با دیدن چه علائمی میتوان پرنده بیمار را تشخیص داد؟
همانطور که ابتدا اشاره کردم، این بیماری حاد است و به سرعت باعث تلفات پرندگان میشود. جز در مواردی در پرندگانی مانند غاز و اردک بالغ که ممکن است بیماری نشانهای نداشته باشد، در دیگر پرندگان تلفات مهمترین نشانه بروز بیماری است. در روستاها برای پیشگیری از شیوع گسترده بیماری با کشته شدن تنها یکی از ماکیان باید تا شعاع یک کیلومتری همه پرندگان معدوم شوند. در محیطهای روستایی ارتباطات بین مردم نیز بیشتر است و به همین دلیل باید معدوم کردن ماکیان جدی گرفته شود.
آیا نهاد یا سازمانی شیوع بیماری را در روستاها رصد میکند؟
این بیماری سالی یک بار بروز پیدا میکند و سازمان دامپزشکی در حد توان خود براساس دستورالعملهای بینالمللی مناطقی را مشخص و بررسی میکند، اما راه درست که به پیشگیری شیوع بیماری آنفلوانزای فوقحاد با هزینه کمتر کمک میکند، این است که خانواده اواخر شهریور ماه هرگونه تلفات را به سرعت به سازمان دامپزشکی کشور اطلاع دهند. این کار درنهایت به نفع خود خانوادهها خواهد بود.
آیا این بیماری از طریق گوشت یا تخممرغ نیز منتقل میشود؟
بله، آنفلوانزای فوقحاد از طریق لاشه و حتی ابزاری که در ارتباط با پرنده بیمار بوده یا کفش و لباس انسانهایی که با آنها در تماس بودند نیز منتقل میشود. در طیور اهلی لاشه آلوده معمولا ظاهر متفاوتی پیدا میکند و کمی سیاه و بدشکل میشود، اما گوشتهای آلوده در پرندههای وحشی ظاهر متفاوتی با گوشتهای سالم ندارند و جز با نمونهبرداری در آزمایشگاه نمیتوان تشخیص داد که کدام گوشت محتوی ویروس است. به همین دلیل به همه هموطنان توصیه میکنم حتما از فروشگاههای مجاز گوشت بخرند. واحدهایی که مجوز دارند با اطمینان زیادی گوشت سالم به بازار عرضه میکنند.
چه بلایی سر لاشههای بیمار میآید؟ آیا باید نسبت به ویروس موجود در آنها نیز نگران باشیم؟
اگر لاشه به شکلی درست معدوم شود، مشکلی ایجاد نمیکند. کارشناسان دامپزشکی لاشهها را به شیوه بهداشتی خاک میکنند. آنها لاشهها را در گونی قرار میدهند، آن را به خوبی پلمپ و چالهای را تعبیه میکنند که با قرار دادن گونی حداقل نیممتر خاک روی آن را بپوشاند. ابتدا زیرش را با آهک پر میکنند و گونی لاشه را در آن قرار میدهند و دوباره رویش را با آهک پوشش میدهند. محلی هم که پرنده در آن زندگی میکرده به خوبی ضدعفونی میکنند. با این کار خطر انتقال ویروس از بین میرود.
نیلوفر جامهبزرگی
مرغی که مغزپخت میشود، بیمارتان نمیکند؛ حتی اگر آلوده باشد!
هر سال تعدادی از ویروسهای آنفلوانزا در حال گردش هستند. برخی از آنها حیوانات و ماکیان را درگیر میکنند و بعضی دیگر به انسانها حمله میکنند. به طور معمول آنفلوانزاهایی که مخصوص خوک یا پرندگان است، خوک یا پرنده را درگیر میکند و آنفلوانزاهای انسانی بیشتر انسانها را بیمار میکند. مساله مهم این است که ویروس آنفلوانزا در حال گردش است و هر ساله تغییراتی کوچک دارد و البته هر چند سال یکبار با تغییرات بزرگ همه را غافلگیر میکند. داستان ویروس آنفلوانزای پرندگان از آنجایی شروع شد که ویروسی بیماریزا در انسان، کنار ویروس پرندگان قرار گرفت و با شرایطی خاص با یکدیگر ترکیب و به درد مشترک انسان و ماکیان تبدیل شدند.
بیتعارف مهمان میشود
تنفس راه مشترک انتقال انواع آنفلوانزاهاست. عطسه و سرفه قطرههای آلوده را پخش میکند و هرکسی که آن را استنشاق کند، با ورود بدون دعوت ویروس به دستگاه تنفسی و ریهها، میزبان بعدی این ویروس خواهد بود. گاهی نیز ویروس از طریق دستهای آلوده به بدن انتقال پیدا میکند. ویروس آنفلوانزا از آن گروههایی است که اثر آن ساده و بیدردسر از بین نمیرود؛ این ویروس ساعتها روی سطوح باقی میماند.
پرندههای مهاجر یا ناقلان بیماری؟
در این فصول که شیوع ویروس بیشتر میشود، باید حداکثر فاصله را با پرندگان وحشی حفظ کنید، بهخصوص اگر لاشه پرندهای را دیدید، نهتنها از آن دوری کنید، بلکه به سازمان دامپزشکی کشور اطلاع دهید تا اقدامات لازم را برای دفن و بررسی منطقه انجام دهند. اگر هم در خانهتان مرغ و پرنده نگهداری میکنید، در این فصول درهای خانه را بسته نگهدارید و اجازه ندهید ماکیان خانگی شما با پرندگان دیگر، بهخصوص پرندگاه مهاجر در ارتباط باشند. اگر پرندههایی مانند مرغ عشق، طوطی و... در قفس دارید و نکات بهداشتی را رعایت میکنید، نگران نباشید، پرندههای ایزوله معمولا بیمار نمیشوند. برخی هموطنان برای قربانی کردن از پرندگان استفاده میکنند و اصرار دارند خون پرنده را روی مثلا «ماشین جدیدشان» برنید که این کار بسیار غیربهداشتی و بیماریزاست. شما با این کار با دعوتنامه رسمی ویروس را به بدن و خانه و کاشانه خود دعوت کردهاید. برای رعایت بهداشت باید از ترشحات و خون ماکیان دور باشید. پس بیایید همه تلاش کنیم این رسوم نادرست از بین برود.
ویروس هدیه ندهید
اگر بیمار هستید، مدتی را در خانه بمانید. همه ما در قبال دیگر شهروندان مسوول هستیم و باید بهداشت فردی را رعایت کنیم. مراقب عطسهها و سرفههایتان باشید، حتی شده با آستین لباس یا کت یا روسریتان مانع ورود ویروس به ریههای اطرافیان شوید.
گوشت تازه خطرناکتر است
بعید است که پرندگان بهداشتی با تایید مراکز معتبر بیماریزا باشد. به طور کلی، پرندهای که چند روز از ذبح آن گذشته و در سردخانه نگهداری شده باشد، به ندرت بیماریزاست. انتقال از طریق تخممرغ هم شایع نیست، تنها ممکن است به دلیل آلودگیهای سطحی حامل ویروس باشد. در هر شرایط اگر تخم مرغ و مرغ به درستی پخته شوند، قابلیت انتقال نخواند داشت. نکته مهم این است که در هرکجا که غذا میخورید حتما ابتدا دقت کنید مرغ یا تخممرغ کاملا پخته و مغزپخت شدهباشد. شاید انتخاب جوجهکباب در این زمانها خیلی مناسب نباشد.
بیبرو برگشت کشنده نیست
درست است که آنفلوانزای مرغی مرگومیر زیادی دارد، اما نباید این باور را داشت که این ویروس همیشه کشنده است. آنفلوانزا هر سال تغییر میکند و حتی علائم، شدت و میزان واگیری ویروس سال گذشته ممکن است با امسال متفاوت باشد. بنابراین ممکن است در برخی سالها کشندگی ویروس بیشتر و در سال بعد تنها واگیری بیشتر داشتهباشد. در برخی زمانها آنفلوانزای مرغی با بیشترین میزان مرگومیر نیز بیش از 50 درصد کشته نداشته است.
هر سال واکسن بزنید
درست است که هر سال امکان بروز سویه جدیدی از آنفلوانزا وجود دارد، اما تزریق واکسن در گروههای حساس بسیار مهم و ضروری است. خانمهای باردار، افراد بالای 50 سال، مبتلایان به دیابت، بیماران قلبی، ریوی و کلیوی، افرادی که شیمیدرمانی میشوند یا داروهای تضعیفکننده ایمنی مانند کورتون مصرف میکنند، بچههایی که به دلایلی آسپیرین مصرف میکنند و کودکانی که در سنین بین6 ماه تا 2 سال قرار دارند، جزو گروههای خطر هستند. این گروهها باید اواخر شهریور یا ابتدای مهر هر سال واکسن بزنند تا به سطح دشوار بیماری دچار نشوند.
*متخصص بیماریهای عفونی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
ارسال نظر