همه چیز درباره چسب های لاغری
اگر چاق هستید یا اضافه وزن دارید، لاغری در کوتاهترین زمان و با راحتترین شیوه یکی از آرزوهای همیشگیتان بوده و شاید هم خیلی از تبلیغها و توصیههای اطرافیان را باور کرده و امتحان کرده باشید؛ مثلا کاهش وزن ۳۰ کیلویی در یک ماه با رژیم آبدرمانی!
مجله سیب سبز: اگر چاق هستید یا اضافه وزن دارید، لاغری در کوتاهترین زمان و با راحتترین شیوه یکی از آرزوهای همیشگیتان بوده و شاید هم خیلی از تبلیغها و توصیههای اطرافیان را باور کرده و امتحان کرده باشید؛ مثلا کاهش وزن ۳۰ کیلویی در یک ماه با رژیم آبدرمانی! ۲۰ کیلو کاهش وزن در یک هفته با انواع و اقسام دستگاههای لاغری! و البته قرصها و چسبهای لاغری که این روزها آنقدر تعدادشان زیاد شده که از تعداد انگشتهای دستهایمان هم فراتر رفته! کافی است در گوگل کلمه «قرص لاغری» را جستوجو کنید تا اسامی آشنایی مثل:بوتانیکال اسلیمینگ، هربال اسلیمینگ، مجیک اسلیمینگ، پرفکت اسلیم، فیل اسلیم، نچرال اسلیمینگ و ... را ببینید که در تعریف هر کدامشان هم واژه لاغری معجزهآسا و بیدردسر آمده است! خب مسلما همه آدمها دوست دارند از همه خوراکیهای مورد علاقهشان هر مقدار که دوست دارند بخورند و لذتش را ببرند و بعد هم با خوردن یک قرص کوچک، دیگر نگران چاق شدنشان نباشند! اما آیا واقعا چنین قرصهای مهربانی وجود دارند؟!
البته غیر از قرص، این روزها بازار چسبهای لاغری هم داغ است؛ چسبهای هوشمندی که فقط با برداشتن برچسب و قرار دادن روی موضعی که چربی اضافه دارد و هیکل شما را از ریخت انداخته، میتوانند این چربیها را آب کنند؛ فقط چربیهای همان نقطه را! البته برای لاغری کلی هم باید این چسبها را روی ناف بچسبانید!
برای اینکه ببینیم این قرصها و چسبها تا چه اندازه مفید و موثر هستند و باعث چه مقدار کاهش وزن میشوند، از دکتر محمدرضا وفا، متخصص تغذیه و رژیم درمانی خواستیم تا در مورد فواید و عوارض مصرف آنها برایمان بیشتر توضیح دهند.
قرصها چطور باعث لاغری میشوند؟
قرصهای لاغری شامل مواد مختلفی هستند که مجموع آنها باعث کاهش وزن میشود. در عین حال روش کاهش وزن در قرصهای مختلف متفاوت است. به عنوان مثال بعضی از قرصها با کاهش اشتها و کم خوردن به کاهش وزن کمک میکنند در حالی که ديگر قرصها، مانع جذب چربی در بدن میشوند.
عملکرد قرصهای لاغری با هم متفاوت هستند و با تغییر در مکانیسمهای طبیعی بدن، باعث لاغر شدن میشوند؛ بعضی از آنها با افزایش دفع، مدت زمان باقی ماندن غذا در روده را کاهش داده، موجب تجزیه نشدن چربیها در روده شده و منجر به اسهال چرب میشوند. عوارض مصرف خودسرانه این داروها هم این است که در طولانیمدت باعث دفع ویتامینهای محلول در چربی شده و فرد را با سوءتغذیه روبهرو میکنند. گروه دیگری از داروهای چربیسوز هم هستند که جذب چربی را مهار میکنند و مانع از ورود چربی به چرخه سوخت و ساز بدن میشوند اما بهطورکلی داروهای چربیسوزی که سوختوساز بدن را بالا میبرند، چندین مشکل مختلف ایجاد میکنند که مصرف ناآگاهانه و خودسرانهشان میتواند کشنده باشد!
خطرات قرصهای لاغری
عمدهترین مشکلی که در زمینه مصرف قرصهای لاغری وجود دارد این است که بسیاری از داروهای لاغری موجود در بازار که در شبکههای ماهوارهای هم تبلیغ میشوند، غیراستاندارد هستند اما به راحتی در دسترس افراد قرار دارند.
مهمترین سازمانی که میتواند سلامت تمام داروها را تایید کند، سازمان غذا و داروست که با مراجعه به وبسایت این سازمان میبینیم که قبل از معرفی هر دارو به دنیا، باید مراحل مختلفی از جمله کشت سلولی-مولکولی، آزمایش روی حیوانات و در فازهای مختلف و کارآزماییهای بالینی روی انسان تحت شرایط خاص انجام شود تا بالاخره یک دارو بتواند مورد تایید قرار گیرد. اما داروهایی که زمینه چاقی و لاغری مورد تایید چنین سازمانهایی قرار گرفته باشند، بسیار محدودند، بنابراین نمیتوان به صرف تبلیغ این داروها در شبکههای ماهوارهای و اینترنتی و ... آنها را استاندارد تلقی کرد. در ضمن، حتی در صورت اطمینان از استاندارد بودن یک قرص، افراد نباید خودسرانه اقدام به مصرف آنها کنند چراکه شرایط بیولوژیک و سلامت هر فرد با دیگری متفاوت است و افرادی که به بیماریهای مختلف مبتلا هستند، حتما باید با مشورت پزشک متخصص یکی از این داروها را انتخاب کنند.
همچنین بالا رفتن سوخت و ساز نیز میتواند باعث بروز مشکلات دستگاه گوارش شود؛ به خصوص در افرادیکه دچار زخمهای گوارشی هستند. بنابراین فقط یک پزشک متخصص میتواند دوز مشخصی از یک داروی مشخص را برای هر بیمار، آن هم برای دورهای مشخص، تجویز کند.
یک قرص خطرناک
حتما نام قرص ونوستات (ارلیستات) را شنیدهاید؛ این قرص یکی از قرصهای لاغری است که سالها توسط پزشکان برای کاهش وزن افراد تجویز میشد و حالا به عنوان یک قرص لاغری بیضرر مشهور شده و مصرفکنندگان بدون هیچ ترسی حتی تا سالهای طولانی از این قرص برای حفظ تناسب اندام خود استفاده میکنند، غافل از اینکه مصرف طولانیمدت این قرص عوارض وخیمی برای سلامتشان ایجاد میکند.
قرصهایی مثل ونوستات یا زینکال بخشی از چربی غذا را با مدفوع دفع میکند و همراه با این چربی، ویتامینهایی مانند E و D و A و kنیز دفع میشود. قرصهای آنتیلیپاز در واقع جذب چربی را مختل میکند و در نتیجه جذب ویتامینهای محلول در چربی نیز مختل میشود. مصرف کوتاه مدت و تحت نظر پزشک متخصص تغذیه، مشکلی برای مصرفکننده ایجاد نمیکند اما مصرف طولانی و بدون نظارت، عوارض جانبی زیادی را برای فرد به دنبال دارد.
قرصها به تنهایی لاغر نمیکنند
بسیاری از قرصهای لاغری با نام مکملهای غذایی فاقد استانداردهای لازم دارویی هستند. بسیاری از این قرصها صرفا با عنوان مکمل غذایی، قبل از اثبات تاثیر و ایمنی آنها روانه بازار شده، به فروش میرسند که به خصوص نوع جدید آنها خطرات جانبی داشته و سلامت افراد را تهدید میکنند.عوارض جانبی این قرصها در افراد مختلف متفاوت بوده و عبارت است از: افزایش ضربان قلب، افزایش میزان فشار خون،بیخوابی، عصبانیت، سردرد، سرگیجه، ضعف، تغییر مزه دهان، خشکی دهان، بیحسی پوست، تهوع، گرفتن عضلات شکم، اسهال و دیگر مشکلات دستگاه گوارش، مشکلات کبد و ... .
البته بروز این علائم، بسته به نوع داروی کاهش وزن در هر فرد متفاوت است. به علاوه نباید فراموش کرد که مصرف این داروها برای مدت زمانی کوتاه در نظر گرفته شده است، بنابراین افزایش مدت استفاده، اثرات جانبی دیگری را هم به دنبال خواهد داشت. پس قبل از استفاده از هر نوع داروی لاغری ابتدا با یک پزشک متخصص مشورت کنید؛ به خصوص اگر از داروهای دیگری برای درمان بیمایهای مختلف هم استفاده میکنید. در این صورت ممکن است غیر از عوارض مصرف داروی نادرست، مشکل تداخل دارویی نیز برایتان پیش بیاید. بد نیست این را هم بدانید که در صورت انتخاب درست قرصهای کاهش وزن، متوسط کاهش وزن با این روش ۵ الي ۱۰ درصد وزن یک فرد خواهد بود که با تغییر رژیم غذایی و ورزش حاصل شده است. فراموش نکنید افرادی که این قرصها را مصرف میکنند اما سبک زندگی خود را تغییر نمیدهند، هیچ تضمینی وجود ندارد که به نتیجه دلخواه برسند.
هنوز هیچ داروی موثری در زمینه کاهش وزن، به بازار نیامده که فرد بتواند، بدون رعایت رژیم غذایی و صرفا از طریق خوردن قرص و بدون عوارض جانبی کاهش وزن پیدا کند و همچنان مهمترین و سالمترین روش کاهش وزن بدون عوارض جانبی، کاستن از کالری مصرفی به طور روزانه و ورزش است که در صورت تشخیص پزشک، میتواند با مصرف یک قرص لاغری استاندارد همراه شود.
معجزهای به نام چسب لاغری !
روی بستهبندی بسیاری از این چسبها میخوانیم: «اين چسبها جهت كاهش چربيهاي موضعي و زير پوستي و كمك به سوزاندن بهتر چربي در بدن استفاده ميشود. اين پد محتوي روغن هسته انگور و رازيانه و شيره درخت سرو كوهي و ... است و تاثير آنها در رفع چربي و ليپيدهاي زايد بسيار اعجاب انگيز است. شما با استفاده از این چسبها ۳ تا ۶ كيلوگرم در ماه وزن کم میکنید چراکه این محصول مانع از جذب قند، نشاسته و چربی میشود. چسبهاي لاغري بسيار موثر در كاهش وزن به صورت كاملا طبيعي بدون هيچ گونه عوارض جانبي. اين چسب هاي لاغري داراي مواد طبيعي هستند و با تحريك غدد درونريز عمل ميكنند. غددي كه ميزان سوخت و ساز بدن را كنترل ميكنند و متابوليسم و سوخت چربيها و كربوهيدراتها و قند بدن را تسريع ميكند و بدين ترتيب وزن فرد به كار گيرنده كاهش مييابد. اين چسب از جمع شدن چربيهاي اضافه در بدن جلوگيري ميكند و گردش خون را تسريع ميكند و علاوه بر كاهش وزن در سمزدايي بدن موثر است.» اما آیا این ادعاها واقعیت دارند؟
چسب + ورزش و رژیم
به طور کلی وقتی چاقی از حد مشخصی فراتر باشد، سلولهای چربی در نقاط خاصی از بدن تجمع غیرطبیعی پیدا میکنند و باعث بروز سلولیت میشوند. در صورتی یک روش خاص میتواند باعث از بین رفتن این چربیهای موضعی شود که با یک رژیم غذایی کاهش وزن و برنامه ورزشی (شامل ۳ فاز گرم کردن بدن، حرکات هوازی و سرد کردن بدن باشد و در فاز سرد کردن حرکات کششی و قدرتی در ناحیه چاقی موضعی انجام شود)همراه باشد. در این صورت استفاده همزمان از روشهایی مثل اولتراسوند، لیزر، گن و چسبهای لاغری هم میتوانند موثر واقع شوند. پس چسبها اثر کاهش وزن چندانی ندارند و صرفا برای از بین بردن سلولیت مفید هستند. حالا اگر به فرض محال استفاده از چسب لاغری (یا هر کدام از شیوههای مشابه) بتواند به تنهایی بر سلولهای چربی تاثیر مختصری بگذارد، این چربیها در ناحیه دیگری از بدن دوباره تجمع کرده و به صورت سلولیت بروز میکنند. بنابراین چسب لاغری و لوازمی مانند آن به تنهایی نمیتوانند راهکار قطعی درمان سلولیت باشند چون چربی از بدن دفع نمیشود و فقط از نقطهای به نقطه دیگر منتقل میشوند.
این چسبها با استفاده از گرما کمک میکنند تا هیدرولیز چربی در آن ناحیه افزایش یابد و چربی بعد از هیدرولیز جذب مویرگهای خونی شده و وارد گردش خون میشود و ممکن است چربی خون افزایش یابد که اگر این چربی زیاد باشد، ممکن است خطرساز شود. بنابراین وقتی هیچ روش مکملی مثل ورزش و رژیم غذایی، در کنار استفاده از چسب، همراه نباشد، این چربیها از بدن دفع نمیشوند و فقط از طریق خون به بخش دیگری از بدن منتقل شده و دوباره سلولیت در نقطه دیگری بروز میکند. به این ترتیب استفاده از این چسبها برای کسانی که دچار چربی خون هستند و در معرض بیماریهای قلبی، متابولیک و دیابتیک هستند، میتواند خطرناک باشد.
نظر کاربران
اگه بخوایم ببینیم داروی مورد نظر ما استاندارد هست یا نه به کدوم وبسایت باید مراجعه کنیم؟