سرطان، دارو و درمان اش در ایران
تمام پیشکسوتان رشته سرطان از لحاظ آماری به این نتیجه رسیدهاند که شیوع این بیماری در جهان رو بهافزایش است. بنابراین دانش پزشکی و دستاندرکاران درمان سرطان همواره دنبال روشهایی برای درمان و پیشگیری از این بیماری هستند.
کار گروهی برای درمان سرطان
کادر درمان سرطان از مجموعهای از پزشکان با تخصصهای مختلف تشکیل میشود؛ از جمله:
۱. گروه پشتیبانی یا پاراکلینیک: در این گروه مسوولان آزمایشگاه، متخصصان پاتولوژی، تصویربرداری و رادیولوژی قرار دارند. این افراد از طریق روشهای مختلف آزمایشگاهی و تصویربرداری، سونوگرافی، سیتیاسکن، امآرآی، روشهای پیشرفته هستهای و پتاسکن به تشخیص و پیگیری درمان کمک میکنند.
2. گروه فوقتخصصی و جراحی: این گروه را پزشکان فوقتخصص از جمله فوقتخصص خون و سرطان و جراحان در رشتههای مختلف ارتوپدی، اعصاب، عمومی، کودکان، اورولوژی، قفسه سینه، دستگاه گوارش و... تشکیل میدهند. خوشبختانه امروزه بسیاری از رشتههای پزشکی از زیرشاخههای فوقتخصصی مربوط به درمان سرطان نیز برخوردار هستند. برای مثال متخصصان رشته ارتوپدی، گوارش و ... میتوانند در زیرشاخه درمان سرطان نیز تحصیل کنند.
۳. گروه پرتودرمانی: متخصصان پرتودرمانی کنار پزشکان دیگر بخشی از درمان سرطان را برعهده دارند، بهخصوص در سرطانهای بافت جامد مثل مری، معده، انتهای دستگاه گوارش (رکتوم) و بعضی از تومورهای ریه، رحم، گردن رحم و استخوان (سارکوم یوئینگ). این متخصصان در چند سال اخیر با روشهای نوین پرتودرمانی کمکهای بسزایی به تیم پزشکی درمان سرطان کردهاند.
4. گروه طب تسکینی: این گروه چند سالی است که در ایران فعال شده و پاسخگوی تمام بیماران مبتلا به سرطان است. متخصصان طب تسکینی در زمینه روانشناسی، روانپزشکی، کنترل درد، انتقال خون و فرآوردهها، خارج کردن عوامل مسموم از بدن مثل ترشحات اضافه در فضای پرده جنب و فضای شکم و سایر نیازهای بیماران در هر ساعت از شبانهروز از آنها پشتیبانی و حمایت میکنند. درواقع، تمام بیماران مبتلا به سرطان باید از زمان تشخیص این بیماری تحت نظر گروه طب تسکینی قرار بگیرند. به طور کلی، حدود 33 درصد از بیماران مبتلا به سرطان با روشهای درمانی کاملا بهبود مییابند و بعدها برای پیگیری به پزشک معالج اولیه خود مراجعه میکنند، اما حدود 60 درصد از بیماران باید همچنان با سرطان مبارزه کنند و از روشهای تسکینی بهره ببرند.
بهترین برخورد با سرطانهای پیشرفته
دیدگاه پزشکی نسبت به بیمار مبتلا به سرطان باید متفاوت از سایر بیماران باشد. برای مثال اگر یک بیمار مبتلا به سرطان پیشرفته کلیه با دست اندازی به مغز به بیمارستان مراجعه کند نباید مانند یک بیمار تصادفی و ضربه مغزی با او برخورد شود. مبتلایان به سرطان پیشرفته و افرادی که در مرحله نیمهنهایی یا نهایی این بیماری قرار دارند، معمولا به آیسییو منتقل نمیشوند زیرا برنامه درمانی مدون و جدیدی برای آنها وجود ندارد، بلکه فقط با طب تسکینی میتوان در چند ماه یا چند سال باقیمانده از عمرشان به آنها کمک کرد. این افراد نیازی به مراجعات مکرر بیمارستان، بستری شدن، مراقبت ویژه، دستگاهها و لولههای تنفسی، اقدامات تشخیصی اضافه و ... ندارند. نگه داشتن آنها در بخش مراقبتهای ویژه با کمک دستگاه تنفس مصنوعی نه تنها به بهبود وضعیتشان کمکی نمیکند، بلکه باعث افزایش بار هزینههای بیماری بر خانوادهها و بیمهها میشود.
ایران کمبود داروی سرطان ندارد
در گذشته، تشخیص سرطان دشوار بود و خیلی از افراد به دلیل این بیماری جان خود را از دست میدادند، اما امروزه روشهای تشخیصی افزایش پیدا کردهاند. با وجود پزشکان غنی از لحاظ علم سرطان، آزمایشگاهها و دستگاههای تصویربرداری پیشرفته، امکانات پاتولوژی و تستهای ژنتیکی و مولکولی میتوان تمام جزییات بیماری سرطان را مشخص کرد. در زمینه درمانهای دارویی سرطان نیز باید مژده داد که هر روزه داروهای جدیدی در حال کشف شدن هستند. هماکنون که مشغول خواندن این مقاله هستید، صدها دانشمند و دانشجو در حال انجام آزمایشهای متعدد روی سلولهای موجودات زنده (غیرانسان) و بافتهای سرطانی هستند و از این طریق به محتوای دانش بشری در مبارزه با سرطان کمک میکنند.
۳ گروه جدید دارویی در سرطان
داروهای سرطان را میتوان به چند گروه تقسیم کرد؛ یک گروه از آنها داروهای شیمیایی هستند که وارد سلول میشوند و آن را بهطور مستقیم از بین میبرند. این داروها بیشتر روی سلولهای سرطانی تاثیر میگذارند اما سلولهای طبیعی بدن را هم تا حدودی تحت تاثیر قرار میدهند. بنابراین مصرف آنها با عارضه همراه است.
سردسته داروهای جدید سرطان، داروهایی است که به شکل پادتن یا آنتیبادی ساخته شدهاند. این داروها پس از تزریق به بدن وارد گردش خون میشوند و روی غشای سلولها اثر میگذارند. برای فهم بهتر تاثیرگذاری آنها، سلول را مانند یک اتاق در نظر بگیرید. اگر در ورودی اتاق یک کلید برق وجود داشته باشد با روشن کردن آن میتوان فعالیتهای اتاق را مشاهده کرد و تحت کنترل قرار داد. پادتنهای موجود در داروهای جدید میتوانند وارد سلول شوند و روی کلید چراغ را بپوشانند. به این ترتیب عوامل بیرونی دیگر نمیتوانند کلید را فشار دهند و فعالیتهای سرطانی سلول را تشدید کنند.
یکی دیگر از گروههای دارویی سرطان، مهارکنندههای قرارگاه سیستم ایمنی یا مهارکنندههای چکپوینت هستند. سلولهای سرطانی از خود شاخصهایی را برون میدهند که از فعالیت طبیعی سیستم ایمنی در برابر سرطان جلوگیری میکنند. امروزه داروهایی ساخته شدهاند که فعالیت طبیعی سیستم ایمنی را در برابر سرطان حفظ میکنند. با مصرف این داروها سلولهای لنفوسیتی سیستم ایمنی میتوانند سلولهای سرطانی را از بین ببرند. این گروه دارویی عوارض ناچیزی روی دیگر اجزای بدن دارند و امیدی برای آینده سرطان محسوب میشوند. شاید در چند سال آینده بتوان بخش عمدهای از سرطانها را با کمک این داروها درمان کرد.
افق درمان سرطان در ایران
در حال حاضر، افق روشنی برای درمان سرطان وجود دارد. با تکنولوژی روزافزون درمان در کشور از جمله تکنولوژی رادیوتراپی، درمانهای هورمونی، آنتیبادیهای مونوکلونال، مهارکنندههای تیروزین کیناز و ... توانستهایم این بیماری را تحت کنترل درآوریم. کشور ایران با تقویت مقولههای دانشبنیان، قدرت تولید بخش زیادی از داروهای سرطان را برای خود تامین کرده است. هماکنون مجامع تولیدکننده داخل کشور قادر به تولید حدود 50 درصد از داروهای معرفیشده در خارج از کشور هستند. هزینه این داروها نسبت به نمونه خارجی آنها بسیار پایینتر و دسترسی به آنها بسیار آسان است.
*فوقتخصص بیماریهای خون و سرطان، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نظر کاربران
آیاداروی ضدسرطان خون(انواع سرطان خون) توسط دانشمندان ایرانی تولید وعرضه شده است
آیاداروی ضدسرطان خون(انواع سرطان خون) توسط دانشمندان ایرانی تولید وعرضه شده است