لرزش تیغ جراحی در اثر موسیقی راک
استرس شنیداری؛ موسیقی راک گوش ندهید!
دانشمندان مطمئن نیستند که چرا موسیقی «راک» روی مردان اثر بیشتری نسبت به زنان داشته است. یکی از توضیحات این است که موسیقی «راک»، استرس شنیداری بیشتری را در مردان ایجاد می کند. استرس شنیداری حالتی است که با شنیدن موسیقی ناموزون یا با صدای بلند در فرد ایجاد می شود.
ماهنامه سپیده دانایی: بسیارند افرادی که معتقدند گوش دادن به موسیقی میتواند قابلیت و عملکرد انسان را بهبود دهد. بسیاری از دانش آموزان هنگام درس خواندن به موسیقی گوش میدهند. برخی هنگام کار کردن گوشی به گوش میگذارند و بسیاری نیز هنگام ورزش از ریتمهای تند آهنگها استفاده میکنند، اما آیا هر نوع موسیقی برای هر فعالیت یا فردی مناسب است؟
نتایج پژوهشی جدید به بخشی از این سوال پاسخ میدهند. با توجه به نتایج این پژوهش، به نظر میرسد که گوش دادن به موسیقی «موتزارت» میتواند عملکرد مردان را در بازیهای فکری بهتر کند در حالی که شنیدن موسیقی «راک» شانس بردن آنها را کاهش میدهد.
دانشمندانی از کالج «امپریال» لندن و «رویال کالج موسیقی» که پشت این طرح پژوهشی هستند، اذعان دارند که موسیقی کلاسیک بهترین گزینه برای مردانی است که میخواهند روی انجام یک کار تمرکز کنند. از طرف دیگر، طبق نتایج این پژوهش، موسیقی روی عملکرد زنان تاثیری نداشته است. جالب توجه است که از نظر کلی در این آزمایش، زنان در بازیهای فکری از مردان بهتر عمل کرده اند.
در این پژوهش، از ۳۵۲ نفر از بازدیدکنندگان «فستیوال امپریال»، جشنواره علمی سالیانهای که در «کالج امپریال» لندن رخ میدهد، خواسته شد که در بازی فکری «عمل جراحی» (Operation) شرکت کنند. در این بازی فکری، فرد با به دست داشتن انبری باید قسمتهای بدن انسان را در حفرههایی روی یک تخته بیرون بیاورد. در این بازی نباید انبر فرد به تخته برخورد کند. انبر و تخته به سیمهایی متصل هستند که موجب میشوند برخورد انبار به تخته، صدایی ایجاد کند که به معنای باختن فرد است.
پژوهشگران به بازی کنندهها گوشیهایی دادند که یکی از سه قطعه موسیقی مشخص شده در این پژوهش را پخش میکرد: «موومان آندانته» از «سونات پیانو» اثر «موتزارت»، آهنگ «تاندراستراک» از گروه «DC/AC» که در سبک «راک» است و صدای «یک اتاق عمل حین جراحی». تیم پژوهشی سپس اندازه گرفتند که چقدر طول میکشد تا هر فرد سه قطعه را با موفقیت از روی تخته بردارد. آنها اشتباهات افراد را نیز ضبط کردند.
نتایج این آزمایش نشان داد مردانی که به آهنگ «راک» گوش داده بودند، نسبت به دیگر مردانی که دو قطعه دیگر را شنیده بودند، کندتر عمل کردند و اشتباهات بیشتری داشتند. به طور متوسط، آهنگ «راک» موجب ۳۶ اشتباه شده بود، در حالی که «سونات» و صدای «اتاق عمل» منجر به ۲۸ اشتباه بودند. داوطلبان تکلیف را حدودا طی یک دقیقه انجام دادند.
از طرف دیگر، به نظر نمیرسید که موسیقی «راک» حواس زنان را پرت کند و هیچ کدام از سه قطعهای که برای زنان پخش شد، در عملکرد یا سرعت آنان تغییری ایجاد نکرد. در مجموع زنان برای برداشتن قطعات به زمان بیشتری نیاز داشتند، اما اشتباهات شان کمتر بود.
دانشمندان مطمئن نیستند که چرا موسیقی «راک» روی مردان اثر بیشتری نسبت به زنان داشته است. یکی از توضیحات این است که موسیقی «راک»، استرس شنیداری بیشتری را در مردان ایجاد میکند. استرس شنیداری حالتی است که با شنیدن موسیقی ناموزون یا با صدای بلند در فرد ایجاد میشود.
پژوهشگران، سلیقه موسیقی افراد را نیز از آنها پرسیدند و متوجه شدند که تنها افرادی با شنیدن «سونات موتزارت» اشتباهات شان کمتر شده بود که لذت زیادی از این قطعه میبردند.
این تیم پژوهشی از مرکز «علوم عملکرد» هستند که در نتیجه همکاری «کالج امپریال» و «کالج رویال موسیقی» شکل گرفته است. آنها میگویند این پژوهش، جزیی از پژوهشی بزرگتر است که بررسی میکند چگونه موسیقی روی عملکرد تاثیر میگذارد. این طرح بزرگ تر، به خصوص روی این مسئله متمرکز است که گوش دادن به موسیقی در اتاق عمل چه نتایجی را دربر دارد.
دکتر «دیزی فنکورت» که نویسنده ارشد مقاله حاصل از این پژوهش است، توضیح میدهد که در ۷۲ درصد از موقعیتها در اتاق عمل، موسیقی پخش میشود. این در حالی است که متخصصان درباره منفعت بخشی این کار دو دسته هستند. برای مثال، برخی پژوهشها دریافته اند که موسیقی «هیپ هاپ» و «جامائیکایی»، که ریتمهای تندی دارند، سرعت عمل جراحی و کار با ابزار را افزایش میدهند، اما یک نفر از هر چهار متخصص بیهوشی اذعان میکنند که شنیدن صدای موسیقی، توجه و گوش به زنگ بودن آنان را کاهش میدهد.
این تیم پژوهشی بررسی دیگری نیز کرده است که چگونه موسیقی روی عملکرد افراد در دیگر زمینهها اثر میگذارد.
دکتر «فنکورت» میگوید: «یکی از حیطههای پژوهشی ما این است که چگونه میتوان عملکرد را در محیطها و شرایط گوناگون بهبود داد؛ از مسابقات پاروزنی در المپیک تا اجرا و نواختن موسیقی یا انجام یک سخنرانی مهم. این پژوهش ما را به این نتیجه میرساند برای مردانی که قصد عمل جراحی یا انجام یک بازی فکری را دارند، گوش دادن به موسیقی راک ایده مناسبی نیست.»
نظر کاربران
نگووو من هندزفریو میکنم تو کوشم هر اهنگی بیاد گوش میدم اونم با صداای بلندددد