۱۰ فرمان سلامت در روزهای نوروز
هفتسین باستانی ایرانیان نماد سلامت، طول عمر و زندگانی است. خیلی از افراد در حالی بر سر سفره هفتسین مینشینند که در ذهن تصمیمات جدیدی درباره سلامت و تناسب اندام خود دارند اما مواجه شدن با خوراکیهای متنوع و خوشمزه عید نوروز و قرار گرفتن در سفرهای تفریحی، رعایت اصول سلامت را در بسیاری از مواقع با مشکل مواجه میکند.
توصیه میکنم در سال جدید کمی بیشتر به کارهای هنری بپردازید؛ مثلا به کلاس موسیقی بروید و نواختن یک ساز را بیاموزید یا مطالعه و تماشای تئاتر را در برنامههایتان بگنجانید چون این کارهای لطیف روی سلامت روان شما اثر مثبتی میگذارد.
2.خودخوری،ممنوع!
توصیه میکنم در سال جدید به سلامت روان خود بیشتر اهمیت بدهید و سعی کنید استرسها و اضطرابهای خود را کنترل کنید چون این استرسها روی جسم و روان شما اثر مخرب میگذارد. استرسهای زندگی و مشکلات روزمره را خیلی جدی نگیرید و از خودخوری اجتناب کنید. روابط بینفردی خود را حتیالمقدور اصلاح کنید و کدورتها را کنار بگذارید. باید با خودتان و اطرافیانتان و حتی با جامعهتان مهربانتر باشید. هیچ چیز خوب و ارزشمندی یکشبه و بدون تلاش و کوشش به دست نمیآید.
3.دستکش یادتان نرود!
توصیه اصلی من در درجه اول به آرایشگران عزیز است که این روزها سخت مشغول کارند و دستهایشان مرتب با آب و مواد شیمیایی در ارتباط است. برای پیشگیری از خشکی پوست و بروز حساسیت، بهترین کار این است که حتما هنگام کار دستکش بپوشند و بعد از شستشو از مواد نرمکنندهای مثل وازلین استفاده کنند. مواد شیمیایی به ۲ صورت تحریکی و آلرژیک میتوانند سبب التهاب و حساسیت شوند که غلظت ماده و نوع آن و دفعات تماس میتواند شدت حساسیت را تشدید کند. به همین دلیل هم باید به استاندارد مواد مورد استفاده توجه داشته باشند و هم دستکش و لباس محافظ را فراموش نکنند. در عین حال بعد از استفاده به پوست خود برسند و نرمکنندهها را از یاد نبرند.
همین توصیه را برای خانمهای خانهدار هم داریم. مواد شوینده و سفیدکننده باعث بروز حساسیت و خشکی و سوزش و التهاب و تاولهای ریز در نوک انگشتان و کف دست میشود که اگر درمان نشود باعث عفونت موضعی خواهد شد. برای جلوگیری باید از کرمهای حاوی اوره و گلیسرین و وازلین استفاده کرد. خانمها مراقب عارضههای ناشی از وایتکس باشید و از دستکشهای دولایه که لایه داخلی آن کتان است استفاده کنید.
۴.ترتیب و تغذیه
طبق توصیههای طب سنتی، افراد باید از مصرف غذاهای متنوع در یک وعده خودداری کنند تا دچار ناراحتیهای گوارشی نشوند. در مهمانیها و دید و بازدیدهای عید معمولا این موضوع رعایت نمیشود. اگر میخواهید از خوراکیهای متنوع در این دید و بازدیدها استفاده کنید حداقل توصیه میشود که به ترتیب مصرف مواد غذایی توجه داشته باشید. برای این منظور باید ابتدا مواد غذایی با هضم سریع را مصرف کنید و بعد سراغ خوراکیهایی با سرعت هضم متوسط بروید. مصرف مواد غذایی سنگین و دیرهضم را هم به آخرین در مرحله موکول کنید.
۵.شیرینی؛ خشک، کم و کوچک!
در پذیراییهای عید نوروز بهتر است بیشتر از میوه استفاده شود و مصرف شیرینی کم باشد. تمامی شیرینیها بهدلیل قند و روغن به کار رفته در آنها، تراکم کالری بسیار بالایی دارند. با این حال درصد کالری شیرینیهای ساده و بدون کرم، کارامل، مربا، فوندانت، عسل و خامه کمتر است. بهطور کلی شیرینیهای خشک نسبت به شیرینیهای تر انتخاب بهتری هستند زیرا درصد کره و روغن به کار رفته در آنها نسبت به درصد خامه شیرینیهای تر بسیار پایینتر است.
۶.داغ میل شود!
اگر طی سفر مجبور باشید در مکانی غذا بخورید که به وضعیت بهداشتی آن اطمینان ندارید، بهتر است غذاهایی را مصرف کنید که کاملا پختهشده هستند و از روی درجه حرارت بالا و اجاق گاز یا از درون تنور برداشته میشوند. غذاهای سنتی ایرانی مانند برنج، خورش، آش و سایر غذاهایی که به صورت پخته و داغ سرو میشوند مانند سوپ، پیتزا و... بهطور حتم آلودگی میکروبی کمتری دارند و نسبت به غذاهای سرد ایمنتر هستند. اگر هم میخواهید از ساندویچها و غذاهای سرد استفاده کنید، ساندویچهایی انتخاب کنید که در آن از کاهو، گوجه و سبزی خوردن کمتری استفاده شده است. به این دلیل که بیشتر رستورانها سبزیجات را به خوبی ضدعفونی نمیکنند و این مساله میتواند باعث انتقال عفونتهای میکروبی و انگلی شود.
۷.سفر شیرین با دیابت شیرین
میزان فعالیت بدنی در طول سفر معمولا بیشتر از روزهای عادی است. در این شرایط ممکن است نیاز فرد دیابتی به دارو یا انسولین کمتر و نیازش به غذا بیشتر شود زیرا افزایش فعالیت بدنی میتواند با افت قند خون همراه باشد. به همین دلیل باید در زمان افزایش فعالیت، فواصل اندازهگیری قند خون را کوتاهتر کرد. البته برعکس این موضوع هم مطرح است؛ یعنی فرد ممکن است برای استراحت سفر کند و بیشتر اوقات در حالت نشسته یا خوابیده باشد. این کاهش فعالیت میتواند باعث افزایش قند خون شود. در این شرایط فرد معمولا به افزایش دوز دارو یا انسولین یا کاهش غذای مصرفی نیاز پیدا میکند.
دیابتیها باید بدانند که جذب انسولین زیر پوست در مناطق گرمسیری سریعتر و در مناطق سردسیری کندتر میشود. بنابراین باید مراقب افت یا افزایش قند خون در این مناطق باشند و تعداد دفعات اندازهگیری قند را افزایش دهند. همچنین در مناطق گرمسیری هنگام قدم زدن، آفتاب گرفتن، شنا کردن و... باید مراقب از دست دادن آب بدن باشند و به اندازه کافی آب بنوشند.
افراد مبتلا به دیابت باید قبل از سفر هوایی از پزشک معالج خود 2 نامه درخواست کنند؛ یک نامه برای ماموران امنیتی مبنی بر اینکه به دیابت مبتلا هستند و باید با خود سرنگ، قلم مخصوص تزریق انسولین و سوزن حمل کنند و نامه دیگر که دربردارنده اطلاعات در مورد نوع دیابت، نام و دوز داروها و انسولین مصرفی و حساسیتها و واکنشهای هر بیمار نسبت به داروهاست. این افراد باید حتما دستگاه اندازهگیری قند خون، داروها و انسولین را همراه خود به کابین هواپیما ببرند و از قرار دادن آنها در چمدان و بخش بار خودداری کنند.
۸.استمداد از عرق نعناع!
بسیاری از افراد در ایام عید، روزانه چند بار به دید و بازدیدهای خانوادگی میروند و در مصرف مواد غذایی مختلف زیادهروی میکنند. حتی بعضیها از مصرف صبحانه خودداری میکنند یا حجم وعده ناهار را کاهش میدهند تا بتوانند شبها در مهمانی بیشتر بخورند. این تغییرات در رژیم غذایی باعث ایجاد مشکلات گوارشی مختلف از جمله دلدرد، یبوست، حالت تهوع و... میشود. در صورت بروز این علائم بهتر است برای 24 ساعت فقط از غذاهای سبک مثل سوپ استفاده کنید. همچنین باید از مصرف آجیل، مواد غذایی پرچرب و غذاهای دیرهضم خودداری کنید. عرق نعناع نیز برای رفع نفخ روده مفید است. افرادی که بر اثر پرخوری دچار نفخ یا باد روده و قار و قور شکم میشوند، میتوانند مقداری عرق نعناع را در آب جوش همراه قند مصرف کنند اما اگر با رعایت این نکات، علایم گوارشی بعد از 24ساعت بهبود نیابند و دلدرد و استفراغ شدید باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.
۹.با قارچها همسفر نشوید!
«کاندیدیاز» یکی از شایعترین عفونتهای زنانه است. این بیماری قارچی که با ترشحات سفیدرنگ و پنیریشکل، خارش، سوزش و التهاب ناحیه تناسلی همراه است معمولا بر اثر افزایش رطوبت، گرما، تعریق، پوشیدن لباسهای زیر تنگ و شلوارهای چسبان، قند خون کنترلنشده، مصرف آنتیبیوتیکها و... ایجاد میشود. در مسافرتهای نوروزی نیز با توجه به اینکه مجبور هستید ساعتهای طولانی در اتومبیل، هواپیما و... بنشینید، میزان گرما و تعریق ناحیه تناسلی بالا میرود و رشد قارچها افزایش پیدا میکند اما جای نگرانی وجود ندارد چراکه میتوانید با چند راهکار ساده از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید. در زمان مسافرت توصیه میشود از نوارهای بهداشتی روزانه استفاده کنید. این نوارها بسیار نازکتر از نوار بهداشتی مخصوص عادت ماهانه هستند و به خوبی رطوبت بدن را میگیرند.
۱۰.سفر زیارتی و قرص ضدبارداری
خانمها برای اینکه در سفرهای نوروزی عادت ماهانه نشوند باید از 2 ماه قبل از سفر به متخصص زنان مراجعه و توصیههای لازم را در این زمینه دریافت کنند. به این افراد معمولا پیشنهاد میشود از روز دوم آخرین عادت ماهانهای که به سفرشان مانده شروع به مصرف قرص ضدبارداری کنند. برای مثال اگر 15 روز قبل از سفر عادت ماهانه میشوند باید از روز دوم این دوره مصرف قرص را شروع و با اتمام یک بسته 21 تایی از آن بلافاصله مصرف بسته دیگر را آغاز کنند. یعنی 2 بسته قرص (42 عدد) را پشت سر هم بخورند. به این ترتیب برای 5/1 تا 2 ماه عادت ماهانه نخواهد شد. خانمهایی که میخواهند به مکه یا سفرهای زیارتی بروند نیز میتوانند از همین روش استفاده کنند.
ارسال نظر