مواد غذايی ضد روماتيسم مفصلی
مواد غذايي و تغذيه مناسب نقش مهمي در مقابله با بيماري روماتيسم و برخي از بيماريهاي ناشي از آن مانند روماتوئيد پلي آرتريت دارند. در واقع برخي مواد غذايي خواص التهاب زدايي دارند در حالي كه برخي ديگر التهاب زا هستند.

دانههاي روغني
بادام، گردو، فندق، تخم كتان، ميوه درخت كاج و غيره جزو دانهها و مغزهاي روغني پركالري هستند كه نبايد در مصرف آنها زيادهروي كرد. چون امكان اضافه وزن وجود دارد و همين اضافه وزن نيز يكي از عوامل تشديدكننده روماتيسم است. با اين حال مصرف ميزان كم و مناسب اين دانهها و مغزها حاوي عناصر مغذي بهويژه مس و سلنيوم هستند كه براي مقابله با اين مشكل مفيد عمل ميكنند. اين عناصر خواص ضدالتهابي بسيار موثري دارند. اين دانههاي روغني همچنين سرشار از كلسيم هستند كه باعث تقويت و افزايش استحكام استخوانها ميشوند.
برخي ماهيها و غذاهاي دريايي
ماهيهاي حاوي امگا ۳ مانند قزل آلا و غيره برخلاف مواد غذايي حاوي امگا ۶ خواص ضدالتهابي و مسكني دارد. متاسفانه مواد غذايي حاوي امگا ۶ها پيش ساز التهاب در بدن هستند. در اوايل سال ۱۹۸۰ محققان دانماركي به اين نتيجه رسيدند كه اسكيموها به ندرت از بيماريهاي مفصلي رنج ميبرند. اين محققان بعد از بررسي برنامه غذايي آنها دريافتند كه اسكيموها بزرگترين مصرفكننده اسيدهاي چرب امگا ۳ هستند كه به ميزان زيادي در ماهيها و گوشت فوك هستند. محققان بررسيهاي بيشتري روي تاثير امگا ۳ها انجام داده و به اين نتيجه رسيدند كه مصرف امگا ۳ها باعث بهبود حركت مفاصل و سلامت آنهاميشود.
پروتئينهاي گياهي
توفو يا همان پنير سويا، تمپه سويا و غيره جزو منابع غذايي پروتئينهاي گياهي هستند. خوشبختانه اين روزها محصولاتي مانند توفو در ايران نيز جايگاه خود را پيدا كرده است. تمپه نيز يكي از محصولات غذايي تهيه شده از دانههاي سوياي تخمير شده با قارچ است. شما ميتوانيد از فروشگاههاي بزرگ يا مراكزي كه محصولات غذايي گياهي ميفروشند اين مواد غذايي را تهيه كنيد و از پروتئينهاي گياهي موجود در آنها استفاده كرده و جايگزين پروتئينهاي حيواني كنيد. گوشت قرمز كه حاوي پروتئين است در عين حال داراي امگا ۶ فراواني نيز هست كه مصرف زيادي آن براي افرادي كه به روماتيسم مبتلا هستند مناسب نيست. متاسفانه در غضروف افراد مبتلا به روماتيسم ميزان امگا ۶ها بسيار بالا و ميزان امگا ۳ها بهطور غيرعادي پايين است. بنابراين لازم است كه امگا ۶ها را تا حد امكان كاهش داد.
ادويهها
ادويهها و سبزيجات معطر را منبع واقعي و باارزش آنتي اكسيدآنها بدانيد. درست است كه مصرف اين ادویهها در حين طبخ غذا زياد نيست اما تركيب شدن آنها با آنتي اكسيدانهاي موجود در مواد غذايي بسيار كمككننده است. واقعيت شگفت انگيز اين است كه يك قاشق چايخوري دارچين معادل يك ليوان آب انگور آنتي اكسيدان دارد. از بين ادویههاي مناسب براي روماتيسميها يا آرتروزيها ميتوان به صمغ مر Myrrh اشاره كرد. بر اساس طب سنتي هند اين صمغ آسيايي حاوي تركيبات فوقالعاده اي است كه به مقابله با آرتريت و روماتيسم كمك ميكنند. زردچوبه نيز يكي ديگر از ادویههاي پرخاصيت است كه از خواص و قدرت آنتي اكسيداني بسيار بالايي برخوردار است.
سبزيجات
كاسني فرنگي، تره فرنگي، كدو حلوايي، فلفل دلمه اي، خيار، بادمجان، آرتيشو، كدو، هويج، تربچه؛ گوجه فرنگي، انواع كلمها و غيره حاوي خواص آنتي اكسيداني بالايي هستند كه براي مقابله با روماتيسم لازم و ضروري هستند.
ارسال نظر