به قوی ترین نوزاد دنیا،این غذاها را بدهید!
اهمیت تغذیه از زمانی شروع میشود که مادر پیش از بارداری، تصمیم به بچهدار شدن میگیرد. از همان زمان مادر آینده باید به نکات مهم در نوع و نحوه غذا خوردن خود توجه کند. این مسئله برای دوران بارداری و حتی شیردهی نیز حائز اهمیت است
بهترین دارو برای نوزاد چیست؟
از بدو تولد هیچ نوزادی در دنیا تا 6 ماهگی نباید از چیزی جز شیر مادر تغذیه کند مگر اینکه دچار بیماری خاص یا نیازمند نوع ویژهای از شیر خشک باشد. به خواست خداوند شیر مادر در ابتدای تولد نوزاد از آب بیشتری برخوردار بوده که تشنگی او را برطرف میکند و سپس با غلیظ و چربتر شدن قادر است گرسنگی نوزاد را رفع کند. بیشتر آلرژیها و حساسیتهایی که در کودکان ایجاد میشود مربوط به این است که به تغذیه با شیر مادر بها نمیدهند و نمیدانند که چقدر مفید است بهخصوص قطرات ابتدایی شیر مادر که به «کلستروم» یا «آغوز» معروف است و حیاتبخش خواهد بود. در دنیا هیچ قطره و داروی تقویتیای گرانبهاتر و ارزشمندتر از قطرات ابتدایی شیر مادر که به آغوز معروف است، یافت نمیشود. در قطرات ابتدایی تمام ایمونوگلوبینهای ضروری برای تقویت بچه در همان آغاز ترشح شده و از طریق شیر مادر به بدن نوزاد وارد میشود. در اصل واکسیناسیون نوزاد علیه اکثر عوامل بیماریزا و آلرژیک از همان ابتدا و با همین بخش از شیر انجام میشود.
متاسفانه خیلیها تصور میکنند شیر غلیظ کلستروم موجب بیماری و زردی در نوزاد میشود که این یک اشتباه بسیار بزرگ و باوری غلط است. با وجود این هنوز هم شاهد حضور مادرانی در مطب هستیم که مدعیاند مرتبه اول و دوم شیر خود را دوشیده و به دلیل رنگ زرد آن از دادن شیر به نوزاد اجتناب کرده و آن را دور ریختهاند.
دستور تهیه بهترین سوپ برای نوزادان
سوپ در هفته سوم از ماه هفتم شروع میشود.
مواد لازم:
ماهیچه (گوشت قرمز)، برنج، هویج، جعفری، گشنیز و لوبیاسبز (بر اساس تحمل و احتمال حساسیت نوزاد در هر روز یک نوع سبزی انتخاب میکنیم). روز اول نیاز نیست که همه سبزیها را با هم بریزیم. این سوپ نیازی به روغن ندارد و نمک هم نمیخواهد. پس از پختن این سوپ ماهیچه، روز اول تنها یک قاشق آن را در وعده ظهر پس از سیر شدن نوزاد از شیر مادر و گذشت مدت کوتاهی به وی میدهیم. این کار را برای روزهای بعدی به 2 قاشق در روز و بعد 3 قاشق و 4 قاشق تا روز چهارم افزایش داده و تا پایان هفته به 2 قاشق در 3 وعده میرسانیم.
چه کنم تا کودک خوب رشد کند؟
بسیاری از مادران دوست دارند نوزادشان در کمترین زمان و به سرعت رشد کرده و بزرگ شود به همین دلیل تلاش میکنند هرچه سریعتر او را با طعم ویتامینها و انواع شربتهای تقویتی آشنا کنند. این یک اشتباه بزرگ است؛ بیحوصلگی مادر برای غذا دادن به نوزاد از یکسو و حجم کم معده نوزاد و امکان خوردن غذا به میزان بسیار کم از سوی دیگر موجب بروز مشکلات جدید برای فرزند تازهوارد میشود. از 6ماهگی که عبور کنیم آغاز آشنایی نوزاد طعم غذاهای کمکی است؛ غذاهایی که خود به تنهایی نمیتواند کافی باشد و باید در کنار مصرف شیر مادر به عنوان غذای همراه و کمکی مصرف شود اما نه با حجم زیاد. فراموش نکنیم که حجم معده نوزاد بسیار کوچک است و باید غذا را در دفعات متعدد اما با میزان کم به او بدهیم.
از کی دسر را شروع کنیم؟
در ماه هشتم ظهر و شب میتوانیم ماست را هم به رژیم غذایی نوزاد خود اضافه کنیم (2 قاشق). خرما (رطب بدون پوست)، جگر گوسفند یا مرغ را هم میتوانیم بپزیم و نرم کنیم و هفتهای یکبار به سوپ نوزاد اضافه کنیم.در ماه نهم انواع آش (آش ماست، آش حبوبات، آش گندم) را درست میکنیم و در این ماه هم ماهی آبپز دریایی که سرشار از امگا3 است، توصیه میشود که باید نرم و با دقت به میزان کم تغذیه شود. در ماه دهم کته ماهیچه، کوفته قلقلی، ماکارونی با ترکیبات مخصوص توصیه میشود.
روش تهیه حریره بادام چیست؟
خیلی ساده. 2 قاشق آرد برنج، نصف قاشق شکر، 120 سیسی شیر پاستوریزه به مدت یک دقیقه بجوشد. از شب قبل 4 عدد بادام خام که خوب خیس خورده و پوست کندهایم را میکوبیم تا نرم شود و داخل فرنی آرد برنج میریزیم تا به قوامی بالاتر از شیر مادر برسد. حالا تنها یک قاشق حریره بادام در یک وعده از غذاهای کمکی به او میدهیم تا او را با طعم و مزه حریره بادام آشنا کنیم. با این کار میزان و تعداد دفعات را تا پایان هفته به یک قاشق در هر وعده میرسانیم.
چرا بادام؟
بادام برای آنکه اکثر املاح و ویتامینهای مورد نیاز نوزاد را تامین میکند. با این دو مسیر یعنی دادن یک هفته فرنی آرد برنج و یک هفته حریره بادام حالا به هفته سوم از ماه هفتم نوزاد میرسیم که دستور سرآشپز در اینجا سوپ است!
فرنی چطور درست میشود؟
2 قاشق آرد برنج، نصف قاشق شکر و 120 سیسی شیر پاستوریزه با کمی حرارت به شکلی که از شیر مادر کمی غلیظتر باشد. غذایی که کمکی محسوب شده و نوزاد باید تنها یک قاشق آن را تازه بعد از آنکه از شیر مادر سیر شد، نوشجان کند. این رژیم غذایی را فردای آن روز در 2 وعده ظهر و عصر، روز سوم ظهر، عصر و شب، روز چهارم صبح، ظهر، عصر و شب و هر بار یک قاشق باید برای نوزاد تکرار شود. آن وقت شرایط برای افزایش حجم و تعداد قاشقهای غذای کمکی برای روزهای آینده نوزاد فراهم میشود. این کار را تا زمانی که در هر وعده بتواند 3 قاشق فرنی بخورد، ادامه دهید. بعد از این باید به فکر تنوع در ذائقه باشیم. حریره بادام غذایی خوب و مغذی است که باید توسط مادر برای نوزاد در روزهای پیشرو آماده و آرامآرام معده او با این غذا آشنا شود.
کدام غذاها ممنوع است؟
4 چیز را تا یکسالگی نباید به کودک داد؛ نمک، عسل، سفیده تخممرغ و اسفناج. در ماه دوم از 6 ماهه دوم یا بهتر بگوییم ماه هشتم تولد نوزاد علاوه بر دادن فرنی، حریره بادام و سوپ میتوان زرده تخممرغ را به منوی غذای نوزاد هم اضافه کرد.
دستور تهیه زرده تخممرغ:
تخممرغ را تا حدی که زرده آن سفت شود، آبپز میکنیم. به اندازه یک نخود جدا کرده و با مقداری آب مخلوط میکنیم و آهسته به نوزاد میدهیم تا نوشجان کند. این مقدار را هر روز به اندازه یک قاشق یا به اندازه یک نخود اضافه کرده که تا پایان هفته به یک زرده کامل برسد.
ترفندهای خوراندن آهن به بچه!
تا 2سالگی بچهها باید آهن بخورند علاوه بر مولتیویتامین و ویتامین A و D. قطره آهن را باید بین 2وعده غذایی بخورند؛ یعنی حداقل نیمساعت قبل و بعد از شیر خوردن (غذاخوردن) نباید قطره آهن بخورند. برای جلوگیری از سیاه شدن دندانها باید قطره عقب زبان (دهان) ریخته شود و با خوراندن مقداری آب و پاک کردن دندانها با پارچه خیس میتوان از تغییر رنگ دندانها کاست.
غذای خوب بهتر از مکمل خوب!
زمانی که به کودک غذاهای متنوع مناسب سنش داده شود، دیگر نیازی به خوراندن قطرهها و داروهای ویتامین نیست. تمام مواد غذایی در هرم غذایی دستهبندی میشود که دارای املاح و مواد مورد نیاز بدن است.مثلا وقتی صبح کودک کره، زرده تخممرغ و شیر مصرف کند و زمانی که در وعده ظهر از خورشهای مختلف همراه سبزیجات و لبنیات یا کبابهای مختلف مصرف کند دیگر نیازی به دادن ویتامین نیست.
متاسفانه به دلیل بیتوجهی به همین توصیههای ساده که مفهوم آن مصرف انواع غذاها با تعادل و تناسب بر اساس سن و وزن کودک است پیوسته شاهد مراجعه کودکانی به مطب هستیم که دو تا سهبرابر وزن طبیعی و استاندارد خود، اضافهوزن پیدا کرده و این مسئله موجب نگرانی والدین و پزشکان میشود. پدرها و مادرها از روی دلسوزی اقدام به تهیه انواع ویتامینها و شربتهای مولتیویتامین و خونساز داخلی و خارجی با قیمتهای بسیار بالا میکنند غافل از اینکه همین غذاهای روزانه و تغذیه طبیعی و سالم قادر است نیاز روزانه کودکان را برطرف سازد.
بچهای که در زمان تولد 3 کیلوگرم بوده، در 5 ماهگی باید 6 کیلوگرم باشد با این اقدامات نابجا تا 10 کیلوگرم و حتی بیشتر اضافهوزن پیدا میکند و در آینده دچار بیماریهای مختلفی از جمله دیابت و امراض قلبی میشود. تازه اگر دچار بیماری اسهال شود به دلیل چاقی مفرط است و اگر تمام بدنش را بگردیم جایی برای پیدا کردن رگ بابت تزریق سرم پیدا نمیکنیم.
پس کی قندداغ بدهیم؟
در مجموع هیچوقت به مادران و پدران توصیه نکردم و اجازه هم نمیدهم که آبقند، نباتداغ و امثال این نوشیدنیها را به کودک و نوزاد خود بدهند. در سایت من غذاهای سنین مختلف براساس دستور پخت و مصرف تا 18سالگی درج شده که هموطنان میتوانند آن را مطالعه کنند. (از تولد تا 18سالگی)
از کجا به کجا رسیدیم؟
فراموش نمیکنم که در سالهای تحصیل من به قدری موارد اسهال نوزادان و کودکان فراوان بود که مجبور بودیم 3 نوزاد مبتلا به اسهال را روی یک تخت بستری کنیم و حتی در گوشه و کنار راهروی بیمارستان نیز گاهی اوقات عمل جراحی میکردند و برخی زمانها به دلیل این کمبود جا و محل بستری، بیماران را روی زمین میخواباندیم و سرمدرمانی میکردیم. اما در سال 1990 چهره بیماری نوزادان و کودکان تغییر یافت و مشخص شد که آمار مرگومیر به دلیل ذاتالریه و پنومونی و عفونتهای دستگاه تنفسی به قدر عجیبی افزایش یافته است.
راهاندازی و تقویت خانههای بهداشت در آن سالها در کنار آموزشهای لازم به پزشکان و حتی افراد کمسوادی که قادر به همکاری درخانههای بهداشت سراسر کشور بودند فکری بود که ناجی جان صدها و هزاران کودک ایرانی شد. در سالهای نهچندان دور با آموزش افراد دارای تحصیلات بالاتر از ششم ابتدایی برای اینکه چگونه عفونتهای دستگاه تنفسی را از روی علائم ظاهری کودک تشخیص دهند، از میزان تنفس و بالا و پایین رفتن قفسه سینه و برخی دیگر از علائم چگونه به ماهیت بیماری پی برده و آنتیبیوتیک مانند آموکسیسیلین و کوتریموکسازول که اختیار تجویز آن را داشتند، بدهند، موجب شد کشور به موفقیت ارزشمندی در کنترل و مهار عفونتهای تنفسی و حتی اسهالهای عفونی دست یابد.
این مسئله در کنار واکسیناسیون که به یک طرح ملی و بسیج همگانی مبدل شده بود و پیش از آن برگزاری کارگاههای تغذیه با شیر مادر فرصتی ایجاد کرد تا ایران به جمع پیشگامان بهداشت درمان بپیوندد.
با این اقدامات بود که بخش اطفال برخی از بیمارستانها به دلیل کاهش بیمار در پی تلاشهای ملی و سراسری به حالت تعطیل یا نیمهتعطیل درآمده.
در سال 1375 بود که آقای دکتر مرندی، وزیر بهداشت وقت اعلام کرد که بسیاری از بیماریهای نگرانکننده کودکان در کشور تحت کنترل درآمده است اما مهمترین نگرانی مرگ و میر نوزادان نارس و مادران بود که برنامهگذاران بهداشت و درمان را به تفکر برای پیگیری آن واداشت و این شد که با برگزاری سمینارهای مختلف هماکنون توانستهایم به آمار قابل توجهی از کاهش مرگ و میر نوزادان و مادران همگام با جهان دست یابیم.
نظر کاربران
بسیار توضیحات جامعی بود.متشکرم
از توضیحات کامل شما مچکرم
مدتهاست که در پی یک سایت کامل و جامع در حوزه کودکان بودم این سایت را به مادران توصیه می کنم
خیلی خیلی ممنون.کامل و دقیق نوشته شده.
پاسخ ها
سلام یه پسر دارم 7ماه چه غذای براش درس کنم
عالی
عالی بود.مرسی
با سلام متشکرم از توضیحات کامل عالی بود
با سلام عالی بود.متشکرم
بسيار جامع وكامل بودسباسكذارم
مطالب خوب بودند استفاده کردیم
بسيار عالي بود.ممنون
پاسخ ها
سلام پسرم 7 ماه شه چه غذای بهش بدم
خوب بود ولی ای کاش در مورد بچه هایی که به شیر گاو و بادام حساسیت دارند هم مطلبی می نوشتید.
ممنون عالی بود..
بسیار عالی
مرسی مفید بود .
سلام قطره آهن چی خوب است
ممنون از مطلب جامع و کاملتون ، دختر من ده ماهه است و مدتی است که رغبتی به خوردن سوپ و فرنی نداره من چه غذاهای دیگه ای میتونم بدم ،در ضمن غذاهایی که بدم دستش خودش بخوره رو بیشتر دوست داره ولی چون نمیتونه بجوه غذاهای درشت رو بیرون میریزه لطفا راهنمایی بکنید :)
سلام پسر من یا غذا نمیخوره یا اگرم خورد بالا میاره 10 ماه و ده روزشه 9300 وزنشه 76 قدش اخرین ازمایش اهن خونش پاین بوده .از بچه گی هم رفلاکس معده داشته
پزشک پسرم ممنوع کرده از شیر پاستوریزه برای پسر شش ماهم لستفاده کنم ..گفتن با شیر خودم در صورتی که با تحقیقی کردم جوشاندن شیر مادر خواص آن از بین میره راهنمایی کنید لطفا
عالی بود
سلام
پسر من 6 ماه و 10 روز سن دارد و نمیدانم چطور شده که علاقه شدیدی به خرما دارد و ما برای ساکت کردنش مجبوریم کمی خرما به او بدهیم تا ساکت شود
آیا دادن خرمابرای این سن ضرر دارد؟
درضمن یکماه است که غذای کمکی را شروع کردیم
با تشکر.
راقعا عالی بود،فقط کاش سوالات کمی طبق بندی شوند،مرحله به مرحله
عالی بود
عالی بود
دکتریعنی همین کامل وجامع.مرسی دکی.
ممنون از لطف شما مطالب عالی بود
ارمین 9ماه داره ولی غذا خوردنو دوست نداره وبه سختی میخوره فقط شیر مادر دوستداره لطفا راهنمایی کنید ممنون
عالی بودحرف نداشت
عالی بود ممنون از سایت کامل وجامع تون
منکه آخرش متوجه نشدم مولتی و آهن رو باید داد یا تغذیه متنوع و مفید کافیه.کاش یکی صریح این رو اعلام میکرد و ما از تردید در میومدیم.
باتشکر از مطلب مفیدتون ایا دادن اب مرغ کودک نه ماهه مفیده
باسلام خیلی از مطالب واسم جالب بود ممنون
عالی بود
با سلام بسیار متشکرم
ممنون از لطفتون خیلی خوب بود ای کاش درمورد جوانه گندم هم چیزی مینوشتین
عالی بود
ممنون از راهنماییتون
پسرم یک سالشه به سختی شربت آهن میخوره ولی غذا خوب میخوره
مطالب عالی بود،آرسام؛پسرم هشت ماه و بیست روز داره؛همیشه غذا رو میکس میکنم بعد بهش میدم؛حالا که چند روزه غذا رو له شده میدم؛نمیخوره؛و بیرون میده؛آیا ایرادی داره؛یا اینکه هنوز فرصت هست برای جویدن غذا
سلام خسته نباشید پسر من هشت ماه ونیمشه دو تا دندون جلوییاش تازه در اومده چند روزی هست که سیاه شده میترسم از اینکه بیش هم سیاه بشه لطفا بگین چکار کنم؟
خيلي خوب بود مچکريم دکتر
پسر من ٩ماه دارد ولي چون هميشه غذاي ميكس به او دادم الان غذاي له شده و كته را نميخورد آيا درست ميشود؟
خییییییلی عالی بود
سلام دخترم 10ماه و10روز اش است وزنش8300گرام است خیلی بد غذا است تا حاله دندان هم در نیاورده میشه بگین چکار کنم تا،غذا،بخوره چاق بشه خیلی ضعیفه
ایابی سرخ شدن پیاز تو ریه نوزاد میماند وباعث سرفهای تک تک وی شود حالتی که مثل اینکه خلطی باشد
دخترمن 4ماهش تموم شده به علت کم بودن شیرم شیر خشک روزی 2یا3بار میدادم حالا شروع کردم فرنی ساده میدم چه زمانی میتونم یادام اضافه بکنم
پاسخ ها
ببهتره بعداز ۶ماهگی بادام بدی
ممنون از مطالب مفیدتون
ممنون از مطالب عالیتون ☺☺
ممنون از مطالب عالیتون ☺☺
سلام دخترمن ده ماهشه و به غذاهای سوپی و گوشت علاقه داره و غذاهایی که برنج دارن نمیخوره ،اگر برنج رو از برنامه غذاییش خذف یاکم کنم عیب داره؟؟
من پسر سه سالشه میگه دلم وباد معد میکنه ؟؟؟؟؟؟
عالی .ممنون از دستورات وراهکارهاتون.برنامه غذای فوقوالعاده ای .
با تشکر فراوان از مطالب مفید شما پسرم ۴ماه و۲۰ روزه است خودم شیر ندارم شیر خشک اپتا آمل ۱براش میدم میخوام غذای کمکی رو شروع کنم تا وزنش بهتر بشه هرچی غذای کمکی شروع کنم لطفا راهنمایی کنید
مرسی ااز مطلبتون
نی نی من 10ماهشه اشکال نداره نخود،لوبیاگندم بهش بدم رفلاکسم داره