وقتی بزرگترها اشتباه میکنند
آیا شما از آن دسته والدینی هستید که معتقدید شأن پدر و مادریتان با عذرخواهی کردن از فرزند زیر سؤال میرود یا از آنها که میگویند اگر اشتباهت را جلوی بچه به روی خودت بیاوری، دیگر روی حرفت حساب نمیکند؟
البته دسته ديگري هم وجود دارند كه پذيرفتهاند معذرتخواهي، كوچك و بزرگ و بچه و والد نميشناسد و هركسي اشتباهي از او سر ميزند و به واسطه آن آسيبي هرچند جزئي به ديگران وارد ميكند، بايد عذرخواهي كند اما همينكه در جايگاه فرد خاطي قرار ميگيريد و فرزندتان بايد عذر شما را بپذيرد، دچار تشويش، اضطراب، ترس و حتي خجالت شده و قيدش را ميزنيد؟ عذرخواهيكردن والدين از فرزندان، فقط يك كلام ساده نيست، بلكه پيامها و آثار زيادي براي تكتك اعضاي يك خانه دارد كه در ادامه به آنها اشاره خواهيم كرد.
«بگو ببخشيد»، «بگو عذرميخوام»، «بگو اشتباه كردم»! از اين دست جملات امري در باب معذرتخواستن، در ادبيات تربيتي والدين، زياد است. مدام از كودك ميخواهيم بابت اشتباهش از ما، خواهر و برادر، همسايه و دوست و آشنا عذرخواهي كند. البته كه اين بد نيست. اما آيا خود ما تا به حال از او عذرخواهي كردهايم؟ الگوي مناسبي برايش بودهايم؟ قبل از هرچيز بايد بدانيد كه هر انساني ممكن است دچار خطا و اشتباه شود و والدين هم از آن مستثناء نيستند.
بخشيدن را ياد بگير
پذيرفتن «معذرت خواهي» ديگران و توانايي بخشيدن افراد، قدرت و مهارتي است كه بايد از كودكي آموخته شده و رشد پيدا كند. با عذرخواهي كردن، هر دو طرف در موقعيت «بخشيدن» قرار ميگيرند و معنا و مفهوم آن را تجربه ميكنند. كودكي كه بخشش را تجربه كرده در بزرگسالي روابط اجتماعي بهتري خواهد داشت. امامحسين(ع) ميفرمايند: «عذر برادر خود را بپذير و اگر او عذري نداشت براي خطاي او عذري بتراش»! بنا به همين فرمايش رفتار كرده و بخشنده باشيم تا كودكمان نيز آن را فرا بگيرد.
عذرخواهي در زماني كه قوانين خانه به ناگاه نقض شدهاند، به كودك ياد ميدهد كه قوانين براي همه يكسان است و باعث ميشود كه احترام گذاشتن به حريم خانه و قوانين آن، براي كودك دروني شود. تصور كنيد كه استفاده از تلفن همراه، هنگام صرف غذا، در خانهتان ممنوع است، ناگهان تلفن شما زنگ ميخورد و شما ناخودآگاه شروع به صحبت ميكنيد.
من قدرتمندم
هرگز گمان نكنيد كه با عذرخواهي كردن شأن والدينيتان زير سؤال رفته و ديگر بچه روي حرفتان حساب نميكند و خودتان را كوچك كردهايد. اينها تصور اشتباهي است و دقيقا عكس اين اتفاق ميافتد. شما به كودكتان ياد ميدهيد كه توانايي و قدرت پذيرش اشتباهش را داشته باشد؛ قدرتي كه اگر به آن مصلح شود، روابط اجتماعي بهتري را تجربه خواهد كرد. بسياري از افراد بهدليل نداشتن قدرتپذيرش اشتباه، در روابط شخصيشان دچار مشكلات بزرگ شده و تنها مانده يا طرد ميشوند. فقط بايد مراقب باشيد اين اتفاق معذرت خواستن خيلي زياد تكرار نشود كه اثر سوئي خواهد داشت.
آرام باش
پذيرفتن اشتباه و عذرخواهي كردن، راه خوبي براي شكستن گارد عصبي افراد است. نگاهي به مشكلات اجتماعي بيندازيد. و خيابانها و دعواهاي روزانه افراد را ببينيد، عامل اصلي اغلب آنها اين است كه فرد خاطي حاضر به پذيرش اشتباهش نبوده و با «ببخشيد» و «معذرت ميخواهم» بيگانه است. پذيرفتن اشتباه و درخواست بخشش، خودبهخود فضا را از تشنج و ناآرامي نجات ميدهد. ممكن است اشتباهي در ارتباط با نوجوانتان انجام داده باشيد؛ مثلا بيهوا و بدون اجازه وارد اتاقش شدهايد.
عذرخواهي كردن نبايد بهانهاي شود براي راندن در جاده اشتباه؛ حالا كه ميتوان عذرخواهي كرد و بخشيده شد، پس مجاز به اشتباه كردن هستيم! امامحسين(ع) ميفرمايند: «مومن بد نميكند و عذر نميخواهد» البته اين سخن به معناي نفي عذرخواستن نيست، بلكه نگاه پيشگيرانه نسبت به عذرخواهي دارد.
ارسال نظر