۷ علت خستگی زودهنگام حین ورزش
استرس روزانه و خواب بیکیفیت شبانه اگر استمرار داشته باشند دستبهدست هم میدهند تا نفستان را حین ورزش ببرند.
این شکایت بسیاری از افراد است که با یک دنیا انگیزه شروع به دویدن میکنند و بسیار هم سرخوشند، اما پس از دو-سه دقیقه ناگهان احساس میکنند نفس کشیدن برایشان بسیار دشوار است و توانی برای دویدن و ورزش کردن ندارند.
۱. کمخوابی و استرس
استرس روزانه و خواب بیکیفیت شبانه اگر استمرار داشته باشند دستبهدست هم میدهند تا نفستان را حین ورزش ببرند. اگر وسط ورزش کردن احساس میکنید انرژی بدنتان افت شدیدی کرده، پیش از هر چیز باید روال زندگی یکی دو هفته اخیرتان را مرور کنید. بهترین کار این است که درهر نوبتی که ورزش میکنید حواستان به سه مساله مهم باشد و آنها را یادداشت کنید: حین ورزش چقدر احساس راحتی یا ناراحتی میکنید، چقدر استرس دارید، و شب قبل چقدر خوابیدهاید؟ اگر پس از چند نوبت ورزش یادداشتهایتان میگوید که عموما کم میخوابید، استرس زیادی دارید و هنگام ورزش چندان حس و حال خوشایندی ندارید، علتش را باید در همین کمخوابی و استرس جستوجو کنید. به یاد داشته باشید که اگر شغل شما و روابطتان با دیگران استرسزاست و خواب ناکافی هم چاشنی این وضعیت شده، ورزش بهجای آنکه استرس را کم کند، به انباشته شدن آن دامن خواهد زد.
۲. آلرژی و آسم
آلرژی و آسم، چه هنگام ورزش چه هر وقت دیگری، میتواند نفس کشیدن را بهنوعی گرفتاری تبدیل کند. طبعا حین ورزش و انجام فعالیتهای سنگین جسمانی شرایط حادتر است: بدن نمیتواند بدون اکسیژن بدود، وزنه بزند، یا تمرینهایی از این دست انجام دهد. تکتک سلولها در ارگانهای و عضلات گوناگون بدن برای بقا و فعالیت به هوا نیاز دارند. پس اگر حین ورزش یا بلافاصله پس از آن سرفه میکنید، خسخس میکنید، تنگی نفس دارید، یا در قفسه سینه احساس درد و فشار میکنید، قطعا باید به پزشک مراجعه کنید. طبعا اگر مشکلتان آلرژی یا آسم باشد، پزشکتان به شما خواهد گفت که از چه طرقی هنگام ورزش راحتتر نفس بکشید.
بدن برای انجام ورزش سنگین کربوهیدراتها را به سوخت تبدیل میکند، و محصول جانبی این فرایند آزاد شدن یونهای هیدروژن است. حال، هرچه بیشتر و سختتر ورزش کنید، مقدار بیشتری از این یونها در بدنتان انباشته خواهد شد و سبب میشود تعادل اسیدی- قلیایی بدن بههم بخورد و بدن اسیدیتر شود. همین اسیدی شدن هم هست که باعث احساس درد و کوفتگی پس از انجام ورزش و فعالیت جسمانی سنگین میشود.
یکی از نتایج مهم اسیدی شدن بدن آن است که سرعت همه فرایندها در بدن کاهش مییابد. به این ترتیب آنزیمهایی که انرژی عضلات را تامین میکنند همگی کماثر خواهند شد. خوشبختانه، این مشکل راه حل سادهای دارد. هر چه آمادگی جسمانی فرد افزایش یابد، بدن بهتر میتواند از پس این یونهای هیدروژن برآید. پس برای غلبه بر این مشکل مدام ورزش کنید!
۴. کمخونی
کمخونی سبب میشود اکسیژن مورد نیاز برای انجام فعالیتهای سنگین به بدن نرسد. علتش هم این است که میزان گلبولهای قرمز، که حامل این اکسیژن هستند، در مبتلایان به کمخونی بسیار کم است. کمخونی علائم دیگری نیز دارد که از آن جمله میتوان به بیخوابی، سرگیجه، گرفتگی پاها، و رنگپریدگی اشاره کرد. توجه داشته باشید که کمخونی در میان خانمهایی که مصرف گوشت قرمز یا محصولات حیوانی سرشار از آهن را کنار میگذارند یا قاعدگیهای سنگین دارند شایع است.
اگر احتمال میدهید که به کمخونی مبتلا هستید حتما به پزشک مراجعه کنید. شاید لازم باشد از مکملهای خوراکی استفاده کنید.
۵. کمبود آب بدن
کاهش آب بدن سبب میشود خون غلیظ شود. درنتیجه برای قلب دشوارتر خواهد بود که خون را پمپاژ کند و به همه بخشهایی که لازم است برساند. حال اگر هنگام ورزش عرق فراوان هم بکنید، مشکل مضاعف میشود، زیرا هم بدنتان آب بیشتری از دست میدهد و هم الکترولیت مورد نیاز سلولهای عضلات از بدنتان خارج میشود.
برای پیشگیری از چنین مشکلی و بهمنظور اطمینان از تامین آب کافی بدن حین ورزش، قبل و بعد از هر بار ورزش سنگین خودتان را وزن کنید. اگر در اثر انجام ورزش بیش از ۲ درصد وزن بدنتان را از دست دادهاید (مثلا اگر وزن شما قبل از ورزش ۷۰ کیلوگرم باشد، ۲ درصد وزنتان معادل ۱/۴ کیلوگرم خواهد بود)، باید حین ورزش مایعات بیشتری بنوشید.
عملکرد نامطلوب تیروئید میتواند انرژی بدن را در هر زمان و موقعیتی تحلیل برد، اما اگر حین ورزش اغلب خسته میشوید و هیچ علت دیگری برایش پیدا نمیکنید، باید به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت تیروئیدتان را بررسی کند. کمکاری تیروئید میتواند سبب انرژی بسیار پایین بدن، افزایش وزن، افسردگی، و درد عضلانی شود.
مطابق آمار انجمن تیروئید آمریکا مشکل تیروئید بسیار شایع است: از هر هشت زن یک نفر در طول زندگیاش بهنوعی مشکل تیروئید مبتلا میشود. مهمتر اینکه حدود ۶۰ درصد مبتلایان اصلا نمیدانند که چنین مشکلی دارند.
۷. کربوهیدرات ناکافی
همیلتون این مساله را برای خانمهایی بسیار مهم میداند که ورزش میکنند تا لاغر شوند. او توضیح میدهد که باید کالری بیشتری از آنچه که دریافت میکنید بسوزانید تا چربیهایتان آب شود، اما در عین حال باید کالری کافی هم به بدنتان برسانید تا انرژی مورد نیاز برای ورزش و درواقع سوزاندن کالری حین ورزش تامین شود؛ و مهمترین منبع این کاری کربوهیدرات، یا همان منابع نشاسته، است.
بنابراین اگر رژیم گرفتهاید و هنگام ورزش فشار بسیار زیادی به بدنتان وارد میشود، باید از طریق مصرف کربوهیدراتها کالری بیشتری به بدنتان برسانید و هرگز از رژیمهای غذایی که کربوهیدرات بسیار کمی را تجویز میکنند تبعیت نکنید! اکثر خانمها باید ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰ کالری در روز به بدنشان برسانند تا بهراحتی بتوانند کارهای معمول زندگیشان را انجام دهند.
ارسال نظر