من را پررو كنيد!
رفتار درست والدين با كودك خجالتي
اگر كودكتان خجالتي است بهتر است بدانيد راههاي زيادي براي رفع اين مشكل وجود دارد، به هر دليلي كه كودك شما اكنون خجالتي است، بهتر است راههاي كمك به او را پيدا كنيد.
برترین ها: این صحنه حتما برایتان آشناست؛ كودكی كه در احوالپرسیهای معمول روزانه با دیگران، پشت والدینش پنهان میشود و در جواب احوالپرسی آنها ساكت میایستد؛ این قبیل بچهها را بهاصطلاح «خجالتی» میگویند، مشكلی كه اغلب كودكان و حتی نوجوانان و بزرگسالان ممكن است با آن روبهرو باشند. در اصل این یك ویژگی شخصیتی است كه نباید باعث شرمندگی شود چون نيمي از بزرگسالان فكر ميكنند خجالتي هستند و بيش از نيمي از آنها هم اذعان ميكنند كه در كودكي خجالتي بودهاند؛ اين مشكلي است كه با تشویق و حمایت قابل اصلاح است. خبر خوب اينكه كودكان خجالتي ميتوانند كمروييشان را مديريت كنند. آنها فقط كمی به حمایت نیاز دارند. اگر فرزند شما خجالت ميكشد در جمع حاضر شود و رويش نميشود از مغازهدار سوالي بپرسد! ممكن است فكر كنيد كه در كدام مرحله از تربيت و رشد او اختلالي بوده كه با اين مسئله روبهرو شده است! به هر دليلي كه كودك شما اكنون خجالتي است، بهتر است راههاي كمك به او را پيدا كنيد.
از نظر علمی خجالت یك واكنش طبیعی در برابر افراد و محیط های جدید است كه با ترس و كنجكاوی همراه است. هرچند بیشتر كودكان در شرایط مختلف قدری احساس خجالت و كمرویی میكنند اما كودكان خجالتی در تمام اوقات این احساس را دارند. واقعيت اين است كه كودكان خجالتي در فرهنگ چندگانه امروز به سختي ميتوانند با ديگران ارتباط بگيرند اما شرمساري ميتواند كودك را از آموختن مهارتهاي اجتماعي باز دارد، ضمن آنكه ميتواند بر عملكرد درسياش تاثير گذاشته و او را دچار اضطراب ناشي از امتحان و پرسش كند. بدتر از همه اينكه كودك خجالتي ميتواند الگوي انزوايي داشته باشد كه او را از ارتباط با ديگران باز ميدارد. دانشمندان در حال حاضر بر اين باورند كه ارتباطات اجتماعي يكي از نيازهاي مهم بشري است كه ميتواند تاثيرات مثبتي بر سلامت فيزيكي و احساسي افراد در سطوح مختلف زندگي داشته باشد.
دلايل ايجاد ويژگي خجالتي در كودكان كم نيست اما برخی علل مهم آن را مرور ميكنيم.
ژنتیك: برخی از ویژگیهای شخصیتی به افراد ارث میرسد بنابراین این ویژگی نیز میتواند در فرد ژنتیك باشد. تحقیقات نشان میدهد، میل به كمرویی ممكن است ژنتیك باشد. با توجه به تحقیقات انجامشده در دانشگاه هاروارد در رابطه با نوزادان، ۱۵تا۲۰درصد نوزادان تازه به دنیا آمده در محیط جدید ساكت، هشیار و آرام هستند. با وجود این، حدود ۲۵درصد از این نوزادان، نوجواناني خجالتی نمیشوند در حالیكه بعضی از نوجوانان خجالتی، كودكی پرشورونشاطی داشتند.
ترس از شكست: هستند والديني كه فكر ميكنند كودكشان نابغه است و بايد هر آنچه لازم است را زود ياد بگيرد. كودكاني كه مدام بيشتر از ظرفيتشان از آنها توقع وجود دارد، زمانيكه نميتوانند آن انتظار را درست برآورده كنند احساس بدي پيدا ميكنند و اين احساس بد تبديل به ترس از شكست در آنها ميشود و بالطبع آنها را به سمت شرمساري سوق ميدهد.
شخصیت: گاهي اوقات شخصيت نوزاد طوري است كه حساس و عاطفی و البته زودرنج است. بنابراين چنين شخصيتي بيشتر احتمال دارد كه در كودكي خجالتی باشد.
رفتار آموزش داده شده: كودكان بهدنبال تقلید مدلهای تاثیرگذار هستند و این مدلها میتوانند والدین باشند. والدین خجالتی این حس را به كودكشان نیز میآموزند. مادري را تصور كنيد كه در مهماني كنار كودك خود ساكت نشسته و هيچ گپوگفتي با اطرافيان ندارد. همين، يك الگو براي فرزند اين مادر ميشود.
روابط خانوادگی: كودكانی كه احساس وابستگی به والدینشان نمیكنند، ممكن است مستعد اضطراب و رفتار خجالتی باشند. از سوی دیگر، والدین به شدت محافظهكار نیز ممكن است كودك را از قرارگرفتن در موقعیتهای جدید بترسانند. اينكه مدام به كودكي گفته شود كه با غريبهها حرف نزن آنها افراد خطرناكي هستند و.... بدون شك در آينده از او فردي ترسو و البته خجالتي خواهد ساخت.
فقدان تعامل اجتماعی: بچههایی كه در سالهای اول زندگیشان از دیگران دور هستند، احتمالا نمیتوانند مهارتهای اجتماعی را كه به آنها كمك میكند بتوانند با دیگران در تعامل باشند، یاد بگیرند. برخي والدين فكر ميكنند در سالهاي اوليه تولد كودك، او بايد دور از ديگران و در محيطي بسته و محدود نگهدارند. اين مسئله يكي از عوامل مهمي است كه باعث ميشود كودك درك درستي از تعامل اجتماعي پيدا نكند.
حالا كه فهميديد كودكتان خجالتي است، بهتر است بدانيد كه شما بهعنوان والدين نقش مهمي در رفع اين ويژگي در كودك خود داريد. يادتان باشد كه هيچكس به اندازه شما فرزندتان را نميشناسد و با علائق او آشنا نيست، بنابراين اصلا نگران نباشيد و مطمئن باشيد با بهكار بردن برخي راهكارها ميتوانيد اين ويژگي را برطرف كنيد.
- با كمرويي فرزند خود همدردي كنيد
- به كودك خود راهبردهاي موثر مقابله با كمرويي را آموزش دهيد
- به كودكتان برچسب خجالتي نزنيد
- مهارتهاي پايه اجتماعي را به كودك بياموزيد
- الگوي رفتاري با اعتماد به نفسي باشيد
نظر کاربران
من دختری دارم 14 ساله که خیلی دوست داره با همسن و سالهای خودش ارتباط برقرار کند و در جمع صحبت کند او سعی می کند و با خودش میگوید میتوانم ولی هنگامی که میخواهد صحبت کند اضطراب میگیرد و قلبش تند میزند راه حل چیست
باتشکر از راهنمایی های جالبتون لطفا درباره پسران نوجوان خجالتی مطلب بزارید .