همه بیماری های ادراری و راه های درمانش
وجود خون در ادرار که آن را هماچوری می نامند از مشکلات شایع ادراری هم در مردان و هم در زنان است خون گاهی به صورت واضح و حتی با دفع لخته همراه است. گاهی نیز تنها در آزمایشگاه و در بررسی میکروسکوپی ادرار دیده می شود.
وجود خون در ادرار
وجود خون در ادرار که آن را هماچوری می نامند از مشکلات شایع ادراری هم در مردان و هم در زنان است خون گاهی به صورت واضح و حتی با دفع لخته همراه است. گاهی نیز تنها در آزمایشگاه و در بررسی میکروسکوپی ادرار دیده می شود. این مشکل گاهی ناگهانی و گاه به آرامی و پیشرونده رخ می دهد. با این همه این مساله از مواردی است که فرید باید با دقت فراوان آن را پیگیری و با پزشک خویش در میان بگذارد.
در غالب موارد وقتی این مشکل همراه با سوزش ادرار است ناشی از عفونت ادراری بوده به درمان دارویی پاسخ مناسب می دهد در مردان بسیاری از موارد مشکلات پروستات عامل این مسئله است. با وجود این مسائل باید به مشکل بسیار جدی تری اشاره کرد که باید توجه همه افراد را به خود جلب کند و آن احتمال وجود تومورها یا به عبارت دقیق تر سرطان های دستگاه ادراری و از همه شایعتر سرطان مثانه و سپس کلیه و بقیه مجاری ادراری و پروستات می باشد.
بنابراین توجه همه افراد را باید به این مشکل بسیار جدی جلب نمود. هرچند شیوع این موارد خطرناک کمتر از 2 درصد موارد وجود خون در ادرار است ولی با توجه به اهمیت آن همواره باید در صورت بروز این مشکل به پزشکان اورولوژیست مراجعه نمود. این پزشکان با انجام آزمایشات سرپایی و تصویربرداری در این زمینه شما را راهنمایی می کنند. از مشکلات دیگر همراه، خون در ادرار باید از مشکلات نسج کلیه با مشکلات داخلی اشاره نمود که حدود یک دوم موارد را در بر می گیرند.
این موارد شامل موارد بیماریهای بافت پارانشیمی یا نسج خود کلیه است که می تواند به علت مصرف مداوم بسیاری از داروها خصوصا مسکن ها و آنتی بیوتیک ها باشند و نیز بیماریهای خودایمنی کلیوی نیز که باعث نابودی بافت کلیه و صدمه بافت آن می شود، باشد. در اغلب موارد ذکرشده وجود خون در ادرار با علایم دیگر همراهی نمی کند.
تورم عمومی بدن یا دفع پروتئین در ادرار
وقتی خون در ادرار خصوصا با دردهای تیرکشنده در پهلوها و یا زیرشکم و ناحیه تناسلی باشد باید به سنگ های ادراری اندیشیده که حدود یک چهارم موارد را در بر می گیرد. در همین دامنه باید به مشکلات زمینه ای سنگ سازی نظیر مشکلات ارثی کلیوی و یا دفع بالای کلسیم و اسیداوریک ادراری نیز اشاره کرد که تمامی این موارد در بررسی های بالینی مشخص می شوند.
به طور خلاصه باید گفت که وجود خون در ادرار در اغلب موارد نشانه مشکل خوش خیم و گذرا و درمان پذیر می باشد ولی چون ندرتا نشانه وجود مشکل بسیار جدی و وخیم در دستگاه ادراری است باید آن را جدی گرفت و به بررسی هرچه سریع تر از آن پرداخت. دفع پروتئین در ادرار که به آن پروتئین وری می گویند نیز همچون خون در ادرار از نشانه های مهم بیماریهای دستگاه ادراری می باشد.
سوزش ادرار
دفع مشکل ادرار همراه با درد و سوزش از نشانه های بارز وجود عفونت ادراری است که اغلب همراه با سایر علایم ادراری نظیر تکرر ادرار و احساس دفع ناقص ادرار است. با این همه در بسیاری از بیماران مشکلات زمینه ای دیگر نظیر التهاب پروستات و یا عفونت پروستات و مشکلات و عفونت های زنان، بیماریهای اعصاب لگنی و مثانه و نیز دفع سنگ ادراری را می توان نام برد.
اغلب این مشکلات به راحتی به درمان دارویی پاسخ مناسب می دهند. در اینجا به بیماری نادری باید اشاره کرد به نام التهاب مثانه بافتی یا IC در این بیماری متاسفانه تمام ارزیابی ها بی نتیجه است و مشکل ظاهری در اندام های لگنی یا مثانه و مجرا و یا عفونت یافت نمی شود. این مورد عمدتا در خانم ها رخ می دهد ولی ندرتا در مردها نیز دیده می شود. متاسفانه این دردها و سوزش لگنی گاهی به درمان های رایج پاسخ نمی دهند و استفاده از درمان های ترکیبی و روان درمانی توصیه می شود.
تکرر ادرار و احساس دفع ناکامل ادرار
این نشانه نیز که به وفور دیده می شود از نشانه های بازر عفونت های ادراری است. احساس نیاز به دفع با فواصل کوتاه و عدم احساس آرامش بدن پس از دفع می تواند ناشی از مشکلات روحی و اضطراب نیز باشد. این مورد به خصوص در کودکان و نوجوانان و خانم ها بسیار شایع است و در روزهای امتحانات و برگزاری مهمانی ها و جشن ها به اوج می رسد. این احساس تکرر در بسیاری از مواقع با احساس نیاز به دفع همزمان مدفوع نیز همراهی می کند و شخص را مکرر به دستشویی می کشاند و به آن سندرم روده تحریک پذیر یا IBS می گوییم.
در بیماری های مغزی مانند ام اس و نیز بیماری دیابت نیز این احساس مکرر دفع دیده می شود. مشکلات پروستات نیز همگی از علل شایع این احساس دفع مکرر ادرار است. حالت دفع ناکامل ادرار در بسیاری از بیماریهای عصبی ناشی از ضایعات نخاعی نیز رخ می دهد و لازم به ذکر است که در این بیماریها گاهی لزوم انجام سونداژ دائمی برای فرد و یا سونداژ موقت وجود دارد و با آموزش فرد این کار به راحتی امکان پذیر و گاهی تنها روش درمانی در این افراد است.
کاهش حجم ادرار
اغلب، کاهش ادرار دفعی ناشی از مصرف کم مایعات است ولی هنگامی که حجم ادرار دفعی کمتر از 500 سی سی در روز باشد، زنگ خطر نارسایی کلیوی است. در موارد کمی ادرار دفعی به کمتر از 500 سی سی احتمال انسداد شدید دستگاه ادراری و یا نارسایی شدید کلیوی مطرح است. در صورت برجستگی زیر شکم و وجود علایم درد زیر شکم باید به انسداد مشکوک شد. گاهی نیز بیمار به علت دردهای ناشی از سنگ ادراری و تحریک آن به خصوص در سنگ های قسمت انتهایی دستگاه ادراری تصور بندآمدن را دارد در حالی که بیمار قطره قطره ادرار می کند و مثانه پر نیست و نیازی به سونداژ وجود ندارد و درمان سنگ کلیوی مشکل بیمار را برطرف می سازد.
شب ادراری
شب ادراری گاهی به صورت بیدارشدن مکرر فرد هنگام خواب برای دفع ادرار بدون دفع بی اختیار آن است که اغلب ناشی از مشکلات پروستات یا دیابت و یا مشکلات عصبی است و به آن شب بیداری برای دفع ادرار گفته می شود. گاهی نیز به صورت دفع ادرار شبانه در هنگام خواب بدون درک آن است و اغلب در کودکان رخ می دهد ولی گاهی در بزرگسالان نیز اتفاق می افتد. در کودکان شب ادراری اغلب به صورت اولیه دیده می شود و این به آن معنی است که کودک از بدو تولد هیچ گاه به طور مکرر شب ادراری اش قطع نشده و تا 5 سالگی اغلب نیازی به درمان ندارد، در کودکان به فراوانی دیده می شود و اغلب زمینه ارثی دارد.
گاهی نیز کودک مدتی شب ادراری نداشته و سپس به ناگهان دوباره شروع شده است این موارد آخر و نیز موارد اولیه پس از 5 سالگی، نیاز به بررسی و درمان دارد. معمولا درمان های شناختی و شرطی سازی نظیر استفاده از آلارمهایی که به تشک یا لباس زیر کودک متصل می شوند و با ایجاد صدا با فدع اولین قطرات ادرار کودک را بیدار می کنند، کاربرد مناسبی دارند ولی در اغلب موارد نیاز به درمانهای دارویی نیز وجود دارد که بسیار کارآمد هستند.
نکته مهم در شب ادراری کودکان طولانی بودن مدت درمان دارویی است که ناشی از نیاز به رشد کامل دستگاه عصبی کنترل کننده دفع در دستگاه ادراری است که زمان بر است. در بزرگسالان با شب ادراری واقعی برای دیابت و مشکلات پروستات و مجاری ادراری و نیز مشکلات دستگاه عصبی نظیر صرع ضروری است و عموما به درمان بیماری زمینه ای نیاز دارد.
قطره ای ادرار کردن
این مشکل اغلب در عفونت ادراری خصوصا در خانم ها و بزرگی پروستات در مردان دیده می شود. هنگام بروز مشکلات دیگر ادراری که به کاهش حجم مثانه منتهی می شوند نیز این موارد بروز می کنند. مانند بیماریهای عصبی مغزی و دیابت و بیماریهای انگلی و سل دستگاه ادراری که با بهبود عامل اصلی عموما این حالت برطرف می شود ولی گاهی حتی با برطرف کردن عامل اولیه به سمت باقی ماندن ظرفیت کم مثانه همچنان مشکل باقی خواهدماند و نیاز به درمانهای تهاجمی تر و حتی جراحی وجود دارد.
بی اختیاری ادراری
بی اختیاری ادراری گاهی تنها یک احساس ذهنی است و در بررسی فرد دفع ادرار واقعی وجود ندارد و یا فرد این احساس را دارد و اغلب همراه با تکرر ادرار است. ولی گاهی فرد به طور واقعی بی اختیار می شود و منجر به نشت ادرار می گردد. اغلب این موارد در خانم ها رخ می دهد. بی اختیاری ادراری به صورت های زیر اتفاق می افتد. گاهی فرد با سرفه کردن و خندیدن و جابجا کردن اشیاء سنگین ریزش ادرار می یابد که ناشی از مشکل دریچه ای مثانه است و اغلب با ورزش های خاص لگنی بهبود می یابد و در صورت عدم پاسخ به درمان جراحی نیاز دارد که جراحی ساده و راحتی برای بیمار است.
گاهی نیز فرد بدون هیچ تحریک قبلی و به طور ناگهانی احساس شدید دفع پیدا می کند و اغلب با تکرر ادرار همراهی دارد و گاه فرد به این علت از مسافرت و بیرون رفتن از منزل یا مهمانی پرهیز می کند و اغلب ناشی از مشکلات خود مثانه است و به درمانهای دارویی و تمرین افزایش حجم مثانه پاسخ می دهد. گاهی نیز ترکیبی از هر دو را دارد که باید از درمانهای ترکیبی دارو یا جراحی یا فیزیوتراپی کمک گرفت. نوع دیگری از بی اختیاری ادراری در موارد افراد مسن و یا بیماریهای پروستات و یا عصبی رخ می دهد و فرد درواقع توانایی دفع ادرار را ندارد و مثانه بیمار کاملا پر می شود و سپس چندقطره ادرار سرریز می کند و مجددا احتباس ادرار صورت می گیرد و درمان اولیه سونداژ و سپس درمان بیماری زمینه ای است.
دردهای مرتبط با دستگاه ادراری
دردهای پهلو و کمر اغلب به اشتباه دردهای کلیوی نامیده می شوند در حالی که اغلب منشاء عضلانی عصبی و استخوانی دارند. معمولا دردهایی که با سرما آغاز می شوند و با تغییر وضعیت بدن کم و زیاد می شوند و با گرم کردن بهبود می یابند دردهای کلیه نیستند دردهای کلیوی اغلب یک طرف بوده بسیار ناگهانی آغاز می شوند گاه هنگام خواب ناگهان فرد را از خواب بیدار می کنند کم و زیاد می شوند و با تهوع و استفراغ همراهی داشته و اغلب با خون در ادرار دیده می شوند. دردهای کلیوی در بسیاری از مواقع به کشاله ران یا ناحیه تناسلی کشیده می شوند و گاه نیز از آنجا به پهلوها کشیده می شوند. تکرار ادرار در دردهای کلیوی به کرات رخ می دهد.
با این همه افتراق دردهای عضلانی از کلیه ها توسط پزشکان گروه با استفاده از ابزارهای تشخیصی نظیر سی تی اسکن و سونوگرافی صورت می گیرد. دردهای کلیوی اغلب ناشی از سنگ های دستگاه ادراری و گاهی نیز ناشی از ضربات و خونریزی های کلیوی و ندرتا تومورهای دستگاه ادراری می باشند. دردهای کشاله ران و زیر شکم نیز با عفونت های ادراری و ندرتا تومورها همراهی دارند.
دردهای بیضه ها اغلب ناشی از ایستادن زیاد و پوشیدن لباس تنگ و نیز بی تحرکی بوده گاهی نیز نشانه بیماری های جدی تر نظیر پیچ خوردگی طناب بیضه ها می باشد. در کودکان و نوجوانان باید هر درد ناگهانی و شدید بیضه ها را به عنوان یک اورژانس پزشکی درنظر گرفت و سریعا به پزشک اورولوژیست مراجعه کرد زیرا در موارد پیچ خوردگی طناب بیضه احتمال از بین رفتن بیضه ها وجود دارد و ضرورت دارد حداکثر طی 6 ساعت تشخص قطعی و در صورت لزوم جراحی اورژانسی صورت پذیرد و پس از این مدت خطر از بین رفتن بیضه جدی است.
بنابراین به تمام والدین توصیه می شود دردهای ناگهانی بیضه ها را جدی گرفته هرچه سریع تر فرزند خود را برای بررسی به اورولوژیست معرفی کنند.
از دلایل دیگر داروهای بیضه خصوصا در جوانان بیماری واریکوسل و یا گشادشدن سیاه رگهای ییضه ها می باشد که به خصوص با ایستادن فراوان و پوشیدن لباس تنگ دردها شدت می یابد و در صورت تداوم مشکل احتمال ناباروری وجود دارد و لذا در این موارد نیز باید فرد ارزیابی جدی ولی غیراورژانس شود.
بوی بد ادرار
از علایم شایع در عفونت های ادراری است با این همه هنگام مصرف غذاهای پرپروتئین و نیز کاهش مصرف مایعات نیز این حالت رخ می دهد. ارزیابی عموما با انجام آزمایش ادرار صورت می پذیرد برطرف کردن عفونت با دارو و یا تغییر رژیم غذایی و مصرف مایعات فراوان این مشکل را اغلب برطرف می سازد.
ترشحات چرکی مجرای ادرار
این علایم در عفونت های شدید ادراری و نیز بیماریهای مقاربتی رخ می دهند. عموما فرد در داخل ادرار لکه های سفید و یا زردرنگ عفونت را می بیند. در آن زمان خصوصا ترشحات چسبنده صبحگاهی در مجرا با سوزش مجرا همراهی دارد و گاهی درد در آلت تناسلی احساس می شود بررسی آزمایشگاهی و درمان سریع برای جلوگیری از بروز عوارض خصوصا ناباروری و دردهای مزمن ضروری است.
وجود خون در منی
این علامت در مردان به ندرت رخ می دهد. گاهی منی دارای رگه های خونی بوده و گاهی نیز خصوصا در قسمت آخر دفع منی لخته های خون دفع می شوند. این حالت به شدت فرد را نگران و مضطرب می سازد. با این همه این حالت در افراد جوان چندان نادر نیست و اغلب با تغییر زمان و روابط جنسی و یا طول کشیده مرتبط است و نیاز به درمان مداخله ای ندارد. گاهی نیز نشانه عفونت پروستات است. در افراد سالخورده بررسی احتمال سرطان پروستات توسط همکاران اورولوژیست ضروری است.
نظر کاربران
سلام ما بیماری روحی نداریم بیماری روانی داریم (هلاکوئی) روح رو اول اثبات کن برا من ! از سایت معتبر شما بعیده
پاسخ ها
الان هلاکویی شد منبع معتبر شما؟
منبع معتبر شما محمد آقای گرامی کیه ؟رئیس دوره ای آکادمی سایکولوژیست های آمریکا اگر منبع معتبری نیست پیشنهاد شما چه کسی می تونه باشه ؟
ضمنا وجود روح دقیقا یک نظر اثبات شده نیست و فقط درحد یک فرضیه است
تشکرفراونت
با سلام وخسته نباشی من مدت ۱۴ماه است که دچار عفونت مثانه و دردمعده و ناکامل ادرار کردن و دفع ناکامل مدفوع شدم علت آن هم یک بیماری که نامش هموروئید داخلی مقعدی است دارم تا الان ازهرچه دارو برای درمان آنتی هموروئید مقعدی استفاده کردم هیچ تاثیری نداشته لطفا هرکس که خوب شده لطف بکنه با من با این شماره همراه تماس یا اس ام اس بفرستت ممنون ازدوستان عزیز خودم سن بنده ۳۳سال است وتاریخ تولد(۱۳۶۴/۰۶/۲۵صادره ازخرم آباد استان لرستان است ( ۰۹۱۶۰۱۹۹۳۱۰) با تشکرازلطف عنایت شما دوستان عزیزخودم )
پاسخ ها
سلام شاید شما به گندم وجو که حاوی گلوتن هست حساسید یک مدتی نان وهمه غذاهایی که گندم وجو دارند نخورید حداقل ۲ هفته تا نتیجه اش اگر خوب بود که ادامه بدهید در اینترنت میتوانید راجع به گلوتن تحقیق بیشتری بکنید
سلام من ۱۴سالمه دستشوییم کامل نمیاد و بعدی کاز دستشویی بلند میشم کمی بعدش شروع میگنه به اومدن مشکل چیه و باید چیکار.کنیم؟
پاسخ ها
من هم مشکل شما رو داشتم اگه تمام آزمایشات رو انجام دادید و مشکلی نبوده باید ورزش هایی مثل ایروبیک رو انجام بدید من نزدیک یکسال این مشکل رو داشتم اما بعد یک ماه ایروبیک مشکلم رفع شد.
آیا پروپرانولول هم جزو دارو هایی هست که میتونن باعث تخلیه ی ناقص ادرار بشن؟
سلام من ادرار میکنم و استبرا را هم انجام میدهم اما بعد چندین دقیقه دوباره باز هم احساس مقداری کم ادرار دارم میرم دستشویی مقداری کمی ادرار خارج میشود اما باز دوباره بعد ی ده دقیقه همون دوباره تکرار میشود مشکل چیه
پاسخ ها
منم همین مشکلو دارم
من هم مشکل شما رو داشتم اگه تمام آزمایشات رو انجام دادید و مشکلی نبوده باید ورزش هایی مثل ایروبیک رو انجام بدید من نزدیک یکسال این مشکل رو داشتم اما بعد یک ماه ایروبیک مشکلم رفع شد.
سلام من خیلی دیر ادرار میکنم طوری که تا وقتی که دستشویی نمیرم از اول صبح تا شب اصلا چیزی نمیفهمم روزی یکبار یا دوبار اصلا هم دردی ندارم
سلام من ۳۸سالمه وچندمدتیست درون ادرارم مقدارزیادی غذا دیده میشود که باادرار،ازمثانه ام خارج میشود خواهش میکنم راهنماییم کنیدکه نشانه ی چیست وچکاربایدبکنم تاادرارم صاف شود..خیلی ازسایت خوبتان تشکرمیکنم.
سلام من سی سالمه من بعد از سی سال دیشب شب اداری داشتم بنظرتون مشگلم چیه خواهشن نظر بدید مرسی ازسایت خوبتون
پاسخ ها
سلام.شما دلیل و درمانی پیدا کردید ؟
من هم لکهای سفیدروی التم وهریک ساعت نیم ساعت دسشوی دارم همراه باسوزش زیرالتم وسرالتم اکهای سفیدی وروی موچ دستم چکارکنم اززرین شهراصفهان هستم راه نمایم کنیدبرطرف شد
من به دلیل احتباس ادراری سوند گذاشتم.. حالا که سوند رو خارج کردم با استرس زیاد برای ادرار کردن تلاش میکنم انگار که ادرار کردن بلد نیستم... باید زور بزنم تا ادرار شروع بشه... چیکار کنم
من بعد از تخلیه ادرار درد شدید و طولانی مدت در مثانه احساس میکنم مشکلم چیه
باسلام خدمت دوستان، من سوزش ادرار دارم ومدفوعم هم کامل دفع نمیشه ولی بیشتر از سوزش ادرار رنج میبرم واقعا وقتی ادرار دارم کنترلش واسم سخته بعد موقع تخلیه مقدارش کمه واقعا کلافه شدم هر دکتری چیزی میگه، اگه کسی اطلاعاتی داره ممنون میشم مشاوره بده
پاسخ ها
.شوهرمنم دقیقآ همین مشکل شمادارن وهنوزپیش پزشک نرفتیم ازبس که میترسه...میشه لطف کنین بگین پزشکتون چی تجویزکرده ونظرشون چی بوده ممنون سلام
دلیل اینکه مسیر خروج ادرار مستقیم نیست میتونه از مثانه باشه؟؟؟
سلام من حساسیت آلرزی داشتم چند تا آمپول حساسیت زدم الان ادرارم کمح کمحجم وباسوزیش میاد زودزود هم میاد مشکیل چیه سنگ همیشه دارم در کلیه چب اون درد نداره
سلام من پانزده سالمه و هنگامی که در نماز هستم احساس میکنم که ادرار خارج میشه ولی بعد از نگاه کردن می بینم مشکلی نیست ممنون میشم جواب بدید
پاسخ ها
استبرا کردن رو تحقیق کن انجام بده بعد از دستشویی
بسته شدن مجرای ادرار دقیقا سر الت تناسلی اول مجرای ادرا چرا این بیماری قابل درمان نیست میگن میکروب استافیلو کک
سلام. من ۱۵ ساله(مرد)هستم و آخیرا ادرارم ب سختی ب همراه سوزش میاد و در آخر احساس میکنم مثانم تخلیه نشده. ممنون میشم بگید ک دچار بزرگ شدگی پروستات شدم یا خیر
با تشکر
همتون سالمین هیچیتون نیست بهش فکر نکنید
ممنون میشم جواب بدید من پسرم ولی نمیتونم عین بقیه پسرا راحت ایستاده ادرار کنم فک کنم برای اینه که فقط به ادرار نشسته عادت کردم و برای همین رفتن به سفر ها برام مشکل شده میشه کسی راه درمانی چیزی سراغ داره بگه