باورهاي درست و نادرستي كه از بينايي كودكان بين مردم رواج دارد
اگر شما عينكي باشيد، فرزندتان هم عينكي مي شود؟
در مورد چشم و بينايي باورهاي درست و غلط زيادي وجود دارد. بعضيها ميگويند نزديك شدن به تلويزيون چشم بچهها را ضعيف ميكند و خيليها هم معتقدند خوردن هويج قدرت بينايي بچهها را بيشتر ميكند.
غلط!
با وجود اينكه از زمان اختراع تلويزيون تا الان همه والدين به بچههايشان تاكيد ميكنند كه به تلويزيون نزديك نشوند اما حقيقت اين است كه تا به حال هيچ دليل و مدرك مستدلي مبني بر اينكه تماشاي تلويزيون از نزديك باعث ضعف بينايي ميشود، به دست نيامده است. علت اين باور شايد آن باشد كه كودكاني كه چشمهاي ضعيفي دارند، براي ديدن بهتر تلويزيون مجبورند به آن نزديك شوند بنابراين وقتي بعد از مدتي والدين متوجه شدند كه كودك دچار ضعف بينايي است، ممكن است تصور كنند اين موضوع به خاطر تاثير سوء تلويزيون رخ داده است، درحاليكه چنين نيست. آكادمي چشمپزشكي آمريكا ميگويد كودكان بهتر از بزرگسالان ميتوانند در فاصله نزديك روي تصوير تمركز كنند، در نتيجه كودكان بيشتر از بزرگسالان دوست دارند به تلويزيون نزديك شوند، يا موقع خواندن كتاب آن را به چشمان خود نزديك كنند.
فرزندان والدين عينكي، عينكي ميشوند
متاسفانه اين باور تا حدود زيادي درست است چرا كه ضعف بينايي ميتواند يك صفت ارثي باشد. اين موضوع نه تنها درباره ضعف چشم بلكه حتي درباره بيماريهاي ديگر چشم مانند آبمرواريد هم درست است. بنابر اين مهم است كه بدانيد در خانواده شما چه بيماريهاي چشمي وجود داشته يا دارند.
هر چند اين اتفاق نادر است اما رنگ چشم فرزندان ميتواند با رنگ چشم پدر و مادر تفاوت داشته باشد.
اما به جز ضعف بينايي، خطر ديگري هم چشمهاي كودكان را تهديد ميكند و آن تنبلي چشم است. اين اختلال كه شيوع نسبتا زيادي هم در بين كودكان دارد، ممكن است باعث كمبينايي يا نابينايي يكي از چشمهاي كودك شود. تنبلي چشم اگر زود تشخيص داده شود، ميتواند بهطور كامل و بهراحتي درمان شود اما اگر درمان اين اختلال دير صورت بگيرد تاثير آن بسيار اندك و گاهي حتي بيفايده خواهد بود. فرصت طلايي شما براي درمان اين اختلال و كمك به فرزندتان حداكثر تا ۵ سالگي است و بعد از اين زمان هر چه سن كودك بيشتر شود، شانس درمان كامل تنبلي چشم كمتر ميشود، تا جايي كه بعضي از پزشكان معتقدند درمان تنبلي چشم بعد از ۷ تا ۱۰ سالگي بيفايده است. خوشبختانه در كشور ما چند سال است كه طرح سنجش بينايي و مشكلات چشمي براي كودكان ۳ تا ۶ ساله اجرا ميشود. معاينه چشم كودكان در اين طرح به والدين كمك ميكند هر چه زودتر از اختلالات چشمي فرزندشان مانند تنبلي، انحراف چشم، نزديكبيني، دوربيني يا آستيگماتيسم باخبر شده و هر چه سريعتر نسبت به درمان آنها اقدام كنند.
درست است كه كوررنگي بيشتر در پسرها اتفاق ميافتد اما دخترها هم امكان دارد به اين اختلال دچار باشند.
اگر با فواصل منظم در سنين قبل از دبستان فرزندتان را براي معاينه چشم، نزد پزشك ببريد، ميتوانيد مطمئن باشيد بيشترين كمك را براي بهتر ديدن تا پايان عمر، به فرزندتان كردهايد! علاوه بر آن حواستان باشد ديدن اين نشانهها در كودكان ممكن است به معناي مشكلات چشمي و بينايي در آنها باشد و درصورت تكرار اين علائم بهتر است فرزندتان را نزد پزشك ببريد:
1. نزديك شدن بيش از حد به تلويزيون يا نزديك كردن كتاب، دفتر و وسايل بازي به چشمها
۲. ماليدن مكرر چشمها
3. سردرد
۴. استفاده از انگشت براي دنبال كردن خطوط موقع خواندن كتاب
5. قرمزي و اشكريزش چشمها
۶. بيعلاقگي و پرهيز از كار يا بازي با وسايلي كه جزئيات زياد و رنگهاي متنوع دارند.
7. خستگي زودرس، تمركز نداشتن، بيعلاقگي به درس، تنبلي يا افت تحصيلي
۸. انحراف يكي از چشمها
- اگر فرزند شما از عينك استفاده ميكند، حتما او را تشويق كنيد تا عينكش را بزند. نبايد با اين تصور غلط كه كودك به عينك وابسته ميشود، او را از خوب ديدن محروم كنيد.
- اگر فرزند شما سردرد دارد، اين موضوع را با چشمپزشك در ميان بگذاريد.
- خستگي و تمركز نداشتن كودك را هميشه به پاي ضعف تحصيلي نگذاريد.
- تغذيه مناسب نقش مهمي در سلامت چشم و بينايي بهتر دارد. فرزندتان را به خوردن ميوهها و سبزيهاي تازه عادت دهيد.
- استفاده از عينك آفتابي فقط براي بزرگسالان ضروري نيست، چشم بچهها هم در برابر اشعه خورشيد، بهويژه در روزهاي تابستان به محافظت نياز دارد، بنابر اين براي فرزندتان عينك آفتابي تهيه كرده و او را به استفاده از عينك آفتابي تشويق كنيد.
ارسال نظر