۷ گردن، محتاج شال است!
اگر می خواهید از شال گردن برای پیشگیری از سرماخوردگی در روزهای سرد سال استفاده کنید، باید بینی خود را کاملا با آن بپوشانید. انداختن شال گردن دور گردن به صورت تزئینی یا استفاده از شال های کوچک و باریک، تاثیر چندانی در پیشگیری از سرماخوردگی نخواهد داشت.
یکی از نظریه هایی که در رابطه با سرما و سرماخوردگی وجود دارد، این است که در روزهای سردتر سال، افراد بیشتر در محیط های بسته حضور دارند و از آ«جا که به دلیل بسته بودن درها و پنجره ها، تهویه خوبی در محیط وجود ندارد، میکروب ها و ویروس های مختلف راحت تر از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند و به همین دلیل امکان سرماخوردن در این روزها بیشتر است.
نظریه دیگر این است که با واردشدن سرما به بینی، مکانیسم دفاعی مخاط بینی از دست می رود و احتمال ابتلا به سرماخوردگی هم بیشتر می شود. حالا اگر نظریه دوم را یکی از دلایل سرماخوردگی بدانیم، می توانیم بایدها و نبایدهایی را درمورد استفاده از شال گردن برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مطرح کنیم.
۱ - اگر زیاد سرما می خورید، شال گردن بیندازید
اگر می خواهید از شال گردن برای پیشگیری از سرماخوردگی در روزهای سرد سال استفاده کنید، باید بینی خود را کاملا با آن بپوشانید. انداختن شال گردن دور گردن به صورت تزئینی یا استفاده از شال های کوچک و باریک، تاثیر چندانی در پیشگیری از سرماخوردگی نخواهد داشت.
بهتر است افرادی که زیاد سرما می خورند، در روزهای سردتر، بینی و دهان خود را هنگام خروج از منزل یا محل کار کاملا با شال گردن بپوشانند.
2 - اگر سیگار می کشید، شال گردن بیندازید
معمولا مژک ها و مجاری تنفسی افراد سیگاری فلج می شود و خوب کار نمی کند به همین دلیل در خطر ابتلا به عفونت های تنفسی هستند و استفاده از شال گردن برایشان مفید است.
3 - اگر آلرژی دارید، شال گردن بیندازید
افرادی که سابقه سینوزیت های مکرر و مزمن افرادی هستند که یا زمینه آلرژی دارند و مخاط های بینی و سینوسشان مستعد عفونت است یا بینی خود را جراحی کرده اند و به همین دلیل عملکرد طبیعی مخاط تنفسی و بویایی آنها تغییر کرده، بنابراین اگر آلرژی دارید یا جراحی بینی انجام داده اید، بد نیست برای جلوگیری از سرماخوردگی های احتمالی در روزهای سرد، بینی خود را با شال گردن بپوشانید.
۴ - اگر شیمی درمانی می شوید، شال گردن بیندازید
بدن برخی از بیماران، مانند بیماران مبتلا به سرطان که در حال سپری کردن دوران شیمی درمانی هستند، بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به انواع عفونت ها قرار دارد. آنها می توانند برای کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی از شال گردن استفاده کنند.
۵ - اگر پیوند عضو کرده اید، شال گردن بیندازید
احتمال ابتلا به بیماری های عفونی در بیمارانی که پیوند عضو انجام داده اند و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن را مصرف می کنند، زیاد است بنابراین استفاده از شال گردن به آنها هام توصیه می شود.
۶ - اگر اسکلرودرمی دارید، شال گردن بیندازید
عروق دست و پای بیماران مبتلا به اسکلرودرمی (که در گروه بیماری های روماتیسمی قرار دارد) در هوای سرد، ناگهان تنگ و انتهای انگشتان آنها کبود می شود. این کبودی با درد بسیار شدیدی همراه است و گاهی این عروق آنقدر تنگ می شوند که نوک انگشتان آنها کاملا سیاه می شود، بنابراین قرارگرفتن در معرض سرما برای این افراد خطرناک است و باید در تمام طول سال به خصوص در روزهای سرد، حتما گوش، گردن و بینی و دستان خود را بپوشانند، چون درصورت رسیدن سرما به خوگش یا گردنشان هم عروق دست و پایشان منقبض می شوند. استفاده از شال گردن و دستکش و کلاه باعث پیشگیری از حمله های تنگی عروق در روزهای سرد سال در افراد مبتلا به اسکلرودرمی می شود.
۷ - اگر جراحی لوزه کرده اید، شال گردن بیندازید
مخاط تنفسی افرادی که عمل های جراحی سر و گردن یا حلق و حنجره مانند جراحی لوزه انجام داده اند، تا مدتی پس از انجام جارحی شرایط طبیعی ندارد بنابراین گرم نگه داشتن حلق و حنجره با استفاده از شال گردن به این گروه از افراد هم سفارش می شود.
شال شویی!
قانون خاصی برای شستشوی شال گردن وجود ندارد اما بهتر است شال گردن را هم مانند حوله یا پیراهن، در فواصل زمانی کوتاه و به صورت دوره ای با مواد شوینده مناسب شست و در محیط باز (درصورت امکان با نور آفتاب) آن را خشک کنید. پس از طی دوران سرماخوردگی و بهبود کاملف حتما شال گردن خود را بشویید تا آلودگی های میکروبی و ویروسی احتمالی باقیمانده در آن از بین برود.
6 هشدار درباره شال گردن
1 - ابتلا به عفونت های تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی در این روزهای سرد، دور از انتظار نیست، بنابراین اگر سرما خورده اید و از شال گردن هم استفاده می کنید، این شال گردن خواه ناخواه با ترشحات و ریزذرات دهان و بینی تان که حاوی ارگانیسم های بیماری زا هستند، آلوده می شود. به همین دلیل توصیه می شود که چه هنگام بیماری و چه هنگام سلامت، شال گردن را هم ماندن حوله به عنوان یک وسیله شخصی بدانید و از شال گردن فرد دیگری استفاده نکنید یا شال گردن خود را به دیگران قرض ندهید زیرا امکان انتقال ویروس سرماخوردگی در بین افرادی که از شال گردن های مشترک استفاده می کنند، دوچندان می شود.
۲ - باید به فرزندان کوچک خود بیاموزید که در مدرسه یا مهدکودک، شال گردن خود را بچه های دیگر عوض نکنند، به بچه ها بیاموزید که پس از رسیدن به مدرسه یا مهد، شال خود را تا کنند و داخل کیفشان بگذارند. قراردادن شال گردن داخل جامیزی یا آویزان کردن آن از دسته یا پشت صندلی و برخورد احتمالی اش با زمین، باعث آلوده شدن و انتقال آلودگی به بدن بچه ها از طریق تماس شال با دهانشان می شود.
۳ - بهتر است معلم ها و مربی ها از بچه هایی که سرما خورده اند، بخواهند که حتی برای یک لحظه هم از شال گردن دوست خود استفاده کنند. بچه ها باید بدانند که شال گردن هم مانند دستمال و لیوان، یک وسیله کاملا شخصی است.
۴ - انتقال عفونت های قارچی مانند کچلی سر یا کچلی پوست و بدن هم با استفاده از شال گردن های مشترک، امکان پذیر است. این بیماری برخلاف نامش که بسیار ترسناک و دور از ذهن است، در بین بچه ها و حتی بزرگسالان، شیوع نسبتا زیادی دارد و با استفاده از کلاه، کاپشن، شانه و شال گردن می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود.
۵ - امکان انتقال شپش بدن هم با استفاده از شال گردن های مشترک وجود دارد. بهتر است بدانید که امکان وجود شپش در تمام نقاط کشورف حتی در مرفه ترین و متمول ترین خانواده های شمال شهر تهران و در مهد و مدرسه های مدرن هم وجود دارد و این لزوم آموزش به بچه ها در استفاده نکردن از شال گردن های دوستانشان را نشان می دهد.
۶ - اگر سرما خورده اید، شاگل گردنتان را داخل کمد و کنار سایر لباس های تمیز قرار ندهید تا ویروس های موجود در آن به لباس های پاکیزه تان نفوذ نکند.
منبع: روزنامه هفت صبح
ارسال نظر