چطور حالم رو خوب کنم؟
در این روزهایی که بهدلیل ویروس کرونا و تغییراتی که در سبک زندگیها رخ داده است، توجه به بهداشت و سلامت روان بیش از پیش اهمیت دارد. بههمین دلیل تصمیم گرفتیم امروز در این مطلب به بحث سلامت و بهداشت روان بپردازیم.
برترینها: همهی افراد به بهداشت و سلامت جسم خود اهمیت میدهند و حفاظت از جسم ، یک مسئله مهم برای تمام افراد است. اما در مقابل، شاید بهداشت و سلامت روان، کمتر از اهمیت برخوردار باشد. در این روزهایی که بهدلیل ویروس کرونا و تغییراتی که در سبک زندگیها رخ داده است، توجه به بهداشت و سلامت روان بیش از پیش اهمیت دارد. علاوه بر آن بهدلیل مشغلههای زیاد زندگی امروزی، بیتوجه بودن به سلامت ممکن است عواقب زیادی درپی داشته باشد. بههمین دلیل تصمیم گرفتیم امروز در این مطلب به بحث سلامت و بهداشت روان بپردازیم. با ما همراه باشید.
بهداشت و سلامت روان
سلامت ذهنی اهمیت فوقالعادهای روی کیفیت زندگی شخصی و حرفهای ما دارد. در دنیای پرمشغله امروز رسیدن به آرامش درونی دشوار و گاهی غیر ممکن به نظر میرسد. رسیدن به نقطهای از آرامش فکری مخصوصا برای افراد پرمشغله نه تنها باعث کاهش استرس میشود بلکه به سلامت ذهنی آنها نیز کمک میکند.
سازمان بهداشت جهانی، بهداشت روانی را اینگونه تعریف میکند: بهداشت روانی در درون مفهوم کلی بهداشت قرار دارد و بهداشت یعنی توانایی کامل برای ایفای نقشهای روانی و جسمی، بهداشت به معنای نبود بیماری یا عقب ماندگی نیست.
بهداشت روانی افراد متاثر از عوامل متعددی است، اگر چه این عوامل به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار میگیرند، ولی در واقع این موضو ع چند وجهی متاثر از یکدیگر است. بدین معنی که افراد به علت شرایط محیطی یا عوامل فردی تعادل و آرامش روحی شان دچار تغییراتی میشود و هر چه شدت این عوامل زیادتر باشد، تاثیر و تهدیدش بیشتر خواهد بود. عواملی همچون: "عدم برآورده شدن نیازهای اولیه، ناکامی، استرس، یادگیری، مسائل اجتماعی و رسانههای جمعی و... از عمدهترین تاثیرگذاران بر بهداشت روانی هستند.
اختلالات روان پزشکی صدها میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده اند. غفلت از این اختلالات خسارتهای جدی در سطح فرد، خانواده و جامعه به دنبال خواهد داشت.
فردی که میتواند به فشارهای معمول زندگی روزمره غلبه کند و یک زندگی مستقل داشته باشد را میتوان به عنوان یک فرد دارای سلامت روان معرفی کرد. «بهداشت روان» تنها به تشریح علت اختلالها نمیپردازد، بلکه پیشگیری ناراحتی روانی به معنای وسیع آن با هدف جلوگیری از وقوع بیمارهای شدید روانی را نیز دنبال میکند.
چگونه روان شاد و سلامت داشته باشیم؟
شاید شما از آن گروهی هستید که فکر میکنید داشتن یک زندگی ایده آل و رویایی و داشتن روحیهای خوب و سرحال و داشتن روانی سالم فقط با میزان درآمد و تامین خواستهها و نیازهای شما بستگی دارد، اما اشتباه میکنید میتوان به سادگی از زندگی لذت برد و روحی سالم داشت.
ما برای انجام فعالیتهای طبیعی خود در زندگی روزمره به سلامت اعصاب و روان نیازمندیم. سلامت روان به ما کمک میکند با دوستان و خانواده خود رابطه سالم و اثربخشی برقرار کنیم، در محل کار و .... عملکرد مطلوبی داشته باشیم و در سایر فعالیتهای مهم زندگی خود نیز کامیاب باشیم. برای حفظ و ارتقای سلامت روان، بایدها و نبایدهای متعددی را باید مد نظر قرار داد. راههای زیر میتواند به شما در حفظ و ارتقای سلامت روان کمک کند.
از سختیهای زندگی نترسید
یکی از جنبههای مهم سلامت، سالم ماندن در شرایطی است که زندگی سخت میشود. برخی از مردم توان رویاررویی با مشکلات را ندارند و قادر نیستند از پس مشکلات زندگی برآیند. چنین افرادی ممکن است در شرایط سخت زندگی، به رفتارهای ناسالمی مانند مصرف مواد مخدر روی آورند و به تدریج به دام اعتیاد افتند.
مدیریت استرس
مدیریت استرس از تاثیرگذارترین مسائل مربوط به سبک زندگی سالم است. زندگی ما مملو از موقعیتهای نامناسب اضطرابزا و پراسترس است. انسانی که به دنبال سلامت روان است قطعا در این موارد به دنبال راههای مناسب کنترل استرس خود خواهد گشت. آگاهی از مهارت و تکنیکهای ایجاد آرامش (مانند ریلکسیشن) و مدیریت استرس به ما کمک خواهد کرد که نگاه واقع بینانه به خودمان و دنیای اطرافمان داشته باشیم و برخی مشکلات را بپذیریم و آنهایی که قابل حل هستند را برطرف کنیم.
آموختن مهارتهای تازه
برای هوشیارسازی ذهن خود بهتر است ذهنتان را به فراگیری مهارتهای تازه مشغول کنید. برخی ایدهها میتوانند به شما کمک کنند ذهن خود را به چالش بکشید؛ یک زبان خارجی بیاموزید، نحوه نواختن یک ساز را آموزش ببینید و تمرین کنید، مشغولیت جدیدی برای خودتان دست و پا کنید، تفریح یا سرگرمی جدیدی مثل یوگا، نویسندگی یا نقاشی را شروع کنید.
ارزش و اهمیت دادن به نیازها
احتیاجات و نیازهای جسمانی و رواني بسيار مهم هستند. بشر دائما از اين نيازها تاثير ميپذيرد و به نسبت محروميت و ارضاء آنها رفتارش تغيير ميکند.
از کار خود لذت بردن
اگر همواره در حال مسامحه و طفره رفتن از انجام کاری هستید و یا احساس میکنید برای انجام کاري تحت فشار هستيد، علامت اين است که از کاري كه انجام ميدهيد لذت نميبريد. اگر به هر حال ناچاريد اين كار را انجام دهيد، پس روي جنبههاي لذت بخش آن تمركز كنيد.
ایجاد تعادل بین کار و زندگی
تداخل و ادغام زندگی کاری و اداری با زندگي خصوصي باعث اختلالات فيزيکي و عاطفي است برنامه و زماني را براي توقف کار انتخاب کنيد و به آن پايبند باشيد. در خانه به کار فكر نكنيد و توجه خود را به زندگي خانوادگي معطوف داريد.
ورزش کردن
بلند شوید و روزانه چند دقیقهای بدوید یا یوگا کار کنيد. بعد از رساندن وزن بدنتان به حد مطلوب، از سلامتي بيشتر لذت خواهيد برد. پژوهشها نشان دادهاند که ورزش و فعاليتهاي بدني هدفدار ميتوانند روشهاي مناسبي براي کاهش اضطراب و استرس و حتي احساس افسردگي باشند و با گنجاندن يک برنامه ورزشي يا پياده روي ميتوان سلامت جسمي و رواني را ارتقا داد.
خوب و آسوده بخوابید
به تمام اعضای بدنتان، به ویژه به مغزتان اجازه دهید به قدر کافی استراحت کند. خواب کافی فواید جسمانی و روانی متعددی دارد. در طول خواب، جسم و ذهن ما به استراحت میپردازد و تجدید قوا میکند. کمبود خواب میتواند به اختلال حافظه منجر شود.
مقابله با مشکلات عاطفی
مشکلات عاطفی جزیی از زندگی محسوب میشوند و سلامتي رواني به نحوه برخورد با اين مشکلات و يافتن بهترين راه حل براي غلبه بر آنها بستگي دارد. بيماريهاي رواني تقريبا هميشه به اين حقيقت که بيمار قادر نيست دوست بدارد و عشق بورزد مربوط ميشود
با خیال راحت نفس بکشید
ابتدا چشمهایتان را ببندید. تنفس را به صورت شکمی آغاز کنید و بعد از پر شدن شکم تنفس سینهای را دنبال کنید که در آن بخش سینهای پر میشود. بعد از آن هوا را در بخش بالای سینه تا استخوان ترقوه وارد ششهای خود کنید. پس از پایان دم نوبت به بازدم میرسد. برای مرحله بازدم نیز به ترتیب هوا را از بخش بالای سینه، سینه و شکم از ریههای خود خارج کنید.
مادامی که هوا از بینی شما وارد و خارج میشود حرکتش را در شکم، سینه و بالای سینه احساس کنید. تا جای ممکن عضلات خود را منبسط کرده و آرامش را در تمام اندامهایتان جاری کنید. سعی کنید حرکت هوا را در بدن خود مانند موجهای اقیانوس تجسم کنید. این تمرین را برای چند دقیقه در روز انجام دهید.
از سیگار، مواد مخدر و الکل دوری کنید
مصرف سیگار، مواد مخدر و مشروبات الکلی باعث افت توان ذهنی میشود و تواناییهای ادراکی و قضاوتی را کاهش میدهد. الکل بر بخشهای مختلف مغز تأثیر میگذارد. حساسترین سلولهای مغزی در مواجهه با الکل، سلولهای مرتبط با حافظه، تمرکز، خواب، هماهنگی و قضاوت هستند. الکل به حافظه بلندمدت آسیب وارد میکند. سیگار نیز سطح اکسیژن مورد نیاز مغز را کاهش میدهد. این در حالی است که اکسیژن کافی برای سلامت و فعالیت مطلوب مغز ضرورت دارد.
نظر کاربران
دل خوش سیری چند؟
همه این کارها رو انجام میدم وای بازم حالم خوب نیست