۹۸۹۴۸۰
۱۰ نظر
۵۰۵۷
۱۰ نظر
۵۰۵۷
پ

مسجدی با معماری آوانگارد و تکنولوژی مدرن در پاکستان

مسجد «شاه فیصل» در اسلام آباد پاکستان یکی از زیباترین و بزرگترین مساجد جهان است که گنبد آن به شکل خیمه طراحی شده و تکنولوژی مدرن در ساخت آن به کار گرفته شده است.

خبرگزاری شبستان: مسجد «شاه فیصل» در اسلام آباد پاکستان یکی از زیباترین و بزرگترین مساجد جهان است که گنبد آن به شکل خیمه طراحی شده و تکنولوژی مدرن در ساخت آن به کار گرفته شده است. مسجد «ملک فیصل» یکی از بزرگترین و زیباترین مساجد جهان است که در «اسلام آباد» پاکستان در جنوب آسیا واقع شده است. این مسجد سمبل معماری و مهندسی بی نظیری است که زیبایی آن چشم را مجذوب خود می‌کند. مساحت مسجد شاه فیصل به پنج هزار متر مربع می‌رسد و برای ۳۰۰ هزار نمازگزار ظرفیت دارد. جرقه ساخت مسجد سال ۱۹۶۶ میلادی زمانی که شاه فیصل بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان از اسلام‌آباد بازدید کرد، زده شد.

مسجدی با معماری آوانگارد و تکنولوژی مدرن در پاکستان

سال ۱۹۶۹ میلادی مسابقه‌ای بین‌المللی در سطح معماران مسلمان برگزار شد و در این مسابقه معماران ۱۷ کشور، ۴۳ طرح را برای ساخت مسجد پیشنهاد دادند و پس از ۴ روز بررسی، طرح پیشنهادی «ودات دالوکای» معماری از کشور ترکیه پذیرفته شد. عملیات ساخت مسجد سال ۱۹۷۶ میلادی آغاز شد و عربستان مبلغ ۱۳۰ میلیون ریال سعودی را برای ساخت مسجد در نظرگرفت. ساخت این مسجد در سال ۱۹۸۶ میلادی به پایان رسید و به عنوان دانشگاه بین‌المللی اسلامی مورد استفاده قرار گرفت.

مسجدی با معماری آوانگارد و تکنولوژی مدرن در پاکستان

از آنجایی که «شاه فیصل عبدالعزیز» سرمایه‌گذار اصلی و بانی ساخت این مسجد بود این مسجد و خیابان مجاور آن پس از به قتل رسیدن وی در سال ۱۹۷۵ میلادی به همین نام به ثبت رسید. از ویژگی‌های منحصر بفرد این مسجد، آن است که مسجد فاقد گنبد بوده و گنبد آن به شکل خیمه یا چادر طراحی شده است. سالن نمازگزاران به شکل مثلث و چهار مناره اطراف آن به شکل مداد‌های باریک قرار گرفته اند و ورودی مسجد لوستر‌های بزرگ قرار دارد و دیوار‌ها با موزاییک‌های زیبا پوشیده شده و خطاطان مشهور پاکستانی به خط کوفی آن را نوشته و طراحی کرده اند. به این ترتیب می‌توان گفت که این مسجد پلی بین معماری سنتی عربی، ترکی و مسلمانان پاکستانی است.

مسجدی با معماری آوانگارد و تکنولوژی مدرن در پاکستان

ورودی اصلی مسجد از شرق با یک حیاط با مسجد مرتبط می‌شود. فواره‌های بزرگ در محور این ورودی، بر روی یک سکوی بلند قراردارد. نماز خانه اصلی برای ده هزار نفر، نماز خانه بانوان برای یک هزار و ۵۰۰ نماز گزار ظرفیت دارد که درست در بالای ورودی واقع شده است. حیاط مسجد برای چهل هزار نفر ظرفیت دارد و یک سکو برای ۲۷ هزار نفر و رواق‌هایی که برای ۲۲ هزار نفر ظرفیت دارند. علاوه بر این محوطه‌های سبز می‌توان به عنوان فضا‌های عبادی در فضای باز برای دویست هزار نفر مورد استفاده قرار گیرند.

مسجدی با معماری آوانگارد و تکنولوژی مدرن در پاکستان

نمازخانه اصلی بر مبنای یک پلان مربعی به طول شصت متر است و به جای استفاده از گنبد‌های سنتی که معمولاً در مساجد به کار گرفته می‌شوند با یک پوسته بتونی پخ‌دار هشت وجهی که جلو‌های از یک خیمه بیابانی را به نمایش می‌گذارد، پوشش داده شده است. ارتفاع پوسته سقف به چهل متر می‌رسد و روی چهار شاه تیر بتونی بزرگ قرار دارد. این پوسته یک شاهکار مهندسی دقیق و حساب شده است و به صورت سازه فضایی و متشکل از قالب‌های بتنی مثلثی شکل دیده می‌شود.

مسجدی با معماری آوانگارد و تکنولوژی مدرن در پاکستان

فواصل شیشه دار ما بین قاب‌ها، نور طبیعی را به داخل سرسرای اصلی مسجد هدایت می‌کند و ارزشی معنوی به فضای داخلی می‌بخشند. سطح خارجی بنا با سنگ مرمر سفید رنگ پوشیده شده است و سطوح داخلی با طرح‌های موزاییکی آراسته شده اند. دیوار قبله در نمازخانه اصلی مسجد با کاشی‌های لعاب داده ترکی در رنگ‌های آبی طلایی مزین شده‌است. در نمازخانه اصلی، قابل توجه‌ترین جنبه، تاکیدات عمودی است.

محور‌های عمودی که بیشتر به معماری عثمانی شباهت دارد، به گونه‌ای استفاده شده است که امتداد‌های افقی اصلی در فضا را که به سمت مکه هستند، شاخص‌تر می‌کند. در جلوی دیوار قبله، محراب و محور قرار دارد که هر دو توسط یک هنرمند پاکستانی طراحی شده اند. محراب بلند و غیر متعارف این مسجد، یک عنصر معماری تندیس‌وار ساده به شکل یک قرآن مفتوح عمودی است، ولی منبر طرح نسبتاً متداولی دارد. یک چلچراغ زیبای بزرگ در نمازخانه اصلی وجود دارد که در آن از هزتر لامپ الکتریکی استفاده شده است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • یه ایرانی

    واااای چه قد زیباس.

  • بدون نام

    کلمه آوانگارد ب چ معماست؟
    ممنون میشم اگه کسی میدونه ج بده

  • رضا بنتل مولسان

    واقعا مایه خجالته اخه این چیه چرا شان وعظمت مسجد رو با این کارها از بین می برین این نشانه تجمله و انحرافه نه سادگی و جایی برای عبادت بندگان خدا

  • دکتر علی چلویی از مشهد

    بنده این مسجد را در سال 2012 دیده ام بسیار باشکوه است مثل مسجد قول شریف در روسیه که از آن هم دیدن نمودم.

  • بدون نام

    نمیدونم چرا نمیتونم با این بنا ارتباط بگیرم، گنبد مسجد اصلا برای من یادآور خیمه نبود، مناره ها بیشتر من رو یاد برجهای کلیسا و معماری سبک باروک انداخت، به نظرم تنها ویژگی قابل توجه بنا اجرای پوسته های بتنی و طراحی دقیق مهندسان سازه اش است و گرنه از باب معماری و زیبایی شناسی یه طرح کاملا زمخت، بیروح و نامتناسبه و اصلا جنبه ی معنوی مساجد در اون دیده نمیشه.
    البته این صرفا یه نظر شخصی از یه شخص مبتدیه.

  • hk

    جاهلیت به سبک مدرن !!

    پاسخ ها

    • بدون نام

      دمت گرم

  • بدون نام

    مردمش دارن از گشنگی میمیرن اونوقتت.......

  • بدون نام

    واقعا زیباست

  • Miss S

    بسیار عالی و زیبا... اما جدی جدی مسجده این باید جاذبه گردشگری... موزه ای... چیزی باشه

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج