۸۴۲۱۵
۴ نظر
۵۰۱۱
۴ نظر
۵۰۱۱
پ

روزی که نام کشورمان «ایران» شد

در روز ۶ دی ۱۳۱۳ شمسی دولت ایران طی اعلامیه‌ای رسمی از کشورهای خارجی خواست در مکاتبات رسمی خود از واژه‌های پرشیا، پرس و پرسه به جای واژه ایران استفاده نکنند.

تاریخ ایرانی: تا اوایل قرن بیستم، مردم جهان کشور ما را با عنوان رسمی پارس یا پرشین می‌شناختند اما در دوران سلطنت رضاشاه که بحث رجعت به ایران باستان و تاکید بر ایران پیش از اسلام قوت گرفته بود، حلقه‌ای از روشنفکران باستان‌گرا مانند سعید نفیسی، محمدعلی فروغی و سیدحسن تقی‌زاده در حکومت پهلوی اول با حمایت مستقیم رضاشاه گردهم آمدند که به این منظور اقداماتی را انجام دادند.

سعید نفیسی از مشاوران نزدیک رضاشاه به وی پیشنهاد کرد نام کشور رسما به «ایران» تغییر یابد. این پیشنهاد در دی‌ماه ۱۳۱۳ شمسی رنگ واقعیت به خود گرفت. این تصمیم بعد از ۷۶ سال هنوز هم محل مناقشه است. مخالفان این تغییر معتقدند که ایران نمی‌تواند آن بار معنایی، فرهنگی و تمدنی‌ای را که در اصطلاح «پرشیا» نهفته است و غیر ایرانیان از دیرباز با آن آشنایی دارند، منتقل کند.

گروهی معتقدند که رضاشاه فقط به دلیل سیاسی برای تثبیت حکومت اقتدارگرایانه خود چنین تصمیمی گرفته است. این دسته از تحلیلگران می‌گویند اصل اقدام را باید متوجه جمعی از نخبگان فرهنگی و سیاسی آن دوره از جمله افراد ذکرشده دانست که در اقتدار حکومت رضاخانی منافع خاص خود را نیز جستجو می‌کردند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • عادل

    بهترین تصمیم رو گرفت رضا شاه ؛ چون کشورمون فقط فارس نیست و از قومیت های مختلفی تشکیل شده و اسم پارس روی اون یه اسم غلطی هستش و باعث اختلاف بین قومیت ها می شود

  • بابک

    ایران یعنی سرزمین آریاییها که شامل پارت ها، مادها و پارس ها می باشد و این سه قوم از باستان در این سرزمین ساکن بودند نه فقط یک قوم پارس، لذا استفاده از نام ایران شایسته تر و صحیح تر می باشد و نشاندهنده تیزبینی و درایت کسانی است که نام این سرزمین را ایران نهادند

  • کاربر

    سلام. فردوسی: همه جای ایران سرای من است. که خوب و بدش از برای من است. نام ایران را که الان اختراع نکرده اند. بلکه بازگشت به اصالت است. اصالت زمان فردوسی و هزاران سال قبل از ان. البته هیچ کس انتظار ندارد که افراد بی اصل و نسب و بی ریشه از این امور درک درستی داشته باشند. با احترام.

  • حمید

    چو ایران مباشد تن من مباد.

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج