از ماشین دودی تا حمام قیصر در تهران +عکس
قدم زدن یا به عبارتی پیاده روی ما میان کوچه پسکوچههای تنگ و باریک این محله قدیمی و تاریخی تهران به پایان نرسیده است.این تصاویر تنها گوشههای بسیار کوچک از این هویت، فرهنگ و معماری پنهان و زیبای این منطقه است.
محله عودلاجان
الان در یکی از محلات قدیمی بازار تهران هستیم. محله عودلاجان. کوچههای تنگ و باریک و خانههای قدیمی که سردر برخی از آنها حدیثهایی نقش بسته است. حس غریبی از تهران اصیل را تداعی میکنند. هنوز بازارچه، مسجد و حمام در بافت قدیمی رونق دارد و ساکنان برای تأمین مایحتاج خود به دکانهای قدیمی مراجعه میکنند.
همهچیز اینجا زنده و زیبا است. بادی که در اینجا شروع به وزیدن کرده است گویی قصد دارد تو را سریعتر به درون خاطرهها بکشاند. خاطرههایی که یادآوری آن، ذهن را نوازش و روح را التیام میبخشد.
محله عولاجان
خانهای بزرگ و دارای بادگیر در تهران امروز
پنجرههای قدیمی و زیبای این منطقه
دکان لحاف دوزی که صاحب آن در حال استراحت است.
هنوز این خان مسکونی است و ساکنینی دارد از جنس گوشت و خون
خانههای پراتاق این محله در عرف عوام به خانه "قمر خانم" معروف بود.
بقعه هفت دختران
کوچه پس کوچههای سرچشمه، محله یهودیان سابق، بقعهای از دل تاریخ به جا مانده، حدود ۱۳۰۰ سال پیش! به آن کاشیهای فیروزهای که بالا و درست بر سر گنبد این بقعه چیده شده است، نگاه کنید! زیباست نه؟ گنبدی چند وجهی که معماری خاص همین مقبره است نه چیزی بیشتر...
گنبد چند ضلعی بقعه هفت خواهران
درباره بقعه هفت دختران گفته میشود که در زمان جنگ هفت دختر از نسل امام موسی کاظم (ع) لباس مردانه به تن کرده و به جنگ با کفار میروند و تا زمانی که کشته میشوند، هیچ کس از هویت آنان با خبر نمیشود و بعد از مرگ آنان متوجه میشوند که این هفت تن همگی دختر بودند.
عمارت و سرای کاظمی
عمارت کاظمی در حال حاضر "خانه موزه تهران قدیم" نام دارد و در چاله میدان قدیم و همسایگی امام زاده یحیی قرار دارد .
عمارت یا سرای کاظمی، متعلق به سید کاظم وزیردواب است که از ماموران محمد شاه بود. این سرا همانند خانههای سنتی ایرانی شامل بیرونی، اندورنی، آب انبار، مطبخ و اصطبل است.
حیاط سرای کاظمی
نمای داخلی خانه کاظمی
نمای بیرونی با بادگیرهای خانه کاظمی
قسمتی از طبقه اول این بنا به مرکز اسناد و کتابخانه اختصاص دارد که شامل کتابهای مجموعه تاریخ تهران، معماری هنر و همچنین تحقیقات میدانی میراث فرهنگی تهران است.
کاروانسرای خانات
قدمت تاریخی این محله و بناهایی زیبایی که بافت تجاری بر آن غلبه دارد، هنوز صفا و صمیمیت محلههای تهران قدیم را در ذهن شما تداعی میکند.
این منطقه با مساجد زیبا و مقبره امامزادههایش شاخص است. در کنار آنها ؛ کلیساها، کنیسهها و آتشکدههای آن نیز علی رغم تاریخ کهن مکان عبادی و زیارتی اقلیت دینی کشور هستند.
سر در کاروانسرای خانات
کاروانسرای خانات
گفته میشود؛ راهها و کاروانسراها در دوره هخامنشیان گسترش بسیاری یافته است. در این دوره با احداث راههای تازه و ساختن بناهای عام المنفعه مانند؛ کاروان سرا، چاپارخانهها، میل راهنما، آب انبارها و ... شبکه ارتباطی بیشتر از هر زمان گسترش یافت. طوری که در طول ۵۰۰ کیلومتر ، بیست کاروان سرا در هر ۵ فرسنگ وجود داشت. در این محلها؛ پیکها، چاپارها و یا مسافران اسبان خود را عوض میکردند تا با سرعت هرچه تمامتر بتوانند به مقصد خود برسند.
این روند گسترش شبکه ارتباطی همچنان ادامه داشت تا دوران صفویه که به اوج شکوفایی زمان خود رسید. نقل میکنند؛ شاه عباس فرمان داد تا ۹۹۹ کاروان سرا بنا کنند. به همین دلیل، امروزه در گوشه و کنار کشور به کاروانسراهای بسیاری برمیخوریم که نام شاه عباسی بر روی آنها است.
حمام نواب یا قیصر
این حمام در دوره قاجاریه توسط زنانی به نامهای سارا سلطان خاتون و سارا هاجر خاتون که دختران فردی به نام نواب بودند، ساخته شد.
از نظر معماری این حمام برای جلوگیری از اتلاف گرما و امکان استفاده از آب قنات و چشمهها برای استحمام، پایینتر از سطح زمین ساخته شده است.
حمام بعد از بازسازی و مرمت به موزه و بعد از آن به مرکز آموزش و فروش صنایع دستی تبدیل شد.
پشت بام حمام نواب
نظر کاربران
از اينكه فرصت گذاشتين و اين مطالب رو تهيه كردين خيلي ممنون ولي بايد به عرضتون برسونم حمام نواب در بازارجه حمام نواب قرار داره نه در عودلا جان اين بازارجه به خيابان ري وسر تخت و امامزاده يحيي ومحله جودا. نزديك است و به عودلا جان دور ،جون بين بازارجه نواب و عودلاجان خيابان سيروس واقع شده
از اينكه فرصت گذاشتين و اين مطالب رو تهيه كردين خيلي ممنون ولي بايد به عرضتون برسونم حمام نواب در بازارجه حمام نواب قرار داره نه در عودلا جان اين بازارجه به خيابان ري وسر تخت و امامزاده يحيي ومحله جودا. نزديك است و به عودلا جان دور ،جون بين بازارجه نواب و عودلاجان خيابان سيروس واقع شده