دریاچههای اسرارآمیز بیابان باداین جاران
بیابان باداین جاران بخش هایی از چین و مغولستان را اشغال میکند و مساحتی بالغ بر ۴۹۰۰۰ کیلومتر مربع دارد و سومین بیابان بزرگ چین است.
باوجود این شرایط خشک، یکی از قابل توجهترین ویژگیهای این بیابان، وجود نزدیک به ۱۴۰ دریاچه دائمی بین تپههای آن است. به این دریاچهها باداین جاراین میگویند که در زبان مغولی به معنای «دریاچههای اسرارآمیز» است. به نظر میرسد این دریاچههای اسرارآمیز از چشمههای آب زیرزمینی تامین میشوند که زیر رسوبات ماسهای قرار دارند و از بین آنها بیرون آمده و بین تپهها مسدود میشوند. منبع این آب، بارش باران و ذوب برف در کوههای اطراف است که صدها کیلومتر با آن فاصله دارند.
روانابهای زیرسطحی این کوهها از میان سنگهای شکسته و رسوبات ماسهای زیر بیابان جریان مییابند و در نقاط پراکندهای ظاهر میشوند و دریاچههای متعدد را ایجاد میکنند. اگرچه این چشمهها حاوی آب شیرین هستند، اما بیشتر برکهها شور هستند که به دلیل تبخیر زیاد در آن هاست.
همچنین بیشتر برکهها یک نوار سبز گیاهی در اطرافشان ایجاد میکنند. در دهههای اخیر، در نتیجه کاهش آّبهای زیرمینی ناشی از شهری شدن، آبیاری، انحراف آب و افزایش جمعیت، برخی از این برکهها کاهش یافته یا حتی ناپدید شده اند.
ارسال نظر