با گرم ترین نقاط جهان آشنا شوید
برخی روزهای سال به خودی خود گرم هستند؛ مثل عید نوروز و گرمای دید و بازدیدها با دوستان و آشنایان! اما تصور کنید در این روز به یکی از گرم ترین نقاط جهان نیز بروید، چه حالی میشوید؟
آتشفشان فعال کیلهوائه (Kilauea) از سال ۱۹۸۳ به طور مداوم در حال فوران است. بر اساس بررسیهای به عمل آمده، میانگین دمای گدازههای خارجشده از آن تا ۱۲۵۰ درجه سانتیگراد نیز میرسد که این مکان را به یکی از گرم ترین نقاط جهان تبدیل کرده است.
آتشفشان وست ماتا
وست ماتا (West Mata) آتشفشانی در زیر دریاست که درجه حرارت گدازههای آن، بالاترین درجه حرارت ثبتشده در جهان است. این آتشفشان در عمق ۱.۲ کیلومتری اقیانوس آرام و در نزدیکی کشورهای فیجی، تونگا (Tonga) و ساموآ (Samoa) قرار گرفته و زمان دقیق شروع فوران آن در دست نیست.
در نوامبر سال ۲۰۰۸، آتشفشان فوران عظیمی کرد و گدازههای منیزیمی آن تا مناطق دوردستی در اطراف پرتاب شد. طبق بررسیهای انجام شده، دمای این گدازهها تا ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد میرسید.
منافذ هیدروترمال دو قایق
درست است که منافذ گرمایی (هیدروترمال) در اعماق دریاها قرار گرفتهاند، اما بسیار داغ و سوزان هستند. به همین دلیل، فعالیتهای آتشفشانی در وسط اقیانوسها میتوانند میعانات گرمی را در پوستههای اقیانوسی تشکیل دهند. دلیل مشاهده دودهای سیاه در بستر اقیانوسها و دریاها نیز همین فعالیتهاست.
دو مورد از این منافذ گرمایی -که با نامهای دو قایق (Two Boats) و قله خواهران (Sister Peak) شناخته میشوند- آبهای داغی را به بیرون هدایت میکنند. بر اساس مطالعات انجام گرفته در سال ۲۰۰۸، حداکثر دمای پایدار این منافذ ۴۰۷ درجه و حداکثر دمای آنها ۴۶۴ درجه سانتیگراد به ثبت رسیده که این آبها را به عنوان سوزان ترین آبهای کره زمین و این مکان را به یکی از گرم ترین نقاط جهان تبدیل کرده است.
کویر لوت
کویر لوت در مرکز ایران یکی از گرم ترین خشکی های جهان به شمار میآید. طی بررسیهای صورت گرفته در یک دوره ۷ ساله، از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹، کویر لوت در ۵ سال از این ۷ سال (۲۰۰۴، ۲۰۰۵، ۲۰۰۶، ۲۰۰۷ و ۲۰۰۹) بالاترین دمای سطحی جهان را به خود اختصاص داد.
بیشترین دمای ثبتشده برای بیابان لوت ایران در سال ۲۰۰۵ میلادی ۷۰.۷ درجه سانتیگراد بوده است.
وودوو
وودوو (Voodoo) شاید جزو گرم ترین نقاط جهان نباشد، اما تعداد بیشماری از موجودات دریایی در آن زندگی میکنند.
کویری را در اعماق اقیانوس تصور کنید؛ جایی که غذا و انرژی کافی برای زنده ماندن وجود ندارد. اعماق اقیانوس مکانی بسیار سرد و نامهربان است. در وسط این بیابان شگفتانگیز، مرغزاری پر از جانداران دریایی وجود دارد.
این صحبتهای دیوید باترفیلد (David Butterfield)، یکی از محققین اقیانوسشناسی است که در موسسهای به نام «مطالعات اتمسفر و اقیانوس» عضویت داشته و همکاریهایی را با دانشگاه واشنگتن و سازمان ملی اقیانوس و اتمسفر ایالات متحده (NOAA) انجام داده است.
یکی از این مرغزارهای زیر اقیانوسی، وودوو نام دارد. مکان این کویر زیر دریایی در اقیانوس آرام و گودال عظیمی به نام ماریانا (Mariana) است. آبهای خروجی از منافذ گرمایی این منطقه تا ۱۲۵ درجه سانتیگراد حرارت داشته که تفاوت بسیار زیادی با آبهای ۲ درجه سانتیگرادی اطراف آن دارد.
مگر اینکه شما ژول ورن (Jules Verne) باشید، وگرنه رفتن به مرکز زمین کاری نشدنی است. به گفته کارشناسان و بر اساس مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۳، دمای هسته مرکزی زمین به ۶۰۰۰ درجه سانتیگراد میرسد. پس در واقع، گرم ترین نقطه کره زمین همان مرکز زمین است!
معدن امپوننگ
در عمق ۴ کیلومتری زمین، عمیقترین معدن طلای جهان با نام امپوننگ (Mponeng) قرار گرفته است. دمای این معدن که در آفریقای جنوبی واقع شده، تا ۷۷ درجه سانتیگراد نیز میرسد. معدنکاران برای ایجاد شرایطی نسبتا مساعد و کسب سودهای سرشار، از فنهایی در پشت قالبهای یخی استفاده میکنند و دما را تا ۴۷ درجه سانتیگراد پایین میآورند.
ارسال نظر