کشف تنورههای بخار آب در قمر مشتری
سازمان فضایی ایالات متحده آمریکا در یک بررسی تازه، یک گام به تأیید وجود اقیانوسهای زیرسطحی از آب مایع در قمر مشتری نزدیک شد و وجود آبفشانهای عظیم در قمر را تلویحا تأیید کرد.
یک تیم تحقیق روی قمر «اروپا» اعلام کرده است که با بررسی تصاویر بهدست آمده از سطح این سیاره، تنورههای عظیمی مشاهده کردهاند که به احتمال زیاد بخار آب را به اتمسفر آن پرتاب میکنند. این تحقیق که بررسی تصاویر به دستآمده از تلسکوپ اسپارک انجام شده است، ۱۰ تصویر را که طی ۱۵ ماه از سطح این قمر گرفته شده است، در سهتای آنها آبفشان یا دودکشهای عظیمی را تخمین زده است.
ناسا در برنامههای یک دهه آینده خود تصمیم به فرود یک کاووشگر روی سطح این کره را داشت تا با حفاری و نمونهبرداری به جستوجوی آب در آن بپردازد اما اکنون مشخص شده است که احتمالا نیازی به فرود نیست و به سادگی از اتمسفر این قمر میتوان کار نمونهگیری را انجام داد. بنابر اعلام تیم تحقیقاتی اسپارک، طول این دودکشها تا ۲۰۰ کیلومتر میرسد و مستقیم به لایه زیرین که مایع است راه دارند.
سطح اروپا پوشیده از یک لایه بسیار ضخیم از یخ است که قطر آن به دهها کیلومتر میرسد اما از دیرباز و پس از بررسیهای پیشرفته، اخترشناسان معتقد بودند که اروپا میتواند یکی از محتملترین نقاط منظومه شمسی برای یافتن حیات یا ضروریترین پایه آن یعنی آب باشد.
پیش از این نیز تیم تحقیق دیگری در سال ۲۰۱۲ با استفاده از تلسکوپ هابل و طیفسنج آن، احتمال وجود آبفشانها را مطرح کرده بودند. در حالیکه محل و عمق این آبفشانها در هر دو تحقیق با یکدیگر تطبیق دارد، ناسا هنوز هم درباره اعلام رسمی کشف آنها محتاط است و این کار را به تحقیق بیشتری که برای سال ۲۰۱۸ و تلسکوپ کپلر برنامهریزی شده است، موکول کرده است.
ارسال نظر