۲۵ حقیقت باورنکردنی درباره ی تمدن مایا
آزتک ها و مایا ها هر دو از تمدن های بزرگ آمریکای مرکزی بوده اند. تمدن مایا در واقع زودتر از آزتک ها به وجود آمده و چندصد سال نیز بیشتر از آن عمر کرده است.
با این که تمدن آنها امروزه دیگر وجود ندارد ولی زبان و فرهنگ مایا همچنان در بخش های روستایی مکزیک و گواتمالا حفظ شده است.
تخمین زده می شود که حدود ۷ میلیون مایا همچنان در منطقه ی Yucatan Peninsula زندگی می کنند.
بعضی زبان شناسان بر این باورند که کلمه ی "کوسه" در انگلیسی (shark) یک کلمه ی مایایی بوده است.
مایا ها گاهی اوقات سعی در بهبود ویژگی های فیزیکی کودکان خود داشتند. مادر ها تخته هایی بر روی پیشانی کودکانشان فشار می دادند تا پیشانی آنها بلند شود.
گاهی اشیایی در برابر چشمان کودکان آویخته می شد تا چشمان کودک چپ شود که یکی از دیگر ویژگی های اشرافیت بود.
کودکان با توجه به روز تولدشان نام گذاری می شدند.
مایا در علم پزشکی بسیار پیشرفته بود. آنها زخم ها را با موی انسان بخیه می زدند، دندان ها را پر می کردند و حتی اندام مصنوعی می ساختند.
بعضی از مایاها همچنان امروزه مراسم قربانی کردن را انجام می دهند ولی نگران نباشید، مرغ جایگزین انسان در این مراسم شده است.
مایاها مسکن هایی که از محیط اطرافشان به دست می آورند را هم در مراسم های مذهبی (به عنوان توهم زا) و هم در داروهایشان (به عنوان بیهوش کننده) استفاده می کردند.
مانند آزتک ها، مایاها نیز علاقه مند به یک بازی به نام Mesoamerican Ballgame بودند. زمین های بازیشان در تمام شهرهای بزرگ پیدا شده و گاهی این بازی ها به همراه گردن زنی و قربانی کردن احتمالا تیم بازنده همراه بوده است.
در این بازی ها از سرهای بریده به عنوان توپ استفاده می کردند.
نسخه ی مدرن این بازی همچنان امروزه بازی می شود که Ulama نام دارد. بدیهی است که دیگر مراسم گردن زنی جزو این بازی نیست.
سونا نقش بزرگی در فرهنگ مایا بازی می کرد. آنها معتقد بودند که سونا آلودگی های آنها را از بین می برد.
با اینکه مایاها همچنان امروزه وجود دارند، آخرین حکومت خودمختار آنها در سال ۱۶۷۹ تسلیم پادشاه اسپانیا شد.
خرابه ها و اهرامی که همیشه شما در عکس ها می بینید به احتمال زیاد متعلق به شهر Chichen Itza یکی از بزرگترین شهر های تمدن مایاست که اخیرا دولت آن را از یک مالک خصوصی خریده است.
زندانیان، برده ها و دیگر افراد، برای قربانی شدن آبی رنگ شده و گاهی شکنجه نیز می شدند. سپس به بالای یکی از اهرام برده می شدند. در آنجا یا تیرباران می شدند و یا روحانی معبد قلبشان را که هم چنان در حال تپش بود از سینه در می آورد. گاهی دستیار روحانی پوست قربانی را کنده و روحانی معبد آن را می پوشید و به اجرای مراسم مذهبی می پرداخت.
برخلاف باور عامه مایا ها فقط یک تقویم نداشته و هیچ کدام از تقویم ها پایان دنیا را در ۲۰۱۲ پیش بینی نمی کنند.
آنها ۳ تقویم دارند که دوره ای کار می کنند. یکی از آنها Haab است که مثل تقویم های امروزی ۳۶۵ روز دارد. تقویم بلندمدت آنها تقریبا ۲ میلیون و ۸۸۰ هزار روز دارد که که در سال ۲۰۱۲ تمام می شد. این تقویم بود که منجر به پیش بینی های پایان دنیا شد.
مایا ها یکی از پیشرفته ترین سیستم های نوشتاری را در میان تمدن های باستانی داشتند و تقریبا هر چه پیدا می کردند را می نوشتند.
متاسفانه بسیاری از نوشته های آنها طی حملات اسپانیایی ها از بین رفت. طی قرون ۲۰ و ۲۱ بسیاری از نوشته های آنان با زحمات فراوان بازیابی و ترجمه شد.
مانند آزتک ها، مایا ها هیچ گاه از آهن و یا فولاد استفاده نمی کردند. سلاح های آنها از سنگ های آتشفشانی ساخته می شد.
در کنار پیشانی بلند و چشمان چپ، اشراف در تمدن مایا دماغ هایی عقابی داشتند. دندان های آنها نیز با جواهر تزیین شده بود.
زنان اشرافی نیز دندان هایشان را نوک تیز می کردند.
به غیر از سیستم بابل باستان مایاها شاید اولین تمدنی بودند که از عدد ۰ در سیستم دهگانی استفاده کردند. ریاضیدان های هندی بعدها اولین بودند که از آن به عنوان یک ارزش ریاضیاتی در محاسبات استفاده کردند.
هیچ کس نمی داند که چگونه امپراطوری مایا سقوط کرد. بسیار پیش از اینکه اسپانیایی ها وارد این سرزمین شوند شهرهای زیادی متروکه و مخروبه شده بودند. محققین فرضیه های مختلفی، از خشکسالی و قحطی تا افزایش جمعیت بیش از حد و تغییرات آب و هوایی ارایه داده اند.
نظر کاربران
واقعا قومه جالب و شگفت انگیزین من شنیدم که از اینده اومدن ،فرضیات زیادی درموردش عس
نیاکان ما از لحاظ پیشرفت علمی دوران باستان دستکمی از مایاها نداشتن اکتشافات در شهر سوخته نشان میده که در بیش از7هزار سال پیش برای محاسبه ابزار دقیقی مثل خط کش با دقت میلیمتر و وزنه سنجش وزن اجسام و متراژ مزارع داشتن جراحی مغز چشم مصنوعی قفلهای رمز دار ترسیم انیمیشن روی سفال و کوره ذوب فلزات و سیستم لوله کشی آب و دفع فاضلاب و محاسبات ریاضی و ستاره شناسی و زهکشی رودخانه و سدسازی و مهمتر اجرای قوانین بشری و رعایت حقوق کودک زن کارگر و کشاورز