ستاد مبارزه با چرندیات (۱۵)
در این سری مطالب سعی داریم به بررسی دروغ ها و شایعات مشهوری که در هر از چند گاهی در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به راه می افتند بپردازیم و با مستندات آن ها را برای شما تحلیل کنیم تا شاید قدم کوچکی در مسیر آگاه سازی مخاطبان عزیز باشد.
در این سری مطالب سعی داریم به کمک داده های این صفحه و سایت های مرتبط، به بررسی دروغ ها و شایعات مشهوری که در هر از چند گاهی در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به راه می افتند بپردازیم و با مستندات آن ها را برای شما تحلیل کنیم تا شاید قدم کوچکی در مسیر آگاه سازی مخاطبان عزیز باشد و باعث شود مِن بعد هر چیزی را که در شبکه های اجتماعی و فضای مجازی دیدیم، سریع باور نکنیم. جدا از این گونه موارد، سعی در معرفی تکنیک های مبارزه با شایعات و مغالطه ها را در این سری مطالب داریم. با ما همراه باشید.
******
سوژه اول؛ جنگی که فقط 3 ساعت طول کشید!
این روز ها با مطرح شدن امکان رقم خوردن مجادلات نظامی بین ایران و کشور های عربی منطقه، متنی در حال دست به دست شدن در شبکه های اجتماعی است که هدفی جز گمراه کردن مردم و تزریق حس بدبینی به آن ها ندارد. شما را به خواندن متن (یدون دستکاری) این شایعه دعمت میکنم:
متن شایعه
" جنگی که فقط ۳ ساعت طول کشید! سحرگاه یکشنبه ۲۱ بهمن ماه ۱۳۵۲ است. سردار قادسیه، امیر سپاه تازیان کینه جوی ایرانزمین، حمله عظیم و گسترده ای را به نیت اشغال استان خوزستان به داخل خاک ایران آغاز می کند. محمدرضاپهلوی، درمسکو مهمان شوروی است. ناگهان به ستاد ارتش شاهنشاهی ایران و دولت خبر میرسد ارتش عراق به ۳ جزیره ایرانی تنب بزرگ ،کوچک و ابوموسی و همچنین به قسمتهای دیگر نواحی مرزی کشورمان در جنوب تهاجم آورده است. . در مسکو نیمه شب است. در تهران آفتاب تازه در حال طلوع است که بلافاصله جلسه ای بین بزرگان ارتش و دولت برگزار میشود. هنوز بسیاری از افسران ارشد ستاد و ژنرال های فرماندهی ستاد مشترک در خواب هستند. رئیس ستاد ارتش تیمسار ارتشبد بهرام آریاناست. ارتشبد آریانا: وقت دفاع از میهن و دادن جوابی سنگین به دشمن متجاوز است. صدام باید بداند دست به عملی بسیار احمقانه زده است چون ارتش ایران نمینشیند تا تماشا کند که او بیاید هر کاری دلش میخواهد بکند. این ایران کنونی ما، ایران ۱۳۰۰ سال پیش نیست؛ ما به اعراب باج نمی دهیم... واحدهای ارتش ایران مانند سیلاب وارد عراق شده، چندین لشکر زرهی و مکانیزه عراق را در هم کوبیده و هر مقاومتی را از بین میبرند... ساعت ۹ صبح است. فقط ظرف ۳ ساعت، بصره شهر دوم و استراتژیک عراق فتح می شود!! هدف بعدی مستقیما بغداد است!! زره پوشها، تانکها، کماندوها و سربازان دلیر ایرانزمین با سرعتی برق آسا و باور نکردنی در راه بغداد هستند!! پشتیبانی نیروی هوایی شگفت آور است! درمدّت کوتاهی نیروی دریایی و تمام جان بر کفان ارتش ایران وارد عمل میشوند. با نظمی شگرف و با قدرتی چون شیر، بغداد، پایتخت دشمن تازی، را هدف دارند. . در بغداد افسانه ای وجود داشت که دیوار دفاعی هوایی بغداد همان است که در مسکوی شوروی وجود دارد. اگر هر غریبه ای به هر صورت وارد آسمان بغداد شود در بیرون این دیوار نابود میگردد! ارتشبد محمد خاتم فرمانده نیروی هوایی ایران بی شک از برترین خلبانان عصر خویش است اجرای نمایش هوایی او و گذر از زیر پلی که شاه ایران و مهمانان خارجی او برروی آن پل نشسته بودند زبانزد تمام مردان آن دهه ها است. ارتشبد خاتم خود شخصاً لباس خلبانی به تن می کند. هواپیمای فانتوم او از پایگاه هوایی بوشهر غرش کنان بلند می شود، هدف: بغداد، عراق!! فانتوم مسلح فرمانده نیروی هوایی ارتش ایران، با شجاعتی بی نظیر در باند فرودگاه بغداد مینشیند، و دوباره اوج گرفته غرش کنان بلند می شود. این حرکت دراصطلاح نظامی تاچ کردن نامیده میشود و بدترین اهانت به نیروی هوایی یک کشور بیگانه است. در راه بازگشت به ایرانزمین، ارتشبد خاتم دیوار صوتی را برفراز کاخ صدام حسین می شکند و وحشتی عظیم در دل او ایجاد می کند. . شاه که خبر به گوشش رسیده، با نگرانی از مسکو به ارتشبد آریانا تلفن می کند و پس از پرس و جو از اوضاع، به او می گوید: بزودی تو را در تهران می بینم... ارتشبد آریانا به شاه چنین پاسخ می دهد: اعلیحضرت ۲۴ ساعت دیگر تشریف بیاورند بغداد با هم ناهار خواهیم خورد!!! شاه پاسخ می دهد: دست نگهدارید، بغداد را اشغال نکنید، نمی خواهم جنگی شروع شود که جوانان کشورم کشته شوند . فردای آن روز محمدرضا پهلوی، طی بیانیه ای در تهران اعلام می کند: پنجمین ارتش قدرتمند جهان در حالی وارد عمل شد و تجاوز را دفع کرد که اکثر افسران ارشد ستاد و ژنرال های فرماندهی ستاد مشترک در تهران هنوز در خواب بودند!! منبع:خاطرات حسین فردوست "
پاسخ شایعه
این مطالب نه در کتاب خاطرات فردوست و نه هیچ منبع دیگری یافت نشد! بجز اصل درگیری مرزی، سایر مطالب متن صحت ندارند! از دی تا اسفند ۱۳۵۲ نبردهای جدی میان ایران و عراق روی داد که درگیری ۲۱ بهمن ۵۲ بزرگترین آنها بود. درگیری در ۳ ساعت به اتمام نرسید و ایران به تقابل زمینی با متجاوزین بسنده کرد. حملات هوایی و داستان پرواز افسانه ای ارتشبد خاتمی صحت ندارد!
هیچ درگیری در جزایر ۳ گانه گزارش نشده و درگیری ۲۱ بهمن در حوالی رضا آباد در استان ایلام رخ داد، نه خوزستان یا هرمزگان! برخلاف ادعای متن، این تجاوز دفع نشد و روزهای بعد ادامه یافت! تا شروع جنگ تحمیلی این تجاوزات بارها تکرار شد! حتی پس از برقراری آتش بس در ۱۷ اسفند، در آستانه ورود هیئت سازمان ملل، در روزهای ۱۴ و ۱۷ و ۲۷ اسفند نبردهای شدیدی روی داد! شاه تنها ۲ سفر در سالهای ۱۳۳۵ و ۱۳۴۴ به شوروی داشت و در سال ۵۲ و بروز درگیری مرزی در مسکو نبود!
در زمان این نبرد، رئیس جمهور عراق احمد حسن البکر بود، نه صدام! صدام با کودتا علیه او در ۱۹۷۹ به قدرت رسید. بصره یا هیچ شهر دیگری در آن نبردها توسط ایران اشغال نشد. دولت عراق تنها ایران را متهم به ورود ۳ مایلی به داخل خاک عراق نمود! ارتشبد بهرام آریانا در اردیبهشت ۱۳۴۸ از ریاست ستاد ارتش برکنار و در تیرماه همان سال بازنشسته شد! در سال ۵۲ ازهاری ریاست ستاد ارتش بود!
کلکسیونی از دروغ های ریز و درشت در این متن پشت سر هم ردیف شده اند تا حس وطن دوستی شما را تحریک کنند و شما را گمراه سازند، پس حواستان به هر پیامی که بدستان میرسد، باشد.
سوژه دوم؛ کشف حجاب نتیجه امام خمینی(ره)!
احتمال اینکه در چند روز اخیر با این پست و عکس مواجه شده باشید وجود دارد. پستی که همزمان با فعالیت های سیاسیِ خانواده امام (ره) در انتخابات های پیش رو شروع شده است و در جهت تخریب این خانواده است و توسط گروه های تند رو و مخالف برخی جریان های سیاسی مدیریت میشود. شاید جنجال برانگیز ترین این پست ها، تصویری با عنوان "کشف حجاب نتیجه امام" بود که خیلی سر و صدا کرد. این دروغ را هم برایتان تحلیل کرده ایم.
متن شایعه
"دختر نعیمه اشراقی نوه امام کشف حجاب کرد!!!
اینم عکسش.... بدون شرح!!! "
پاسخ شایعه
تصویر منتشر شده جعلی و محصول نرم افزار های ویرایش عکس می باشد! تصویر اصلی متعلق به یک مجموعه تصویر از مدل های لباس خارجی است.
"نعیما طاهری"، نتیجه ی دختری امام خمینی (ره) و فرزند خانم نعیمه اشراقی است که چهره او از یکی از تصاویر منتشر شده در اکانت فیسبوک مادرش بریده شده و به وسیله نرم افزار های ویرایش تصویر با تصویر اصلی آمیخته شده است.
نعیما طاهری
سوژه سوم؛ بنی آدمی که در سازمان ملل پیدا نمی شود!
برای ایرانیان نام سازمان ملل آنقدر که با سعدی همراهی و پیوستگی دارد با هیچ یک از دبیران کل ادوار مختلف این سازمان پیوند نخورده است. سالهاست که میشنویم ابیات مشهوری از سعدی با خط نستعلیق طلاکوب بر سر در سازمان ملل نصب شده است. بدیهی است که سازمان ملل یک دفتر و ساختمان ندارد و ساختمانهایش لزوماً هم یک در ندارند و خود اصطلاح «سردر سازمان ملل» به خودی خود عجیب و غریب هست. در ارجاعات دقیقتر آمده که منظور، تالار ملل، مقر اصلی سازمان در نیویورک است. اما ماجرا وقتی عجیبتر میشود که هرچه قدر تلاش کنید از این سردر معروف، عکسی در اینترنت نمییابید.
کاووس حسنلی - مؤسس مرکز سعدی شناسی ایران - در گفتوگویی وجود هرگونه لوح یا سردری را با این اشعار از سعدی در مقر سازمان ملل متحد رد کرد و گفت: «متأسفانه الآن طوری شده که اگر این حرف را بزنیم، هیچکس باور نمیکند و مردم واقعاً فکر میکنند شعر سعدی در سردر سازمان ملل متحد نوشته شده است، حال آنکه نه سردری و نه تابلویی با اشعار سعدی در سازمان ملل وجود ندارد.»
جالبتر اینجاست که این نکته در متون غیر فارسی زبان هم مورد اشاره قرار گرفته است! سایت آمازون در معرفی کتاب گلستان و سعدی شیرازی، این سه بیت معروف را نوشته و گفته است که این اشعار بر سرسرای سازمان ملل نقش بسته است. همین موضوع در چندین و چند گزارش از رسانههای معتبر جهانی هم مورد اشاره قرار گرفته است؛ از جمله در پاراگراف چهارم این مطلب هافینگتن پست.
اما سرچشمهی این شایعه کجاست؟ احتمالاً در سالهای ابتدایی افتتاح سازمان ملل، در نمایشگاهی عمومی از طرف ایران لوحی با این مضمون در آنجا نصب شده و در مدت کوتاهی برداشته شده باشد و همین باعث شده در طول چند دهه، این اشتباه شگفتآور در دهان همهی نویسندگان، سخنرانان و مردم کوچه بازار بچرخد.
سال ۱۳۸۴ در گفتوگویی، دکتر ظریف (سفیر و نمایندهی سابق ایران در سازمان ملل متحد) گفت: «فرش بسیار نفیس ایرانی، کار استاد محمد صیرفیان، هنرمند اصفهانی و استاد بنام هنر فرش ایران در مقر سازمان ملل نصب شد. شعر معروف سعدی شاعر بزرگ ایرانی (بنیآدم اعضای یک پیکرند/که در آفرینش ز یک گوهرند) با طلای ناب در وسط آن نقش بسته است و ترجمهی انگلیسی این شعر نیز توسط نمایندگی دائم کشورمان تهیه و در کنار فرش نصب گردیده تا هر بینندهای را مبهوت عظمت فرهنگ و تمدن ایران و خرد و حکمت ایرانیان نماید.» ایشان در اردیبهشت ۱۳۹۱ گفتههای پیشینشان را تأیید کردهاند.
سوژه چهارم؛ چگوارا و جان لنون با هم گیتار نمیزدند!
چندی است این عکس در فضای تلگرام و شبکه های اجتماعی دست به دست می شود.
هرچند کسانی که کمی اطلاعات از زندگی چه گوارا و یا جان لنون داشته باشند به راحتی حدس میزنند که این عکس واقعی نیست. در حقیقت چه گوارا در سال ۱۹۶۷ کشته شده است و البته جان لنون این عکس هم شباهتی به جان لنون دههی ۶۰ ندارد. به هر حال عکس واقعی ، متعلق به جان لنون (John Lennon) عضو سابق گروه Beatles و وین تکس گابریل (Wayne tex Gabriel) عضو گروه Plastic Ono در سال ۱۹۷۲ در یک استدیو ضبط موسیقی است.
نظر کاربران
دختر خانم اشراقی تا کشف حجاب فاصله ی چندانی هم ندارند
از نبودن شعر سعدی در سازمان ملل در شگفتم !!!
(چقدر ستاد مبارزه با چرندیات خوبه ! )
این ستادتون عالیه آقا عالی