تصاویر نانو از درون مغز
تعداد سیناپسهای داخل مغز انسان از تعداد کهکشانهای شناختهشده در جهان بیشتر است و دانشمندان اکنون میتوانند با کمک یک ابزار جدید تصویربرداری با اندازه نانو، یکبهیکِ این ۱۰۰ تریلیون سیناپس را مشاهده کنند.
ساخت این ابزار جدید تصویربرداری با اندازه نانو میتواند گامی بزرگ در راستای شناخت بهتر مغز و نحوه عملکرد آن باشد. از آنجاکه این ابزار قادر است تصاویر را در مقیاس نانو تهیه کند، به همین دلیل بهراحتی میتوان سلولهای مغزی و اجزای تشکیلدهنده آنها را به وسیله آن مشاهده کرد.
دانشمندان دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون و دانشگاه هاروارد برای نشان دادن قدرت این ابزار جدید، از آن برای تهیه تصاویر نانو از داخل مغز یک موش بالغ استفاده کردند. تصویر تهیهشده از نئوکورتکس این موش بهاندازهای بزرگنمایی دارد که میتوان وزیکولهای سیناپسی را مشاهده کرد. قطر وزیکولهای سیناپسی کمتر از ۴۰ نانومتر است و وظیفه ذخیرهسازی انتقالدهندههای عصبی و یا سیگنالهای شیمیایی را بر عهده دارد. این تصاویر تهیهشده به بخش دریافت اطلاعات حسی از طریق سبیلهای موش مربوط میشوند که حساسیت آنها بهمراتب بیشتر از سر انگشتان انسان است.
دانشمندان با استفاده از همین تصاویر متوجه شدند که یک فرضیه رایج در مورد سیناپسها با نام قانون پیتر اشتباه بوده است. به همین دلیل این ابزار به عصبشناسان کمک شایانی در مطالعه مغز خواهد کرد اما درعینحال هزاران پرسش جدید را پیش روی آنها قرار خواهد داد.
با استفاده از این تصاویر میتوان دید که در هر میکرومتر چیزهای بسیاری وجود دارد که پیشازاین قادر به مشاهده آنها نبودیم. با اختراع این ابزار، مسیر اکتشاف و کاوش در مورد مغز انسان فراختر شد و شاید روزی بتوانیم به اسرار عمیق مغز پی ببریم. البته برخی از دانشمندان صرف هزینه و زمان برای ساخت این ابزار را غیرمنطقی دانسته و گفتهاند که مطالعه مغز از طریق تصاویر نانو آنقدر کار عظیمی است که به نتایج آن نمیارزد.
ارسال نظر