نگاهی به جشنوارهی رنگها در هند
جشنوارهی رنگها در هند که به نام هولی نیز شناخته میشود، مراسم جشن و پایکوبی مخصوص هندوها است که در استقبال از بهار و با پاشیدن رنگهای مخصوص و آب بازی انجام میشود.
جشنوارهی رنگها در هند که به نام هولی نیز شناخته میشود، مراسم جشن و پایکوبی مخصوص هندوها است که در استقبال از بهار و با پاشیدن رنگهای مخصوص و آب بازی انجام میشود. باید گفت که این مراسم به دلیل حال و هوای خاص خود، حتی بین ساکنان جنوب آسیا و البته غیر هندوها نیز به شهرت قابل توجهی دست یافته است.
پیشینهی اصلی این مراسم به کشور هند بازمیگردد، هر چند امروزه در نپال و دیگر کشورهایی که دارای جمعیت هندو یا ساکنانی با اصالت هندی هستند نیز مشاهده میشود. در ضمن باید اشاره کرد که در سالهای اخیر دامنهی این مراسم حتی به بخشهایی از اروپا و آمریکای شمالی نیز کشیده شده است.
هولی در اصل در بزرگداشت عشق، رنگ و پایکوبی برگزار شده و هندوها با انجام آن پیروزی نیکی بر بدی و البته گذر زمستان و آغاز بهار را جشن میگیرند. مراسم در شب قبل از شروع هولی، با برپا کردن آتشی بزرگ آغاز میشود، مراسمی که با نام سوزاندن هولیکا (Holika Dahan) یا هولی کوچک شناخته میشود، هولیکا خود نمادی از شیطان است. در این زمان مردم گرد آتش جمع شده و با رقص و آواز این مراسم را همراهی میکنند.
صبح روز بعد و با آغاز هولی، همگی در خیابانها حضور یافته و کارناوالهای متعددی به راه میافتد که در آنها مردم با استفاده از پودرهای رنگی خشک و البته آب رنگی، به خیس کردن و رنگ آمیزی یکدیگر میپردازند. حتی تفنگهای آب پاش یا بادکنک را نیز با این آبهای رنگی پر کرده و به نبردی دوستانه دست میزنند، نبردی که خوشبختانه تلفاتی نداشته و همه چیز با شور و شادی و البته منصفانه ادامه مییابد. اینجا جایی است که همه در کنار هم هستند پیر و جوان، زن و مرد، فقیر و غنی، غریبه و آشنا همه و همه با هم و در کنار هم این مراسم را جشن میگیرند.
هر جایی که به اندازه کافی فضای باز در دسترس باشد، شاهد اجرای هولی است، خیابان، پارک و حتی محوطهی بیرونی معابد و ساختمانها از جمله مکانهای مناسب برای انجام این مراسم هستند. گروهی با ساز و طبل و دیگر آلات موسیقی در خیابانها حاضر شده و موسیقی زنده نیز در همراهی با جشن و پایکوبی به گوش میرسد.
پودرهای رنگی استفاده شده در این مراسم گولال (Gulal) نام دارند که قابل شستشو بوده و مشکلی ایجاد نمیکنند. افراد مسنتر حاضر در هولی، معمولاً ترجیح میدهند از پودرهای معطر رنگی و خشک همچون اَبیر(Abir) استفاده کرده و تنها آن را روی صورت یکدیگر بپاشند.
هولی فضای خوبی را برای گرد هم آمدن افراد فامیل و دوستان فراهم میکند. خانوادهها همدیگر را دیده و بعد از احوالپرسی با پاشیدن رنگهای مختلف به استقبال یکدیگر میروند. بعد از پایان مراسم بعد از حمام و تعویض لباس، خانوادهها دوباره به دیدار یکدیگر رفته و مراسم دید و بازدید به همین شکل ادامه مییابد. در کل جوّی صمیمی، دوستانه و مملو از سرور و شادی در جای جای کشور هند برپا شده و خاطرهای به یادماندنی از خود را در ذهن شرکت کنندگان برجای میگذارد، شرکت کنندگانی که لزوماً حتی هندی نیستند.
هولی اکنون به جاذبهای توریستی نیز تبدیل شده و گردشگران بیشماری را به سوی این کشور جذب میکند. این مراسم هر سال در تاریخ متفاوتی برگزار میشود چرا که اساس آن بر تقویم هندوها (Phalgun Purnima) استوار بوده و مصادف با ماه کامل انجام میشود.
امسال این مراسم روز جمعه ششم مارس انجام شد و به همین مناسبت ما نیز تصاویری دیدنی از آن را آماده کردیم تا حال و هوای جشن و شادمانی را در این واپسین روزهای زمستان و استقبال از فصل بهار، مهمان نگاه شما کنیم.
امیدواریم این مطلب نیز مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
ارسال نظر