برنده مدال طلای جایزه معتبر روبرت کاپا
صبح زود یکی از روزهای دسامبر ۲۰۱۳، در شهر بوسنگوآ، در ۲۰۰ مایلی شمال شرق بگوی، پایتخت جمهوری آفریقای مرکزی، «مارکوس بلیزدل» عکاس، در حال تهیه خبر از رنج قبیلهای مسلمان، چادرنشین و گلهدار بود که مورد هجوم جنگجویان مسیحی حاکم بر منطقه قرار گرفته بودند.
در آن صبح زود؛ یکی از ساکنان مورد اصابت گلوله قرار گرفته بود. بلیزدل در انتقال او به بیمارستان کمک کرد، اما مرد به جای رفتن به بیمارستان ترجیح داد به نزد خانوادهاش برگردد. وقتی او را بازگرداندند، شهر کاملاً تغییر کرده بود. دقت کنید مطلب زیر، حاوی عکسهایی دلخراش است.
بلیزدل در مصاحبه اخیر خود با مجله تایم میگوید: " در طول این چند سال، من شاهد حملات متعددی در شهرهای مختلف آفریقای مرکزی بودم. اینکه ساکنان این مناطق، از آنچه قرار است اتفاق بیفتد آگاه هستند، بسیار ساده است: خانهها بسته میشود، کسب و کار از رونق میافتد و حتی یک نفر هم در خیابانها دیده نمیشود." وی ادامه میدهد "وقتی تصمیم میگرفتیم با ماشین فرار کنیم، آن وقت بود که حملهها شروع میشد. صدای شلیک تفنگها از همه طرف شنیده میشد."
صحنه آن روز، به تعبیر بلیزدل «به شدت غمگین» بود؛ در قلب قاره آفریقا و در منطقهای خشک که قبلاً مستعمره فرانسه بوده است، کشور ۴.۵ میلیون نفری جمهوری آفریقای مرکزی، شاهد حوادث دلخراشی بود: دو روز متوالی، درگیری خونین بین مسلمانان سِلِکا و جنگجویان مسیحی ضد بالاکا، صدها کشته در پایتخت و تعداد بسیار زیادی در دیگر مناطق کشور به جای گذاشت. میزان درگیری تا حدی بود که دامنگیر جامعه جهانی نیز شد و موجبات ورود نیروهای خارجی برای خاموش کردن آتش خشونتها را فراهم ساخت. بلیزدل معتقد است: "این یک جنگ مذهبی نیست. بلکه جنگی در راستای فساد، فقر، آشوب و سوء مدیریت است."
به پاس خدمات حقوق بشری بلیزدل، سیاست جهانی و نشنال جئوگرافیک او را به عنوان برنده مدال طلای روبرت کاپا برگزیدند. برای نخستین بار است که مدال طلای روبرت کاپا، به یک عکاس تعلق میگیرد که تولید آثارش با تهیهکنندگی مؤسسات غیردولتی است.
این جایزه، نام خود را وامدار «روبرت کاپا»، عکاس مشهور جنگی است که در سال ۱۹۵۴ در هندوچین به روی مین رفت.
ارسال نظر