۸۷۷۲۳۵
۳۲ نظر
۵۰۷۹
۳۲ نظر
۵۰۷۹
پ

چگونه می‌توان قوم یا ملتی را باهوش دانست؟

باهوش بودن پرهزینه‌ترین ویژگی بشر است. پرهزینه نه از بُعد مالی و براساس واحد‌های قراردادی پول در جهان بلکه براساس حیاتی‌ترین واحد قابل اندازه‌گیری در زندگی موجودات زنده؛ انرژی.

روزنامه همشهری - سمیرا مصطفی‌نژاد: باهوش بودن پرهزینه‌ترین ویژگی بشر است. پرهزینه نه از بُعد مالی و براساس واحد‌های قراردادی پول در جهان بلکه براساس حیاتی‌ترین واحد قابل اندازه‌گیری در زندگی موجودات زنده؛ انرژی. پژوهشی علمی نشان داده است که نوزاد انسان تقریبا از ۹۰ درصد کالری بدن خود برای ساخت و تکامل و فعال‌سازی مغز خود استفاده می‌کند.

حتی بزرگسالان نیز یک‌چهارم کل انرژی بدن را صرف مغز خود می‌کنند؛ از این‌رو اگر در دوران کودکی - دورانی که مغز درحال تکامل است - رویدادی غیرمنتظره مانند بیماری‌های عفونی به این منبع انرژی دستبرد بزند، مغز آسیب خواهد دید. همین موضوع یکی از فرضیه‌هایی است که برای توضیح چرایی توزیع هوش و نبوغ در جهان توسط گروهی از دانشمندان بریتانیایی در سال ۲۰۱۰ مطرح شد؛ «شیوع بیماری‌های عفونی در بخش‌های مختلف جهان مانع از رشد کامل مغز در اقوام مختلف شده و درنتیجه بهره هوشی گروهی از گروه دیگر پایین‌تر باقی مانده است.»

چگونه می‌توان قوم یا ملتی را باهوش دانست؟

پژوهش‌های علمی زیادی بر این موضوع تأکید دارند که میانگین بهره هوشی در سراسر جهان در نوسان و از ملتی به ملتی دیگر و حتی درون هر قوم و قبیله، متفاوت است. این تفاوت و نوسان همواره یکی از بزرگ‌ترین پرسش‌های علمی دانشمندان بوده است و دلایل مختلفی، از جمله عوامل ژنتیک تا وضعیت اقلیمی و محیط‌زیست برای توضیح آن مطرح شده‌است. چگونه می‌توان ملتی را باهوش‌تر از ملتی دیگر درنظر گرفت؟ بهره هوشی بالا شاخصه‌های مهمی را در هر ملت تعیین می‌کند: بالا بودن سطح نمرات دانش‌آموزان در مدارس و دانشگاه‌ها، سطح بالای سلامت، عملکرد بالا در حرفه و شغل، درآمد بالا و تناسب اندام؛ از این‌رو داشتن درک بهتر از دلیل نوسان هوش در جوامع، درک بهتری از خصیصه‌های بیان‌شده را نیز به‌دست خواهد‌داد.

بهره هوشی و شرایط اقلیمی

فرضیه‌های زیادی برای توضیح الگوی جهانی توزیع بهره‌هوشی در جهان مطرح هستند. نایجل بابر معتقد است تفاوت سامانه‌های آموزشی در جهان عامل نوسان بهره‌هوشی میان انسان‌هاست. ساتوشی کانازاوا باور دارد سیر تغییر و تکامل زمین در مناطقی که از منشأ تغییرات، یعنی آفریقای سیاه فاصله داشته‌اند، به نفع بهره هوشی بشر عمل کرده است. آنطور که این فرضیه شرح می‌دهد، گذر زمان بشر را به‌گونه‌ای آماده ساخته تا در خانه اجدادی خود بتواند بدون نیاز به زحمت و تفکر چندانی، زنده بماند. زمانی که بشر مهاجرت را آغاز کرد، شرایط محیطی و جغرافیایی چالش‌برانگیزتر شد و به تکامل هوش و نبوغ بیشتر برای حفظ بقا دامن زد.

فرضیه مطرح دیگر از ریچارد لین، دونالد تمپلر و هیروکو آریکاوا نیز مبتنی بر شرایط اقلیمی زمین است؛ «از آنجا که زندگی‌کردن در محیط‌هایی با شرایط اقلیمی سرد دشوارتر است، سیر تکامل هوش به نفع ساکنان مناطق سردسیر زمین شتافته و در جهت حفظ بقا، بهره هوشی بیشتری به آن‌ها هدیه داده‌است.» براساس این فرضیه، از آنجا که محیط‌زیست اروپایی‌ها و آسیایی‌ها زمستان‌هایی به‌شدت سرد داشته است، ساکنان این مناطق برای بقا به نسبت آفریقایی‌ها با چالش‌های بیشتری مواجه بوده‌اند.

لین معتقد است این چالش‌ها فشاری انتخابی برای ایجاد هوش عالی‌تر بر بشر وارد کرده است. از سوی دیگر، آفریقایی‌ها در طول سال در وضعیت اقلیمی گرم و مرطوب زندگی کرده‌اند و به‌دلیل عدم‌وجود چالش‌های بزرگ برای بقا، هوش و نبوغ در آن‌ها رشد چندانی نیافته است. باوجود تمامی این توضیحات درباره دلایل نوع توزیع بهره هوشی در میان کشور‌ها و اقوام، هیچ‌یک از فرضیه‌ها به‌صورت علمی به اثبات نرسیده‌اند و هیچ‌یک از این دلایل برای توضیح این پدیده کافی نبوده‌اند و تنها می‌توان گفت فاکتور بروز بیماری‌های عفونی و نقش آن در جلوگیری از رشد مغز می‌تواند شاخصه مهم‌تری در تعیین میانگین بهره هوشی و درک الگوی توزیع نبوغ اقوام مختلف باشد، زیرا آزمایش‌های بی‌شماری تأثیر ابتلای کودکان به بیماری‌های عفونی را بر رشد مغز و تکامل هوش آن‌ها آشکار ساخته است.

چگونه می‌توان قوم یا ملتی را باهوش دانست؟

نشان بهره هوشی بالای ملت‌ها چیست؟ نبوغ ملی چیست؟

ژاپن مدرن امروزی از منابع طبیعی محدودی برخوردار است و سهم چندانی از نفت، جنگل و فلز‌های گرانبها نبرده است، اما یکی از قدرتمند‌ترین اقتصاد‌های جهان به‌شمار می‌رود. در مقابل، نیجریه از منابع طبیعی فراوانی برخوردار است و یکی از فقیرترین کشور‌های جهان است. دلیل این عدم‌توازن آشکار از نظر ارل هانت -روانشناس دانشگاه واشنگتن- پدیده‌ای است به نام نبوغ ملی. به گفته او منابع و قدرت شناختی یک ملت می‌تواند منابع طبیعی آن را تقویت کند؛ از این‌رو باور دارد اگر نبوغ ملی ژاپن در اختیار نیجریه قرار گیرد، این کشور به قدرتی بزرگ‌تر از ژاپن تبدیل خواهد شد.

به گفته هانت، نبوغ ملی را نمی‌توان با آزمون‌های بهره هوشی یا آی‌کیو تخمین زد، این قابلیت را باید براساس توانایی ملت‌ها در حل معضلات اجتماعی با استفاده از مصنوعات فرهنگی مانند رایانه‌ها، کتاب‌ها، شیوه‌های علمی و اجرای قانون برآورد کرد. به گفته این دانشمند آمریکایی، شواهد و مدارک نشان از آن دارند که تمامی کشور‌ها با قابلیت ژنتیک نبوغ تقریبا یکسانی تشکیل می‌شوند، اما این توانایی بالقوه بکر در میان تعدادی از ملت‌ها و به‌دلیل تفاوت‌های قابل توجه در محیط‌های اجتماعی و فیزیکی، به شکلی کارآمد‌تر توسعه پیدا می‌کند.

منظور از محیط فیزیکی وجود سوء‌تغذیه، بیماری‌ها و آلودگی‌های محیطی است که تمامی آن‌ها می‌توانند بر رشد سیستم عصبی، حافظه و توجه انسان اثر بگذارند و با ایجاد فشاری اجتماعی، آموزش و یادگیری افراد را مختل سازند. منظور از محیط اجتماعی که در شکل‌گیری نبوغ ملی و فردی تأثیری قابل توجهی دارد، وجود نظام آموزشی قدرتمند، وجود نخبگان شناختی (افرادی با تحصیلاتی عالی که آن‌ها را با مصنوعات شناختی مورد نیاز برای حل معضلات و مشکلات آشنا ساخته است) و وجود خانواده است که به‌عنوان مشوق و محرک کودکان برای یادگیری پدیده‌های جدید نقشی حیاتی دارند.

هانت همچنین معتقد است نبوغ ملی، نوعی از تمایل به پذیرش ملی را می‌طلبد؛ به این معنی که ملت‌ها باید نسبت به پیشرفت‌های شناختی دیگر کشور‌ها باز بوده و پذیرای آن باشند. زمانی که ژاپن در قرن ۱۷ میلادی تصمیم به انزوای جهانی گرفت، بهره هوشی مردم ژاپن کاهش پیدا کرد و زمانی که در قرن نوزدهم میلادی، ژاپن دوباره به جهان بازگشت، نبوغ ژاپنی‌ها نیز شکوفا شد. جدا از مطالعات هانت، پژوهش‌های علمی فراوان، میان منابع بالای هوشی و شناختی کشور‌ها و شکوفایی اقتصادی، قانون‌پذیری، کیفیت بوروکراسی و درصد موفقیت در تعقیب جرم و جنایت ارتباطی مستقیم را اثبات کرده است.

در مقابل، هوش پایین ملی به پدیده‌هایی مانند آلودگی به ویروس اچ‌آی‌وی، میزان باروری، میزان جرم و جنایت و کیفیت درآمد ملی مرتبط شده‌اند. فراتر از این، هانت معتقد است نبوغ ملی و رفاه و کامیابی با یکدیگر در تعامل بوده و یکدیگر را تقویت می‌کنند: باهوش ثروتمندتر می‌شود و ثروتمند، باهوش‌تر.

چگونه می‌توان قوم یا ملتی را باهوش دانست؟

باهوش‌ترین ملل جهان

براساس آمار سال ۲۰۱۶ سازمان جهانی همکاری و توسعه اقتصادی:

کره‌جنوبی- کانادا- ژاپن- لیتوانی- بریتانیا- لوکزامبورگ- استرالیا- سوئیس- نروژ- آمریکا از تحصیلکرده‌ترین ملت‌ها هستند.

براساس میانگین ضریب هوشی (آی. کیو) و دستاورد‌های تحصیلی و علمی فوربس:

ژاپن- سوئیس- چین- آمریکا- هلند- روسیه- بلژیک- بریتانیا- کانادا-کره‌جنوبی از باهوش‌ترین ملت‌ها هستند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

می‌خواید یکبار برای همیشه از «بی‌پولی» خلاص شید؟ این وبینار رایگان برای شماست 👇

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    یادتون باشه که از لحاظ فرهنگی ما در صدر باهوشهای جهان هستیم چون نژادمون آریاییه و از نسل کوروش هستیم و حقوق بشر صادر کردیم و بقیه این ..شعرها

    پاسخ ها

    • بدون نام

      ما در صدر باهوش های جهان هستیم به خاطر حرکت بسیار هوشمندانه ای که ۴۰ سال قبل انجام دادیم

    • زمین

      میهن گرای و افتخار به اجداد با تعصب و واقعیت رو ندیدن فرق داره. 2500 سال پیش قومی ایران بودن که الان اصلا وجود ندارن نه از نظر شکل ظاهر و نه فرهنگ و دستاوردها. خون همه ما عربی و مغولی قاطی داره. کی میخواییم اینو قبول کنیم خدا میدونه.

    • بدون نام

      جز ایرتن و افغانستان و تاجیکستان هیچکس ادعای آریایی بودن نداره اگه به قیافه افغانیا و مردم تاجیکستان نگاه کن اکثرا چهره های مغولی دارن اینا ریشه شون مغولی و زردپوستن آریایی نیستن اونا قبلا ترک بودن و بعدها زبانشون تغییر کرده به شخصه افسانه آریاییها رو به این شکلی که تعریف میکنن در مورد ایران هم قبول ندارم

  • بدون نام

    از اینکه تا میفهمن فردا قراره بنزین گرون شه هجوم میبرن تو پمپ بنزینا یا وقتی مرغ کیلو 15 تومنه میرن صف میبندن واسه خرید اما مرغ ک کیلو ده تومن میشه نمیخرن. علایم هوشمندی رو کاملن میشه تو جامعه ایران دید !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • م.ح

    خدا رو شکر ایران تو هیچ کدوم نیست. .... . ...... ........

    پاسخ ها

    • علی

      ایران اوله ولی تو خلاف

  • بدون نام

    این اعداد بر اساس رشد اقتصادی و پیشرفت علمی کشورها محاسبه شده نه بر اساس آزمونهای هوش بهر متداول
    اینطور فرض شده که مردم کشورهای پیشرفته تر IQ بالاتری دارند.

  • بدون نام

    این اعداد بر اساس رشد اقتصادی و پیشرفت علمی کشورها محاسبه شده نه بر اساس آزمونهای هوش بهر متداول
    اینطور فرض شده که مردم کشورهای پیشرفته تر IQ بالاتری دارند.

  • بدون نام

    این اعداد بر اساس رشد اقتصادی و پیشرفت علمی کشورها محاسبه شده نه بر اساس آزمونهای هوش بهر متداول
    اینطور فرض شده که مردم کشورهای پیشرفته تر IQ بالاتری دارند.

  • بدون نام

    این اعداد بر اساس رشد اقتصادی و پیشرفت علمی کشورها محاسبه شده نه بر اساس آزمونهای هوش بهر متداول
    اینطور فرض شده که مردم کشورهای پیشرفته تر IQ بالاتری دارند.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      اينطور فرض نشده، تعريف هوش همينه: توانايي تطبيق با شرايط. بنابراين مردم كشورهاي پيشرفته كه توانايي بيشتري براي تطبيق با شرايط دارن قطعا آي كيو بالاتري دارن.

  • علی

    از این که تو شبکه های اجتمایی یه ایرانی می تونه تو عرض چند دقیقه یه کاغذ آ۴ فحشهای متنوع بده که هیچ کدومش مثل هم نیست
    نشون از نبوغ و هوش بالای ماست میگی نه ؟
    یه سری کامنتهای این نابغه های ایرانی رو توصفحه مسی و رونالدو و ترامپ و....مطالعه کنید حتما با من موافقید.....

  • بدون نام

    مدیر عامل گوگل هندیه
    مدیر عامل نوکیا هندیه
    مدیر عامل ادوبی هندیه
    مدیر عامل مستر کارت هندیه
    مدیر عامل مایکروسافت هندیه
    مدیر عامل قبلی پپسی هندیه
    58% کارمندای ناسا هندین
    ولی چه مهم است ... مهم اینه که ایرانیا باهوش ترین مردم دنیان حتی بعضیاشون تو خارج کار میکنن.

    پاسخ ها

    • بدون نام

      هند يك ميليارد جمعيت داره و ايران هشتاد ميليون.
      تو يكي از همون آي كيو بالاهاي مملكت ما هستي مثل اينكه.

  • بدون نام

    ایران یه کشور درپیته که فقط یه مشت مردم پر ادعا و احمق و کودن داره که حز ور زدن و فحاشی و توهین و کولی بازی و پارس کردن بیجا و گاز گرفتن هیچ کار دیگه ای هم اگه بخوان در سطحشون نیست و نمیتونن انجام بدنو از تواناییهاشون خارجه،در عجبم از اعتماد به سقف این ملت

    پاسخ ها

    • بدون نام

      مردم هر جامعه ای در فشار ذات خودشونو نشون میدن. همین اروپاییا اگه گشنگی و فشار بالا سرشون باشه یا قانونشون سخت نگیره از همه وحشی تر و عوضی تر میشن.

    • بدون نام

      در عجب نباش چون هموطنان زرد پوستت با ریشه مغولی هم تو افغانستان توهم عاریایی بودن دارن

  • بدون نام

    خودمون رو کشتیم آنقدر ژاپن رو مثال زدیم ،ولی هیچوقت نخواستیم مثل اونها منظم و سخت کوش باشیم

  • بدون نام

    کاربر اولی برو قرص های آرام بخش ات رو بخور یه دوش آب سرد هم بگیر یه وقت از حسادت نترکی !!!!!!!!

    خودتونم بکشید اینکه تمدن از خاورمیانه شروع شده رو نمی تونید انکار کنید !
    چندتاشو میخواهید رد کنید یا به اسم خودتون یا دیگران کنید ؟؟؟:
    آنقدر این سفره گسترده و پرو پیمونه که هرچقدرم ازش کش برن بازم ته اش چیزی می مونه .
    خلیج فارس انکار کنند ،تنگه ی هرمز چکار می کنند ؟؟؟
    این سینا را عرب کنن ،رازی و خیام و خواجه نصیر رو چی ؟
    نظامی و مولانا رو ترک بدونن ،حافظ و سعدی و فردوسی چی ؟
    سلمان فارسی رو چکار کنند که پیامبر فقط درباره ی این یک صحابی فرمود سلمان از ما اهل بیت است .

    عقده ایا

    بیگانگانی که به فارسی مسلط اند و تو این کشور زیاد هم هستند مثل مار در آستین ایران می مونند ،مثل ستون پنجم .


    فعلا که با اینهمه جنگ و تحریم هنوزم سرپاییم

    زمانی یونانی مرکز علم بود ،الان هیچی نیست ،می تونید گذشته اش رو انکار کنید ؟؟؟؟؟؟
    اون موقع ژاپن کجا بود ؟

    پاسخ ها

    • بدون نام

      الان ژاپن کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟
      بودیم بودیمو ول کن الان که بد ریدیم

  • بدون نام

    همه جای دنیا وقتی میفهند قراره چیزی گرون بشه میریزن فروشگاهها رو غارت می کنند ،پس چرت نگو ،تو بشین سر جات و بچه ی خوبی باش .

    پاسخ ها

    • بدون نام

      الان دوتا از اين "همه جاي دنيا " رو مثال ميزني پروفسور؟!!

  • محمد

    میزان بهره هوشی و آی کیو ایرانی ها رو در هنگام انتخابات و صفوف بهم فشرده صندوق های رای گیری میتونید ببینید.

  • بدون نام

    شماهای احمق عوضی از وقتی کشور ما رو اشغال کردید ،ما به این روز افتادیم پس دهنتونو ببندید شغال صفتها،گرگهای در پوستین بره ،

    پاسخ ها

    • بدون نام

      شما آي كيوهاي باهوش هم وقتي گول اين احمقهاي عوضي رو خوردين نشون دادين كه باهوشترين ملت دنيا هستين! اگه راس ميگي گول نخور وگرنه تو احمق تري عزيزم چون فقط يه احمق اينطوري گول ميخوره.

  • بدون نام

    شماها هم هر خری هستید جز همین مردمید ،فقط دو زبانه اید !

  • بدون نام

    سمیرا مصطفی نژاد کجایی هستی ؟
    تو هم جز منافق هایی ؟
    همونا که فارسی بلدند اما هر چه در توان دارند برضد ما بکار می گیرند ؟

  • بدون نام

    اونهایی که به صفحات مسی و رونالدو حمله می کنند احتمالا طرفداران تراکتورسازی اند ،که عمدا به فارسی می نویسند .


    دیگه دستتون رو شده

  • بدون نام

    ایران رو جز آمار نمیارن اینا وگرنه در تمام امور در راس هرم قرار دارد

  • بدون نام

    ايران يكي از كشورهاي عربي هست. آريا ماريا چيه بابا.
    كشوري كه پرچم رسمي ش توش به زبان عربي نوشته داره هشتاد درصد مردمش اسماي عربي دارن حاكمانش لباس رسمي عربي تنشون هست (عبا عمامه) نميتونه مدعي آريا ماريا باشه.
    در مورد هوش اعراب هم صحبتي نميكنم كه به يه عده برنخوره.

  • بدون نام

    ایدە چالش محیطی برای من بسیار جالب بود و اینکه تقریبا هوش همه انسانها برابر است چون همه ما از آفریقا اومدیم و اصل انسان از آفریقا به سایر نقاط جهان پراکنده شدند اما سرمای نقاط دیگر کره زمین باعث شد تا انسانها برای زنده ماندن در شرایط سخت ، فکر بیشتری بکنند و محصولاتی کشت کنند تا از گرسنگی نمیرند یا

    لباسهای جدیدی اختراع کنند تا از سرما نمیرند‌، در حالیکه آفریقایی‌ها با آب و هوای گرم احتیاجی به رفع این چالش‌ها نداشتند ،، پس نژاد برتر بی معنی است و این نژادهای برتر به مرور زمان و در شرایط سخت پرورش پیدا کرده اند نه اینکه از اول باهوش بوده باشند !!!!!

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج