بازارهاي عجيب و غريب دنيا +عکس
يكي از تفريحات ما ايرانيها وقتي كه به سفر ميرويم چه سفر داخلي باشد چه خارجي سر زدن به بازارهاي آن شهر است. بازار و خريد سوغاتي براي ما جذابيت زيادي دارد پس بد نيست اگر با چند بازار معروف و عجیب در دنيا آشنا شويم.
بازارهای سنتی همواره به عنوان قسمتی از نمود فرهنگی هر قوم و ملتی مطرح بوده و هستند، به طوری که به سادگی با مشاهده آنها میتوان از گذشتههای دور آنها اطلاعات مفیدی به دست آورد.
معمولا اینگونه بازارها را باید در کشورهایی با سابقه و عقبه تاریخی کهن و درازی جستوجو کرد. کشورهایی که از گذشتهای دور تمدنی باستانی برخوردار باشند. زیرا چنین بازارهایی مسلسلوار دیروز را به امروز و فردا متصل میکنند.
يكي از تفريحات ما ايرانيها هم وقتي كه به سفر ميرويم چه سفر داخلي باشد چه خارجي سر زدن به بازارهاي آن شهر است. بازار و خريد سوغاتي براي ما جذابيت زيادي دارد پس بد نيست اگر با چند بازار معروف در دنيا آشنا شويم كه اگر به شهرهايشان سفر كرديم بدانيم چه نوع بازاري در انتظار ماست.
بزرگترین بازار سنتی مسقف جهان
بازار سنتی تبریز یکی از نمونههای منحصر به فرد از لحاظ معماری بوده و بزرگترین بازار مسقف جهان است. بازار تبریز خاطرات ناگفته فراوانی در دل خود دارد و کوچه پسکوچههای پیچ در پیچ آن، آشنای هر کودک و پیر تبریزی است.
مجموعه بازار تبریز که قدمت آن به قرن چهارم هجری- قمری میرسد، بهعنوان یکیاز زیباترین و بزرگترین بازارهای به هم پیوسته، گواهی زنده بر اصالت تجارت و معماری در مشرق زمین است.
سبک معماری، آرایش مغازهها، تیمچهها، کاروانسراها، دالانها، راستهها، انواع مشاغل و وجود تعدادی مدرسه و مسجد که پیشینه تاریخی دارند، بازار تبریز را نمونه عالی یک محیط تجاری و معماری اسلامی و شرقی کرده است. جایگاه و اهمیت تبریز در تجارت و کسب و کار، ایجاب میکرد بازاری بزرگ و مرکزی برای مبادله، فروش و انبار کالاهای شرقی و غربی به وجود آید که این امر در طول تاریخ تحقق پیدا کرد.
در طول تاریخ، بازار تبریز همواره مورد توجه جهانگردان ایرانی، عرب و اروپایی بوده و افرادی «همچون مقدسی»، «یاقوت حموی»، «زکریا محمود قزوینی» و «ابن بطوطه»، «حمدالله مستوفی»، «اولیا چلبی»، «مارکوپولو»، «اودریک»، «کلاویخو»، «جان کارت رانت»، «کنتارینی»، «تاورنیه»، «شاردن»، «پیر ژوبر»، «فردریک ریچاردز» و «دورتی اسمیت» درباره آن مطالب ارزندهای بیان کردهاند.
طولانيترين بازار ايران
بازار سنتی کرمانشاه از طولانیترین بازارهای ایران، با معماری زیبا مجموعهای از تولید، بازرگانی و مذهب است و امروزه در دو طرف خیابان مدرس قرار گرفته و در دو دوره تاریخی زندیه و قاجاریه ساخته شده است.
این بازار شامل بخشهای مختلفی مانند کاروانسرا، زورخانه، مسجد و... است و از جمله بناهای با ارزشی که در مجموعه بازار کرمانشاه وجود دارد مسجد عمادالدوله، مسجد و حمام حاج شهبازخان است. بازار قدیمی کرمانشاه دارای ۱۸ راسته بازار است و در دورههای مختلفی بازسازی شده که آخرین بار در سال ۹۰ بخش راسته بازار توپخانه آن بازسازی شد.
میتوان گفت امروز تقریبا تمامی راستهها فعال هستند و فعالیتهای مختلفی ارائه میدهند و هر ساله گردشگران زیادی از آن دیدن میکنند و ضمن سپری کردن اوقاتی خوش، میتوانند سوغات، لباسهای محلی و صنایع دستی کرمانشاه را نیز در این محل تهیه کنند. در گذشته کارهای تولیدی بسیاری در این بازار انجام میگرفته اما امروز این فعالیتهای تولیدی کم شده است.
بازار شناور تایلند
تایلند که به نام ونیز شرق شناخته میشود به خاطر داشتن کانالها و راههای آبی متعدد به این نام شهرت یافته است. بنابراین وجود بازارهای شناور در آن دور از ذهن به نظر نمیرسد. تایلند بازارهای شناوری دارد که بازار «دمنوین سادواک ( Damnoen Saduak )»از معروفترین آنها است. بازار «دمنوین سادواک» در ۱۰۹ کیلومتری جنوب بانکوک قرار دارد.
از آنجا که خاک اطراف کانالها برای کشاورزی بسیار مناسب است، کشاورزان در اطراف آنها به کار و فعالیت مشغولند و مهمترین محصولی هم که در این بازارها به فروش میرسد، محصولات کشاورزی است.
بازار غذای تایلند
از نظر بینالمللی آشپزی تایی مشهور است. تاییها خوردن را دوست دارند. همانند سایر کشورهای جنوب شرق آسیا، ایستگاههای غذا در هر جایی از خیابانها، فروشگاهها و نمایشگاههای تایلند به چشم میخورد.
اما بازارهای خیابانی فروش غذاهای تایی بسیار دیدنی است. در این بازارها همه جور جانوری کباب شده برای خوردن مهیا است.
در این بازارها که قدمت چندین ساله دارند انواع حشرات هم به صورت کباب شده روی چرخ دستیها دیده میشوند که بعضی مردم علاقه زیادی به خوردن آنها دارند. مانند: عقرب، ملخ، سوسک، مارمولک، هزارپا و ...
بازار پاکستان
بازار در بسیاری از شهرهای خاورمیانه و نیز در پاکستان به مرکز تجاری اصلی شهر اطلاق میشود که از آن برای خرید و فروش و نیز برای مبادله کالا استفاده میشود. بازارهای پاکستان به شکل کاملا سنتی اداره میشود و از لحاظ شکل ظاهری به بازارهای ایران بسیار شبیه است. کالاها به شکل عمده در کنار هم چیده شده و اکثر محصولات داخلی پاکستان به صورت باز و کیلویی به فروش میرسد.
بازار سنتی هند
هند مسیر طولانی را در جهت توسعه و پیشرفت پیموده و الگوی توسعهای هند به عنوان یکی از الگوهای جالب توسعه جهان همواره مورد توجه بوده و دانشمندان علم اقتصاد آن را مورد بررسی قرار دادهاند اما در کنار بازارهای پیشرفته مدرن امروزی هنوز هم بازارهای سنتی در کشور هفتاد و دو ملت وجود دارد. بازارهایی که بوی ادویه تازه و مخصوص هندی از هر سوی آن به مشام میرسد.
بازار سنتی استانبول
استانبول بازارها و مراکز خرید بسیاری دارد. معروفترین این بازارها بازار بزرگ (Grand Bazaar) و بازار سبزی (Spice Bazaar) است. با این وجود بازار سنتی استانبول برای بسیاری از ایرانیها کاملا شناخته شده است و هرساله بسیاری از گردشگران ایرانی که به این شهر سفر میکنند بازدید از این بازار را هم حتما در لیست کارهایشان قرار میدهند. این بازار مخصوص محصول خاصی نبوده و به اصطلاح از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در آن یافت میشود. با این وجود باید مراقب باشید که کالای اصل بخرید و مارکهای تقلبی نصیبتان نشود.
بازار عربستان
بازار عربستان در شهرهای «مکه مکرمه» و «مدینه منوره» برای بسیاری از ایرانیها، جایی آشنا است. دهها هزار ایرانی هر سال به شوق دیدار کعبه رو به سوی جزیره العرب مینهند و در راه بازگشت از زیارت خانه خدا - چه حج تمتع باشد و چه عمره - به سنت ایرانیان و بنا به سلیقه و وسع خویش، سوغاتی میخرند.
سوداگران عرب نیز از این خصلت ایرانیها بسیار خرسندند و از آن سودها میبرند، به گونهای که بسیاری از آنان در شهرهای «مکه مکرمه» و «مدینه منوره» نه تنها پول ایرانی را میشناسند و به کار میگیرند بلکه حتی، زبان فارسی را نیز به خوبی فراگرفتهاند. شکل اداره این بازارها کاملا سنتی بوده و اگرچه شکل ظاهری برخی از آنها به تقلید از بازارهای غربی ساخته شده و معماری غربی دارد اما همچنان میتوان چهره و وجهه سنتی و اسلامی بودن را در آنها مشاهده کرد.
ايرانيها توريستهاي خريد هستند. براي ما ايرانيها بازار و خريد سوغاتي يكي از دل انگيزترين خاطرات سفر به شمار ميرود
نظر کاربران
بازاراصفهان باقدمت تاریخی ودورنمای میدان نقش جهان وسردرقیصریه ازهمه زیباتراست .