۱۰ کلیدواژه کار در منزل
توصیه هایی برای موفقیت افراد دورکار
این روزها تعداد خانم ها و آقایانی که در منزل کار می کنند تا در کنار درآمدزایی، بیشتر به خانه و فرزندانشان برسند روز به روز در حال افزایش است.
این توصیفات در نگاه اول ساده به نظر می رسد اما وقتی آقا یا خانمی شاغل تصمیم می گیرد دورکاری کند، آن هم با حضور فرزندان، همه چیز به همین سادگی ها هم نیست. برخی در این راستا موفق می شوند و برخی دیگر به این نتیجه می رسند که این امر امکان پذیر نیست. برای رسیدن به موفقیت در این راه باید برخی عادات را تغییر داد. هدف از ۱۰ توصیه کاربردی زیر نیز همین است.
۱- مدیریت زمان
اگر می خواهید در کار حرفه ای تان موفق باشید باید زمانتان را مدیریت کنید. قرار نیست مثل یک خانم خانه دار سه چهارم وقت روزانه تان را به خانه داری بگذرانید. خودتان را با کارهای جزئی خسته نکنید و گردگیری خانه را به هفته ای یک بار در هفته خلاصه کنید. انرژی تان را بیشتر صرف همسر و فرزندانتان کنید و ساعاتی را به کار خودتان اختصاص دهید.
۲- اطلاع به اطرافیان
در درجه اول در رابطه با فعالیت حرفه ای خود با همسر و فرزندانتان صحبت کنید. لازم است اطرافیان و حتی خویشاوندان درجه یک و دوستان و همسایه های نزدیک شما بدانند که ساعاتی از وقت روزانه شما صرف کار حرفه ای تان می شود. باید مشخص کنید چه ساعاتی از روز به کار حرفه ای تان مشغولید تا مزاحم وقت شما نشوند. کودک شما هم باید یاد بگیرد که مادرش فردی شاغل است، نه خانه دار!
۳- اولویت بندی
هر شب برنامه ای شامل کارهایی که باید در خانه انجام شود و امور مربوط به رسیدگی به فرزندان و کارهای خارج از منزل و وظایف حرفه ای خود تهیه کنید و برخی را به همسرتان بسپارید. کارها را دسته بندی و اولویت بندی و کارهای غیرضروری را حذف کنید. کارهای زمان بری را که از عهده دیگران نیز بر می آید، به آنها واگذار کنید. مثلا می توانید در هفته خدمتکاری استخدام کنید تا تمام منزل را تمیز کند.
۴- مهدکودک
حضور شما در خانه به این معنی نیست که حتما باید فرزندانتان هم در خانه باشد. اگر درآمد شما کم است و با سپردن کودکتان به مهد چیزی از درآمدتان باقی نمی ماند بهتر است ساعاتتان را تنظیم کنید تا هم به تربیت و آموزش فرزندتان و هم به حرفه تان برسید اما اگر درآمد بالایی دارید، می توانید فرزندتان را به مهد بسپارید تا هم او احساس تنهایی نکند و در محیطی اجتماعی با دیگر کودکان سرگرم شود، هم شما فرصت بیشتری برای تمرکز روی کارتان داشته باشید. حتی می توانید کودکانتان را به مادربزرگ یا خاله و عمه بسپارید اما باید مراقب باشید این موضوع باعث مزاحمت آنها نشود.
۵- اتاق کار
اگر در خانه کار می کنید نکته بسیار مهم این است که برای هر اتاق نقشی مشخص شده باشد. فرزندان و همسر شما باید بدانند فلان اتاق یا فلان نقطه در خانه مخصوص کار شماست و زمان هایی که شما وارد این منطقه می شوید نباید مزاحمتی ایجاد کنند. باید برای فرزندانتان توضیح دهید که وقتی در محل کارتان در خانه و مثلا در حال صحبت با تلفن هستید یا در حال کار با رایانه، نباید مزاحمتی برای شما ایجاد کنند. در صورتی که فضا کوچک است می توانید با پارتیشن یا حتی پرده این فضا را جدا کنید تا تمرکز بیشتری روی کارتان داشته باشید.
۶- ساعات کاری
شاید تصورتان این است که چون در خانه کار می کنید، دیگر نیازی به محاسبه ساعات کاری نیست. خوشبختانه در محیط کار قانونی هست که نشان می دهد دیگر ساعات کاری به اتمام رسیده و باید از این به بعد وقتتان را صرف رسیدگی به خود، همسر و فرزندانتان کنید اما در خانه هیچ رئیسی جز شما ساعات کاری تان را در نظر نمی گیرد. بسیاری از مادران مخصوصا اگر فرزندانی آرام داشته باشند بیش از زمانی که در خارج از خانه کار می کردند و در خانه به شغل اجتماعی خود ادامه می دهند.
باید مراقب بود زیرا گرچه در این شرایط گاهی میزان درآمد بالاتر می رود اما اولین آسیب را خانواده و مخصوصا فرزندان خواهند دید. برای خودتان ساعات کاری مشخصی در روز یا در هفته در نظر بگیرید. مراقب باشید در دام بیش از حد کار کردن نیفتید زیرا به زودی با عقب افتادن کودکان از درس و مشق، متهم شماره یک شناخته می شوید. ایده آل ترین میزان کار برای یک مادر شاغل در خانه، ۲۵ ساعت در هفته است.
۷- تمرکز
ساعاتی را در روز انتخاب کنید که توجه و تمرکز بالاتری دارید. اگر فرزندانتان تا نزدیک ظهر خواب هستند، می توانید صبح ها کار کنید اما اگر شب ها تمرکز دارید می توانید صبح به کارهای منزل برسید و پیشاپیش ناهار و شامتان را آماده کنید و شب ها بعد از خواباندن فرزندانتان به کارهایتان برسید.
زمانی که کودکان بیدار و مشغول بازی هستند و می توانید از این فرصت برای آموزش دادن به آنها استفاده کنید، هرگز وقتتان را صرف شغل خود نکنید. در این شرایط هم به دلیل سر و صدا تمرکز کافی ندارید هم ممکن است فرزندانتان مرتب مزاحم فعالیت حرفه ای شما شوند.
۸- حذف محرک های محیطی
به تجربه متوجه می شوید که در چه شرایطی کار کردن فایده ای ندارد و تنها باعث هدر رفت زمان کاری تان خواهدشد. مثلا زمانی که کودکان بازی می کنند، اصلا موقعیت مناسبی برای کار نیست یا مثلا اگر ساعت ۳ عصر همیشه خواب آلوده هستید، بهتر است با خواباندن فرزندانتان خودتان هم کمی استراحت کنید و به جای آن شب بعد از اینکه کودکان خوابیدند به کار خود بپردازید. در ساعاتی که امکان کار کردن وجود دارد هر وسیله ای که حواس شما را پرت می کند مثل تلویزیون یا تلفن همراه را خاموش کنید. در اتاق را ببندید و حداکثر استفاده را از زمانتان داشته باشید.
۹- خودمراقبتی
کار در خانه گاهی سبب انزواطلبی اشخاص می شود. سعی کنید با برنامه ریزی درست یک بار در هفته با دوستان یا خانواده به گردش بروید. وقتی را هم به خود اختصاص دهید. هرازگاهی به آرایشگاه یا استخر بروید و فرصتی را به گردش با همسرتان اختصاص دهید.
۱۰- کار حرفه ای
درست است که شما در منزل کار می کنید و با ارباب رجوع، همکاران و رئیس خود ارتباط مستقیمی ندارید اما مراقب باشید اصول حرفه ای را حفظ کنید. هرگز در حالی که فرزندتان در حال صحبت با شماست یا در حال آشپزی یا ظرف شستن هستید، جواب تلفن های کاری تان را ندهید. در این شرایط ابتدا فرزندتان را سرگرم کنید و بعد به محیطی آرام بروید تا بتوانید پاسخگوی تلفن های کاری تان باشید.
ارسال نظر