تکاب، تخت سلیمان و عجایب زادگاه زرتشت نبی
تکاب یکی از شهرهای آذربایجان غربی است که به سبب غنای تاریخی و جاذبه های گردشگری فراوان همواره مورد توجه ایران دوستان بوده است. تخت سلیمان معروفترین جاذبه گردشگری این شهر است که در فهرست آثار میراث جهانی یونیسف به ثبت رسیده است.
تکاب به معنای آب باریک و زمینی که آب کم و محدودی از آن عبور می کند می باشد باور مردم این ناحیه برآن است که ازآنجایی که تنها رود جاری در این منطقه "ساروق" می باشد این نام برروی این شهر گذاشته شده است. تکاب دارای دو بخش مرکزی به نام های تکاب و تخت سلیمان است و ۶ دهستان هم در این منطقه وجود دارد. بیشتر درآمد مردم این ناحیه از کشاورزی و دامپروری است و از صنایع دستی معروف این ناحیه می توان به فرش افشار اشاره کرد که به فرش آهنین هم مشهور بوده ودارای شهرت جهانی است در تکاب خیلی خانواده ها از راه فرش بافی امرار معاش می کنند. فرش دستباف افشار نوعی سوغات این شهر هم محسوب می شود.
۱- کلیسای چهارطاق
در شمال غربی و کیلومتر ۳۶ شهرستان تکاب در روستای چهار طاق پایههای چهار ستون مخروبه وجود دارد که در نزد اهالی به کلیسا مشهور است. از نظر کارشناسان این بنا مربوط به دوره ساسانیان بوده و به یک آتشکده شباهت بیشتری دارد. پایه های اصلی طاق خراب شده و اطراف آن که در محل به کلیسا معروف میباشد توسط افراد سود جو برای گنج یابی به کلی ویران شده است.
2- چملی روستای بدرلو در شهرستان تکاب
جزیرهای متحرک در داخل آب دریاچه چملی واقع در روستای بدرلو تکاب که از مناطق بسیار زیبا ولی در عین حال گمنام و ناشناخته میباشدجزیره ای متحرک در داخل آب دریاچه چملی واقع در روستای بدرلو تکاب که از مناطق بسیار زیبا ولی در عین حال گمنام و ناشناخته می باشد. چملی گل در کیلومتر ۱۷ شمال شرقی شهرستان تکاب و در ۳ کیلومتری شرق روستای بدرلو از دهستان افشار بخش مرکزی واقع شده است. در داخل دره سرسبز و درختان چنار و بید و نیزار و چمن دریاچه ای به قطر تقریبی ۸۰ متر و با جزیره ای شناور مملو از نی به قطر ۶۰ متر وجود دارد که در اثر وزش باد به طرفین در حال حرکت می باشد که به علت لجن زار بودن و نیزار فراوان اطراف دریاچه نزدیک شدن به محدوده آن مشکل می باشد و تنها از طرف شرق دریاچه یک راه باریک منتهی به محدوده و ساحل دریاچه موجود هست. جزیره متحرک با ساحل کناری دریاچه حدودا" ۱.۵ متر در بعضی جاها حدودا" ۷ الی ۸ متر فاصله دارد که محل شنای بازدیدکنندگان می باشد و عمق دریاچه تا کنون براورد و مشخص نشده است.
۳- تخت سلیمان
۴۵ کیلومترکه از تکاب به سمت شمال شرق حرکت کنی ، محوطه ای تاریخی خودنمائی می کند که یادگاری است از عصر ساسانی. تخت سلیمان که یکی از سه آتشکده معروف ساسانی را درخودجای داده و محل تاجگذاری پادشاهان این سلسله بوده احتمالا در دوران پیروز، پدر بزرگ انوشیروان بنا شده است. هر چند کاوش های باستانشناختی در محوطه تخت سلیمان آثاری به جای مانده از دوران هخامنشی و مادی را نیز نشان داده است اما شهرت این محوطه بیشتر مدیون بناهای دوران ساسانی است : آتشکده آذر گشنسب ، معبد آناهیتا ، موزه هدایا ، کوه زندان و دژ بلقیس. بقایای تنها کاخ به جای مانده از دوره ایلخانی امتیاز دیگری برای این مجموعه تاریخی است. مسافر تخت سلیمان علاوه بر مشاهده بناهای تاریخی در مقابل ایوان خسرو دریاچه ای را می بیند که همچون طاووس رنگ به رنگ می شود و بیننده را خیره می کند. دریاچه تخت سلیمان در عمیق ترین نقطه ۱۱۲ متر عمق دارد و چشمه ای جوشان در بستر، آبی ۴۰ درجه را به آن می بخشد که در سطح حرارتش نصف می شود. مجموعه تخت سلیمان و منظر فرهنگی آن نخستین اثر ایرانی است که پس از انقلاب در سال ۱۳۸۲ به فهرست میراث جهانی یونسکو افزوده شد.به عقیده برخی مورخین تخت سلیمان زادگاه زرتشت نبی است.
۴- آتشکده آذرگشنسب
ساخت این سازه به بیش از ۳۰۰۰ سال پیش باز میگردد و در دوره های هخامنشیان, اشکانیان و ساسانیان دارای ارزش و شکوه ویژه ای بوده است. در دوران پادشاهی ساسانیان و در زمان خسرو اول انوشیروان (۵۷۸-۵۳۱م)نسبت به آبادانی آن کوشش ویژه ای به عمل آمد, در این جایگاه مراسم نیایش های آیینی, برگزاری جشنها و امور تشریفات پادشاهی انجام می گرفت. این آتشکده, در زمان خود بسیار مورد توجه بوده است و آتش جاویدان آن به مدت ۷ قرن به عنوان نماد اقتدار آئین زرتشت و عامل وحدت سیاسی و اجتماعی حکومت ساسانی نقش به سزا داشته است و از آن به عنوان ثروتمند ترین نیایشگاه زمان خود یاد شده است.
۵- کوه زندان دیو
ارتفاع این کوه از زمین مجاور خود ۹۷ تا ۱۰۷ متر می باشد و بر فراز آن گودی عمیقی در حدو ۸۰ متر دیده می شود که قطر دهانه آن به طور تقریب ۶۵ متر است. شایان ذکر است که این کوه نیز در زمان مانایی ها(۸۳۰ تا ۶۶۰ ق.م) به عنوان نیایشگاه بوده است. در اطراف کوه زندان دیو چشمه های آب گرم گوگردی متعددی دیده می شود که دارای خاصیت درمانی متعددی می باشد.
منبع : Banki.ir
نظر کاربران
besyar besyar besyar aliii bood
ham vatan sepas gozaram
man hamishe be tarikhe Iran alaghe dashtam
omidvaram shokoohe az dast rafteye Irane aziz baz gardad
هنوز سیر نشدم
عالی بود
واقعا در ایران جاها وبناهای تاریخی بسیار زیادی داریم که هنوز خیلیها از آن بیخبرن
عالی است اما چه فایده یکی از آثار مهم باستانی قلعه میر پنج دورباش بود ولی به لطف مسئولن هم اکنون یک خرابه بیش باقی نماده است.
باتشکر ازوبلاگ خوبتان .
خیلی خیلی خوب بود منو با آثار تاریخی ایران آشنا کردید . ممنون
bazam befrestin.
عالی بود ولی چه فایده بعد چند وقت به یه خرابه تبدیل میشه که باید هرچه زود تر خرابش کنن...
خوبه بلند اوازه باد ایران
سلام
انهایی که به ترکها توهین میکنند در واقع به پیامبر زرتشت توهین کرده اند
مرسی با آوردن نام زرتشت خوشحال شدم درود بر شما
خیلی خیلی عالی بود. اگه امکان داره از چمن متحرک و طبیعی چملی در روستای (دورباش)هم عکس بزارین. ممنون
باسلام وتشکر:بسیارجالب بود.قراراست هفته اینده ازسوی کانون بازنشستگان مخابرات آ-ش وسیله دودستگاه اتوبوس به دیدن ان محل برویم.
فوق العاده بودولي افسوس خيلي كوتاه گذراست درموردزیباییهاوجذابه های تکاب بیشترازینها جای کارکردن دارد به امیدتکاب آبادوپیشرفته