چرا پوستم دورنگ شده است؟
دو رنگي پوست بهويژه در افرادي كه پوستي تيره دارند، ميتواند چه علتهایی داشته باشد؟دكتر قدير محمدي، متخصص طب سنتي توضیح میدهد.
مجله سیب سبز - نسرین خسروشاهی: دوروبرتان خانمي را ميشناسيد كه به رنگ پوستش حساس نباشد و دلش نخواهد كه پوستي نرم، لطيف، خوشرنگ و يكدست داشته باشد؟ قطعا خيلي از خانمها حتي اگر كاري براي داشتن پوستي يكرنگ انجام ندهند، دستكم آرزوي داشتنش را دارند و با خودشان فكر ميكنند حتما خانمهايي كه در اطرافشان پوست خوشرنگ و يكدستی دارند به صورت ژنتيك اين پوست را به ارث بردهاند، در حالي كه اينطور نيست.
درست است كه ژنتيك هم در داشتن پوست خوب موثر است اما بيشتر افراد براي داشتن پوستي شفاف و يكرنگ تلاش کرده و از انواع روشها براي رسيدن به اين مقصود استفاده ميكنند. طب سنتي بر اين عقيده است كه دو رنگي پوست صورت علل داخلي دارد و بايد ابتدا اين عوامل شناسايي شوند. دكتر قدير محمدي، متخصص طب سنتي درباره همه علل دو رنگ بودن پوست و راههايي كه اين طب براي رفع آن در نظر گرفته، توضيح ميدهد.
از ديدگاه طب سنتي صفراويمزاجها، معمولا سبزه هستند چون صفرا به سمت پوست ميل ميكند و رنگ سبز تيره يا زرد تيره دارد. سبزهها بهطور معمول مزاجشان گرم است و پوست آسيبپذيرتري نسبت به بقيه مزاجها دارند از اين رو هر اتفاقي كه براي پوست اين دسته از افراد بيفتد، اعم از ليزر، زخم و خراش ديرتر ترميم ميشود و ماندگاري اثر زخم هم بيشتر و طولانيتر خواهد بود. در اين افراد جاهايي از بدن مثل زيربغل، گردن و كشاله ران كه تحت تاثير و اصطكاك لباس قرار دارد، تيرهتر ميشود زيرا همانطور كه گفته شد مزاج اين افراد صفراوي است و تمايل صفرا به جلد و پوست بيشتر است و تحريك به وسيله لباس ميتواند در پوستشان آزردگي و تغيير رنگ ايجاد كند.
چرا صورت دو رنگ ميشود؟
يك نوع دو رنگي كه در پوست صورت مشاهده ميشود از نوع خشك توام با تيرگي است كه به خاكستري ميزند و در پيشاني، اطراف لب، نواحي گيجگاهي يا در هر ناحيه ديگری از بدن ديده ميشود. اين تيرگيها معمولا ناشي از رسوب سوداست. اگر به هر دليلي در شرايط نامناسب زندگي كنيم و هر روز ذهنمان با يك موضوع كه يا اميدي به حل آن در كوتاهمدت وجود ندارد، درگير باشد، رفتهرفته سودا در بدن افزايش يافته و در چهرهمان پديدار شده و تغيير رنگ ايجاد ميكند. اگر پارچه تيرهاي را روي اين نواحي از پوست بكشيم بخشي از رسوب، روي پارچه ديده خواهد شد.
سفيدپوستها دو رنگ نمیشوند
عارضه دو رنگي پوست صورت در سفيدپوستها كمتر مشاهده ميشود زيرا آنها بلغميمزاج هستند و براي اينكه بلغم تبديل به صفرا يا سودا شود، زمان زيادي لازم است اما در صفراوي يا سودايي مزاجها اگر كمي بر ميزان صفرا و سوداي آنها افزوده شود، سريع تاثير خودش را نشان خواهد داد. در حالي كه زمان زيادي لازم است تا مزاج يك بلغمي تغيير كرده و صفراوي يا سودايي شود.
علت دو رنگي را پيدا كنيد
مزيت طب سنتي اين است كه به ريشه و علت اصلي بيماري توجه دارد. بهطور كلي در درمان بيماريها بايد ريشه و علل بروزشان بررسي شود. صورت مساله را پاك كردن يا با آرايش آن را مخفي كردن مساله را حل نخواهد كرد. در طب سنتي تركيبات پاكسازي و لكهبرداري خوبي وجود دارد اما استفاده از آنها درمان ريشهاي نيست. ما بايد به علت پديد آمدن لكهها توجه كنيم و اينكه چه بيماري در بدن ما سبب بروز اين علائم در پوست شده است.
طحال، متهم رديف اول
معمولا و البته نه هميشه مشكل پوست در سوداييمزاجها ريشه در بيماري طحال دارد زيرا وظيفه طحال جمع كردن اين رسوبها و دفع آنهاست و اگر به هر دليلي طحال دچار ضعف شده و نتواند از پراكنده شدن رسوبها در بدن جلوگيري كند، ممكن است پوست ما دچار دو رنگي شود.
سودا و مشغله ذهني
گاهي اوقات اين مساله به ضعف طحال ارتباط ندارد بلكه توليد سودا در بدن افزايش يافته است. اين اتفاق زماني رخ ميدهد كه فرد درگير يك تحريك دائمي ناراحتكننده است. به عنوان مثال يك مادر مهربان فرزندي معلول دارد و همواره دچار اندوه است يا فرد دچار اختلاف خانوادگي است كه نميتواند آن را حل كند و مدام با آن درگير است، در چنين شرايطي بدن مرتب سودا توليد ميكند و از تعادل خارج ميشود. از تعادل خارج شدن سودا، صفرا، دم يا بلغم هر كدام ميتواند بيماري خاص خود را ايجاد كند.
افكار منفي، بدبيني و توهم از عوارض اصلي توليد سوداست و معمولا اين افراد در بحثها و گفتوگوها بدترين و منفيترين موضوع را طرح كرده و بر آن اصرار ميورزند يا كارهاي تكراري انجام ميدهند مثل حركتهاي مكرر دست و پا يا اينكه از كارها، حركتها و صداهاي تكراري مثل تيكتاك ساعت، شديدا آزرده ميشوند.
عصبانيت
صفراويها بهطور معمول قلدر، زورگو و عصبي هستند. ممكن است يك صفراويمزاج عصبانيت خود را بروز نداده و خودخور باشد، اين هم سبب توليد صفراي زياد ميشود تا آنجا كه كيسه صفرا نميتواند آن را در خود انبار كند و صفرايي كه در نتيجه عصبانيت سوخته و تيرهرنگ شده است به سمت پوست سرريز ميشود. درواقع اين يك سازوكار دفاعي است و بدن سعي ميكند كمي از اين صفرا -كه سبب مسموميت و زيانش شده است- را از راه پوست دفع كند و چون دفع اين ميزان صفرا از اين طريق هم مقدور نيست بخشي از آن در پوست رسوب كرده و در نهايت به شكل دو رنگي پوست خود را نشان ميدهد.
پس از ريشه يابي و پيدا كردن مشكل بايد براي رفع آن اقدام كنيم. بعضي از مشكلات با دارو حل ميشوند و رفع بعضي ديگر به تغيير رفتار و شرايط زندگي بستگي دارد و از اختيار پزشك خارج است.
كسي كه محيط زندگي مناسبي نداشته و هر روز در معرض تحريك عصبي قرار دارد بايد از آن محيط دوري كند و اجازه ندهد اين حالتهاي روحي و رواني بر او مستولي شوند. بيمار بايد افكار منفي يا مسالهاي كه او را آزردهخاطر ميكند از خود دور كند يا با آن كنار بيايد تا بتواند توليد سم در بدن را متوقف كند. پس از رفع علل بيروني وظيفه پزشك است كه جهت رفع و كنترل بيماري تلاش كند. پزشك طب سنتي ميتواند با تجويز منضجهاي مرتبط با بيماري، فرد را درمان كند. منضجهاي صفرا و سودا داروهاي حلال هستند و ميتوانند با حل كردن صفرا و سودا قسمتي از آن را از طريق تعريق، ادرار يا مدفوع دفع كنند و بدن را به تعادل برسانند.
عملكرد ناقص بدن
گاهي علت دو رنگی پوست ضعف عضو است و ارتباطي به افزايش توليد صفرا يا سودا ندارد. يعني عضوي كه بايد اين مواد را جذب و كنترل كند دچار مشكل يا ضعف است كه پزشك بايد به كمك دارو عضو مرتبط را پاكسازي و تقويت كند تا بتواند وظيفه خود را درست انجام دهد. به عنوان نمونه بيماري كه دچار سنگ كيسه صفراست و اين سنگ كل حجم كيسه صفرايش را پر كرده است، نميتواند صفرايي كه در بدنش توليد ميشود را ذخيره كند در نتيجه صفرا به سمت پوست و جلد سرازير ميشود، از اين رو پزشك بايد سنگ را برطرف كرده و حجم كيسه را آزاد كند تا بتواند صفرا را در خود ذخيره كند.
براي بهبود طحال، كبر بخوريد
ريشه كبر جزء گياهاني است كه خواص و كاربرد بسيار زيادي در درمان مشكلات طحال دارد و از آنجا كه يكي از علل دورنگي پوست ميتواند مربوط به طحال باشد، اين گياه تاثيري مثبت بر اين عضو دارد. البته بايد توجه داشته باشيد كه مصرف اين گياه براي گرممزاجان مضر است و بهتر است با سكنجبين مصرف شود. مشورت با متخصص طب سنتي براي تشخيص علت دو رنگي پوست جزء اولين اقدامهايي است كه بايد انجام دهيد.
براي درمان گام به گام جلو برويد
درمان اوليه: حذف افكار منفي
تعدیل صفرا با رژیم غذایی
براي اصلاح و ايجاد تعادل در صفرا فرد بايد نگاهي دوباره به نوع تغذيهاش داشته باشد و تا مدتي غذاهايي كه متناسب اصلاح صفراست، مصرف كند. بهطور كلي اين افراد بايد از غذاهاي خنك استفاده كنند يعني غذاهايي كه PH آنها كمتر از هفتاست. ماست و ميوههايي مانند آلو، كاهو، زرد آلو، هندوانه، اسفناج، كدو، خيار و انار ميتوانند تعادل را به اين افراد برگرداند. همچنين مصرف عرق كاسني و عرق شاتره بهترين نوشيدني براي اين گونه افراد است.
اين افراد بايد از خوردن چاي و گرميها پرهيز كنند تا به زودي سلامت خود را به دست آورند، در غير اين صورت دچار بيماريهاي كبدي ميشوند. اگر فرد دچار سنگ كيسه صفرا شده باشد، بهترين خوراكي بادمجان است چون اين گياه بدون آنكه به كيسه صفرا زياني برساند، برای صفرا فایدهای هم دارد. بعد از مصرف بادمجان چند دانه خرما به هضم و جذب آن در بدن كمك كرده و فوايد آن را در بدن دوبرابر ميكند.
یک نسخه خانگی
يكي از مواد سادهاي كه به رفع مشكل كمك ميكند، آب پنير طبي است. براي تهيه آب پنير طبي شير را حرارت دهيد تا جوش بيايد. بعد مقداري آبليمو يا سركه طبيعي به آن اضافه كنيد تا شير به اصطلاح ببرد.
در اين حالت بخشي از شير منعقد و سخت ميشود و بخشي آبكي ميماند. به محض اينكه اين اتفاق افتاد، زير شعله را خاموش كنيد و اجازه دهيد يك ساعت استراحت كند. مايع به دست آمده آب پنير طبي است كه نوشيدن یک تا دو ليوان از آن در هفته در رفع لكهاي تيره روي پوست بسيار موثر است و باعث شادابي و نشاط پوست ميشود و تا حدي به رفع خشكي پوست هم كمك ميكند.
ماست بزنید
درست است كه راهكارهاي متفاوتي براي از بين بردن اين تيرگي در طب سنتي وجود دارد اما نكته مهم استفاده از لبنیات برای افراد دچار این مشکل است؛ همچنین استفاده از ماست ترش هم توصیه میشود؛ به این صورت که ماست را با زرد چوبه مخلوط کنید و ۰۱ دقیقه روی پوست بگذارید.
با آب یک رنگ میشوید
مصرف آبهاي سالم در یک رنگی پوست افراد موثر است؛ البته آبی که بایخ سرد نشده باشد و انقدر هم گرم نباشد که به گوارش آسیب برساند.
ارسال نظر