عکس هایی از شکوه شبهای تخت جمشید
شاید برای خیلی از ما امکان بازدید از تخت جمشید در ساعات شب میسر نباشد. به همین دلیل میخواهیم از دریچه دوربین نگاهی بیندازیم به شبهای اسرار آمیز تخت جمشید.
در حدود 2500 سال پیش، تعداد زیادی از با تجربه ترین مهندسان، معماران و هنرمندان از چهار گوشه عالم فرا خوانده شدند تا با مشارکت و هم اندیشی یکدیگر، اولین بنایی را برپا سازند که بتواند هزاران سال نمادی از وحدت جهانی و صلح و برابری باشد. تخت جمشید برجسته ترین مجموعه تاریخی ایران باستان و یکی از آثار بزرگ تمدن جهان و میراث بشری است.
مجموعه تخت جمشید شامل هفت كاخ (تالار)، نقوش برجسته، پلكانها، ستونها، و دو آرامگاه سنگی است. جمعا بیش از سه هزار نقش برجسته در کاخ ها و مقبره های تخت جمشید وجود دارد كه به طرز خارق العاده ای با یکدیگر هماهنگ می باشند.
یکی از دروازه های کاخ صد ستون که ۱۴ نفر از نمایندگان ملل مختلف را نشان میدهد ( در۳ ردیف زیر هم ) که خشایار شاه را با شکوه تمام به درون کاخ حمل می کنند.
کاخ آپادانا ، کاخی است که بیش از ده هزار متر مربع وسعت دارد و در زمان باستان دارای ۷۲ ستون بوده است. این کاخ به دلیل ارتفاع حدود ۲۰ متری ستون ها و فاصله غیر معمول آنها ازیکدیگر، جزء شاهکارهای هنر معماری دوران باستان است و دیگر نظیرش ساخته نشد. وزن هریک از ستون ها ۹۰تن بوده و بر فراز آنها سر ستون های گاو دو سر و یا شیر دو سر که هر کدام بیش از ۱٫۵ تن وزن داشت قرار می گرفت.
کاخ تچر از نخستین کاخ هایی است که بر روی صفه تخت جمشید کشف گردید. سنگ های این کاخ خاکستری و صیقلی بوده است به طوریکه عکس آدمی در آن می افتاده و به همین جهت دراین اواخر آن را آیینه خانه یا تالار آیینه هم می خواندند.
در اواخر سال ۱۳۱۲ خورشیدی بر اثر خاکبرداری، حدود چهل هزار لوح گلی کوچک به شکل مهرهای نماز کشف گردید. پس از خواندن الواح آشکار شد که قصرهای تخت جمشیدمانند اهرام مصر با به بیگاری گرفتن رعایا ساخته نشده است. زیرا این اسناد عیلامی ثابت میکرد که تمامی کارگران ساختمانی، نجارها، سنگتراشها، معمارها و مهندسها، مزد می گرفتند و علاوه بر دریافت حقوق، از مزایای بیمهٔ کارگری نیزاستفاده میکردند.
نخبه ترین سپاه ایرانی را یک گروه ده هزار نفری تشکیل می داد که از پیادگان بودند و هرگاه یکی از ایشان بیمار و یا کشته می شد، بی درنگ جایش را با یک تن دیگر پر می کردند، یعنی هیچگاه تعداد این سپاه از ده هزار تن کمتر نمی شد، از این جهت آنرا سپاه جاویدان یا بی مرگ می خواندند.
احتمال میرود آتشسوزی مهیبی که به دست اسکندر در تخت جمشید به راه افتاد از این مکان شروع شده باشد. به همین خاطر و به علت ویرانی شدید، اطلاعات زیادی در مورد این کاخ در دسترس نیست. خیلیها از اینجا به عنوان کاخ مرموز نام بردهاند.
تمام تندیس ها و نقوش حجاری شده در تخت جمشید مزین به رنگ های ملون بوده و از زیبایی می درخشیده اند. برای نمونه می توان به نقش داریوش در کاخ تچر اشاره کرد. تاج وی از طلا، ریشش از سنگ لاجورد، دستبند و گوشواره ها از سنگ های قیمتی بودند ولی امروز فقط سوراخ های محل نصب، بر نقش باقی مانده اند.
در زمانهای مخصوصی از سال که نمایندگان همه اقوام تابع کشور ایران برای برگزاری مراسم آئینی به تخت جمشید می آمدند،ابتدا وارد این کاخ می شدند سپس از اینجا به سوی کاخ های دیگر هدایت می شدند، به همین دلیل نام این کاخ کوچک را دروازه همه ملل نامیده اند.
پیکره ابوالهول به عنوان موجودی نمادین می باشد که از قدرت شیر، تسلط عقاب و اندیشه انسانی یرخوردار است. در تخت جمشید بیش از ۳۰۰۰ نقش برجسته و تندیس وجود دارد که بی شک بسیاری از آنها الهام گرفته از هنر میان رودان و آشور است اما بر خلاف آنها حتی یک مورد یافت نمی شود که به صحنه جنگ، صف اسیران، از بین بردن دشمنان و یا قدرت نمایی پادشاه پرداخته شده باشد بلکه همواره به اتحاد و دوستی اقوام اشاره دارند.
مردم ایران باستان این پیکره ها را دارای نیروی مقدس و آسمانی و نگهبان گنجینه های خدایان می پنداشتند.
تخت جمشید مملو از نشانه های شگفت انگیزی در عرصه کشورداری، نظامی، فرهنگ، هنر، احترام به اقوام،صلح و برابری است که حتی ویرانه های آن امروزه پس از گذشت ۲۵۰۰ سال، هنوز مورد تحسین هر بیننده ایرانی و غیر ایرانی قرار می گیرد. پس بی جهت نیست که هر روزه از گوشه و کنار ایران، مردم دسته دسته به تخت جمشید می آیند و در پیکره های تراشیده از سنگش، تجلی آرمان ها و اندیشه ها و سنن دلپسند و صلح طلبانه نیاکان خویش را می بینند و با فرهنگ و هنر والای پدران خویش آشنا می شوند.
نظر کاربران
زنده باد ایران اریایی
پاینده ایران...
عكسهاي بي نظيري بود. ممنون بابته انتشارتون
پاسخ ها
یعنی اونی که منفی داده یا نازیه یا اصفهانی
چقدر نظرت زشت بود user 17:04.این چنین اثار چه در شیراز باشه چه اصفهان تبریز یزد و ... جزو هویت همه ایرانیا حساب میشه.با این نوع تفکری که داری نکنه تموم یادگاری های رو سی و سه پل و بقیه اماکن اصفهان را خودت نوشتی؟
نه عزیز هموطن اصفهانی ما توی شیراز یه مکان تاریخی بنام پل دروازه اصفهان داریم که اگه روزی صد با هم از روی اون رد بشیم حتی بهش توجه هم نمیکنیم چه رسد به اینکه بخواهم یاردگاری رو اون بنویسم.
اقا یا خانم از اصفهان یعنی تو هنوز نمی فهمی که تخت جمشید با سی وسه پل فرق داره و اصلا" اثار تاریخ اصفهان در حد و قابل قیاس با اثار چند هزار ساله نیستند خیلی که بخوام کمکت کنم سی وسه پل و رو با پل دروازه اصفهان شیراز برات تراز میکنم
شما 2 دوست عزیز واقعا از استعداد های درخشان این مملکتید! اصل حرف من را نگرفتید و چسبیدید به چیزی که من نگفتم. من کی اثار اصفهان را با شیراز مقایسه کردم؟ میگم نباید اینقدر تنگ نظر بود که گفت اون یه دونه منفی یا مال نازی هاست یا مال یه اصفهانی! چون اثار تاریخی ایران مال مردم یک شهر خاص نیست و متعلق به همه مردم ایرانه.مردم اصفهان مشکلی با شیراز و مردمش ندارن اما شما انگار دل پری دارید!
دوست عزیز و نابغه درخشان اصفهانی مشکل رو اونهائی دارن که اول گفتند حافظ اصفهانی بوده بعد هم مثل تو دلشون از جاهای دیگه خیلی پر تره که همش میخواهی خواب منو بدی معلوم میشه که تو حاضر جوابی یا پرروئی استعداد درخشانی داری
شگفت انگيز بود ولي بعيد ميدونم اين عكسها كار عكاس ايراني باشه
وااا خب نوشته عکاسش چه کسی هست دیگه!!! بعیدیعنی چی@@
اتفاقا عکاسشو میشناسم خیلیم ایرانیه!!!
دوستان و عزیزان من دشمن شادمان نکنید هستند کسانی که از این حرفها و نفاق نهایت استفاده را میبرند
خلاصه کلام بزرگترین افتخار اینه که ایرانی هستیم و خواهیم ماند
ایران بر فراز قله های افتخار
بچه شیرازم کاکو
دمتون گرم از اين مجموعه عكس عالي...
با سلام دوستای گلم برای منو دوستم دعا کنید تابستون باهم دیگه میخوایم بیایم شیراز خیلی دوسش دارم اصفهانم همه جای ایران دوس داشتنیه من خودم ترک هستم اذربایجان هم جاهای تاریخی و دیدنی زیادی داره اگه بیاید خوشحال میشیم .
خواهش میکنم هیچوقت بخاطر قوم و زبان وشهر باهمدیگه بحث نکنید هممون انسانیم و کشورمون ایرانه دوستون دارم خدانگهدار
عالی
واقعا عکس های باحال و قشنگی بود
چقدر با شکوه.بابا چرا باهم بحث الکی میکنین.زنده باد ایران
واقعاً که. تخت جمشید یک میراث جهانیه و افتخار همهی ما ایرانیها هست. افتخار همهی تبریزیها، اصفهانیها، شیرازیها وخلاصه بگم همهی ایران. متأسفم که میبینم شماها انقدر تنک نظر و عقدهای هستید و همچین چیزهایی میگید. من اصفهانی نیستم امّا با حرف آقا یا خانم از اصفهان کاملاً موافقم. شما برید خودتون رو اصلاح کنید آی کیوها. اصل حرف ایشون رو ول کردید چسبیدید به فرع!
با سلام. به نظر من، تخت جمشید افتخار تمام ایرانیها است. امّا متأسّفانه برخی عقدهای ها این را نمی دانند. اگه یه شیرازی بخواد با تخت جمشید به یک اصفهانی پز بده، واقعاً بی فرهنگیه. این رفتار، توهین به خودِ شیرازیها، اصفهانیها، ایرانیها و حتّی پدران ما که تخت جمشید را ساختهاند، هست. امّا به دور از حاشیهها باید بگم که تخت جمشید، این اثر شکوهمند که پدران ما آن را ساختهاند، مایهٔ افتخار و فخر ایران و ایرانی است. از آقای عکّاس و همچنین این وبگاه نیز سپاسگزارم که الحمدلله ما رو به شبهای شکوهمند تخت جمشید برد. ممون