این دو دختر ۱۳ و ۱۸ساله، شبها جای ناجوری میخوابند
روزنامه هممیهن در گزارشی به افزایش زندگی خانوادهها در ترمینالها، چادر، پارک و ... پرداخت.
روزنامه هممیهن در گزارشی به افزایش زندگی خانوادهها در ترمینالها، چادر، پارک و ... پرداخت که در ادامه میخوانید
خانم «ف» و دو دختر ۱۳ و ۱۸سالهاش، شبها روی صندلیهای سالنانتظار ترمینال آزادی تهران میخوابند، چون خانه ندارند. سعید، مادر و سه خواهرش شبها در چادری اطراف یک پارک در تهران میخوابند، چون خانه ندارند. آقای «م» و همسرش شبها در ماشین میخوابند، چون خانه ندارند. آقای «ر» و خانوادهاش شبها در چادری در حیاط یکی از بیمارستانهای همدان زندگی میکنند، چون خانه ندارند.
اینها چهار روایت از احتمالا صدها روایت بیخانمانهای تهران و دیگرشهرهاست؛ روایت زندگی زنان و مردانی که تا پیش از انفجار بهای اجاره، جزو خانوادههای آسیبدیده یا کارتنخواب نبودند اما حالا پولی ندارند که به صاحبخانهها بدهند. حالا آسمان، سقف خانه آنهاست.
قصه بیخانمانی
در ترمینال غرب (آزادی) خانم ف.ر با دو دختر جوانش روی صندلیهای سالنانتظار ترمینال، شب را صبح میکنند. او مدتهاست بهعلت اعتیاد همسرش از او جدا شده و حالا سرپرست دو دختر 18 و 13 ساله است. تا همین چندسال پیش خانم «ف» و چندنفر از دوستانش یک کارگاه کوچک چرمدوزی داشتند که با شروع کرونا مجبور شدند آن را با بدهیهای زیاد تعطیل کنند. او بعد از پرداخت بدهیها بهدلیل نداشتن پولپیش کافی برای اجاره یا رهن خانه مجدد، در یک ساختمان به سرایداری مشغول شد اما درنهایت صاحبخانه عذر او و خانوادهاش را خواستند و شبانه مجبور به ترک خانه شدند. خانم ف میگوید که بعد از آن به پرستاری مشغول شد اما درآمد پرستاری برای زندگی آنها و اجاره یک خانه مناسب کافی نبود. برای همین هم بود که او و دو دخترش مجبور شدند مدتی را در یکی از پارکهای حاشیهتهران چادر بزنند، اما حالا فکر میکنند خوابیدن در ترمینال امنتر است.
این تنها قصه بیخانه بودن یک خانواده در این ترمینال نیست؛ مشاهدات میدانی «هممیهن» نشان میدهد که خانوادههای زیادی در ترمینال آزادی زندگی میکنند؛ آنها برای ساخت یک زندگی جدید و درآمد بیشتر به تهران آمده بودند اما تمام تلاشهای شبانهروزی آنها در پایتخت حتی بهاندازه اجاره یک اتاق 12متری هم نشده و اکنون به ناچار هر روز، بیشتر کار کردن و خوابیدن در همین ترمینال را پذیرفتهاند. بعضی ماشین را سقف خود و بعضیدیگر چادر یا سقف یک ترمینال یا زیرگذر را برای خود انتخاب میکنند. مثل سعید که اواخر دوسال پیش، همراه مادر و سه خواهرش بهدلیل نبودن امکانات زندگی و بیکاری، از خراسان شمالی به تهران آمد. او همان زمان در یکی از مسافرخانههای میدان راهآهن مشغول بهکار شد و مدیر مسافرخانه بهازای دستمزد کار مادر و خواهرها، یک اتاق برای زندگی به آنها داد و برای آوردن هر مسافر، درصدی هم به سعید میداد. سعید میگوید؛ بعد از یکسال کار کردن تمام اعضای خانواده، پسانداز آنها حالا به 20میلیون تومان هم نمیرسد. اواخر پارسال با تغییر مدیریت مسافرخانه، این خانواده مجبور به تخلیه اتاق شدند ولی با مبلغ اندکی که توانستند پسانداز کنند، هیچ خانهای را نتوانستند اجاره کنند. همین هم شد که سعید، مادر و خواهرش تصمیم گرفتند بار دیگر به شهر خود برگردند تا شاید بتوانند کاری پیدا کنند و خانهای برای خانوادهشان اجاره کنند، اما باز هم به نتیجهای نرسیدند و در آخر مجبور به چادرزدن در یکی از پارکهای اطراف تهران شدند.
گرانی مسکن دیگر تنها مربوط به پایتخت نمیشود؛ نمونهاش خانوادهای در شهر همدان که تا همین یکهفته پیش با سهفرزند در چادر و در حیاط یک بیمارستان زندگی میکردند و حالا با کمک خیران توانستهاند در خانهای ساکن شوند. ماجرا اینبار هم برمیگشت به صاحبخانهای که آنها را از واحد سرایداری بیمارستان بیرون انداخته بود و آنها دیگر توانایی تهیه منزل جدید را برای خود نداشتند، پس به ناچار در حیاط همان بیمارستان برای خود چادر زده بودند.
قیمتهای نجومی
در این گزارش میدانی ما با خانوادههایی روبهرو هستیم که هیچگاه بیخانمان نبودهاند؛ آنها صاحب خانواده هستند و هر روز برای معاش خود تلاش میکنند، اما باز هم زور آنها به اجارههای سربهفلک کشیده این شهر نمیرسد. متوسط قیمت مسکن شهر تهران از ابتدای سال 1401، روندی صعودی را پیمود و در تیرماه میانگین هر مترمربع واحد مسکونی، وارد کانال 40میلیون تومانی شد. این روند تا آذرماه هم صعودی بود و به 48میلیون تومان رسیده بود؛ اما پس از آن گزارش تازهای ازسوی بانک مرکزی منتشر نشد. آخرین آمار موجود مربوط به مرکز آمار ایران است که در دیماه، میانگین هر متر خانه را 52میلیون و 800 هزار تومان نشان میدهد. با وجود منتشر نشدن گزارش تحولات قیمت مسکن شهر تهران، بررسی «هممیهن» نشان میدهد که در این بازار، قیمتها همچنان رو به افزایش است.
همه ایران، گران
عطاءالله آیتاللهی، کارشناس بازار مسکن و عضو جامعه مهندسان مشاور ایران، بر این باور است که دیگر گرانی منزل مختص پایتخت نیست و با سیاستهای غلط اقتصادی، تمام کشور را فرا گرفته است. او میگوید: «حتی فکر کردن به خانوادههایی که اینچنین از گرانی مسکن آسیب دیدهاند، خاطر انسان را مکدر میکند. این مسئله هم بعد اقتصادی، هم بعد جامعهشناسی دارد. بعد اقتصادی آن متاثر از تحولات اقتصادی، تغییرهای شاخص اقتصادی و نرخ تورم است. بازار مسکن یکی از آن بخشهای جذابی است که هم بهموقع جذب سرمایه میکند، هم بهموقع سرمایهگذار با رصد شرایط اقتصادی راجع به روند تند یا کند کار خود تصمیم میگیرد.
بنابراین این مسئله مربوط به اقتصاد کل میشود و نیاز به یک چاره علمی و تخصصی دارد. نباید اظهارنظرهای احساسی و غیرکارشناسی در این مهم داشته باشیم.» او ادامه میدهد: «مسئله مسکن کشور یعنی مسئله اقتصاد کشور. اگر چارهای برای این حجم از مشکلات اقتصادی در کشور وجود داشته باشد، مسئله مسکن هم حل خواهد شد. مجموعه عواملی وجود دارد که باعث نابسامانی اقتصاد ما شده است. شاخصهای زیادی هم وجود دارد که معیار یک اقتصاد پویا و قدرتمند است اما ما از آنها بسیار دوریم. باید برای نزدیک شدن به این شاخصها چارهاندیشی کرد. باید از متخصصان علم بینالملل و اقتصاد که در این حوزه صاحب دانش و تجربه هستند، استفاده کرد. باید به دانش و تجربه اعتماد کرد، نه آنکه با نظریههای احساسی با این معضل برخورد کرد. اقتصاد که با وعده و وعید، دستور و اظهار امیدواری که درست نمیشود. اقتصاد یک علم است؛ شما علم پزشکی را تصور کنید، نمیتوان که با اظهار امیدواری و دستورات مدیریتی حال یک بیمار را بهبود بخشید، بلکه باید با علم و آگاهی در پی بهبود بیماری برآمد. اقتصاد هم به همین شکل است.»
نقش پررنگ بانکها در آشفتهبازار مسکن
عباس زینعلی، کارشناس بازار مسکن هم با تاکید جدی بر نقش بانکها در بازار مسکن و معضلات پیرامون آن هم میگوید: «یکی از عوامل بدبختیهای کشور، بانکها هستند. این برای همه روشن است چراکه بانک با پول مردم سرمایهگذاری میکند. درواقع برای آنها هیچ بازاری اندازه مسکن سودآور نیست. برای پرداخت سود به مردم از انبوهسازان مسکن، واحدهای مسکونی را خریداری میکند اما به بازار عرضه نمیکند. بانکها با احتکار واحدهای مسکونی و فروش آن در روزهای گرانتر بازار، سود خود را تامین میکنند. یکی از دلایلی که قیمت خانه گران میشود، همین عدمعرضه است. در این باب قانون وضع شده و دستوراتی هم صادر شده است ولی آنها این روش را بهترین کار ممکن برای تامین منابع خود میدانند. در هیچ حوزهای بهاندازه حوزه مسکن و خودرو، سود تضمینشده وجود ندارد.» این کارشناس مسکن ادامه میدهد: «هیچجای دنیا بانک در این مقیاس و اندازه، نقش سرمایهگذار را بازی نمیکند.
بانک تنها باید به مردم تسهیلات بدهد و سود این تسهیلات را بگیرد. متاسفانه در دهههای 60 و 70 دیگر رسم شد که بانکها با پول مردم شروع به سرمایهگذاری کنند. وقتی تمام سرمایه را سرمایهگذاری کردهاند، بدیهی است دیگر نمیتوانند آنطور که وظیفه دارند به مردم وام پرداخت کنند. پول که نباید در توقیف بانک بماند، پول باید در دست مردم و فعالان اقتصادی بچرخد و تولید درآمد کند و در این چرخه به بانک برگردد. بسیاری از این سرمایهها هم وثیقههای ضبطشده مردم هستند. سیستم بانکی یکی از بلایای اقتصاد ایران است که هیچوقت نتوانسته به اقتصاد کشور خدمت کند. اگر هم خدمتی کرده باشد در برابر آسیب و زحماتی که وارد کرده، هیچ است. دولت و حکومت هم حرف آن نیست چراکه اقتصاد است و به اقتصاد نمیتوان دستور داد. این مشکلات باید با فعالیتها و فرمولهای دقیق اقتصادی حل شود. نباید انتظار داشت که روند افزایش اجارهخانهها متوقف شود یا روزی کاهش بیابد. به این شکل نیست و نخواهد بود.» او با اشاره به افزایش معضلات اجتماعی، پیرامونی گرانی مسکن میگوید: «گرایشات تبهکاری و بزهکاری در جامعه، حاصل همین قضایاست. جامعه هر روز شاهد تبعیض و تورم است. وقتی برای بهبود شرایط خود و خانواده نتوانی کاری کنی، بدیهی است که به یک تبهکار یا بزهکار تبدیل میشوی که فقط بتوانی زندگی کنی. در یک جامعه همهچیز به هم بستگی دارد، شما نمیتوانی هرروز شاهد تبعیضهای اجتماعی و اقتصادی باشی و ازطرفی تحتفشار تورم هم قرار بگیری، ولی بخواهی با پند و موعظه به زندگی ادامه بدهی. در این جامعه که همه شاهد این هستند که رانت و تسهیلات فقط به یک عده خاصی میرسد، معلوم است که این جامعه هر روز عصبانیتر و ناراضیتر خواهد شد. عدهای هرروز قویتر و ثروتمندتر میشوند و عدهای حتی از تهیه حداقل نیازهای یک زندگی مثل یک سرپناه باز میمانند. کشورهایی هم که وضعیتی مشابه ما دارند -شبیه مکزیک یا برزیل- تمام آن، حاصل این تبعیضها و رانتهاست. هیچ جامعهای نمیتواند از تبعات منفی رانت نجات پیدا کند.»
نظر کاربران
خدا خودش رحم کنه.
واقعا شرم بر شما
خدایا ما رو ببخش...
البته باید خدا رو بخاطر داشتن مسئولان جهادی شکر کرد و گر نه ما کجا و اینجا کجا
همه چی رو گردن مردم انداختن فرار رو به جلوست
مردم درمانده مهم نیستند
اين تازه اول راهه. گراني و تورم امسال براي مواد غذايي و مخصوصا اجاره خانه به قدري بالا خواهد بود كه تا حالا كسي نديده. مستاجرها تا حالا به خاطر كرونا يك حريم امن براي حل اختلاف و دستور براي خالي نكردن مساجرين و برخورد با صاحب خانه ها بود. اما الان ورق برگشته و كسي كاري نداره. مردم خودشون از پس مشكلات خودشون بر بيان. مردم هر چي دارن مي خورن و استفاده مي كنن از پس اندازهاشون بوده. اونم داره تموم ميشه. اينها در نهايت ميشه فقر و سرقت و جرم و جنايت و زورگيري. خدا بخير كنه.
معلوم نیست وضعیت ماچی میشه
آقایان مسئول بااین تصاویر جگر سوز سر راحت روی بالشت بگذارن
مسولین واقعا خجالت داره
ما قشر ضعیف خودمان درگیر هستیم و کاری نمیتوانیم بکنیم و فقط غصه دار میشویم
ثروتمندان و صاحبخانه ها هم رحم ندارند
پاسخ ها
یکی از همین ثروتمندان بی رحم آقای کرپاسچی هستن که این مطلب رو توی روزنامه شون آوردن و خودش بانی این وضع و الکی اشک تمساح میریزه.... بیدار شید مردم.... دیگه بازی اینا رو نخوردید....
تا سودمیدهد همین است بانک نباید سود به پول دهد همه خوابن صبح بیدار شودن سپرده دو برابر شوده
پاسخ ها
مگه کسی توی بانک پس انداز می کنه ؟
شما بانک داری احتمالاً چون بانک به کسی سود نمیده بلکه از مردم سود های کلان دریافت میکنه!!!
خدا نکنه یه آدم حسابی مثل شما از بانک ها انتقاد کنه..... رگبار توییت رد گم کن میاد تا حواس مردم از بانک های فاسد پرت بشه که چه بلای سر ما آوردن....
احسنت بر شما
دولت هیچ ،دولت فقط نگاه،هیچکس اینجا بفکر مردم نیست،بیچاره مردم،بیچاره کارگر🙁
پاسخ ها
دولت مردمی فقط روحانی.... که شنبه خودشم تازه فهمید
سلبیریتی ها به دنبال استابل جدید
پاسخ ها
الان چه ربطی داشت ؟
خب این الآن چه ربطی به سلبریتی ها داره پرفسور؟؟؟؟ چرا شما ها همیشه همه چیز را میخواین به گردن دیگری بیندازید؟؟ تا به جای سفت میخورید، یا دولت قبلی را مقصر اعلام میکنید یا سلبریتی ها را!! من هم موندم که پس این وسط دولت فعلی چکاره است؟؟ مگه سلبریتی ها مسئولین کشور هستند که به اونها حمله میکنید؟؟؟ بی عرضه گی های خودتون رو به گردن دیگران نندازید لطفا!! اگر هم این کاره نیستین برید کنار بگذارید یک نفر کار بلد بیاد روی کار؟؟
مگه سلبریتی ها کشور رو اداره میکنند؟ مگه سلبریتی ها مسئولان کشور اند؟ مگه سلبریتی ها قدرت سیاسی دارند و بودجه کشور زیر دستشونه؟
سلبریتی هم یه آدمه مثل بقیه...
یکی از همین مردم
نه حاکم کشور
لعنت برباعث و بانیش
سلبریتی ها هم کار میکنن به چیزی که میخوان برسن. حل کردن 90% مشکل وظیفه دولت و مسئولانه، بقیه اش وظیفه همه مردم. هرکس به اندازه خودش.
خدایا مارا ببخش
😢😔
چشم بینا میخواد ببینه
مرگ حقوقی بالای ده میلیاردتومان
مرگ حقیقی سرمایه داری بالای یکصد میلیارد تومان
ارزش پول ملی صفر .رانت تورم گرانی احتکار درصد
سود درایران جقدر است
خب نتیجه چکار میکنن واسه مردم؟
ایناروبه مانگوبه جناب رئیسی بگو
تا اخر سال اقتصاد ایران بطور کامل دچار فروپاشی میشه
این دنیا دیگه خوب و جایی برای ماندن نیست
من به حال خودم گریه می
خجالت کیلو چنده؟
خیلی از اینده میترسم نکنه منم نتونم تا چند ماه دیگه خرج زندگیمو در بیارم خدایا کمکمون کن کاش اینقدر که به فکر حجاب هستن به فکر امنیت اقتصادیمون هم باشن میترسم از اینده
آقای ریس. جمهورتو باخیال آسوده. بخواب
ما. هر. چی. داریم ماله فلسطین. سوریه لبنان و نتیجه. این. میشه
بازم بگید امنیت داریم ۳۶ سالمه آرزوی هر روزم اینه مرگمو زودتر خدا بده
در حسرت یه زن و زندگی خیلی خیلی معمولی موندم پس کی قراره امسال حسرت یه زندگی معمولی رو بخوریم خدایا خودت میدونی چقد عاشقتم از دلم خبر داری اما بسمه فقط تمومش کن
چرا شرم،خیلی از کشورها چنین افرادی رو داره ولی مثل کشور ما انقدرمنابع ندارن ،ما با این منابعمون همه ایرانیان باید سرمایه دارو ازکشورهای دیگه براشون کارکنند
از اول سال فقط شعار میدن تا سال تموم بشه.دوباره سال جدید و وعده جدید...فقط خوب برنامه ریزی برای دزدی خودشون وبچه هاشون دارن...کی دیگه فکر مردم و مستاجرارو میکنه...خدا لعنتشون کنه...
کدوممسیولی مگه مسئولی هم داریم
موندیم چکار کنیم الان پول رهن نیس.برا شهریتا میگه ۲۰۰تومن با ماهی ۳میلیون از کجا بیاریمخدا لعنت کنه
خوش دل کاخ نشینان وریس جمهور با کابینه اش واقعاً باید تو گینس نوشت
تازه اولش سال نابودی ملت ایران سیدمحرومان شماکجا زندگی میکنی
خدا لعنتشون کنه مردم رو چکار کردین قلبم درد گرفت تو رو خدا اونایی پولدارن کمک کنید ب بقیه 😭
ب وجهنم الان حجاب مهم ترین مسائل س
ایکاش دولت بجای مشغول شدن به مسایل حاشیه ای فکری برای حل مشکلات بیشمار مردم می کرد تا کی شعار و وعده وعید با تورم افسار گسیخته امسال بطور حتم به این قشر اضافه خواهد شد مشکل مسکن با شعار دادن حل نخواهد شد تمام ایران در این وضعییت اشفته بازار بسر می برد در تمام شهرها با افزایش بی رویه اجاره بها و قیمت مسکن چنین وضعی را شاهد خواهیم بود که ان هم از برکات مدیران و مسولین ناکارامد می باشد
با افزایش هزینه ساخت به مراتب امسال وضعییت خیلی پیچیده تر خواهد شد بجای مسغول شدن و مشغول کردن مردم به مسایل حاشیه ای لطفا مسولین مملکت به داد ابن مردم شریف برسید
امنیت داریم واقعن متاسفم از همچین مسولایی که ما داریم فقط زوم کردن رو حجاب چقد آدم شرمنده خونوادشون شدن چند نفر شرمنده زن و بچشون شدن اینا چه رویی هم دارن
شرم برمسولان بالادستی
شریعتمداری و میر سلیم ورسایی کجان که تنها دغدغشون حجاب امت اسلامیه
خیلی درد ناکه
امیدوارم کسانی که توانایی مالی کمک دارن خداوند دل معربان وسخاوتمند هم بهشون بده که ازاین صحنه ها بیتفاوت ردنشن وبگن دولت چکارست هرکی وظیفه انسانی خودشوباید انجام بده فعلا که همه تو فقریم چکارکنیم یقه کی روبگیریم
من فقط اشک ریختم منم دختر دارم سخته خیلی سخت یا امام زمانعج به فریاد ما برس
۶ سالمه از زندگی مشترکمان میگذرد هر سال خونه کوچیک تر و داغون تر با کرایه ی بیشتر و با صاحب خونه بی رحم تر.خدا خودش به دادمون برسه.آرزوی بچه تو دلمون مونده بخاطر هزینه ها
ده سال دیگه ایران خیلی ترسناکه
الان فقط مشکل ایران زن و حجاب هست این که مشکلی نداره
امیدوارم باعث وبانی این وضع به روزگاراین مردم دچاربشه
آقای رئیس جمهور قول جراحی داده بود چه شد. درصمن همه ماملت چوب سوریه لبنان فلسطین وغیره را میخوریم اگر هزینه های که درکشور عرب منطقه میشه را کم کنید هم تحریم ها برداشته میشود و هم ملت ایران فقیر نمیشود همه اینها تقصیر دلارهای است که خرج کشورهای دیگه میشه. اگر منابع ایران خرج ایران آبادانی کنند کشور ما گلستان میشه فقط غرور لجبازی وچاپلوسی باعث بدبختی ماملت ایران شده
گاش آقایانی که برای بی حجابی مغازه هاراپلمپ میکنند وماموردرپاساژها میزارن .ماموری هم میفرستادن تا اینهابه بینند
این نشانه کارآمد بودن مدیران در تمام زمینهها راه میرسونه باید بهشون یه خسته نباشید گفت
صدا و سیمای میلی فقط مستند بی خانمان های آمریکا رو نشون میده.
این هم یکی دیگر از دستاوردهای دولت آقای رئیسی