رشد جمعیت در آستانه صفر؛ ما تمام میشویم؟
اتفاقات اعجابآوری که درباره جمعیت در کشور رخ داده، واقعا قابل قبول نیست که ببینیم و حرف نزنیم. اکنون میزان باروری کلی در کشور ما حدود ۱.۶ شده است. یعنی حتما جمعیت افولی است. رشد جمعیت شش دهم است و به زودی به صفر میرسد.
برترینها: اتفاقات اعجابآوری که درباره جمعیت در کشور رخ داده، واقعا قابل قبول نیست که ببینیم و حرف نزنیم. اکنون میزان باروری کلی در کشور ما حدود ۱.۶ شده است. یعنی حتما جمعیت افولی است. رشد جمعیت شش دهم است و به زودی به صفر میرسد.
یکی از عوامل موثر در پیشرفت کشورهای در حال توسعه، نرخ رشد جمعیت است. این مهم، با ایجاد بستر رشد توسعه و تضمین کننده پیشرفت در ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی نظامی است، لذا پایش روند نرخ رشد جمعیت در کشورهای در حال توسعه ضروری است.
جمعیت یک متغیر وضعیتی و حتی فراتر از آن یک متغیر طبیعی است، یعنی متغیر اصلی و تنها متغیری است که ریشه همه تغییرات است و لذا، کار سیاستگذار و نهادهای مسئول آن است که اقدامات لازم را جهت ازدواج به موقع افراد فراهم کنند تا رشد این متغیر، روند طبیعی خود را طی کند.
تجربه و علم حکم میکند که اقتصاد را باید با جمعیت هماهنگ کرد و این با تلاش، مدیریت سنجیده و کارآمد و سیاستهای مناسب اقتصادی، محقق میگردد.
مشکل معیشت و گرایش به تکفرزندی
موضوع «اقتصاد» حرف اول را در کاهش موالید میزند، ترس از فرزندآوری به معنی تامین معیشت، امکانات و اقلام مورد نیاز تربیتی و فرهنگی فرزند است که باعث شده تا خانوادهها عمدتا به سمت تک فرزندی و حتی بی فرزندی پیش بروند. به طوری که ترس نهفتهای در والدین جوان به وجود آمده که به دنبال مشکلات اقتصادی و تامین سرانههای فرزند به ویژه مواردی که در جوامع شهری مورد نیاز است به سمت کاهش موالید بروند.
دولت و قانونگذار هم هیچ تسهیلاتی که کمک کننده و ثمر بخش باشد، به جز کارهای فرهنگی، تبلیغاتی که عملا دردی از مشکلات اقتصادی دوا نمیکند، انجام نداده است. چرا که افراد باید دارای مشوقها و پشتوانههایی باشند که به آنها اطمینان بدهد فرزندشان در یک محیط ایدهآل و سالم رشد میکند.
عدم وجود مشوقهای ترغیبکننده
در کشور ما مشوقهایی که در نظر میگیرند مناسب نیست. وام ازدواج و کارهای مشابه نشان میدهد در عمل این مشوقها به نتیجه مطلوب نرسیده است، عمده کشورهای اروپایی توسعه یافته به سمت مشوقهای مادامالعمر رفتهاند که عملا بازارهای کاذب خرید و فروش وام را هم ایجاد نمیکند.
برای مثال در بلژیک به تعداد هر فرزندبخشی از مالیات فرد بخشوده میشود و تا چهار فرزند کل مالیات فرد توسط دولت پرداخت میشود. این موارد مشوق خوبی هم در بخش خصوصی و هم دولتی است. یعنی اگر بتوانیم در بحث مشوقها به جای وام که پرداخت پول موقتی است و حتی خرید و فروش میشود، به سمت مشوقهای دائمی مثل پرداخت مالیات، بیمه، کمک هزینه اولاد و... برویم، موثرتر است. این درحالیست که در کشور ما حق اولادی که روی فیشهای حقوقی قرار دارد بیشتر شبیه شوخی است و اینقدر پایین است که نه تنها مشوق نیست بلکه شبیه توهین است.
نقش فرهنگ در کاهش تمایل به ازدواج و فرزندآوری
زیرساختهای رشد جمعیت مولد به عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مثل مسکن و شغل و درآمد بستگی دارد که رسیدگی به آن کار دولت است. همه ما در این کشور زندگی میکنیم. جوان تا زمانی که امنیت خاطر نداشته باشد که فردا تامین خواهد بود، حتی اگر به او وام هم بدهیم تمایلی به ازدواج و فرزندآوری نخواهد داشت. اگر شغلی مطمئن داشته باشد که حداقل درآمد را برای یک زندگی خانوادگی برایش فراهم کند برای ازدواج اقدام میکند.
در ایران در سال ۸۰ به نرخ جایگزینی جمعیت رسیدیم اگر آن زمان به فکر رشد جمعیت و بحثهای فرهنگی آن میافتادیم اکنون دچار مشکل بسته شدن پنجره جمعیتی نمیشدیم. البته حق همه مردم است که رفاه داشته باشند، اما شاید با کار فرهنگی میتوانستیم کاری کنیم که توقعات از زندگی کمتر میشد و فرزندآوری بیشتر. به هر حال حاکمیت باید شرایط لازم برای تامین شغل و مسکن مناسب برای سه فرزند را در اختیار مردم قرار دهد.
نبود امید به آینده و امنیت شغلی
مسائل فرهنگی دیگری هم داریم که با تهاجم فرهنگی و به صورت نرم بخشی از جوانان را به این سمت کشانده اند که دیگر به دنبال ازدواج نیستند یا ازدواج به شکلی دیگر را میخواهند با این وجود بخش بزرگی از جامعه هنوز هم به ازدواج و هم به فرزندآوری تمایل دارند اگر این کار را کمتر انجام میدهند به علت اقتضائات و ملاحظات فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی است.
جوانان امروز اگر امید به آینده داشته باشند و بدانند که در آینده میتوانند شغل پایدار داشته باشند، حتما ازدواج میکنند و فرزندآوری خواهند داشت. بسیاری از دانشجویان اکنون به این فکر میکنند که تحصیلات خود را در مراحل عالی تمام کنند. شغل مناسبی به دست آورند. امکانات زندگی مناسبی فراهم کنند و بعد ازدواج کنند به همین علت فرزندآوری در تحصیلکردهها به مراتب کمتر از افراد کم سواد است.
یک زن که تحصیلات عالی دارد از یک طرف فرصت ازدواج باب طبعش را از دست میدهد بعد هم در سنی ازدواج میکند که امکان بیش از دو فرزند به دنیا آوردن را ندارد. مثل در ۳۲ سالگی میخواهد ازدواج کند.
اصلاح قوانین برای حمایت از فرزندآوری
یک زن که تحصیلات عالی دارد از یک طرف فرصت ازدواج باب طبعش را از دست میدهد بعد هم در سنی ازدواج میکند که امکان بیش از دو فرزند به دنیا آوردن را ندارد. مثل در ۳۲ سالگی میخواهد ازدواج کند.
همچنین در حال حاضر بین تحصیل و اشتغال بانوان و فرزندآوری آنان تناقض به وجود آمده است. بسیاری از خانمها علاقه دارند هم درس بخوانند و هم اشتغال داشته باشند. یکی از وظایف حاکمیت که قطعا وظیفه وزارت بهداشت نیست و مجلس و قوه قضاییه میتوانند کمک کنند این است که بین تحصیل، اشتغال و فرزندآوری بانوان تناقض نباشد. این امر قانون میخواهد که طول دوره تحصیل و فعالیت شغلی را به نحوی هماهنگ کنیم که زنان در سن باروری مناسب بتوانند فرزند به دنیا بیاورند.
با شرایط کنونی و طول دوره تحصیل و وضعیت اشتغال چه در بخش دولتی و چه خصوصی؛ زنان، زمان طلایی فرزندآوری را از دست میدهند و اگر حاکمیت این هماهنگی را فراهم نکند بخش مهمی از خانوادهها فرصت فرزندآوری را از دست میدهند.
تجرد قطعی و تبعات جمعیتی
عوامل مختلفی دست به دست یکدیگر دادهاند تا این شرایط به وجود آید؛ تغییرات سبک زندگی، شرایط نامساعد اقتصادی، عدم وجود سازوکارهای حمایتی، مغفول گذاشتن قوانین تشویقی ازدواج و سنگاندازیهایی در زمینه تسهیل ازدواج موجب شدهاند تا روند افزایش سن ازدواج در یک دهه گذشته با سرعت بیشتری به رشد خود ادامه دهد؛ همین امر نیز موجب افزایش نرخ تجرد قطعی در ایران شده و تبعات جمعیتی نامطلوبی را به کشور تحمیل میکنند.
کارشناسان حوزه جمعیت بر این باور هستند که در صورت ادامه این روند در کشور، طی چند دهه آینده، ایران با بحران جدی جمعیت و سالمندی رو به رو خواهد شد؛ آنان راه چاره را در توجه بیشتر مسئولان به سیاستهای کلی جمعیت و در نظر گرفتن سازوکارهای حمایتی و تشویقی در جهت تسهیل امر ازدواج جوانان میدانند؛ این امر نیز جز با تصویب قوانین منطبق با سیاستهای کلی که بتواند مفاد آن را اجرایی سازد میسر نیست؛ قوانینی که بتواند تأکیدات سیاستهای کلی جمعیت را، همچون افزایش نرخ باروری تا بالای سطح جانشینی و رفع موانع ازدواج، به عرصه عمل درآورد؛ در این زمینه، بهرهگیری از تجربه دیگر کشورهای جهان در حوزه افزایش مطلوب جمعیت، بیشک در برون رفت از این وضعیت راهگشا است.
نظر کاربران
مهم نیست آخرش لازم شد مهاجر قبول کنید از لبنان و فلسطین سوریه
پاسخ ها
و همچنین از افغانستان و پاکستان و چین
نگران نباشید چینی هادر راهند
پاسخ ها
بهتر
بهتر که منقرض بشیم
خداروشکر که منقرض بشیم و استخونهامون هم بپوسه و روی قبرمون یکمتر علف دربیاد و کاسه چشمهامون پراز خاک بشه
بهتر
پاسخ ها
زندگی بهتر فرزند کمتر
چی به روز مردم اوردن که همه کامنتا منفیه ، بچه های خودشون تو آمریکا و اینگلیس عشق و حال می کنن ما اینجا باید جون بدیم با این تورم و گرونی
جهنم تموم شیم، انسانهایی که نه به درد خودشون میخورن نه دیگران همون بهتر تموم شن
تو این خرابشده آدم سه شیفت کار میکنه زندگی خود تنهاش رو نمیتونه تامین کنه بعد شما دم از ازدواج و بچه میاری؟ بزار صفر شه به جهنم
پاسخ ها
دمت گرم منم موافقم
لایک داری
بهتر بابا هیچ بشیم
به درک که تمام می شویم
میدونید همین یه بچه ماهیانه میلیون ها تومان هزینه گذاشته رو دستم
تمام میشویم بزار بشیم با این وضع
ما تمام بشویم منصفانه است چون از اول هم هیچی نبودیم!
پاسخ ها
راست گفتی اگر کسی بودیم اقلا یک کیسه هوای پراید میتونستیم وارد کنیم .
مردم باچه امیدوانگیزه ای بچه بیارن ،مشکلات اقتصادی وفرهنگی واجتماعی داره بیدادمیکنه واکثرجوانان حتی جرات ازدواج ندارن چه برسه به فرزنداوری
پاسخ ها
با کدام پول ومسکن وماشین وآینده و!
ول کن دادا همه را یادم انداختی دودود بگیریم اقلا بریم یه چرت مجانی$
جمع کنید بابا ما خودمون بدبخت شدیم زیر بار کارگری مستاجری بدبختی بچه بیاریم خودمونو صاحب گناه کنیم برای چی بچه ای رفاه نتونی تو این کشور براش درست کنی بنظرمن شرعا گناه کردی با این همه گرونی
خوشبختانه در اطراف مملکت نرخ رشد بالاست و همه برای کار اینجا مهمان ما هستند،ضمن اینکه با قرارداد ۲۵ساله با چین،جایگزین مناسب برای جمعیت جوان آینده ایران پیش بینی شده است.
امید به آینده رو تقویت کنین.مسکن و بیکاری تورم رو حل کنین خودبخود مساله حل خواهد شد .دیگه نیازی به این همه مقاله نیست
پروژه ی منقرض کردن ایرانی بعد از چند دهه بلاخره داره جواب میده
خوش حال ميشم يه نسل ديگه مث ما بدبخت نشن
به جهنم که صفر بشه ، همون آقا زاده متولد بشن کافیه ، من همسرم 40 سالشه منم 36 ، دو نفر شاغل هنوز یه خونه نداریم، اون وقت فکر بچه باشیم؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مردم به چه امیدی بچه دار بشند
چی فکر میکردیم چی شد.
...
هر روز ۲۵ درصد گرون میکنید !!!!پر رو تشریف دارید.بهتر که صفر بشه زودتر.
به درک بذار منقرض بشیم....
همانبهترکهتمامشویمولیاجازهبهرهبرداری
سیاسیباازدیادجمعیترابهقدرتطلبانندهیم
تنها علت كاهش جمعيت نبود اميد به آينده و مشكلات فراوان اقتصادي است ولي كسي دوست ندارد اين مشكلات را ببيند فقط حرف مي زنند و جلسه و سمينار تشكيل مي دهند و گزارش تهيه مي كنند
بزورشکم خودمونوپرمی کنیم بچه براچی زندگی روخیلی سخت کردن برامون
ایشالا
بلکه خشک شیم و بیوفتیم!
یک بسته پوشک شده دویست وپنجاه هزار،یک قوطی شیرخشک شده چهل هزار تومن،یک فرزند در خوش بینانه ترین حال درماه یک ونیم میلیون تومان هزینه داره،با این گرانی بچه را بزرگ کنی بعد از هیجده سال دو سال به عنوان سرباز دولت ازش بیگاری بکشه وپس از پایان سربازی یک جوان بیکار بدون درآمد سربار خانواده،یعنی حکومت هیچ حمایتی از خانواده های دارای فرزند نمیکنه الان هم اگه نگران کاهش موالیددهستند فقط به خاطر اینه که سالهای آینده سرباز کم خواهند آورد وگرنه هیچ چیز دیگه ای براشون مهم نیست
پاسخ ها
بهترین کار حذف سربازی اجباری است
بهتر. وقتي فقط مصرف و مصرف و مصرف
به درک که تمام می شویم .شما هم ناراحت نباش از کشورهای نورچشمی که ایران متعلق به اونا هست , جمعیت وارد می کنن
پاسخ ها
تو قرارداد چین ،واردات کنیبن دیگه ،نسل ایران رو چین مثل افغانستان عوض میکنه
مشکلات و هزینه های سرسام آور درمان ناباروری را هم اضافه کنید که هیچ بیمه ای هزینه درمان را تقبل نمیکند. داروهای ایرانی همه بالای 300 تومن
زوجی هم تصمیم به فرزند داشتن داشته باشد منصرف میشود
آقا من هفته پیش بچم تویه بیمارستان سطح پایین بدنیا اومد۱۰میلیون هزینم شد مسئولین رده بالای ما حرف مفت زیاد میزنه
پاسخ ها
خود ما انتخاب کردیم
همه چیزمان به همه چیزمان می آید
متاسفانه در ایران اختلاص مسئولین باعث نا امیدی در جامعه شده چند صد نفر حق ۸۵ میلیون انسان رو میخورن و حق زندگی و ازدواج و فرزند آوری رو از بقیه میگیرن
پاسخ ها
همون چند صد نفر هم قابلیت این و دارن بجای 85 میلیون نفر تولید مثل کنیم. سپردیم به خودشون
بهتر
حالا برا ما چیکار کردند که بخایم دوتا موجود بی گناه دیگم به این دنیا اضافه کنیم
حلا یه جوری میگن نرخ رشد جمعیت انگار چه تحفه ای هست این کشور بهتر که داریم منقرض میشیم,بچه بیچاره چه گناهی کرده که باید وسط این جهنم به دنیا بیاد.
مناسب ترین راه حل، حذف سربازی اجباری است
همون بهتر که تموم بشیم یه مشت بدبخت بهاین ایران اضافه کنیم که چی بشه؟ نیروی کار بیاریم واسه آقازاده های شما؟ ما که حسرت همه چی به دلمون موند امیدوارم یه روزی توی زندگیتون جواب این همه ظلم رو بدید اگه خدایی وجود داره اگه کارمایی هست جوابتونو بده که شادی و جوونی رو از ما گرفتین
زندگی با ما بازی می کند عشق در جریان نیست که نیست یک هوس بازی یک کودک رها می شود در فقر نداری قد می کشد حاصل عمر اش حسرت می شود در تمام عمر خود به در دیوار می زند در جریان زندگی دیپورت می شود گاهی کاهش درد مرهم است بر زخم دل جوانان نسل سوخت تکرار کردن ندارد فقر را به ارث گذشتن هنر نیست
فدای سرررررررم
اتفاقا دلت هم این و میخواد
پاسخ ها
اگر الان جمعیت رو به پیری هست به خاطر اینه که مادر بزرگ من یازده تا بچه آورده. مادر شوهرم ده تا بچه آورده الان کی میتونه بیشتر از دوتا بیاره. حرف زور میزنی
چند روز پیش یک نوزاد توی تبریز رها شده یعنی این که مردم نمیتوانند بچه نگه دارند. حالا خودتو بکش تا وقتی وضع اقتصادی مردم خوب نشه فکرشون راحت نشه از بچه خبری نیست
شما اسباب بازی بچه های ۵۰ سال پیش رو با الان مقایسه کن برای بچه ی اول لباس میخریدن کوچک میشد بچه ی دوم میپوشید آیا الان این طوره؟. خیر. قرار نیست باشه آدمها زحمت میکشند که به جلو برن نه این که در جا بزنند. هزینه های الان اجازه ی. بیش از دو بچه رو نمیده
از چین وارد میکنیم
تو کشوری که ۹۰ سالش هشتا شغل داره و جوان تحصیل کردش بیکار چه انتظاری از مردم دارید
اقتصاد درست نباشه زوری که نمیشه جمعیت بالا برد با این وضع اقتصاد مرده کسی جرات بچه دار شدن نداره.
بالاخره تونستن نسل ایرانی رو منقرض کنن ، تبریک به همه مسوولان، ، زنده باشه چین، روسیه، سوریه، عراق و عرب ها
انشالله هر چه زودتر نسل ایرانیها ریشه کن میشه
من عاشق نوه هستم وی به بچه هام. گفتم در این مملکت بچه دار شدن یعنی جنایت بیاد که چی بشه حسرت همه چی بدلش بمونه
هستن زیاد هم هستن غصه نخورید برادران چینی لبنانی فلسطینی افغانستانی عراقی پاکستانی فیلیپینی آفریقایی کم نمیاد دارن که صداشون در نمیاد هیچ احتیاجی هم به بجه های منو شما ندارن از خداشون است نسل ایرانی از بین بره
مملکت گل وبلبل همینه دیگه
افغانیها جایگزین خواهند شد...
نرخ جمعیت صفر شد چون ازدواجی شکل نگرفت چون اینقدر اقتصاد ضعیف شد که ترجیح دادن ازدواج نکنن نه فرهنگ دوستای من بدبخت دهه ۶۰ پیر شدن وهنوز مجردن الان ۶۰ ۷۰ ۸۰ سن ازدواج هستن ولی
دنبال کارگر و سرباز مفتید
پاسخ ها
ایولا داری
واقعا بچه ها دست گل بزرگ کن بدون هیچ پشتوانه یی از طرف دولت بعد بفرست چندسال زندگی بچه ها و آینده ی بچه تو بهترین سن پودر میکنن هوا.
این بحث ها دیگه مسخره شده مردم خیلی هاشون عاقل شدن دیگه بچه نمیارن
ای کاش ما ایرانی هم روی دنیا نیامده بودیم فقط داریم زجر میگیریم
بهتر
فلسطین سوریه لبنان عراق شاخ آفریقا بلاخره اونجا هزینه کردن میتونن از اونا درخواست جمعیت کنن البته با اجازه چین و روسیه
تو مملکتی که تمام دغدغه آدما آینده بچه هاشونه ، چرا یکسری انسان را بدبخت کنیم ، اگر اوضاع خوب بود این خائنین بچه هاشون تو اروپا و آمریکا که دو دشمن دیرینه مان هستند ، نبودند.
مثلن اگه ما فلک زده ها تموم یشیم چی میشه !!!صلح باشه گرونی ، جنگ بشه گرونی ...خوش بحال اونا که بچه هاشون تو آمریکا و کانادا دنیا میارن .
به نظرمن بیشترافرادی که تمایل به فرزندآوری نمیکنندآدمهای پول داروقشرمرفه ودرکل مسولین وافرادبی نیازهستن بهترین راهکاراینه که حقوق ودرآمداین افرادبه یک سوم برسه چون که درکل کل پول مملکت درتسخیرهمین افرادخلاصه میشه یعنی ازحقوق این افرادکم بشه به قشرضعیف اضافه بشه هم میتونیم کلی جوان بااین پول استخدام کنیم وهم امیداین قشربیکاربه زندگی وازدواج وفرزندآوری بیشترمیشه وهم عدالت رعایت میشه هم حساب کارمیاددست افرادپول داراینجوری به سمت عدالت پیش میرویم
پدربزرگم مرد فقیری بود،پدرم هم خیلی فقیر،منم که تا حالا از زندگی غیر تلخی و حسرت چیزی ندیدم،تصمیم گرفتم این سلسه فقر و بدبختی را همین جا متوقف کنم.خدایا شاهد باش که بخاطر بی پولی حتی نتونستم عاشق بشم و این حس زیبا که به روحمون دمیده بودی را تجربه کنم .منو ببخش ،تقدیرم این بود که در محل برگزاری تمام امتحاناتت متولد بشم
خدایا شکرت !
من که جز فقر وبدبختی چیز دیگری ارث ندارم اگر فرزندانم ازدواج کنند چی را به ارث بگذارند برای نسل بدی
کاش عقل الان رو داشتم و هیچ وقت بچه دار نمیشدم که حالا شرمنده باشم و نتونم نیازاشو برطرف کنم
....
بلاخره یه خبر خوب
خوشحالم که این همه بدبختی و زجر به زودی به پایان میرسه
فقط میتونم بگم:
رای بی رای
با این وضع افتضاحی که داریم جمعیت حتی به 10 میلیون هم کاهش پیدا کنه باز گرفتار خواهیم بود همین امسال اعلام کردن خشکسالیه و احتمالا قطع آب و برق و..خواهیم داشت ما جمعیتمان را خیلی خیلی افزایش دادیم و این فاجعه است اونم در یک اقتصاد با تورم خیلی خیلی بالا بدون رشد اقتصادی با تحریم بدون اینده و...
جمعیت ایران بیش از حد رشد کرده
فرزند کمتر زندگی بهتر
بچه کمتر زندگی بهتر
فرزند کمتر رفاه بیشتر
جمعیت کمتر ایران آباد تر
پایانی برای شروع دوباره