قهرمانهای ورزش نگران بیکاری
مصوبه استخدام ورزشکاران مدالآور در مشاغل دولتی، یکی از مهمترین روشهای قدردانی دولت از افتخارآفرینان ورزشی است.
شهروند: مصوبه استخدام ورزشکاران مدالآور در مشاغل دولتی، یکی از مهمترین روشهای قدردانی دولت از افتخارآفرینان ورزشی است. فارغ از اینکه در چنین مواقعی شرکتها و نهادهای مختلفی پا به میدان میگذارند و وعده پاداش میدهند، آنچه بیشتر از هر چیز برای مدالآوران ارزش دارد، داشتن شغلی دایم با حقوق و مزایاست. با اینکه وزارت ورزش در سالهای اخیر بر اجرای مصوبه استخدام مدالآوران تأکید داشته اما بیتوجهی برخی نهادها و سازمانها مانع از تحقق وعده دولت شده است.
خاک خوردن پرونده استخدامها
بعد از پایان مسابقات المپیک و پارالمپیک، بحث استخدام ورزشکاران مدالآور مطرح شد. وزارت ورزش و جوانان بهعنوان متولی اصلی ورزش پا به میدان گذاشت و با توجه به بررسی وضع ورزشکاران و افتخارآفرینی آنها در سالهای اخیر در میادین بینالمللی، درخواست استخدام ٨٤ مدالآور را در دستورکار قرار داد. از سال گذشته برای اولینبار موضوع استخدام ورزشکاران مدالآور به صورت مشترک توسط کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش پیگیری شد و هیأت دولت هم این مصوبه را در دستورکار قرار داد اما هنوز تا زمان تحقق این هدف فاصله زیادی مانده است. مصوبه استخدام مدالآوران در المپیک ریو حدود ٦ماه پیش از برگزاری مسابقات در کمیته ملی المپیک تصویب شد. در این مصوبه قید شد که فقط مدالآوران ریو و نه ادوار گذشته یا مسابقات سپری شده، میتوانند برای استخدام در دستگاههای دولتی اقدام کنند. وزارت ورزش در این مصوبه تغییر ایجاد کرد و قرار بر این شد که استخدام فقط شامل مدالآوران المپیک ریو نباشد بلکه مدالآوران ادوار مختلف بازیهای المپیک، پارالمپیک، آسیایی، پاراآسیایی و جهانی نیز از این موقعیت بهره ببرند. در این مصوبه نفرات اول تا سوم بازیهای المپیک، نفرات اول و دوم قهرمانی جهان و نفرات اول تا سوم بازیهای آسیایی و مسابقات جهانی در رشتههای ورزشی تحت پوشش کمیته ملی المپیک و همچنین یکی از فرزندان قهرمانان پاراالمپیک جهانی شامل نفر اول در رشتههای فردی و گروهی بدون برگزاری آزمون استخدام شوند اما حالا که نزدیک به دوسال از تصویب این طرح میگذرد، اتفاق ویژهای رخ نداده است.
تأیید ٨٤ نفر از ٣٠٠ درخواست
همانطور که گفته شد، براساس مصوبه استخدامی کمیته ملی المپیک، فقط مدالآوران ریو میتوانند از قانون استخدام ورزشکاران بهرهمند شود اما براساس دو مصوبه دیگر وزارت ورزش که شامل قهرمانهای بازیهای جهانی و آسیایی هم میشود، حدود ٣٠٠ ورزشکار توانستهاند درخواست خود را برای استخدام در وزارت ورزش یا دیگر نهادهای دولتی ارایه کنند. این تناقض در طرح استخدام ورزشکاران باعث بروز مشکلاتی شده که به همین دلیل وزارت ورزش فقط توانسته درخواست ٨٤نفر از ورزشکاران را بپذیرد و آنها را واجد شرایط برای استخدام بداند. بر همین اساس با درخواست ٢١٦نفر از مدالآوران مخالفت شده است.
١٣ مدالآور ریو متقاضی استخدام
کاروان ایران در بازیهای المپیک ریو موفق به کسب ٨ مدال شامل ٣ طلا، یک نقره و ٤ برنز شد. براساس دستور وزیر وقت ورزش محمود گودرزی، عملکرد بهداد سلیمی و مجتبی عابدینی هم به دلیل اتفاقاتی که برایشان مسابقات وزنهبرداری و شمشیربازی رخ داد، به ترتیب معادل طلا و برنز محاسبه شد. ٢٤ مدال شامل ٨ مدال طلا، ٩ نقره و ٧ برنز هم حاصل عملکرد کاروان ١١١نفره ایران در بازیهای پارالمپیک ریو بود. از این تعداد ورزشکاری که در میادین مختلف ریو موفق به کسب مدال شدند، تاکنون ١٣نفر متقاضی استخدام شده و درخواست رسمی خود را شخصا به وزارت ورزش ارایه کردهاند. از میان پارالمپیکیهای ریو ٤نفر که در رشتههای والیبال نشسته (٢نفر)، تپانچه بادی بانوان و وزنهبرداری صاحب مدال طلا شدند، ٤نفر از اعضای تیم فوتبال ٧نفره که مدال نقره این بازیها را کسب کردند به همراه با یک پرتابگر وزنه که در این بازیها به مدال برنز دست یافت، متقاضی استخدام شدهاند. عمده این ورزشکاران هم خواستار استخدام در وزارت ورزش یا وزارت ارتباطات هستند که البته هنوز درخواست هیچکدام از آنها به فرجام نرسیده است.
بیتوجهی به مصوبه دولت
جای تعجب دارد که چرا برخی دستگاهها و سازمانها با اینکه استخدام مدالآوران مصوبهای دولتی بوده، از این موضوع سرباز میزنند. وقتی عدم رسیدگی به پرونده استخدام مدالآوران را پیگیری میکنیم، به این نتیجه میرسیم که تنها مشکل موجود برای تحقق این امر، همکارینکردن نهادها و دستگاههایی است که ملزم به استفاده از ورزشکاران شدهاند. مسئولان وزارت ورزش ازجمله معاون توسعه منابع مالی و اداری این وزارتخانه همین موضوع را تنها مشکل برای تأخیر ایجادشده در اجرای طرح استخدام ورزشکاران میدانند. علی آقازاده، معاون وزیر ورزش دراینباره میگوید: «در نشستی که به تازگی بین وزارت ورزش و سازمان اداری و استخدامی کشور برگزار شده، موضوع استخدام ورزشکاران مطرح شد. قرار است طی دوماه آینده مشکلات فعلی برطرف شود تا وزارت ورزش بتواند درخواست مدالآوران برای استخدام در نهادهای موردنظرشان را اجرایی کند.» ظاهرا سازمان اداری و استخدامی کشور با درخواست وزارت ورزش و جوانان، بخشنامه دولت برای استخدام مدالآوران را دوباره به تمام نهادها ابلاغ کرده تا ٨٤ ورزشکاری که واجد شرایط بودند، بتوانند به استخدام نهادهای دولتی دربیایند.
انتخاب با خود ورزشکار است
طبق آخرین نشستها و توافقات وزارت ورزش با نهادهای مرتبط قرار شده زمانی که سازمانها آمادگی خود را برای استخدام ورزشکاران اعلام کردند، سریعا مقدمات کار آنها انجام شود. با این حال تلاشهای مسئولان وزارت ورزش نشان میدهد آنها بیشتر از همیشه پیگیر عملیکردن وعده خود به مدالآفرینان هستند تا یکی دیگر از وعدههایی که به افتخارآفرینان ورزش داده شده، عملی شود. با این وجود ورزشکاران امیدوارند برای استخدام در نهادها لازم نباشد کفش آهنین به پا کنند تا از بابت تأمین زندگیشان در دوران بازنشستگی ورزشی خیالی آسوده داشته باشند.
رویا یا واقعیت؟
اگرچه طبق مصوبه هیأت دولت، استخدام ورزشکاران قانونی است اما هنوز هیچکدام از ٨٤ ورزشکاری که درخواست آنها برای استخدام پذیرفته شده، رسما مشغول به کار نشدهاند. مجتبی عابدینی یکی از همین ٨٤ ورزشکاری است که خواستار استخدام شده اما هنوز نتوانسته مراحل پایانی را سپری کند. عابدینی دراینباره به «شهروند» میگوید: «من درحال حاضر به صورت قراردادی با آکادمی ملی المپیک همکاری میکنم اما هنوز به استخدام این سازمان درنیامدهام. البته مسئولان وزارت ورزش و کمیته المپیک در این رابطه کمک زیادی به من کردند اما هنوز استخدامم به صورت رسمی نشده است. امیدوارم با مساعدت مسئولان هرچه زودتر این اتفاق بیفتد و همه مدالآوران بتوانند از این لحاظ خیالی آسوده پیدا کنند.» به نظر میرسد مجتبی عابدینی از معدود مدالآورانی است که حداقل به صورت قراردادی جذب نهادی دولتی شده و در قسمتی از مجموعه ورزش حضور دارد. ظاهرا کار استخدام ورزشکارانی که خواستار حضور در وزارت ورزش یا کمیته المپیک بودهاند، روند سریعتری را طی کرده اما سایر نهادهای دولتی همکاری لازم را برای استفاده از مدالآوران ورزش نداشتهاند.
پ
ارسال نظر