بزرگترین رازهای علم فیزیک
امروزه دیگر فیزیکدانی نیست که جرات داشته باشد و بگوید فیزیک به پایان خود نزدیک شده است. به عکس، به نظر میرسد که هر کشف جدید، جعبهی پاندورایی را باز میکند که در پس آن، رازهای علم فراتری نهفته است و ما را با سوالات بیشتر و حتی عمیقتری مواجه میکند.
کیهان ما با سرعتی فزاینده در حال انبساط است. هرچند گرانش نیرویی است که تمایل دارد تا کیهان را روی خودش فروبریزد، اما آنچه که مشاهده میکنیم انبساط جهان، آن هم به صورت شتابدار است. کیهانشناسان دلیل این انبساط شتابدار را عاملی ناشناخته به نام انرژی تاریک میدانند. در مدلی که به صورا عام مورد پذیرش کیهانشناسان است، این انرژی تایک به صورت ثابت کیهانشناسی نمود پیدا میکند. عاملی با فشار منفی که فضا را در خلاف جهت گرانش، منبسط میکند. هر چقدر که جهان بزرگتر میشود، فضای بیشتری نیز تولید خواهد شد.
هرچند که طبق تحقیق جدیدی که انجام شده است، ممکن است اساسا ظاهرشدن مفهوم انرژی تاریک، حاصل خطاهای محاسباتی باشد. چرا که انبساط جهان برخلاف آنچه که تصور میشود، شتابدار نیست. البته هنوز نیاز است تا تحقیقات مستقل دیگری نیز انجام شود و بعد از آن مشخص میشود که آیا انرژی تاریک به واقع وجود دارد یا خیر. پس تا آن زمان فرض را بر وجود آن خواهیم گرفت.
۲. ماده تاریک
آنچه مسلم است، این است که ۸۴ درصد از ماده موجود در کیهان، نه نوری از خود ساطع میکند و نه آن را جذب میکند. به این ماده ناشناخته، ماده تاریک گفته میشود. تا کنون ماده تاریک به صورت مستقیم آشکارسازی نشده است.
۳. چرا برای زمان یک جهت مشخص وجود دارد؟
زمان همیشه در جهت مستقیم حرکت میکند. دلیلش مفهومی به نام آنتروپی است که تعریف غیردقیق آن برابر با بینظمی میشود. آنتروپی کیهان همواره در حال زیاد شدن است و راهی نیست تا بتوان پس از افزایش آن، مقدارش را کمتر کرد.
۴. جهانهای موازی
مورد بعدی از رازهای علم ، مسئله وجود جهانهای موازی است. دادههای اخترفیزیکی نشان میدهد که فضا زمان کیهان ما ممکن است به جای کروی بودن، کاملا تخت باشد و تا بینهایت ادامه پیدا کند. اگر چنین باشد، آن مقداری از فضا که میتوانیم آن را ببینیم و به آن نام کیهان اطلاق میکنیم، تنها بخشی از چندین جهان به هم پیوسته است.
آیا چنین نتیجهای از نظر منطقی اشتباه است؟ یا تنها نتیجهای درست و بسیار عجیب است؟ و اگر درست است، اصلا چگونه میتوانیم چنین جهانهای موازی را کشف کنیم؟
۵. چرا مقدار ماده بیشتر از پادماده است؟
این سوال که چرا مقدار ماده در کیهان ما بسیار بیشتر از ذرات پادماده است، (یعنی ذراتی کاملا مشابه اما با بار الکتریکی و اسپین مخالف) صورت دیگری از این سوال است که چرا اصلا هرچیزی در جهان ما وجود دارد. این هرچیزی شامل تمامی کهکشانها و ستارگان درون آنها میشود. یک فرض این است که کیهان ما نسبت به ماده و پادماده رفتاری مشابه دارد. بنابراین در لحظه بیگبنگ، مقدار مساوی از ماده و پادماده باید تولید شده باشد.
6. سرنوشت جهان ما چیست؟
سرنوشت کیهان ما به شدت وابسته به ثابتی به نام Ω است که به طور دقیق تعیین نشده است. این ثابت، چگالی ماده و انرژی کیهان ما را مشخص میکند. اگر Ω بزرگتر از یک باشد، فضا زمان مشابه سطح یک کره بسیار بزرگ، بسته خواهد بود.
اگر مقدار Ω کوچکتر از یک باشد، هندسه کیهان باز و مشابه زین اسب خواهد بود. سرنوشت چنین جهانی Big Freeze یا انجماد بزرگ است که به دنبال آن مرحله Big Rip پیش خواهد آمد. به این صورت که شتاب انبساط عالم باعث از هم گسیخته شدن کهکشانها و ستارههای موجود در آنها میشود. اینگونه تمامی مواد کیهان به صورت تنها و منجمد باقی خواهد ماند. پس از آن این شتاب باز هم بیشتر خواهد شد و بر نیروهایی که اتمها را کنار هم نگه میدارد نیز غلبه خواهد کرد و آنها را نیز هم جدا کرده و همه چیز را نابود خواهد کرد.
اگر Ω برابر یک باشد، جهان کاملا تخت خواهد بود و مانند یک صفحه بینهایت در تمامی جهات ادامه خواهد داشت. اگر انرژی تاریکی در کار نباشد، چنین جهانی برای همیشه منبسط خواهد شد. اما سرعت انبساط آن روند کاهشی خواهد داشت و در نهایت به نقطهای ایستا خواهد رسید. اما اگر انرژی تاریک هم داشته باشیم، برای این جهان نیز سرنوشت Big Rip در انتظار آن خواهد بود و انبساط باعث از هم گسیختهشدن همه چیز خواهد شد.
سرنوشت جهان در هر کدام ازین حالتها که نهفته باشد، موضوع مشترک این است که جهان در نهایت نابود خواهد شد و از این حقیقت گریزی نیست.
در دنیای عجیب و غریب الکترونها، فوتونها و دیگر ذرات بنیادی، قوانین مکانیک کوانتومی حکمفرماست. این ذرات همچون توپهای کوچکی نیستند که قوانین نیوتونی بر آنها قابل اعمال باشد. بلکه به صورت امواجیاند که در ناحیه بسیار وسیعی گسترده شدهاند. هر ذره توسط تابع موج یا توزیع احتمال توصیف میشود که مکان، سرعت و دیگر خواص را نه به طور دقیق، که به صورت احتمالی به ما میگوید.
اما چرا اندازهگیری یک ذره، باعث فروریزش تابع موج آن میشود و واقعیت مسلمی که آن را حس میکنیم را پدید میآورد؟ این موضوع به عنوان مشکل اندازهگیری مطرح میشود. شاید کمی مبهم به نظر برسد، اما فهم ما از اینکه واقعیت چیست، یا اصلا چیزی به عنوان واقعیت وجود دارد یا نه، به پاسخ ما به این پرسش وابسته است.
زمانی که فیزیکدانان، تمامی ذرات بنیادی را به صورت حلقههای تکبعدی یا همان ریسمان فرض میکنند که هرکدام در فرکانسهای مختلف نوسان میکنند، فیزیک بسیار سادهتر میشود. نظریه ریسمان، قوانینی که بر ذرات بنیادی حاکم است (مکانیک کوانتومی) را با قوانین حاکم بر فضا - زمان در مقیاسهای کیهانی (نسبیت عام) سازگار میکند. به علاوه باعث اتحاد چهار نیروی بنیادی طبیعت در یک چارچوب واحد میشود.
فیزیکدانان به طور دقیق نمیتوانند مجموعه معادلاتی که رفتار سیالات را توضیح میدهند، حل کنند. از سیالی چون آب گرفته، تا هوا و تمامی مایعات و گازهای دیگر. در واقع مشخص نیست که اصلا حل کلی معادلات معروف ناویر - استوکس وجود دارد یا خیر. همچنین اگر چنین حلی وجود دارد، آیا رفتار سیالات را در تمامی مکانها توضیح میدهد یا در برخی از نقاط (که به نقاط تکین معروفند) نامعین است.
لیست ۹ مورد از رازهای علم که هنوز حلنشده باقی ماندهاند به پایان رسید. برخی از آنها واقعا به نظر میرسد که هیچگاه به جواب قطعی نخواهند رسید، اما میتوان امیدوار بود که برخی را نیز در سالهای آینده بتوان پاسخ داد. در هر صورت علم همیشه راه رو به جلوی خود را در پیش خواهد گرفت. گاهی آهسته، گاهی نیز به صورت تصاعدی و انفجاری!
نظر کاربران
چیزی به اسم ماده ی تاریک و انرژی تاریک وجود نداره
جهان های موازی هم مزخرف ترین نظریه ی دنیاست