ولو XC۹۰ مدل ۲۰۱۶، برقی از آسمان اسکاندیناوی
ولو از پیشگامان بزرگ خودروسازی در دنیای امروز است و دستکم، سوابقی نود ساله را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده، سوابقی بس پربار که در جایجای آن نشان از عزمی درست جهت نیل به تکنیکی برتر دیده میشود.
ولو یکی از مبدعان بلندمرتبه دنیای خودروست و اگر در برههای از تاریخ تااندازهای ناکام مانده بیشتر به عوامل اقتصادی بازار مرتبط بوده تا عوامل فنی. امروزه دنیای رقابت بسی بیرحم است و به کمتر برندی مجال جولاندهی میدهد، حتی اگر آن برند پهلوانی چون ولو باشد!
در ایران، بیشتر نام ولو را با کامیونهای آن میشناسند و خودروهای سواری آن بهندرت در جادهها دیدهشده و یا اصلاً دیده نمیشوند! اما حال به نظر میآید که ولو قصد دارد گامهای محکمتری را در این بازار برداشته و تااندازهای بخت خود را در این عرصه بیازماید. از همین روست که بهترین محصول خود، یعنی XC۹۰ را راهی دیارمان نموده است.
ولو XC۹۰، یک شاسیبلند کلان سایز سوئدی است که از بدو تولد تاکنون، تنها در دو نسل پیاپی عرضهشده است. نخستین نسل از آن، در سالهای ۲۰۰۳ الی ۲۰۱۴ میلادی در مدار تولید بود، درحالیکه نسل دوم و یا فعلیاش از اواخر سال ۲۰۱۴ میلادی، بهعنوان مدل ۲۰۱۵ راهی بازارهای جهانی شد. طراحی بدنه آن توسط شخصی به نام توماس اینجنلیس (THOMAS INGENLATH) صورت پذیرفت. این طراح ۵۲ ساله زاده آلمان، پیشتر در شرکت فولکسواگن و اقمار آن منجمله آئودی و اشکودا مشغول به کار بود. طراحی داخلی ولو XC۹۰ نیز توسط روبین پیج (ROBIN PAGE) بریتانیایی انجام شد، نامبرده هم پیشازاین، در کمپانی لوکس ساز بنتلی بریتانیا مشغول به فعالیت بود و طراحی کابین خودروهای این شرکت زیر نظر وی صورت میگرفت.
ولو XC۹۰ بر مبنای پلتفرم جدید این شرکت تکوین و توسعه یافته است. این پلتفرم بهاختصار SPA نام دارد که مخفف عبارت SCALABLE PRODUCT ARCHITECTUR میباشد که معنای فارسی آن «ساختار تولید مقیاسپذیر» است. این پلتفرم، از ساختاری قویتر، سبکتر و در عین حال ایمنتر و کاراتری نسبت به نسخههای پیشین خود برخوردار است. ازلحاظ ابعادی نیز، نسخه جدید XC۹۰ نسبت به سلف خود، بلندتر، عریضتر و کوتاهتر شده است.
نسل نوین XC۹۰، با پیشرانههای متفاوت بنزینی، دیزلی و هیبریدی عرضه میشود، اما نکته جالبی که در تمامی آنها مشترک آن است مربوط به میزان حجم آنهاست، تمامی این پیشرانههای جورواجور تنها ۲ لیتر حجم دارند! پیشرانههای بنزینی این خودرو با کد T۶ و T۵ عرضه میشوند. در این میان، نسخه T۶ به سامانه توئین شارژ (توربو شارژ و سوپرشارژ) مجهز است و از توانی معادل ۳۲۰ اسب بخار برخوردار است، درحالیکه نسخه T۵ تنها از سیستم توربوشارژر بهره برده و توان خروجی آن معادل ۲۴۰ اسب بخار است. از سوی دیگر، پیشرانههای دیزلی این خودرو نیز با کدهای D۴ و D۵ عرضه میشوند. خروجی توان نسخه D۴ که از سیستم توربوشارژر بهره میبرد معادل ۱۹۰ اسب بخار است. در عوض، نسخه D۵ که از سامانه توئین توربو مدد میگیرد، از توانی معادل ۲۲۵ اسب بخار برخوردار است. ولو XC۹۰ در یک نسخه هیبریدی نیز عرضه میشود، این نسخه با کد معرف آن T۸ شناسایی میشود. پیشرانه مذکور، از ترکیب یک پیشرانه بنزینی مجهز به سامانه سوپرشارژ و یک پیشرانه الکتریکی خلق شده و خروجی توان آن معادل ۴۰۸ اسب بخار است.
نسل جدید ولو XC۹۰، از همان بدو ورود خود، مورد توجه رسانههای گروهی و مشاهیر و ثروتمندان عالم قرار گرفت و جوایز متعددی را هم درو نمود. از مهمترین مشتریان این خودرو میتوان به "کارل گوستاو" پادشاه سوئد اشاره داشت که نخستین خریدار این خودرو بود. بهغیراز شخص پادشاه، افراد معروف دیگری هم از مشتریان آن بودند که ازجمله میتوان به زلاتان، فوتبالیست معروف سوئدی اشاره نمود، این شخص دهمین خریدار این مدل بود. ایزابل اولسون، طراح سایت گوگل هم از دیگر مشتریان به نام این خودروست و نیز افراد دیگری که ذکر نام تمامی آنها از حوصله این مطلب خارج است. از طرف دیگر، ولو XC۹۰ از طرف مجله موتورترند آمریکا هم بهعنوان خودروی SUV سال ۲۰۱۶ برگزیده شد و در نمایشگاه بزرگ خودرو در دیترویت آمریکا نیز توانست عنوان خودروی سال آمریکای شمالی را در بخش خودروهای تراک و SUV از آن خود نماید. البته پیشتر و در سال ۲۰۱۵ میلادی، ولو XC۹۰ بهعنوان بهترین خودروی SUV بازار استرالیا گزینش شده بود.
در حال حاضر، نسل جدید XC۹۰ فقط در کشور سوئد تولید میشود. محل کارخانه آن نیز در حومه تورسلاندا ((TORSLANDA از توابع شهر گوتنبرگ، واقع شده است. چندی پیش سایت «YALLAHMOTOR» نسخه جدید این خودرو با پیشرانه بنزینی توئین توربو (T۶) را مورد تست و بررسی خود قرار داد که در اینجا برگردان متن آن را تقدیمتان میکنم.
مقدمه
ولو همواره یک گزینه عجیب جهت انتخاب در این منطقه (خاورمیانه) بوده است. این امر بدان خاطر است که ولو هرگز بهعنوان نشانی دوستداشتنی و یا پریمیوم مطرح نبوده و سازندگان این خودرو نیز برای خلق و آفرینش خطمشی جدیدی در خاورمیانه سردرگم بودهاند. با این وجود، از برکت وجود مالکین جدید آن یعنی جیلی، بخاری از ولو متصاعد شد که در این میان،XC۹۰ نخستین مخلوق جدیدش بود.
نمای خارجی
زمانی که این خودرو برای نخستین بار، جلوی دوربین رسانههای گروهی ظاهر شد، یک برنده بود. ولو پس از دههها تغییرات حداقلی در ناوگان خود، سرانجام عملی غیرقابلتصور را با طرحی کاملاً انقلابی صورت داد و به هر شخصی، حسی از یک طرح آیندهنگرانه را القاء نمود. بهعنوان یک روزنامهنگار خودرویی، من هوادار و خاطرخواه آن شدم. این طرحی لطیف و زیرکانه است و نه یک طرح قدیمی و دمده و کاملاً هم متفاوت از دیگر رقباست و به همین سبب است که من عاشق آن هستم. چراغهای جلو شبیه حرف T بوده و یک جلوپنجره بزرگ در آن تعبیه شده است. روی هم رفته، طراحی XC۹۰ عالی و درخشان است.
داخل کابین این خودرو، دلشادکننده و لذتبخش است. طراحی آن مینیممی و نسبت به دیگر رقبا، از ساختار مرتب و شستهرفتهای برخوردار است. از داخل، شبیه به یک سفینه فضایی به نظر میآید و هر چیزی در آن بهوسیله یک صفحه لمسی شبیه به IPOD کنترل میشود، صفحهای که در میانه کنسول آن جای گرفته است. بهغیراز این، مواد و متریال نرمی هم در جایجای کابین به کار رفته است، متریالی که با چرم و فلز بر روی آنها کار شده است. گرچه فضای داخل برای نشستن هفت نفر کفایت میکند، ولی کودکان بهتر است که در ردیف سوم آن جای گیرند.
چنانچه شما یک کاربر تلفن هوشمند باشید، استفاده از صفحه لمسی آن برایتان سهل و آسان خواهد بود. خودروی مورد تست از تریم "INSCRIPTION" بهره میبرد و مملو از تجهیزات رفاهی منجمله سیستم صوتی با ۱۹ عدد بلندگو، سیستم روشنایی در آستانه دربهای خودرو، سیستم نمایش بالاسری (HEAD UP DISPLAY)، تهویه مطبوع چهار ناحیهای و… بود. ازلحاظ ایمنی، ولو سلطان وسایل نقلیه ایمن است و البته مدل XC۹۰ هم چیزی جز این نیست. شما در این مدل، اقلام ایمنی همچون ترمزهای خودکار، سیستم کمکی هوشیاری راننده، سامانههای BSD/RTCA/LDW و سامانه ردیابی نشانهای جادهای و تعداد زیادی کیسه هوا و نیز کروز کنترل تطبیقی را، مییابید.
رانندگی
ولو پیشرانههای قدیمی خود را رها نموده و راهحل این مسئله را در بهرهگیری از یک نسخه ۲ لیتری کوچک پیدا نموده است. پیشرانه این خودرو به یک سامانه سوپرشارژ کوپل شده است که توانی متحیرکنندهای معادل ۳۲۰ اسب بخار و گشتاوری برابر با ۴۰۰ نیوتنمتر را تولید میکند. با اضافه نمودن یک گیربکس فوقالعاده نرم ۸ سرعته و نیز سیستم تمام چرخ متحرک (AWD)، این خودرو میتواند شتاب صفر تا صد را در زمانی کمتر از ۷.۵ ثانیه تجربه کند. البته این امر بدان معنا نیست که ولو XC۹۰ خودرویی لذتبخش جهت رانندگی است و من شخصاً پیشرانه بزرگتری را برای کسب نیروی اضافی ترجیح میدهم؛ اما این خودرو، سیستم فنربندی فوقالعاده نرمی دارد و همین امر موجب میشود که کاملاً نواقص و مسائل دیگر را به باد فراموشی بسپارید. روی هم رفته، خیلی خوب بر روی این خودرو کار شده است.
داوری
ولو XC۹۰ به منظور ترابری درونشهری تکوین یافته است و این کار را هم به بهترین نحو ممکن انجام میدهد.
مشخصات فنی (پیشرانه T۶ - سفارش ایران)
- شناسه موتور: B4204T27
- نوع موتور: توربو شارژ و سوپرشارژ (TWINCHARGE)
- تعداد سیلندر: 4 عدد
- حجم موتور: 1969 سیسی
- توان: 320 اسب بخار در 5700 دور در دقیقه
- گشتاور: 400 نیوتنمتر در 2200 - 4500 دور در دقیقه
- شتاب صفر تا صد: 6.5 ثانیه
- حداکثر سرعت: 240 کیلومتر بر ساعت (در برخی منابع 230 کیلومتر ذکر شد)
- مصرف سوخت ترکیبی: 7.7 لیتر در هر یکصد کیلومتر مسافت
- سیستم فنربندی جلو: جناغی دوبل (DOUBLE WISHBONE)
- سیستم فنربندی عقب: اتصال چندگانه (MULTI LINK)
- نوع کالیپرهای ترمز جلو و عقب: دیسکی خنک شونده
- استاندارد آلایندگی: یورو 6
- نوع گیربکس: 8 سرعته GEARTRONIC ساخت AISIN
- نوع محور: چهارچرخ محرک (AWD)
ابعاد
- طول/عرض/ارتفاع: 4950/1775/2008 میلیمتر
- فاصله بین دو محور جلو و عقب: 2984 میلیمتر
- وزن خالص: 2125 کیلوگرم (نسخه T6)
- گنجایش صندوق بار: 1868 لیتر
- ظرفیت باک بنزین: 71 لیتر
- شعاع گردش خودرو: 11.9 متر
ایمنی
این خودرو در موسسه بیمه ایمنی بزرگراههای آمریکا (IIHS) تحت آزمونهای متعددی قرار گرفت و در تمامی بخشها اعم از استحکام سقف، برخورد از نیمه جلو (همپوشانی کامل)، برخورد از بغل (بخش کناری خودرو) و نیز حفاظت از سر و صندلیها و نیز، تست بسیار دشوار همپوشانی کوتاه یا SMALL OVERLAP، بالاترین امتیاز و یا همان خوب (GOOD) را از آن خود نمود (رتبه ایمنی: TOP SAFETY PICK+).
- 5 ستاره ایمنی از موسسه EURONCAP اروپا (با نرخ ایمنی 97 درصد برای سرنشینان بزرگسال)
- 8 عدد کیسه هوای ایمنی (راننده، سرنشین جلو، جانبی و پردهای)
- سیستم ضد بلوکه ترمز (ABS) - چهار کاناله
- سیستم کمکی ترمز (EBA)
- سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)
- سیستم کنترل کشش و پایداری دینامیکی (DSTC)
- سیستم محافظتی ضربههای جانبی (SIPS)
- سیستم حفاظت صندلی در تصادفات (WHIPS)
- سیستم حفاظت داخل کابین (REDUCED GUARD)
- سیستم هشدار و ترمز اتوماتیک (CITY SAFETY)
- سیستم هشدار خوابآلودگی راننده و انحراف از مسیر (DRIVE ALERT)
- سیستم هشدار موانع با قابلیت تنظیم فاصله (COLLISION WARNING)
- سیستم حفاظت داخل کابین در زمان واژگونی (ROPS)
- چراغهای هوشمند کمکی (LIGHT ASSISTANT)
- ترمزدستی الکترونیکی
- بغلگیرهای هوشمند صندلیهای جلو
- نشانگر وضعیت دربها از روی ریموت
- سیستم ISOFIX برای صندلی کودک
- رادار نقاط کور در زمان رانندگی (BLIND SPOT) - فقط در تیپ R-DESIGN و INSCRIPTION عرضه میشود.
- سیستم هشداردهنده رانندگی بین خطوط با آلارم (LDW) - فقط در تیپ R-DESIGN و INSCRIPTION عرضه میشود.
- سیستم کنترل سرعت در سراشیبی (HDC) - فقط در تیپ R-DESIGN و INSCRIPTION عرضه میشود.
- سیستم تشخیص عابران پیاده و دوچرخهسواران - فقط در تیپ INSCRIPTION عرضه میشود.
- سیستم تشخیص گاردریل های جاده و تنظیم خودکار فرمان - فقط در تیپ INSCRIPTION عرضه میشود.
- سیستم کمکی حرکت مجدد در سربالاییهای تند - فقط در تیپ INSCRIPTION عرضه میشود.
- سیستم پارک خودکار دوبل - فقط در تیپ INSCRIPTION عرضه میشود.
تجهیزات رفاهی (تیپ INSCRIPTION یا فول سفارش ایران)
در حال حاضر، این خودرو ازلحاظ تجهیزات ایمنی و رفاهی در سه تیپ متفاوت منجمله MOMENTUM و R - DESIGN و نیز INSCRIPTION در ایران عرضه میشود که در سطور ذیل تنها تجهیزات مربوط به تیپ INSCRIPTION درج شده است.
- سیستم هوشمند ورود بدون کلید با حافظه + سیستم استارت هوشمند
- صفحهنمایش لمسی به سایز 12.3 اینچ مجهز به سیستم APPLE CAR PLAY
- کروز کنترل تطبیقی و سوئیچ آن بر روی فرمان (ADAPTIVE CRUSE CONTROL)
- سقف پانوراما ثابت (SUNROOF&MOONROOF)
- دوربین دید عقب در دو حالت
- صندلی برقی 12 حالته راننده با سه حافظه
- تنظیم اتوماتیک شعاع نور چراغهای جلو (AHBS)
- صندلی برقی سرنشین جلو + پشتسریهای برقی
- گرمکن صندلیهای جلو
- چراغهای نمایشگر جانبی (CORNERING LIGHT)
- آینههای جانبی هوشمند با تنظیمات اتوماتیک به همراه گرمکن
- صندلی طبی
- قابلیت رانندگی در حالتهای مختلف (ECO،SPORT و…)
- سیستم تشخیص تابلوهای راهنمایی و رانندگی (RSI)
- سیستم NAVIGATION نقشههای اینترنتی
- درب صندوق عقب برقی
- تهویه مطبوع هوشمند چهار ناحیهای با قابلیت تصفیه اتوماتیک هوا
- بخار زدایی اتوماتیک شیشههای عقب برحسب دما
- صندلی کودک عقب
- چراغهای جلو با امکان تنظیم ارتفاع
- سیستم نمایشگر فشار باد لاستیک (TPMS)
- شیشهشور چراغهای جلو
- قابلیت چرخش چراغهای جلو در هنگام پیچیدن (ABL)
- سنسور دندهعقب به همراه نمایشگر + سنسور جلو به همراه نمایشگر
- سیستم صوتی از برند SENSUS با ده عدد بلندگو + ساب ووفر + آمپلیفایر با قدرت خروجی 330 وات
- چراغ راهنما با قابلیت روشنایی سهگانه و دائم (TRIPLE INDUCTOR)
- چراغهای جلو از جنس زنون + چراغهای LED روشنایی در روز
- سنسور باران + سنسور نور
- صندلیها با پوشش چرم طبیعی + فرمان و دستهدنده از جنس چرم
- پشت آمپر دیجیتالی با قابلیت تنظیم نور
- سنسور رطوبتسنج
- پدالهای اسپرت آلومینیمی
- آینههای داخلی از جنس الکتروکرومیک
- اندازهگیری درجه حرارت بیرون
- ریل سقفی
- کنترل سیستم صوتی بر روی فرمان + MP3 و پورت USB و IPOD و اتصالات بلوتوث و هندزفری
- اسپویلرهای جلو
- ریموت چرمی
- و…
قیمت
- در ایران: 500 میلیون تومان (تیپ INSCRIPTION) و 475 میلیون تومان (تیپ R-DESIGN) و 450 میلیون تومان (تیپ MOMENTUM)
- در امارات: 249,900 درهم
- در آمریکا: 55,400 دلار (نسخه T6 - تیپ INSCRIPTION)
- مکان ساخت: سوئد
نظر کاربران
در کشور امریکا 190میلیون بعد تو کشور ما 500میلیون؟؟؟؟؟مگه میشه مگه داریم!!!!