وب سایت دیجیاتو - محسن وفانژاد: جامعه ی میکروب هایی که درون (یا حتی روی) بدن انسان زندگی می کنند، به همان اندازه که ممکن است خطرساز و بیماری زا باشند، مهم و کارگشا هستند. شاید ما قادر به دیدن شان نباشیم، اما نه میلیون، نه میلیارد، بلکه تریلیون ها باکتری، ویروس، قارچ و دیگر ارگانیسم های زنده و میکروسکوپی درون بدن ما زندگی می کنند. از پوست و داخل دهان گرفته تا درون روده.
همانند انسان که طی صدها هزار سال تکامل یافته، این ارگانیسم ها هم سیر تکاملی خود را طی کرده اند و هر چه بیشتر به نقش آن ها در بدن خود پی می بریم، به اهمیت شان افزوده می شود. میکروب ها همه جا نقش دارند و زندگی بدون آن ها امکان پذیر نیست.
با این حال، هنوز نکات بسیاری است که ما نمی دانیم ولی طی ۲۰ سال گذشته، اطلاعات و حقایق بسیاری رو شده که به افزایش کیفیت سلامت و زندگی کمک شایانی کرده است. در ادامه می خواهیم ۳۰ حقیقت جالب علمی را در این رابطه مرور کنیم.
بیش از اینکه در راه شیری سیاره و ستاره وجود داشته باشد، در بدن هر یک از ما میکروب های مختلف زیست می کنند.
با این وجود، مجموع وزن همه شان روی یکدیگر، در حدود 1.5 کیلوگرم خواهد بود، تقریبا هم وزن مغز انسان.
میکروب ها سرتاسر پوست شما را فرا گرفته اند. از سر تا نوک پا و میزان تنوع شان به رطوبت، دمای بدن، نازکی و دیگر متغیرهای پوست بستگی دارد.
برای مثال، دست زنان بیشتر از مردان باکتری های اسید لاکتیک را روی خود جای داده.
در سوی دیگر، روی دست مردان بیشتر کورینه باکتریوم یافت می شود که نقش مهمی در سنتز گلوتامات مونوسدیم بازی می کند.
جالب اینجاست که میکروبیوم دست راست شما ممکن است با دست چپ تان تفاوت بسیاری داشته باشد.
شاید باورپذیر نباشد اما از منظر تعداد، مقدار سلول های باکتریایی از سلول های جانوری بدن ما (که ساختار کلی مان را تشکیل داده اند) بیشتر است.
میکروب ها سبب پایایی و کارایی صحیح ارگان های حیاتی بدن انسان می شوند. مغز، دستگاه گوارش و بسیاری دیگر، بدون آن ها نمی توانند درست کار کنند.
اگر بخواهیم صادق باشیم، 99 درصد کل میکروبیوم شما در ناحیه دستگاه گوارش است. از دهان شروع شده و به مقعد ختم می شود. 1 درصد باقی مانده در باقی نقاط بدن (درون و بیرون) پخش شده اند.
ژن های میکروبی درون بدن، به نسبت صد به یک از ژن های DNA خود انسان بیشتر است.
حداقل 1200 نوع میکروب مختلف درون دهان شما زندگی می کنند. اغلب آن ها برای سلامت مفید هستند اما برخی سبب پوسیدگی دندان، آسیب به لثه ها و بوی بد دهان می شوند.
حین خواب، تریکیبات سولفوری تولید شده توسط باکتری ها آنقدر بد بو هستند که اگر تشنه باشید و آب دهان تان خشک شده باشد، از شدت بوی آن بیدار خواهید شد.
همین حالا که این جمله را می خوانید، هزاران گونه مختلف باکتری درون بدن شما مشغول گشت و گذار هستند و از یک سو، به سوی دیگر می روند.
میکروبیوم یا جامعه میکروبی درون و بیرون بدن هر انسان، با انسان دیگر کاملا متفاوت است و هیچ دو انسانی در این ویژگی مشترک نیستند.
محققان می گویند که میکروب های موجود روی زبان و پنجه های سگ، می توانند روی پوست رشد کنند.
علاوه بر هضم غذا، ایجاد میل برای غذا خوردن و کمک به ارگان هایی چون مغز، میکروب ها در ایجاد احساس هم حتی نقش دارند.
افسردگی، آسم، چاقی مفرط و اضطراب، از دیگر مضراتی است که میکروب ها می توانند به همراه داشته باشند. با این حال، تحقیقات در این زمینه ادامه دارد تا اطلاعات بیشتری بدانیم.
باکتری های موجود روی پست، با بسیاری از عوامل بیگانه مثل قارچ ها مبارزه می کنند، به همین سبب است که می گویند شستشوی بیش از حد پوست، ممکن است آن را در معرض خطر قرار دهد. از بین بردن باکتری های سرباز به وسیله مواد شوینده، یعنی از بین بردن یک خط دفاعی قدرتمند.
بسیاری از میکروب ها، ترکیباتی نظیر اسید و آنتی بیوتیک تولید می کنند که بدن را در برابر میکروب های دیگر، همچون قارچ ها، صحیح و سلامت نگه می دارد.-
جنین بسیار شکننده است و به همین دلیل، رحم مادر، تمام و کمال از آن مراقبت می کند تا هیچ میکروبی به آن نرسد، تا زمان زایمان.
درست پیش از زایمان، واژن مادر باکتری هایی را در اختیار می گیرد که در حالت عادی باید درون روده اش زندگی می کردند.
در زمان زایمان طبیعی، این باکتری ها به درون دهان، چشم و تمام سطح پوست نوزاد منتقل می شوند.
و برای یک شروع تازه، باکتری های مادر، میکروبیوم (جامعه میکروبی) نوزاد را هم شکل می دهند.
در حین زایمان طبیعی، کودک از مادر خود لاکتوباسیلوس را هم دریافت می کند. این باکتری به نوزاد کمک می کند تا شیر را بهتر تجزیه کرده و سیستم ایمنی هم بهتر کار کند.
شیر مادر مقادیر قابل توجهی از میکروب های مفید را وارد بدن کوک می کند.
در واقع، تحقیقات ثابت کرده که 10 درصد مواد درون شیر مادر، توسط کودک قابل هضم نیست اما به تقویت میکروبیوم کودک بسیار کمک می کند.
کودکانی که درون کانال زایمان حمام میکروبی نمی گیرند و از طریق سزارین به دنیا می آیند، صرفا باکتری های موجود روی دست دکتر، پرستار و هرچه که در فضای بیمارستان وجود داشته باشد را دریافت می کنند.
به همین سبب، بسیاری از پزشکان باور دارند که سزارین سبب می شود تا شانس ابتلا به آسم، آلرژی، دیابت و برخی بیماری های دیگر در طولانی مدت افزایش یابد. با این حال، هنوز به طور کلی این مسئله مورد بررسی قرار نگرفته است.
پزشکان و محققین در حال حاضر، مایع موجود در کانال زایمان را با استفاده از وسایل خاصی برداشته و روی بدن نوزادانی که از طریق سزارین به دنیا آمده اند می گذارند. اگر نتیجه تحقیقات مثبت باشد، احتمالا این مسئله به استاندارد پزشکی در آینده بدل خواهد شد.
در هر بازه زمانی از زندگی، ممکن است ترکیب میکروبی موجود در بدن شما تغییرات بسیاری را متحمل شود. در دوران نوجوانی، پیری، بارداری و حتی پس از تغییر رژیم غذایی، میکروبیوم بدن انسان دستخوش تغییر خواهد شد.
ارسال نظر