۱۰ ویژگی برتر اما پنهان ویندوز ۱۰
بازگشت منوی استارت، اضافه شدن دستیار صوتی کورتانا، حالت بهینهتر سیستم عامل برای دستگاههای لمسی و قابلیت چند وظیفگی بسیار کاربردی از جمله تغییرات بزرگ و البته آشکار ویندوز ۱۰ هستند که هر کاربر این سیستم عامل تاکنون از آنها استفاده کرده است.
بازگشت منوی استارت، اضافه شدن دستیار صوتی کورتانا، حالت بهینهتر سیستم عامل برای دستگاههای لمسی و قابلیت چند وظیفگی بسیار کاربردی از جمله تغییرات بزرگ و البته آشکار ویندوز ۱۰ هستند که هر کاربر این سیستم عامل تاکنون از آنها استفاده کرده است. اما قطعا این چند مورد، همه ویژگیهای عالی و جذاب ویندوز ۱۰ نیستند و این سیستم عامل از قابلیتهای بسیار بیشتری نیز پشتیبانی میکند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
۱۰. اسکرول در پنجرههای غیر فعال
در نسخههای پیشین ویندوز شما تنها میتوانستید در پنجرههایی اسکرول کنید که فعال هستند. اما در ویندوز ۱۰ حتی اگر ماوس شما بر روی یک پنجره قرار گیرد نیز امکان اسکرول در آن برنامه فراهم خواهد شد.
برای فعال کردن این ویژگی به تنظیمات ویندوز ۱۰ بروید، سپس در قسمت Mouse & Touchpad تیک گزینه "scroll inactive windows when I hover over them" را بزنید. از این پس هر کجا که ماوس شما حضور دارد، قادر به اسکرول کردن خواهید بود.
۹. تغییر انداره آیکونها، متون، اپلیکیشنها و همه چیز
در نسخههای قبل ویندوز تنها یک حالت تغییر رزولوشن نمایشگر وجود داشت که اگر دستگاهی با رزولوشن بسیار بالا را به سیستم عامل متصل میکردید امکان متناسب کردن همه موارد در حال نمایش با مقدار رزولوشن دستگاه دوم را از دست میدادید.
خوشبختانه مایکروسافت متوجه این مشکل شده و در ویندوز ۱۰ دست شما را برای تغییر رزولوشن یا تغییر نسبت اندازه المانهای در حال نمایش باز گذاشته است. شما به راحتی میتوانید با سر زدن به تنظیمات و بخش Display نسبت تصاویر را از ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد تغییر دهید.
نمونه مهم استفاده از این ابزار زمانی است که لپتاپ خود را به نمایشگری با رزولوشن بالای ۴K متصل میکنید و با تغییر رزولوشن تا ۲۰۰ درصد میتوانید آیکونها و اندازه تمام موارد در حال نمایش را شبیه به حالت رزولوشن ۱۰۰ درصد در یک نمایشگر ۱۰۸۰p مشاهده کنید.
۸. حساب و کتاب با حافظه
یکی از ویژگیهایی که ویندوز ۱۰ از پلتفرمهای موبایل قرض گرفته بخش Storage Sense در تنظیمات ویندوز است. در این بخش شما میتوانید مقدار حافظهای که فایلهای هر درایو شما پر کرده و دسته بندی فرمت فایلهای اشغال کننده فضا را با رنگهای مختلف مشاهده کنید.
مایکروسافت سعی کرده این بخش را به شکلی طراحی کند که کاربر با همان نگاه اول بتواند مقدار مصرف شده از فضای ذخیره سازی دستگاه را با توجه به نوع هر فایل مشاهده و حتی پیشنهادهایی برای آزاد کردن این فضای اشغال شده دریافت کند. همچنین اگر هر حافظه ذخیره سازی دیگری به دستگاه متصل کرده باشید نیز، در این بخش با جزییات کامل نشان داده خواهد شد.
اگر زیاد با مشکل کمبود حافظه ذخیره سازی رو به رو هستید، میتوانید هر از چند گاهی به این بخش سر بزنید و وابسته به هر درایو سیستم، فایلهای غیر ضروری را حذف کنید یا به طور کلی مشغول به مدیریت حافظه دستگاه شوید. این بخش همچنین راه سادهای برای حذف فایلهای موقت و غیر ضروری فراهم میکند و حتی مقدار حافظهای که هر نرمافزار یا بازی نصب شده بر روی سیستم اشغال کرده را به شما نشان میدهد.
۷. بروزرسانی بزرگ در خط فرمان
خط فرمان از آن ویژگیهایی نیست که همه کاربران ویندوز روزانه از آن استفاده کنند اما کسانی که هر از گاه با آن سر و کار دارند از نبود برخی ویژگیهای پایهای در خط فرمان ویندوز ناراضی بودهاند. اما در ویندوز ۱۰ خط فرمان بروزرسانی بزرگی دریافت کرده که اکنون نگارش و ویرایش متون و دستورات را بسیار راحتتر از قبل میکند.
اگر به بخش Properties خط فرمان ویندوز ۱۰ وارد شوید با تعداد زیادی ویژگی نظیر کپی و پیست راحتتر با میانبرهای کیبورد، ایجاد فاصله بین خطوط برای خوانایی بیشتر، تغییر اندازه راحتتر و حتی توانایی شفاف کردن پنجره خط فرمان را مشاهده خواهید کرد. هر کدام از این ویژگیهای تازه میتوانند به تنهایی فعال یا غیر فعال شوند.
۶. ژستهای حرکتی جدید
سیستم عامل OS X اپل از مدتها قبل انواع مختلفی از ژستهای چند انگشتی با ترکپد را در لپتاپها پشتیبانی میکند. اما بالاخره در ویندوز ۱۰ ژستهایی اضافه شدهاند که میتوانند با سیستم عامل دسکتاپ اپل رقابت کنند.
از جمله ژستهای حرکتی جدید در ویندوز ۱۰ که برای کاربران حرفهای و کسانی که عادت به عملیاتهای چند وظیفگی در ویندوز دارند ساخته شده، میتوان به ژستهای سه انگشتی اشاره کرد که اگر همزمان به سمت بالا حرکت داده شود؛ منوی Task View شامل همه پنجرههای باز شده را نشان میدهد، اگر همزمان به سمت چپ یا راست حرکت کنند؛ عملیات سوییچ بین برنامههای باز شده را انجام میدهد. در همین حال اگر سه انگشت خود را همزمان به سمت پایین بر روی تاچپد حرکت دهید با دسکتاپ ویندوز رو به رو خواهید شد.
مایکروسافت همچنین از ژستهای جدیدی در ویندوز ۱۰ استفاده کرده که برای مثال اگر سه انگشت خود را به صورت همزمان بر روی تاچ پد لمس کنید، دستیار صوتی کورتانا فعال شده و اگر چهار انگشت به صورت همزمان زده شود بخش Action Center که حاوی نوتیفیکیشنها و تنظیمات سریع لپتاپ است قابل مشاهده میشود. با تمام این ویژگیها قطعا عملیاتهای چند وظیفگی با لپتاپهای مجهز به ویندوز ۱۰ بسیار سریعتر خواهد شد.
۵. نوشتن یادداشت در مرورگر مایکروسافت اج
یکی از ویژگیهای بسیار وسوسه کننده در مایکروسافت اج که مخصوصا برای دستگاههای لمسی و دارای قلم همچون سرفیسها بسیار مناسب و کاربردی خواهد بود، قابلیت حاشیه نویسی یا گذاشتن یادداشت بر روی یک صفحه وبسایت است.
برای فعال کردن این ویژگی کافی است بر روی دکمهی موجود در نوار ابزار مرورگر مایکروسافت اج کلیک کنید تا اسکرینشاتی از صفحه نمایش گرفته شود و شما امکان نوشتن یادداشت، برجسته کردن یا بریدن یک بخش از صفحه را پیدا کنید. ویندوز ۱۰ یکپارچگی زیادی با OneDrive دارد، بنابراین نوشتههای گرفته شده خیلی راحت در فضای ذخیره سازی ابری مایکروسافت ذخیره خواهد شد.
۴. پشتیبانی پیشفرض از فرمتهای FLAC ،MKV و HEVC
مایکروسافت در «ویندوز مدیا پلیر» جدید ویندوز ۱۰ بالاخره از فرمت MKV پشتیبانی میکند تا کاربران برای دیدن اکثر محتوای ویدیویی خود مجبور به استفاده از VLC نباشند.
ویندوز ۱۰ همچنین از فرمتهای صوتی و تصویری استاندارد FLAC و HEVC نیز پشتیبانی میکند. این فرمتهایی ویدیویی مخصوصا در آینده برای پشتیبانی از رزولوشنهای بالای ویدیویی ۴K بسیار مهم هستند. همانطور که میدانید «ویندوز مدیا پلیر» گزینه بسیار خوبی برای مصرف بهینه انرژی در زمان استفاده از باتری لپتاپها است. با پشتیبانی بهتر از فرمتهای صوتی و تصویری در ویندوز ۱۰ اکنون با گزینه بسیار کاربردیتری برای تماشای فرمتهای ویدیویی رو به رو هستیم.
۳. تقسیم پنجرهها
تقسیم دو پنجره به صورت عمودی در کنار یکدیگر، قابلیت بسیار ویژه و مهمی بود که در ویندوز ۷ به سیستم عامل دسکتاپ ویندوز آمد. اما مایکروسافت در ویندوز ۱۰ پا را فراتر گذاشته و اکنون قابلیت تقسیم چهار پنجره در چهار گوشه نمایشگر به ویندوز اضافه شده که سرعت در عملیاتهای چند وظیفگی را بسیار بیشتر خواهد کرد.
در نمایشگرهای بزرگ یا در سیستمهایی که نیاز است همیشه چندین پنجره با یکدیگر قابل مشاهده و کار باشند، این ویژگی فوقالعاده کارآمد خواهد بود. همچنین در ویندوز ۱۰ زمانی که یک پنجره را به بخشی از نمایشگر منتقل میکنید، به صورت خودکار تمام پنجرهها ظاهر میشوند تا هر کدام را که خواستید در کنار آن پنجره قرار دهید.
۲. ضبط ویدیو از صفحه نمایش
یکی از ویژگیهای که در اپلیکیشن Xbox ویندوز ۱۰ وجود دارد قابلیت ضبط صفحه نمایش است. این ویژگی برای ضبط ویدیو در بازیها ساخته شده است اما با چند ترفند میتوانید قابلیت ضبط ویدیو را به هر نرمافزار دیگر برای ضبط ویدیو از صفحه نمایش ببرید.
برای انجام اینکار به بخش Game DVR اپلیکیشن Xbox بروید، برنامه را باز بگذارید و به هر اپلیکیشنی که میخواهید ویدیو ضبط کنید سوییچ کنید. اکنون با فشردن دو دکمه «ویندوز + G» و انتخاب گزینه «ِYes, This is a game» پشتیبانی ویندوز از ضبط ویدیو در آن اپلیکیشن را فعال میکنید. سپس با فشردن سه دکمه «ویندوز + Alt + R» میتوانید ضبط ویدیو از صفحه را شروع کنید. ویدیوی ضبط شده را میتوانید در تب Game DVR در اپلیکیشن Xbox مشاهده کنید.
البته ویندوز ۱۰ هنوز از قابلیت ضبط صفحه نمایش به صورت پیشفرض پشتیبانی نمیکند و در این ویژگی نیز تنها میتوان عملیاتها را در صفحه در حال کار ضبط کرد.
۱. ویندوز ۱۰ با DirectX ۱۲
DirextX ۱۲ به احتمال بسیار زیاد بهترین ویژگی پنهان ویندوز ۱۰ است. شاید در ابتدا متوجه فواید زیاد DirectX ۱۲ در ویندوز ۱۰ نشوید اما در روزها و ماههای آینده این تکنولوژی در بهبود بازدهی بازیهای مختلف بسیار موثر خواهد بود.
توسعه دهندگان با DirectX ۱۲ قادر خواهند بود بازده بیشتری از چیپ پردازش مرکزی و پردازش گرافیکی سیستم شما بدست آورند. همچنین با ترکیب افکتهای گرافیکی درون DirectX ۱۲، توسعه دهندگان در واقع میتوانند نسل بعدی بازیهای پیسی را توسعه دهند. API دایرکت X۱۲ تنها در ویندوز ۱۰ پشتیبانی میشود و در نتیجه این سیستم عامل را به بهترین گزینه برای بازیهای پیسی تبدیل خواهد کرد.
ارسال نظر