۱۲۲۰۰۵۴
۱۹ نظر
۱۱۴۵۳
۱۹ نظر
۱۱۴۵۳
پ

در زمان مرگ چه احساسی خواهید داشت؟

همه موجودات از مرگ می‌ترسند و این قابلیتی است که هر جانداری برای ادامه بقای خود به آن نیاز دارد.

دیجیاتو: زندگی اتفاقی است که با تولدمان در آن به وجود می‌آییم و به مرور بزرگ می‌شویم، عاشق فردی دیگر و یا سرگرمی خاصی می‌شویم و ممکن است چند انسان دیگر نیز به وجود آوریم و قبل از اینکه بفهمیم، به مرحله بعد می‌رویم: مرگ. مردن، پایان اجتناب‌ناپذیر وجود ماست.

در زمان مرگ چه احساسی خواهید داشت؟

همه موجودات از مرگ می‌ترسند و این قابلیتی است که هر جانداری برای ادامه بقای خود به آن نیاز دارد. اما از آنجایی که خودآگاهی انسان‌ها فراتر از سایر جانوران روی زمین است، تا امروز در طول تاریخ به سوالات زیادی مثل مرگ و اتفاقات پس از آن فکر کرده‌ایم که وجود ما را زیر سوال می‌برد. البته اندیشمندان بسیاری نیز پاسخی برای آن‌ها یافته‌اند که کمی ما را آرام کرده است. اما علم مدرن چه پاسخی برای این سوالات دارد؟

می‌دانیم که راه‌های زیادی برای مردن وجود دارد و معمول‌ترین آن‌ها سکته قلبی و سرطان است. البته مهم نیست که چطور می‌میرید، در هر صورت چیزی به نام «مرگ بالینی» (Clinical death) را تجربه می‌کنید که درست مثل زندگی است، اما بدون تنفس و گردش خون. به زبان ساده، مرگ بالینی مرحله گذاری از این زندگی به بخش دیگر زندگی است.

با این حال، اکثر مردم مرگ لحظه‌ای را تجربه نمی‌کنند. علم مدرن تا امروز اطلاعات زیادی درباره تجربه مرگ به دست آورده است. حالا سوال این است که در لحظات پایانی عمرمان چه اتفاقی می‌افتد؟ مردن چه شکلی است؟

مردن چه حسی دارد؟

بیشتر افراد در لحظات پایانی عمر خود با تقریب خوبی هوشیار نیستند. به همین خاطر، ما فکر می‌کنیم که تجربه مرگ اتفاق ناخوشایند و کسالت‌باری شبیه به خوابی بدون هوشیاری است که به مرور ما را از حیات خارج می‌کند.

اما بر خلاف این تفکر، بعضی از آزمایش‌ها نتایج جالب و حتی هیجان‌انگیزی از تجربه مرگ به ما نشان داده است. در سال ۲۰۱۳ میلادی/۱۳۹۲ خورشیدی، پژوهشگران دانشگاه میشیگان آزمایشی روی چند موش انجام دادند و فعالیت مغزی آن‌ها را هنگام مرگ مطالعه کردند و نتایج جالب توجهی به دست آوردند.

پس از اینکه موش‌ها با سکته قلبی مرگ بالینی را تجربه کردند و هیچ ضربان قلب و تنفسی نداشتند، همچنان پژوهشگران نشانه‌هایی از فعالیت‌هایی در تمام مغز آن‌ها مشاهده کردند که در سطح پایینی از امواج گاما قرار داشت. جالب‌تر اینکه این فعالیت‌ها هماهنگ‌تر از زمانی دیده می‌شد که موش‌ها هوشیار بودند. به علاوه، این نوع خاص از فعالیت مغزی - در سطح امواج گاما - به ادراک آگاهانه مرتبط می‌شود.

به زبان دیگر، این موش‌ها تجربه‌ای بین مرگ بالینی و مرگ مغزی کامل داشتند. البته چنین اتفاقی به معنی وجود بهشت، برزخ و یا هر مرحله از زندگی آنگونه که در مذهب‌های مختلف بیان می‌شود، نیست. این اتفاق صرفا بیانگر یک «اتفاق» آنگونه که در علم بررسی می‌شود، است.

این آزمایش تمام فرض‌های ما را درباره مرگ و عدم فعالیت مغز حین آن تغییر داد. برخلاف آنچه قبلا فکر می‌کردیم، قبل از اینکه ناخودآگاه ما از دست برود، ادراک آگاهانه‌ای فراتر از حالت عادی به دست می‌آوریم. اما این موش‌ها چه تجربه‌ای هنگام مرگ داشتند؟ و آیا انسان نیز چنین تجربه‌ای خواهد داشت؟

تا امروز از تجربه مرگ انسان چه می‌دانیم؟

در ابتدا باید در نظر گرفت که مغز انسان بزرگتر و پیچیده‌تر از مغز موش است. اما نتایج آزمایش جالبی که در سال ۲۰۱۸ میلادی/۱۳۹۷ خورشیدی در امپریال کالج لندن انجام شد، توانست کمی از تجربه مرگ انسان را برای ما روشن‌تر کند.

در این آزمایش پژوهشگران تلاش کردند تا تشابهی بین دو پدیده کاملا متفاوت پیدا کنند. یکی از این پدیده‌ها، تجربه نزدیک به مرگ (NDE -Near-death experience) است. این تجربه در واقع توهمی است که ۲۰ درصد از افرادی که از مرگ بالینی به زندگی بازگشته‌اند، تا امروز گزارش کرده‌اند.

پدیده دیگر تریپ دی‌ام‌تی (DMT trips) است که توهمی ایجاد شده با نوعی بسیار قوی از مواد سایکدلیک (روان‌گردان - Psychedelic) است. این گروه تحقیقاتی یک دوز کامل از دی‌ام‌تی را به داوطلبانی دادند تا تجربه تریپ (تجربه‌ای که فرد با مصرف سایکدلیک‌ها آن را حس می‌کند) آن‌ها را مطالعه کنند. پس از اینکه داوطلبان از تریپ به واقعیت بازگشتند، پژوهشگران از آن‌ها خواستند تا تجربه خود را با پرسشنامه‌ای توصیف کنند که شامل ارزیابی سوالاتی بود که تا امروز از تجربه‌های نزدیک به مرگ گزارش شده بود.

پژوهشگران به طور عجیبی مشاهده کردند که این دو تجربه شباهت‌‌های بسیاری با هم دارند. هر دو تجربه تریپ دی‌ام‌تی و تجربه نزدیک به مرگ شامل احساس برتری به زمان و فضا و یکی شدن با اجسام و افراد نزدیک به خود می‌شد. در پایان این آزمایش به نظر می‌رسید که تجربه نزدیک به مرگ شبیه به توهم حاصل از یک سایکدلیک بسیار قوی است.

پژوهشگران این مطالعه می‌گویند این آزمایش نشان داد که تجربه مرگ را در تجربه زندگی نیز می‌توان به دست آورد. طی این آزمایش هجومی از فعالیت‌های الکتریکی - یا همان فعالیت‌های امواج گاما - در مغز ایجاد می‌شود که احتمالا عامل ایجاد این تجربه‌های نزدیک به مرگ است.

در زمان مرگ چه احساسی خواهید داشت؟

ساختار لوب گیجگاهی

در مغز بخشی به نام لوب گیجگاهی (temporal lobe) وجود دارد که مسئول نگهداری حافظه، رویاپردازی، یادگیری و بسیاری از فعالیت‌های دیگر است که پژوهشگران احتمال می‌دهند به این تجربه‌های نزدیک به مرگ مرتبط باشند. همانطور که مغز ما واقعیتی را برای خود شبیه‌سازی می‌کند، می‌تواند چنین تجربه‌هایی را نیز ایجاد کند. اما آیا چنین تجربه‌ای نادر است و یا همه آن را تجربه می‌کنند؟

چه کسانی تجربه توهم پس از مرگ بالینی را خواهند داشت؟

در این آزمایش مشخص شد که وقتی به داوطلبان دوزهای بالایی از دی‌ام‌تی می‌دهند، بخشی از تجربه آن‌ها فراموش می‌شود. به همین خاطر، به احتمال بسیار زیاد و به دلایل مختلف این تجربه فراموش می‌شود. این گروه تحقیقاتی در مطالعه خود اعلام کرد که این تجربه به قدری خاص و جدید است که غیرقابل توصیف می‌شود. بنابراین وقتی بیان چنین احساسی سخت می‌شود، حتی یادآوری آن نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرد. البته احتمالا برخی از افراد مثل ۸۰ درصد از افرادی که از مرگ بالینی بازگشته‌اند، آن را تجربه نمی‌کنند.

با توجه به پیشرفت فناوری اسکن‌های مغزی پژوهشگران می‌توانند در آینده امواجی از مغز انسان دریافت کنند تا بتوانند احساسات آن‌ها را متوجه شوند و یا به عبارتی ذهن آن‌ها را بخوانند. در حال حاضر، نتایجی که از آزمایش‌های مختلف به دست آورده‌ایم، تصویر جالبی از تجربه مرگ به ما می‌دهد. تا امروز می‌دانیم کسانی که تجربه نزدیک به مرگ داشتند، احساس صلح و آرامش داشتند و پس از آن اضطراب آن‌ها از مرگ به طور قابل توجهی کاهش یافت.

در زمان مرگ چه احساسی خواهید داشت؟

همچنین می‌دانیم که این تجربه‌های نزدیک به مرگ کاملا بدون درد بودند و بنابراین احساسی که پس از مرگ بالینی خواهیم داشت، دردناک نخواهد بود و احتمالا کمی جالب هم باشند. البته محققان احتمال می‌دهند که افراد پس از مرگ بالینی به مرور حواس خود را از دست بدهند. آن‌ها احتمال می‌دهند که فرد هنگام مرگ ابتدا گرسنگی و تشنگی، سپس توانایی گفتار و بینایی و در نهایت شنوایی و لامسه خود را از دست می‌دهد. بنابراین، احتمالا بیشتر افرادی که هنگام مرگ در کنار نزدیکان خود بودند، می‌توانستند صدای آن‌ها را بشنوند و همچنان آن‌ها را لمس کنند.

داده‌های مطالعه جدیدی به تازگی شواهدی از یادآوری خاطرات و رویاپردازی در مغز فردی هنگام مرگ یافته است. در نهایت می‌توان گفت که از این آزمایش‌ها متوجه شدیم که تجربه مرگ احتمالا با ادراک آگاهانه‌ای همراه با توهم باشد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • ناشناس

    من که چیزی نفهمیدم

  • ایران

    فعلا مرگ اقتصاد ایرانو تجربه کردیم کم کم نوبت خودمون هم میرسه

  • فرازی

    سپاس ،خیلی عالی بود.🙏🙏

  • ناشناس

    انقدر زندگی سختی داشتم و دارم که اگه همین الان بمیرم برد کردم فقط امیدوارم مرگم مثل زندگیم سخت نباشه راحت بمیرم

  • سجاد

    حس زندگی تو ایران

  • ناشناس

    اون به اصطلاح نماینده که 50 در صد
    به حقوقش اضافه شد هنگام مرگ باید
    بترسد نه من باز نشسته 10 درصدی اموزش و
    پرورش

    پاسخ ها

    • ننن

      همه بازنشسته ها افزایش ده درصدی داشتند همیشه آموزش و پرورش تافته جدا بافته هست

  • ناشناس

    یه چیزی شبیه ایران

  • ناشناس

    خدا آخرش با مرگ میزنه زیر میز شام که خودش چیده

  • ناشناس

    مرگ رنگ‌بوی زندگی رو میبره وقتی نوجوونی میفهمی مرگی هست

  • ناشناس

    دور از جونمون... جوونیم هزار تا آرزو داریم

  • ناشناس

    منم

  • ناشناس

    برترینها ی عزیز از بحث اجاره غافل نشید ، طرح ۲ فوریتی اجاره در مجلس مونده و هیچ خبری نمیشه ، شما به عنوان رسانه پیگیر باشید سرنوشت خیلی از مردم تو این روزها به این قانون گره خورده به داد مستاجران هیچ توجه ای نمیشه حامی دلهای شکسته باشید

  • ناشناس

    پیچیده هست. من شنیدم کسانی که به کما رفتند دوباره برگشتند. گفتند احساس. سبکی داشتند. و به سمت. یک فضای نورانی می‌رفتند

  • ناشناس

    همه باید بترسن. ..‌ همه ما ها مسئولیم در مقابل حرفامون....‌‌‌

  • ناشناس

    خدا نکنه بمیریم، انشاالله خدا به همه عمر طولانی و با عزت بده، باید شکرگزار حیات باشیم.

  • ناشناس

    مگه ما زنده ایم

  • saman

    اللهم ارزقنا شفاعه الحسين يوم الورود

  • ناشناس

    چی میگی ابا

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج