کارِ خفن چینیها؛ عمل جراحی با هولوگرام
طبق اخبار بهدست آمده، پزشکان چینی برای اولینبار، یک عمل جراحی را با کمک فناوری واقعیت ترکیبی به اتمام رساندند. در فناوری واقعیت ترکیبی، بازسازی سه بعدی اطلاعات بیمار با کمک علم هولوگرام صورت میگیرد.
برترینها: طبق اخبار بهدست آمده، پزشکان چینی برای اولینبار، یک عمل جراحی را با کمک فناوری واقعیت ترکیبی به اتمام رساندند. در فناوری واقعیت ترکیبی، بازسازی سه بعدی اطلاعات بیمار با کمک علم هولوگرام صورت میگیرد. فناوری واقعیت افزوده یکی از تحولات چند دهه اخیر است که بهسرعت در حوزههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. امروز دیگر کاربرد این فناوری تنها به تجارت، هنر و بازیهای ویدئویی محدود نمیشود. واقعیت افزوده در پزشکی هم کاربرد دارد.
عمل جراحی با هولوگرام
این تکنولوژی به پزشکان امکان میدهد اندام بدن بیمار را بصورت هولوگرامی در فضا مشاهده کنند. در آزمایشهای بالینی این فنآوری، جراحان از هولوگرامهای سه بعدی برای مطالعه قلب بیمارشان هنگام جراحی استفاده کردند.
دکتر الکانان بروکهایمر، رییس بخش کاتتریزاسیون قلبی در مرکز پزشکی کودکان اشنایدر میگوید: «اندام بیمار در شرایط کاملا واقعی با کمک این فن آوری قابل مشاهده میشود. کل آنرا میتوانیم ببینیم. مستقیما میدانیم در کجا قرار داریم و در زمان واقعی در بدن چه اتفاقی میافتد؛ بنابراین میتوانیم از آن برای راهنمایی هنگام عمل استفاده کنیم و همچنین برای بهتر فهمیدن آناتومی که با آن سروکار داریم بهره ببریم.»
این سیستم با استفاده از تحلیل دادهها و نورافکنی متراکم عمل میکند. اندازه گیریها و ابعاد تولید شده توسط اشعه ایکس، ام آر آی یا تصاویر سونوگرافی، هولوگرامکی ایجاد میکنند و یک دستگاه ویژه آنرا در یک نقطه ثابت در فضا میتاباند.
طبق گفته سازندگان، این فن آوری، امکانی برای جراحان ارائه میکند که توسط دوربینهای دو بعدی امکان پذیر نبود. دکتر اینات برک، رییس موسسه قلب در مرکز پزشکی کودکان اشنایدر میگوید: «این بسیار بصری است، زیرا همه ما به دنیای سه بعدی عادت کرده ایم و به جای در اختیار داشتن تصویر دو بعدی از قلب، میتوانیم قلب شناور را در مقابلمان ببینیم. میتوانیم آنرا ببریم، لمس کنیم و تعامل بین دستگاه و بافت اطراف آنرا ببینیم.»
کاربرد واقعیت افزوده در پزشکی
یکی از تکنولوژیهایی که به نظر میرسد تأثیر قابل ملاحظهای داشته، واقعیت افزوده است. با استفاده از نمایشگرهایی که در مقابل چشمها قرار گرفتهاند، اطلاعات را روی جلوی شما قرار میدهند. این سیستم با هدستی که روی سر و صورت جراح قرار میگیرد کار میکند و قادر است تصاویر واقعی را با تصاویر پزشکی مثل سی تی اسکن، ام آر آی، رادیوگرافی یا دادههای دیگر بیمار با هم ترکیب کند. بهکارگیری فناوری واقعیت افزوده در اتاق عمل، اطلاعات مجازی را وارد دنیای واقعی میکند.
عینکهای گوگل نخستین تلاش بزرگ برای این فناوری بود و به طرز شگفتآوری با شکست روبرو شد، اما عمدتا به دلایل اجتماعی بود و مردم در شروع با آن مقابله کردند. اتفاقی که در هر حوزهای حتی هوش مصنوعی هم بزرگان فناوری و اطلاعات در مقابل آن قرار گرفتند. اما حالا با پیشرفت علم و تکنولوژی، پزشکان چینی برای اولینبار، یک عمل جراحی را با کمک فناوری واقعیت ترکیبی به اتمام رساندند.
یک پیشرفت تکنیکی پیشرفته در پزشکی در چند دهه گذشته، تکنولوژی تصویربرداری بوده است که بیشتر از پیشرفت تکنولوژی کامپیوتر رایج بهرهمند شده است. تصاویر دقیق در لحظه از امکاناتی است که تکنولوژی در اختیار بشر داده است. به عنوان مثال، به عنوان یک متخصص مغز و اعصاب، میتوانیم یک اسکن MRI بر روی یک بیمار در اورژانس دریافت کنیم و در صورتی که دچار سکته مغزی هستند، کاملا قطعی وضعیت بیمار تعیین شود.
ترکیب واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
واقعیت افزوده به کاربر اجازه میدهد دنیای واقعی را مشاهده کنند و اطلاعات دیجیتال را به دنیای واقعی وارد میکند. این در حالی است که واقعیت مجازی، ارتباط ما را از دنیای واقعی قطع میکند و یک محیط کاملا شبیهسازی شده فراهم میکند. واقعیت ترکیبی به فناوری AR نزدیکتر است. این فناوری محیطی مصنوعی را به دنیای واقعی میافزاید. در فناوری MR، این فناوری با محیط پیرامون تعامل دارد و بر اساس محیط پیرامون، اطلاعات دیجیتال را به نمایش میگذارد.
کاربرد و مزایای واقعیت ترکیبی در پزشکی
متاسفانه در حوزهی پزشکی خطاهای انسانی زیادی رخ میدهد که حتی بعضی از این خطاهای انسانی باعث خطاهای جبران ناپذیری تبدیل میشود. خیلی از دانشجویان پزشکی و پرستاران که در مرحلهی اول وارد این حوزه میشوند ممکن است خطاهای زیادی در کمک به پزشکان خود داشته باشند که واقعیت افزوده اینجا باعث کاهش اشتباهات انسانی میشود. این فناوری، دقت عمل جراحی را افزایش و زمان جراحی را حداقل ۱۱ درصد کاهش بدهد.
حالتی را تصور کنید که آناتومی سه بعدی یک بیمار را میتوانید به صورت کامل در لحظه مشاهده کنید آن هم نه دیگر دو بعدی٬ بلکه کاملا سه بعدی. در این حالت یک پزشک کاملا به بدن طرف بیمار دسترسی دارد.
و یا زمانی که اعصاب و رشتههای عصبی، رگهای خونی بزرگ و کانالهای برجسته و رنگی کد شده٬ انواع تومورها به همراه سایزهای واقعی آنها در جلوی چشمان پزشک است. این امر باعث میشود که پزشک سریعتر بتواند جلوی بیماری بیمار را بگیرد و در تشخیص او کمک کند.
مقایسهی هدست هلولنز و عینک گوگل
معروفترین بستر برای واقعیت افزوده، عینک گوگل است در حالی که برای فناوری واقعیت ترکیبی هدست Hololens سازگاری بیشتری دارد. هدست هولولنز نخستین دستگاه هولوگرافیک به شمار میآید که کاربر قادر است با دنیای دیجیتال در تعامل باشد. تفاوت زیادی میان گوگل گلس و هولولنز وجود دارد. با گوگل گلس میتوان از طریق یک عینک با نمایشگر نوری، تصویربرداری و فیلمبرداری کرد. از دستورات صوتی استفاد کرد و در محیط وب جستجو کرد. با عینک گوگل تنها یک محیط ثابت مشاهده میشود. در هدست Hololens محیطی که از طریق هدست قابل مشاهده است با اشیای پیرامون منطبق است.
بستر هولولنز در بخش بهداشت و درمان
همانند AR، فناوری MR نیز در زمینهی بهداشت و درمان موفق عمل خواهد کرد. هولولنز برای دانشجویان پزشکی یک محیط آموزشی سهبعدی هولوگرافیک فراهم کرد. دانشجویان تصویر سهبعدی اندام بدن را در اندازهی بزرگ مشاهده میکنند؛ بنابراین استخوانها و رگها به وضوح مشخص است. از دیگر کاربرد این هدست در فرآیند برنامهریزی پیش از جراحی، در راستای آماده شدن برای عمل جراحی است. پزشکان نقاط موردنظر برای جراحی و پیامدهای احتمالی ناشی از جراحی را از طریق این فناوری مشخص و بررسی میکنند. در واقع پزشکی از تصاویر دوبعدی به تصاویر سه بعدی تبدیل شده است. شرکت Scopis نخستین تعامل واقعیت ترکیبی تحت بستر هولولنز را برای انجام عمل جراحی طراحی کرده است. این شرکت مدعی است که دقت و سرعت اعمال جراحی همراه با هدست مایکروسافت بهبود یافته است.
ارسال نظر