۹۵۸۳۹
۹ نظر
۵۰۱۳
۹ نظر
۵۰۱۳
پ

حکم سپردن پول و گرفتن سود از بانک‌ ها

اگر ربا حرام است، چرا بانک‌ها این کار را می‌کنند و مردم را تشویق به سپردن پول و گرفتن سود و بهره می‌کنند و با هم بر سر کم و زیاد این بهره نیز رقابت دارند؟

خبرگزاری ایسنا: اگر ربا حرام است، چرا بانک‌ها این کار را می‌کنند و مردم را تشویق به سپردن پول و گرفتن سود و بهره می‌کنند و با هم بر سر کم و زیاد این بهره نیز رقابت دارند؟

یکی از سوالاتی که برای همه ما به ویژه برای آن‌هایی که به حلال و حرام در زندگیشان اهمیت می‌دهند و حاضر نیستند ریالی مال شبهه ناک وارد زندگیشان شود این است که واقعا اگر ربا حرام است و قبح آن همانند برخی گناهان کبیره است پس چرا بانک‌ها به نوعی این کار را انجام می‌دهند؟

در بررسی این پرسش و پاسخ به آن باید به نکاتی توجه کرده و هر کس براساس نظر مرجع تقلید خود عمل کند.

در مجموع می‌توان گفت که سپرده‌گذاری در بانک و سود گرفتن، اگر به وجه شرعی باشد، اشکال ندارد و حلال است؛ مثلاً در قالب یک قرارداد شرعی مانند مضاربه باشد، بلامانع است. البته هر کس در بانک سپرده‌گذاری می‌کند، باید به گونه‌ای عمل کند که مطابق نظر مرجع تقلیدش صحیح باشد.

از مقام معظم رهبری سؤال شده:

آیا سپرده‌گذاری در بانک به قصد به کارگیری آن در یکی از معاملات حلال و بدون تعیین دقیق سهم سپرده‌گذار از سود، به این شرط که بانک هر شش ماه سهم او را از سود بپردازد، جایز است؟

ایشان جواب داده‌اند:

اگر سپرده‌گذاری در بانک به این صورت باشد که سپرده‌گذار همه اختیارات را به بانک داده باشد، حتّی انتخاب نوع فعالیت و تعیین سهم سپرده‌گذار از سود هم به عنوان وکالت در اختیار بانک باشد، این سپرده‌گذاری و سود حاصل از به کارگیری پول در معامله حلال شرعی، اشکال ندارد و جهل صاحب مال به سهم خود در زمان سپرده‌گذاری ضرری به صحت آن نمی‌زند۱.

همچنین ایشان در پاسخ به سؤال دیگری که "سپرده‌های دراز مدت که درصدی سود به آن‌ها تعلق می‌گیرد، چه حکمی دارند"؟ جواب داده‌اند: "سپرده‌گذاری نزد بانک‌ها به قصد به کارگیری آن در یکی از معاملات حلال و همچنین سود حاصل از آن، اشکال ندارد۲".

از آیت‌الله مکارم شیرازی سؤال شده:

شخصی پولی را به صورت سپرده کوتاه‌مدّت و یا بلندمدّت در بانک می‌گذارد و هر ماه، بانک به نسبت مقدار پول، طبق شرایط خاصّی مبلغی به صاحب حساب می‌پردازد. آیا می‌شود این پول را قبول کرد؟

پاسخ:

چنانچه آیین‌نامه بانکی مربوط به عقود شرعیه، عمل بشود، حلال است و اگر مسئولان بگویند عمل می‌کنیم و دلیلی بر خلاف آن نباشد، کافی است۳".

از آیت‌الله صافی گلپایگانی سؤال شده:

در جمهوری اسلامی ایران که وضع بانک‌ها تغییر کرده، گذاشتن سپرده و گرفتن ماهیانه مبلغی چه صورت دارد و نیز گرفتن وام از بانک و دادن مبلغ به عنوان کارمزد یا چیزی دیگر، چه صورت دارد؟

پاسخ:

اگر بانک با آن پول معاملات شرعی انجام دهد و شرایط آن معاملات را هم رعایت کند و مراجعه‌کننده هم بانک را وکیل در انجام آن معاملات کند، اشکال ندارد و اگر به شرط سود قرض بدهد، ربا و حرام است. واللّه العالم۴"

از نظر آیت‌الله شبیری زنجانی ، سپرده‌گذاری در بانک در قالب یک قرارداد شرعی، مثل مضاربه و مانند آن، اشکال ندارد و سودش حلال است۵".

از نظر آیت الله سیستانی ، سپرده‌گذاری در بانک در قالب یک قرارداد شرعی، اشکال ندارد؛ با این توضیح که اگر بانک خصوصی باشد، در همه سود می‌تواند تصرف کند و حلال است و اگر بانک دولتی باشد، نصف سود را باید به فقیر بدهد و نصفش را خودش بردارد۶".

پی‌نوشت‌ها:

۱. آیت‌الله خامنه‌ای، اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۲۵.

۲. همان، سؤال ۱۹۳۴.

۳. مکارم، استفتائات، ج ۱، سؤال ۱۳۷۹.

۴. صافی گلپایگانی، جامع الاحکام، ج ۲، سؤال ۱۹۹۱.

۵. سؤال از دفتر آیت الله شبیری زنجانی.

۶. سؤال از دفتر آیت الله سیستانی.

*مرکزملی پاسخگویی به سوالات دینی
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

نظر کاربران

  • بدون نام

    ممنونم چنوقتی بود که ذهن منم درگیر این مسئله شده بود به دفترمرجع تقلید محترم هم یکی دوباری پیام دادم ولی جواب نگرفتم از اینکه نظر مراجع عظام رو نوشتین بازم ممنون

    پاسخ ها

    • بدون نام

      آره واقعا ممنون چون این چند میلیون دلار مدتیه تو دستم مونده ونمی دونم بزارم بانک یا نزارم

  • بدون نام

    حکم گرفتن کارت هدیه توسط نماینده های مجلس چیه؟؟؟؟

    پاسخ ها

    • hamid

      كاملا صد در صد حلال است به شرطي كه تنها خوري نكرده باشند .

  • بدون نام

    بانكها در قرارداد نمي نويسند كه براي چه كاري اين پولها مصرف ميشود و لذا به نظر ميرسد با توجه به مفاد فتواهاي مذكور كار بانكها مشروح نيست.

  • بدون نام

    بی احترامی به مسئولان برترین ها بابت اعلام علنی سانسور نظرات کاربران در جامعه ای که مسئولانش مدعی هستند آزادی بیان وجود دارد چی؟ جایز هست؟

  • ناشناس

    نشا الله گربه است

  • بدون نام

    هر وقت مفهوم بيع و ربا بطور ساده و شفاف بيان شود تمام شبهات برطرف خواهدشد

  • سجاد

    سلام
    تمام پاسخهایی که از طرف افراد مذکورالفوق داده شده است کاملا روشن نیست مثلا طبق شرایط آن معامله یعنی چی؟
    مثلا من از یه آقایی 30 میلیون پول بگیرم بعد این پول رو در یک فعالیت شرعی و حلال هزینه کنم و به اون آقا سود پرداخت کنم حرام است یا حلال؟

ارسال نظر

لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج