اینترنت دایال آپ در ایران هنوز هست؟!
هنوز یادمان نرفته که برای اتصال به اینترنت باید یک کارت میخریدیم و شماره پسورد و نام کاربری را وارد میکردیم و با اندکی زمان به دنیای وب متصل میشدیم. صدای خش خش کیس کامپیوتر و بعد شنیدن صدای بوق نشانگر اتصال به اینترنت آنچنان هیجانانگیز بود که گویی اتفاق بزرگی رخ داده است.
به منظور دستیابی به شبکه اینترنت از گزینههای پرشماری استفاده میشود. یکی از این گزینهها، گزینه شمارهگیری (Dial-Up) به شرکت خدمات اینترنتی (ISP) است. از این روش، در سازمانهای کوچک و برخی کاربران خانگی استفاده میکنند به این صورت که یک خط اختصاصی به یک شبکه محلی متصل میشود و در واقع سرویسی است که با شمارهگیری خط تلفن معمولی شما را به اینترنت متصل میکند.
مودمهای شمارهگیر جدید معمولاً دارای حداکثر سرعت تئوری ۵۶ کیلوبیت بر ثانیه هستند اگرچه در اکثر موارد به علت بار اضافه یا همان دادههای سربار (overhead) ممکن است تنها ۵۳ کیلوبیت بر ثانیه سرعت داشته باشد.
روش نامبرده در گذشته برای سازمانهای بزرگی که دارای کاربران متعدد با نوع استفاده متنوع از اینترنت بودند، راه حل مناسبی بود. سازمانها و نهادهایی هم که تمایل به راهاندازی وبگاه و یا سرویس پست الکترونیکی و سایر سرویسهای اختصاصی خود در اینترنت را دارند هم میتوانند از گزینه استفاده کنند.
برای رسیدن به دیدی درست درباره وضعیت استفاده از دایل آپ ابتدا به سراغ شرکتهایی رفتیم که هنوز هم در این زمینه مشغول به فعالیت هستند.
کارشناس یکی از این شرکتها میگوید: درحال حاضر تعداد زیادی از کاربرانی که به اینترنت دسترسی دارند از ای دی اس ال استفاده میکنند اما تعداد کمی از آنها همچنان مایل به استفاده از اینترنت دایل آپ هستند. سرعت این اینترنت تنها برای دیدن صفحات کاربرد دارد. در رابطه با سرعت دانلود، مانند گذشته سرعت پایین است و سرعت آپلود هم تعریفی ندارد.
شرکتهای دیگر هم که این سرویسها را ارئه میدادند نظراتی مشابه داشتند. در ادامه به سراغ یک کاربر رفتیم و نظر او را در رابطه با این موضوع جویا شدیم؛ من خودم از اینترنت دایل آپ استفاده میکنم و همانند گذشته سرعت این سرویس چندان تعریفی ندارد. من تنها از خبرخوان در اینترنت استفاده میکنم، به همین دلیل نیازی به سرعت بالا ندارم و از موبایلم برای سایر خدمات اینترنتی استفاده میکنم.
البته این موضوعات چندان هم دور از ذهن به نظر نمیرسد چراکه تکنولوژی دیگر جایی برای اینترنت دایل آپ در نظر ندارد و حتی نمیتوانید شیار کابل تلفن را برروی کامپیوترهای امروزی پیدا کنید.
اینترنت دایل آپ روشی قدیمی با استفاده از خطوط تلفن است که کاربر را به دنیای اینترنت متصل میکند. حداکثر سرعت در این روش برای اتصال به اینترنت ۵۶ کیلوبیت بر ثانیه است و معمولا این سرعت در ایران کمتر است. در این روش رایانه بوسیله دستگاهی به نام مودم که وظیفه آن کد کردن دادههاست از طریق شمارهگیری و با اتصال به خطوط تلفن به شبکه جهانی اینترنت متصل میشود.
به گزارش ایسنا با پیشرفت دنیای تکنولوژی مودمهای دایل آپ در درون رایانهها طراحی شدند و با گذشت زمان این مودمها جای خود را به خروجیهایی به نام LAN دادند. کاربر میتواند با استفاده از این خروجی مودم ADSL خود و یا کامپیوتر دیگری را به دستگاه خود متصل کرده و از سرعت ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه این خروجی استفاده کند.
اما همچنان در ایران تعدادی از شرکتها به ارائه این سرویس مشغول هستند. در گذشته کاربر با خرید یک کارت اینترنت دایل آپ و با وارد کردن تنظیماتی در رایانه از اینترنت به این شیوه استفاده میکرد. با گذشت زمان این روش جای خود را به اینترنت هوشمند داد.
طریق استفاده از اینترنت هوشمند بدین صورت بود که کاربر برای اتصال تنها یک شماره را به رایانه میداد و از طریق کابل تلفن به اینترنت متصل میشد. در آخر ماه هزینه میزان داده مصرفی کاربر روی قبض تلفن خانه میآمد.
در هر حال دیگر این روش اتصال به اینترنت در دنیا چندان رایج نیست و تعداد شرکتهایی که در این زمینه کار میکنند رو به کاهش است چراکه کاربران دیگر تحمل انتظار کشیدن و خیره شدن به پیام "سایت در حال بارگذاری است" را ندارند.
ایجاد آرشیوهای دیجیتالی ملی/ پشتیبانی از ارتقای محتوای فضای مجازی
مرکز ملی فضای مجازی و سازمان اسناد و کتابخانه ملی در زمینه ایجاد و توسعه آرشیوهای دیجیتالی ملی در راستای پشتیبانی از ارتقای محتوای فضای مجازی تفاهم نامه امضا کردند.
گردآوری و حفاظت محتواهای دیجیتالی یا نسخه دیجیتالی انواع مختلف محتوا به عنوان میراث و ذخیره ملی، یک ضرورت برای کشور محسوب میشود. از آنجایی که رسالت تحقق چنین امری، ذاتاً بر عهده سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران است، طی تفاهمنامهای میان این سازمان و مرکز ملی فضای مجازی مقرر شد که همکاریهای لازم برای ایجاد و توسعه آرشیوهای دیجیتالی ملی برنامهریزی و عملیاتی شود.
مطابق با این تفاهمنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران قرار است با حمایت مرکز ملی فضای مجازی مواردی همچون کتابخانه دیجیتالی ملی و آرشیو ملی وب را در ساختار خود ایجاد و آماده بهرهبرداری برای اقشار مختلف مردم کند؛ همچنین با ایجاد هماهنگیهای بین دستگاهی و تصویب مقررات اجرایی لازم، کتابخانه ملی نیز برای ایجاد انواع آرشیوهای دیجیتالی برخط در زمینه برخط مقالات، پایاننامهها، طرحهای پژوهشی و ... نیز به نحو مقتضی ایفای نقش کند.
ایجاد و راهاندازی آرشیو ملی وب جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه و آرشیو دیجیتالی ملی و راهاندازی سامانه مدیریت و آرشیو اسناد دولت الکترونیکی به عنوان موضوعات اصلی همکاری در تفاهمنامه با کتابخانه ملی درنظر گرفته شده است.
از دیگر موضوعات همکاری بحث مشارکت در توسعه آرشیوهای دیجیتالی برخط مقالات، پایاننامهها، طرحهای پژوهشی، تدوین و تصویب استانداردهای ملی در خصوص تولید مدیریت و نشر اطلاعات دیجیتالی، اصلاح قوانین واسپاری و تنظیم مقررات بهرهبرداری از منابع دیجیتالی آرشیوی، تدوین نظام شناسگر ملی شیء دیجیتالی و نیز مشارکت در طرحهای برچسبگذاری محتوا در فضای مجازی است.
ایمیل یاهو و باز هم مشکل.../ آیا پایان کار یاهومیل در ایران نزدیک است؟!
به دنبال تغییرات صورت گرفته در نحوه ایجاد ایمیل های یاهو از این پس امکان ایجاد پست الکترونیکی جدید این شرکت برای کاربران ایرانی وجود نخواهد داشت.
بحث تحریمهای غرب بر علیه ایران موضوع تازهای نیست و با وجود تمام ادعاهای غرب، در مقاطع زمانی مختلف تحریمها به طور مستقیم مردم عادی را هم هدف گرفته است.به همین دلیل گاه حتی می شنویم که فروشگاه اپل از فروش یک آیپد به خریدار ایرانی خودداری کرده و یا تصمیم بر آن گرفته می شود که فروش نرمافزارهای مختلف به ایران ممنوع شود.حتی حال و در شرایطی که دولت امریکا اعلام می کند که تحریمها در زمینه تکنولوژی ارتباطی از میان برداشته شود همچنان این اتفاقات ادامه دارد.
اما این بار به نظر میرسد نوبت به شرکت یاهو است .البته حذف نام ایران از میان کشورهای مختلفی که به هنگام ایجاد پست الکترونیکی جدید در یاهو وجود داشت، موضوع تازهای نیست اما پیش از این کاربران ایرانی میتوانستند با انتخاب یک کشور دیگر برای خود ایمیلهای یاهو ایجاد کنند. اما به تازگی این شرکت از کاربران خود میخواهد که پس از انتخاب کشور شماره تلفن همراه خود را نیز وارد کنند تا بتوانند ایمیل خود را فعال کنند که با این شیوه دیگر کاربران ایرانی امکان انجام این ایمیل های جدید در یاهو را ندارند و در نهایت میتوان این گونه گفت که از این به بعد کاربران ایرانی نمیتوانند پست الکترونیکی جدیدی در یاهو باز کنند.
همچنین اگر از این پس شرکت یاهو هم همانند رقیب دیرینه خود گوگل از کاربران خود بخواهد که پیش از استفاده از پست الکترونیکی خود شماره تلفن همراهشان را وارد کنند دیگر دسترسی به یاهو میل برای سایر کاربران ایرانی هم غیر ممکن خواهد شد.
اما علاوه بر ایمیل یاهو، یاهو مسنجر سرویس دیگری است که گفته میشود قرار بر آن است که فعالیت آن در ایران تعطیل شود.
در این میان نکته جالب آن است که این اتفاقات در شرایطی میافتد که طی ماههای گذشته محدودیتهای تحریمها در زمینه تکنولوژی های ارتباطی لغو شده و قرار بر آن بود که در این زمینه مشکلی وجود نداشته باشد. بر همین اساس شرکتهای مختلف آمریکایی ازجمله اپل نام ایران را از لیست تحریمهای خود خارج کردند. البته همین شرکتها هم پیش از این محصولاتشان در داخل کشور به فروش میرفت و به شیوههای مختلف مشتریان خود در ایران را حفظ میکردند.
پس از این اتفاق شرکت گوگل هم دسترسی ایرانیان به محصولات این شرکت را در فروشگاههای آنلاین اندروید آزاد کرده و برنامههای رایگان خود را برای کاربران ایرانی هم ارائه کرد هرچند که همچنان دسترسی به برنامههایی که نیازمند پرداخت هزینه هستند برای ایرانیان میسر نیست چرا که امکانی برای دریافت هزینه این خدمات وجود ندارد.
بنا بر اعلام ویکیپدیا یاهو میل سرویس رایگانی است که شرکت یاهو فراهم کرده است.این سرویس در سال 1997 میلادی افتتاح شده و تا سال 2009 میلادی به بیش از 280 میلیون کاربر خدمات رسانی کرده است.
انحصار عامل قیمت بالای اینترنت
یک کارشناس مسائل فناوری اطلاعات با اشاره به بحث سرعت اینترنت در کشور گفت: از نظر سرعت اینترنت در مقایسه با سایر کشورهای پیشرفته عقب هستیم.
سیدعلی امدج خدایی در گفتوگو با خبرنگار فناوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، ابتدا به سرعت و ممنوعیتها در حوزه اینترنت اشاره و اظهار کرد: از لحاظ زیرساخت به نظر نمیرسد که با مشکل مواجه باشیم، اما ممنوعیتهایی که وجود دارد اجازه ارائهی سرعتهای بالا را نمیدهد. در حقیقت این محدودیتها از قوانین و روابط نشأت میگیرند.
وی در ادامه افزود: امیدواریم دولت جدید با رویهای که دارد و با پیشنهادات خود بعضی از محدودیتها را از میان بردارد تا مردم در حد شأن خود از اینترنت بهرهمند شوند.
خدایی هم چنین تفاوت چندانی بین کیفیت و سرعت اینترنت نمیبیند و معتقد است: در صورت بهبود سرعت اینترنت، کیفیت هم افزایش پیدا میکند؛ در این میان باید به پارامترهایی که شرکتها ارائه میدهند هم توجه کرد. بعضی از بسترها در این رابطه نیازمند بازسازی هستند. واقعیت این است که اینترنت در حدی که باید از آن استفاده کرد، استفاده نمیشود و با افزایش سرعت بسیاری از فعالیتها را میتوان در بستر اینترنت انجام داد.
این کارشناس مسائل فناوری اطلاعات همچنین با اشاره به قیمتها تاکید کرد: میتوان به قیمتها از دو بعد نگاه کرد. در سطح بینالمللی قیمتهایی که در ایران ارائه میشود بسیار بالاست، اما این قیمت در مقایسه با سایر خدمات در کشور ارزان است.
او در پایان به انحصار شرکت زیرساخت اشاره کرد و گفت: انحصار پهنای باند شرکت زیرساخت یکی دیگر از مشکلاتی است که باعث افزایش قیمتها میشود. در دولتهای گذشته هم چنین مشکلاتی وجود داشت و اگر در دولت جدید به شرکتهای خصوصی در ورود پهنای باند به کشور مجوز داده شود، شاهد کاهش قیمت اینترنت خواهیم بود، چرا که این موضوع باعث ایجاد رقابت بین شرکتها خواهد شد.
نظر کاربران
یادش بخیر دایال اپ
همین اینترنت پرسرعتی که مصرف میکنید از دیال اپ یک خورئه پرسرعت تره
من الان دارم با دیال اپ سایت رو نگاه میکنم!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
سرعت اینترنت ا دی اس ال کمی بالاتر است